Mødedato: 05.12.2000, kl. 15:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan samt kommuneplantillæg for Dokøen med etablering af en opera. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan samt kommuneplantillæg for Dokøen med etablering af en opera. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra fællesmøde tirsdag den 5. december 2000


J.nr. ØU 354/2000

1. Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan samt kommuneplantillæg for Dokøen med etablering af en opera. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller

at der på baggrund af redegørelsesnotatet udarbejdes et forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for Dokøen med henblik på fremlæggelse i Borgerrepræsentationen i marts 2001.

 

Økonomiudvalgets beslutning: Økonomiudvalgets og Bygge- og Teknikudvalgets beslutning:

Drøftet.

Jens Kjær Christensen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"Enhedslisten skal blot konstatere, at der ikke i forbindelse med Den Kgl. Operascenes ibrugtagning er truffet beslutning om en fast årlig ydelse på 40 mio. kr.

Enhedslisten foreslår, at der nedsættes en politisk følgegruppe med repræsentanter for alle partier, subsidiært at der udarbejdes en fast procedure for hvorledes de relevante udvalg og Borgerrepræsentationen inddrages i processen"

Lars Rimfalk Jensen (B) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"Det Radikale Venstre kan ikke støtte alle de konklusioner, som Henning Larsens tegnestue har fremstillet. Ligeledes er Det Radikale Venstre imod, at der opføres offentlige bygninger på Christiansholm, som vi udelukkende ønsker bebygget med boliger. Endelig kan Det Radikale Venstre ikke støtte at der sker yderligere trafikbelastning af Christianshavn, vi kræver derfor al biltrafik til Operaen/Dokøen via Nyholm. Gerne via en havnetunnel mellem Østerbro og Amager."

Peter Skaarup (O) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"Dansk Folkeparti hilser med glæde, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møller har foræret staten et færdigt operahus. Københavns Kommune skal søge at indpasse operahuset på bedste måde i det øvrige havnemiljø.

Dansk Folkeparti kan tilslutte sig store dele af Henning Larsens tegnestues plan for projektet. Derimod kan Dansk Folkeparti ikke tilslutte sig opførelsen af et skuespilhus på Kvæsthusbroen til et trecifret millionbeløb betalt af skatteyderne. Det gælder også købet af en grund til samme formål. Når operaen flyttes fra Det Kgl. Teater på Kgs. Nytorv, må det eksisterende Kgl. Teater kunne videreføres og klare opgaverne indenfor de nuværende rammer – uden opførelsen af en ny skuespilscene. Samtidig vil Dansk Folkeparti tilkendegive, at byggeriet på Kvæsthusbroen virker for højt og dominerende i det meget fine miljø, som området i øvrigt udgør.

Endelig mener Dansk Folkeparti, at der er behov for gode parkeringsforhold omkring operahuset og her kan man ikke komme uden om offentlige investeringer i sådanne.

Dansk Folkeparti står uforstående overfor og kan ikke støtte, at Københavns Kommune ifølge indstillingen har "tilkendegivet at ville arbejde for at afsætte 40 mio. kr. årligt til aktiviteter af interesse for hovedstaden i forbindelse med husets ibrugtagning". Dette har på intet tidspunkt været politisk behandlet.

Dansk Folkeparti er enig i, at operaen skal have en god start, men et årligt driftstilskud på 40. mio. offentlige kroner er et helt forkert initiativ. I stedet bør der ansættes en frisk direktør, der kan sørge for, at Operahuset ved at spille seværdige stykker og store opsætninger kan sikre, at driften i lighed med Det Ny Teater/Privatteatret/Sceneriet kan køre uden offentlige tilskud."

 

 

Behandling: Iværksættes.

RESUME

Kulturministeriet har på statens vegne modtaget en gave fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, der består i et færdigt opført operahus på Dokøen i Københavns inderhavn. Henning Larsens Tegnestue er projektets arkitekter.

Københavns Kommune har indgået en aftale med Fonden om, at Henning Larsens tegnestue skal udarbejde forslag til en helhedsplan for Dokøen, som kan danne grundlag for tilvejebringelse af en lokalplan for området. I den forbindelse skal kommunen bl.a. tage stilling til, hvordan trafikbetjeningen af operahuset skal tilrettelægges, etablering af vejadgang til Dokøen og placering af parkeringsfaciliteter.

Sidstnævnte forhold skal vurderes i sammenhæng med en mulig kommende beslutning om etablering af et nyt skuespilhus på Kvæsthusbroen i stedet for den tideligere aftalte placering på Turbinehalsgrunden.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond er stillet i udsigt, at de nødvendige ændringer af det kommunale plangrundlag for operahuset søges tilendebragt inden udgangen af september 2001. Derfor påbegyndes udarbejdelse af et kommuneplantillæg og en lokalplan for Dokøen med denne redegørelse.

I forbindelse med drøftelserne af grundlaget for at modtage Fondens gave har Københavns Kommune tilkendegivet at ville arbejde for at afsætte 40 mio.kr. årligt til aktiviteter af interesse for hovedstaden i forbindelse med husets ibrugtagning. Kommunen har samtidigt tilkendegivet at ville bidrage til en løsning af tilkørsels- og parkeringsforhold i tilknytning til operahuset enten i kommunalt eller privat regi.

Henning Larsens Tegnestue har udarbejdet det første oplæg til en helhedsplan for Dokøen, som omfatter op til 64.000 m2 etageareal, fordelt på ca. halvdelen til et nyt operahus og den resterende del til boliger.

Forslaget opdeler Dokøen i en række mindre øer, der er udformet, så bebyggelsen kommer til at ligge vinkelret på havneløbet. Det vil sikre god kontakt med havneløbet i sin helhed. Bebyggelsen består af et operahus, samt 4 til 5 længehuse.

Operaen foreslås placeret i aksen fra Marmorkirken gennem Amalienborg-anlægget. Der lægges vægt på, at operaens facade fastlægges mod havneløbet. Bygningen bliver ca. 30 m høj, med et scenetårn på godt 36 m. Den øvrige bebyggelse er tænkt som længehuse i 4½ eller 5½ etage. Udearealernes disponering er ikke detaljeret i oplægget.

Udformningen af nye kommuneplanrammer for Dokøen skal muliggøre etableringen af et tilstrækkeligt volumen, der kan danne grundlag af det foreslåede operahus, og samtidig fastholder muligheden for en passende boligandel.

Afhængig af hvilken højde på boligbebyggelsen, der fastlægges i det videre arbejde, samt bygningskroppenes bredde og placering vil bebyggelsesprocenten være mellem 90 og 110, afhængig af den endelige plans udformning. I bilag 4 til redegørelsesnotat er udarbejdet et foreløbigt forlag til kommuneplanrammer for Dokøen. Forslaget afspejler usikkerheden om den endelige bebyggelsesprocent for området. Forslaget opdeler det nuværende C*-område på Holmen i to særskilte C*-områder, der muliggør en højere bebyggelsesprocent på Dokøen, en ændret boligandel samt en større bygningshøjde end for den resterende del af Holmen.

I lokalplanforslaget skal der fastlægges en bebyggelsesplan for hele Dokøen. Det er væsentligt, at der i det videre arbejde tages hensyn til det værdifulde byrum, som de fredede magasinbygninger masteskure og den bevaringsværdige "Mindship"- bebyggelse udgør sammen med Takkelloft- og Magasingraven. Endvidere bør kravet om en promenade langs grænsen mod eksisterende vandarealer respekteres.

Ved placering af boligbebyggelsen skal der lægges vægt på et samspil med operahuset, men det er væsentligt, at dimensionerne tilpasses det eksisterende Holmen.

Operaen vil med sit volumen være det altdominerende element og med en placering i Amalienborgaksen skabes der en magtfuld balance over havneløbet. Hvorledes aksen i Philip de Langes Allé skal optages i operahuset er der ikke redegjort nærmere for. Det bør i den forbindelse undersøges om en pladsdannelse mellem operaen og Magasingraven kan medvirke til at der skabes en bedre balance mellem operahusets og Frederiksholms volumener.

Vej- og stiadgangen til Dokøen er et centralt emne i den kommende planlægning. De foreløbige drøftelser peger på en række muligheder, men ikke en umiddelbar klar løsning. Der bør arbejdes videre med at afdække mulighederne for at skabe adgangsforhold for biler, busser, vare- og lastbiler, samt cykler og gående til Dokøen, som både tilgodeser hensynet til operahusets arkitektur og anvendelse, og samtidig tager hensyn til det historisk og arkitektonisk unikke miljø på den bagvedliggende del af Holmen.

Etablering af et operahus med ca. 1500 siddepladser, samt et antal boliger skaber behov for at etablere parkeringsfaciliteter. Omfanget, placeringen og udformningen af parkeringsanlægget hænger sammen med en overordnet beslutning om, hvorvidt operahus skal betjenes fra Sjællandssiden, eller om det skal ske fra Amagersiden. Der er i de følgende parkerings- og trafiktal taget udgangspunkt i et operahus på ca. 30.000 m2 og etablering af ca. 20.000 m2 boliger.

Trafikbetjeningen og parkeringsforholdene kan foregå efter tre principielt forskellige modeller:

  • Der etableres parkering for operahusets gæster under terræn på Dokøen eller i umiddelbart nærhed heraf. Det indebærer, at operahuset skal betjenes fra Amagersiden
  • Trafikbetjening og parkeringsforhold ses i sammenhæng med et evt. skuespilhus på Kvæsthusbroen. Der etableres parkeringsanlæg under terræn ved Kvæsthusbroen eller under havneløbet, med til- og frakørsel fra Sct. Annæ Plads. Der etableres en gang- og cykelstiforbindelse over eller under havneløbet til Dokøen. Det vil indebære, at operahuset overvejende skal betjenes fra Sjællandssiden.
  • Den tredie model er at etablere parkering på terrænet på Dokøen og/eller ved udnyttelse af de eksisterende muligheder på den bagvedliggende del af Holmen. Det indebærer, at operahuset skal trafikbetjenes fra Amagersiden.

Det forventes, at selve boligbyggeriet på Dokøen indebærer et behov for ca. 200 parkeringspladser og vil afføde godt 400 bilture pr. døgn.

Operaen indebærer et samlet behov på omkring 500 parkeringspladser til publikum og ansatte og vil afføde godt 1400 bilture pr. døgn.

En trafikbetjening fra Amagersiden og etablering af parkering under terræn på Dokøen vil indebære, at trafikken på Christianshavn vil stige med 8oo køretøjer i døgnet i forhold til den trafikmængde til og fra Dokøen, der er beregnet i forbindelse med lokalplanforslaget for "Holmen II", hvor en bussluse placeres nord for Gallionsvej.

Etablering af parkering under terræn på Dokøen vil for operahusets del anslået beløbe sig til godt 411 mio.kr.. Beregningen er foretaget af Konsulentfirmaet Rambøll/Nyvig og er behæftet med en usikkerhed på -25% og +35%. Denne usikkerhed gælder alle de beregninger, der er gennemført i denne sammenhæng.

En trafikbetjening fra Sjællandssiden skal ses i sammenhæng med en evt. etablering af et skuespilhus på Kvæsthusbroen. Denne model indebærer , at trafikmængden vil falde med godt 300 køretøjer i døgnet i forhold til den trafikmængde til og fra Dokøen, der er beregnet i forbindelse med lokalplanforslaget " Holmen II".

 

Etablering af et parkeringsanlæg under Kvæsthusgraven med 450 p-pladser til betjening af operahuset har Rambøll/Nyvig beregnet til godt 334 mio. kr (minus/plus usikkerheden).

Etablering af et parkeringsanlæg i forbindelse med Kvæsthusbroen afføder behov for etablering af en gang- og cykelforbindelse til Dokøen. En placering under Kvæsthusgraven gør gangafstanden til operahuset i en tunnel under havnen kortest muligt. Gangtunnelen vil koste anslået 300 mio. kr. incl. rullatorer m.v. (plus/minus usikkerheden).

For cirka 650 mio.kr. kan det således undgås, at Christianshavn og Holmen belastes af ca. 1400 køretøjer i døgnet ved fuldt belagte forestillinger.

I lyset af usikkerheden om økonomien i ovenstående modeller anbefaler forvaltningerne, at mulighederne for at etablere overfladeparkering på eller tæt ved Dokøen, undersøges nærmere. Hvis dette er muligt vil anlægsudgifterne til parkering være væsentlig mindre end de føromtalte modeller.

Den trafikale pris for en overfladeparkering på og/eller ved Dokøen vil – med en bussluse nord for Galionsvej, som åbnes for operatrafik om aftenen – vil være en fremtidig trafik på Prinsessegades nordlige og sydlige del på henholdsvis ca. 4.900 køretøjer og 9.900 køretøjer - mod i dag 6.000 køretøjer og 11.000 køretøjer. Der skal til denne løsning bemærkes, at operatrafikken afvikles på et tidspunkt, hvor trafik til og fra områdets institutioner/skoler er minimal og hvor den øvrige myldretidstrafik er overstået.

Der har i den hidtidige diskussion af modellerne for at løse parkeringsbehovet være peget på mulighederne for en privat finansiering af anlægget, som et BOT-anlæg.

Et parkeringsanlæg i forbindelse med selve operahuset vil i betragtning af anlæggets afstand fra Middelalderbyen sandsynligvis indebære, at anlægget ikke kan fuldt privat finansieres. Dette anbefales nærmere undersøgt.

Det må antages, at et parkeringsanlæg i forbindelse med Sankt Annæ Plads vil have større kommmerciel interesse end et tilsvarende anlæg på Dokøen på grund af en mindre afstand til centrum. Det er endnu ikke undersøgt hvorvidt parkeringsanlægget kan etableres under terræn på privat basis. Det anbefales nærmere undersøgt.

 

 

Til top