Mødedato: 05.12.2000, kl. 15:00

Henning Larsens Tegnestues volumestudier i Københavns Inderhavn. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

Henning Larsens Tegnestues volumestudier i Københavns Inderhavn. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for fællesmøde tirsdag den 5. december 2000

 

 

J.nr. ØU 353/2000

 

2. Henning Larsens Tegnestues volumestudier i Københavns Inderhavn. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, til Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget,

at konklusionerne i Henning Larsens Tegnestues volumenstudier i Københavns Inderhavn tages til efterretning, og

at der indarbejdes retningslinier i kommuneplan 2001, der muliggør opførelse af bygninger af stor volumen til offentlige formål, på Dokøen (opera), Christiansholm og Kvæsthusbroen (teater).

 

RESUME

På et fællesmøde mellem Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget d. 22. august drøftede man havneplanlægningen med udgangspunkt i de ideoplæg for Nordhavnen og Sydhavnen, som er udarbejdet af de hollandske tegnestuer WEST 8 og Soeters Van Eldonk Architecten.

På mødet blev det besluttet at Økonomiforvaltningen skulle fremlægge resultaterne af Henning Larsens Tegnestues volumenstudier i inderhavnen i et særskilt dagsordenspunkt.

Inderhavnen er et af de tre fokusområder med stort byudviklingspotentiale der, efter borgerrepræsentationens vedtagelse i juni 1999 om en videre planlægning af havneområderne til brug for Kommuneplan 2001, blev udpeget af en arbejdsgruppe bestående af Københavns Kommune, Københavns Havn, ejendomsselskabet Freja A/S og Miljø- og Energiministeriet i løbet af sommeren 2000.

Henning Larsens Tegnestues studier af muligheden for at placere boligbyggeri og bygværker med store volumener i inderhavnen resulterede i en anbefaling af at reservere Dokøen, Christiansholm og Kvæsthusbroen til tre store bygninger med kulturelle funktioner: (Et operahus på Dokøen, et Byens Hus på Christiansholm og et skuespilhus på Kvæsthusbroen).

Siden afslutningen af tegnestuens overvejelser og anbefalinger er der truffet beslutning om placering af et operahus på Dokøen samt placering af et skuespilhus på Kvæsthusbroen, fremkommet som et ønske fra regeringens side.

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget drøftede på et fællesmøde den 22. August 2000 omdannelse af havnearealer til byformål. Drøftelsen tog udgangspunkt i et ideoplæg for udvikling af Nordhavnen, udarbejdet af den hollandske tegnestue WEST 8, samt et tilsvarende oplæg for Sydhavnen, udarbejdet af den hollandske tegnestue Soeters Van Eldonk Architecten.

Udvalgene besluttede, at ideoplæggene skulle danne grundlag for en konkretisering af bl.a. infrastruktur, institutionsforhold, social balance og finansiering m.h.p. retningslinierne for kommuneplanen og som grundlag for den videre planlægning af områderne.

Henning Larsens Tegnestue havde sideløbende med ovennævnte ideoplæg gennemført et volumenstudie i Københavns inderhavn. Formålet var at vurdere mulighederne for boligbyggeri i de centrale dele af havneløbet. Tegnestuens fremlæggelse af volumenstudierne skete i første omgang som et indlæg optaget på video. Denne form gjorde materialet uegnet som grundlag for en politisk drøftelse af resultaterne. Det blev derfor besluttet på fællesmødet den 22. august at foretage en selvstændig fremlæggelse af studierne, når materialet forelå skriftligt.

 

Henning Larsens Tegnestues volumenstudier i Københavns inderhavn.

Inderhavnen omfatter i denne sammenhæng området fra Kastellet til Knippelsbro.

Området rummer store byggemuligheder, men undersøgelsen begrænsede sig i sidste ende til kun at omfatte Dokøen, Christiansholm, Grønlandske Handels Plads og Kvæsthusbroen.

Volumenstudierne skulle vise, om der kan bygges boliger i disse områder, bl.a. som led i udviklingen af Københavns Kommunes boligpolitik. I undersøgelsen indgik også, om funktioner som f.eks. koncerthus, teater, opera og udstillingshuse kan indpasses i området.

Grønlandske Handels Plads gled ud af de endelige konklusioner, da området i hovedtræk er planlagt til at blive Den Nordatlantiske Brygge suppleret med forholdsvis begrænsede boligbyggemuligheder, hvorved udnyttelsen er fastlagt.

Ideer om boligbyggeri på de tre resterende områder blev fraveget til fordel for tanker om placering af store offentlige anlæg.

Henning Larsens Tegnestue har opsummeret volumenstudierne i følgende synspunkter:

" Dokøen, Christiansholm og Kvæsthusbroen hører til de mest interessante og værdifulde områder i København. Derfor er det en helt unik situation, at netop disse områder er eller vil blive frigivet til nye formål inden for en forholdsvis kort årrække.

Vi mener derfor, at disse tre områder, der af flere er blevet nævnt som Københavns kronjuveler, skal sikres til offentlige formål og gerne med funktioner som teater, operahus, koncertsale, udstillingsbygninger eller et nyt Byens Hus. Vi har undersøgt disse funktioners volumener og må konkludere, at de alle kan indarbejdes i området. Det er ikke kun de enkelte områders gode beliggenhed, vi finder interessant og værdifuld; men i særdeleshed også den meget unikke situation, der kan opstå omkring havnerummet med tre så forskellige, store og udadvendte funktioner liggende tæt på hinanden."

Henning Larsens tegnestue har illustreret konklusionerne med nogle skitser, der viser hvorledes en ny opera kan placeres på Dokøen, et nyt kongeligt teater på Kvæsthusbroen og et Byens Hus på Christiansholm. Skitserne fremgår af den rapport, der er udarbejdet om volumenstudierne.

" Christiansholm, der ligger syd for Dokøen og i sigtelinierne for både den sydlige og den nordlige del af havneløbet, vil, som byen er planlagt/udviklet, blive det centrale punkt i havnen. Her ligger havnens geometriske tyngdepunkt, der hvor de to hovedakser skærer hinanden.

Netop her kan man bygge et såkaldt Byens Hus – et sted, hvor mange mennesker kan gøre ting sammen, i store udstillings- og forsamlingslokaler, restauranter, cafeer, klubber, et svømmebad, biografer og mange andre offentlige og halvoffentlige kulturelle tilbud og institutioner………….

En nationalscene skal ligge frit, flot og monumentalt, og på Kvæsthusbroen er det derfor helt naturligt at placere et nyt kongeligt teater. Teatret kommer her til at ligge midt i havnen, tæt på det gamle kongelige teater og meget attraktivt ved vandet."

Henning Larsens Tegnestue forestiller sig, at man udvider Kvæsthusbroen på den smalle led for at skabe plads til skuespilhuset. Samtidig bør stedet afkortes på den lange led, så området falder bedre sammen med Amaliehavens afslutning. Derved skabes en harmonisk sammenhæng.

" Den store akse i Eigtveds plan – med Marmorkirken i den nordvestlige ende – kan, efter at have passeret Amalienborgs midtpunkt, afsluttes med et stort bygningsvolumen i den anden ende, på Dokøen.

Netop her kan man placere et operahus, der vil blive den fysisk mest dominerende bygning, både i flade, udstrækning og højde.

For at styrke operahusets beliggenhed foreslås det, at Dokøen skæres op med kanaler på begge sider af operaen, hvorved operaen får sin egen ø, omgivet af vand på alle sider og flankeret af mindre øer. Resten af Dokøen vil også kunne tværdeles af kanaler, med boliger ud til vandet.

På denne måde vil Amalienborg-aksen blive færdiggjort – med Marmorkirken i den nordvestlige ende - gennem Amaliehaven - til slutpunktet på aksen, hvor den nye opera tænkes placeret selvstændigt på sin egen ø – og med mulighed for boliger ved havnen og kanaler på begge sider.

De tre kulturelle bygværker – et nyt operahus, et nyt kongeligt teater og et Byens Hus - vil hver for sig blive meget synlige i bybilledet, både på grund af deres størrelse, fordi de ligger ved vandet og fordi de er smukt placeret i forhold til Amalienborg-aksen og Frederiksstaden.

Der vil her blive skabt et kulturelt centrum af fornemt format, både kvantitativt og ikke mindst kvalitativt – med monumentale bygværker midt i storbyen, i havnen og alle tre omgivet af vand – en helt unik placering, også på verdensplan.

Københavns inderhavn vil dermed fremstå som et samlet, markant og uhyre monumentalt hele; et stort kulturelt vartegn for København – og for Danmark.

At finansiere disse store byggerier på en gang er selvfølgelig næsten utopisk at tænke sig, men at bygge tilfældigt kontor- eller boligbyggeri er utilgiveligt – derfor vil vi anbefale, at man på disse tre strategiske områder bygger kvalitetshuse til Københavns og hele Danmarks befolkning og venter til man har råd - også selv om der skulle gå 10 eller 20 år."

Udviklingen siden da.

Volumenstudierne blev præsenteret første gang for politikerne på Rådhuset, miljø- og energiministeren, by- og boligministeren, embedsmænd og pressen i juni. Den brede offentlighed fik mulighed for at se resultaterne, da udstillingen om havnens planlægning "Arv og Vision" åbnede i Meldahls Smedie i slutningen af august. Reaktionerne har været positive.

Umiddelbart efter stod det klart, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kenney Møllers Fond i overensstemmelse med volumenstudierne fandt Dokøen velegnet som hjemsted for et nyt operahus.

Siden da er planerne om placering af et nyt skuespilhus ved Turbinehallerne stillet i bero, med henblik på at afklare mulighederne for en placering på Kvæsthusbroen.

 

 

BILAG VEDLAGT

  • "Volumenstudie i inderhavnen" Juni 2000 af Henning Larsens Tegnestue

 

 

 

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

 

Til top