Mødedato: 05.11.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Værtskab for Copenhagen Sprint i København

Copenhagen Sprint består af elementerne elitecykelløb for kvinder og mænd, cykelfestival, folkecykelløb, aktivering langs ruten, cykeldiplomatiske indsatser, herunder cykeltopmøde og kommunikation og udsmykning af byen. Indholdet til værtskabet for Copenhagen Sprint udvikles løbende i samarbejde med byens aktører og kommunens forvaltninger. Økonomiudvalget skal godkende det foreløbige værtsbykoncept og drøfte, hvorvidt yderligere initiativer skal inkorporeres i projektet.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget  godkender, at Økonomiforvaltningen arbejder videre med værtskabet af Copenhagen Sprint 2025, som forelagt i denne sag.

Problemstilling

UCI World Tour-cykelløbet Copenhagen Sprint afholdes for første gang i 2025. Det samlede koncept for Copenhagen Sprint indeholder både et elitecykelløb for kvinder og mænd, folkecykelløb, cykelfestival mm.

Fra Megaeventpuljen er der udmøntet 10 mio. kr. årligt i tre år i tilskud til et eventselskab, der er oprettet til at planlægge og afvikle Copenhagen Sprint. Budgettet for eventselskabet bag Copenhagen Sprint går således til rammer, infrastruktur og afvikling i det samlede projekt.

Fra Budget 2024 er der derudover afsat 5 mio. kr. årligt i tre år til værtskabet i København. Disse midler vil bl.a. dække over KK-relevant indhold til folkecykelløb og cykelfestival, aktivering langs ruten i København, cykeldiplomatiske indsatser, herunder cykeltopmøde, og kommunikation og udsmykning af byen. Disse elementer skal udvikles og planlægges i samarbejde mellem forvaltningerne i Københavns Kommune (KK) og med byens eksterne aktører.

Løsning

For at skabe det bedste indhold til værtskabet for Copenhagen Sprint, inddrager det tværforvaltelige samarbejde Copenhagen Megaevents (Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen) de øvrige forvaltninger i projektet løbende. Københavns Kommune planlægger og afvikler i tæt samarbejde med den øvrige nationale partnerkreds og selskabet en række værtsbyaktiviteter.

Folkecykelløb

Lørdag den 21. juni afholdes folkecykelløbet på den lukkede del af ruten i København umiddelbart efter, at elitecykelløbet for kvinderne er afviklet.

Folkecykelløbet skal være for alle – københavnere og gæster. Det er ikke tænkt som et motionsløb men et cykelløb, hvor vi fejrer cykelbyen og vores cykelkultur. Der vil være et stort fokus på børn og unge – og bl.a. arbejdes der i samarbejde med Danmarks Cykle Union på at lave et børnecykelløb. Derudover skal der afholdes forskellige starter i løbet for diverse målgrupper for at sikre, at det bliver så mangfoldigt og tilgængeligt som muligt. Her vil det fx være en mulighed, at borgmestrene for de pågældende områder sender starterne afsted.

Som eksempel på en start, er der samarbejde med Socialforvaltningens indsats ”Hverdagsaktivisterne” om afholdelse af en mangfoldighedsetape for borgere med funktionsnedsættelser.

Cykelfestival

Cykelfestivalen vil være placeret ved målstregen for Copenhagen Sprint ved Østre Anlæg i hjørnet mod Sølvgade og foran Statens Museum for Kunst. Cykelfestivalen er åben lørdag og søndag den 21.-22. juni 2025 og vil være gratis at deltage i. Da festivalen ligger ved målstregen, vil målområdet med dertilhørende podium for præmieceremoni være placeret ifm. festivalen. Der vil desuden være storskærm på festivalen, hvor man kan følge rytterne, inden de når den københavnske del af ruten.

Indholdet i festivalen er ikke besluttet, men vil fokusere på fejring af cykling og cyklings positive egenskaber herunder sundhed, trivsel, fællesskaber, mangfoldighed, grøn mobilitet mm.

Målet er, at festivalen henvender sig til gæster på tværs af mål- og aldersgrupper. Der arbejdes bl.a. på lærerige og underholdende aktiviteter for børn og en stillezone for borgere, der har behov for at hvile og en pause fra sanseindtryk under festivalen.

Som en del af indholdet til festivalen arbejder Økonomiforvaltningen (ØKF) på at skabe et madmarked, som følger KK’s Mad- og Måltidsstrategi, og som har fokus på spændende festivalmad af høj kvalitet og både miljømæssig og social bæredygtighed.

Aktivering langs ruten

Langs den københavnske del af ruten arbejdes der på at etablere udvalgte områder med ekstra aktivering og storskærmsvisning af elitecykelløbene, fx ved Sankt Hans Torv på Nørrebro.

Ud over forskellige hotspots arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningens (KFF) institutioner med en bredere aktivering af bydelene. Ved tidligere events (bl.a. EURO2020 og Tour de France Grand Depart) har KFF's kulturhuse og idrætscentre spillet en vigtig rolle i forhold til aktiveringen af københavnerne. Det er også forventningen, at KFF's kultur- og idrætsfaciliteter vil byde ind med aktiviteter langs med ruten i forbindelse med Copenhagen Sprint.

Cykeldiplomati inkl. topmøde

I et tæt samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) (projektlederskab) og ØKF har Københavns Kommune sammen med Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen vundet buddet på afholdelsen af UCI Mobility and Bike City Forum 2025 (UCI Forum). UCI Forum er det internationale cykelforbunds forum for hverdagscykling, og vil fungere som cykeltopmøde for Copenhagen Sprint i 2025.

UCI Forum er et årligt internationalt forum, som samler aktører på tværs af myndigheder, erhverv, NGO’er og civilsamfund for at dele og drøfte best practices om aktiv mobilitet. Kombinationen af UCI Forum og Cykeltopmødet forventes at skabe merværdi i form af øget eksponering af cykeltopmødet og værtskabet for Copenhagen Sprint.

Programmet for UCI Forum fastlægges i samarbejde mellem KK og UCI. Et vigtigt fokus for TMF og ØKF vil være at sikre et tilstrækkeligt tydeligt københavnsk aftryk på programmet, så de politiske ambitioner for cykeltopmødet opfyldes. Projektledelsen undersøger et format, hvor cykling løftes tværfagligt gennem involvering af alle borgmestre i Københavns Kommune. Derudover tilstræbes det at integrere C40-netværket og KK’s strategiske sektorsamarbejder med Johannesburg, São Paulo og Bogotá i programmet for topmødet.

Kommunikation, udsmykning af byen og City Dressing Toolkit

Der planlægges en presse- og kommunikationsindsats i tæt samarbejde med den nationale partnerkreds og selskabet bag Copenhagen Sprint. I den forbindelse vil ØKF række ud til forvaltningerne for koordinering og samarbejde om konkrete kommunikationsindsatser.

ØKF har projektledelsen for den overordnede kommunikationsindsats, som vil bringe alle KK’s kommunikationsplatforme i spil op til og under cykeleventen. Indsatsen vil overordnet tage afsæt i:

  1. Presseindsats nationalt, lokalt og internationalt
  2. SoMe-kampagne på KK’s kanaler
  3. Kommunikation og city dressing langs ruten og i byens rum (i samarbejde med TMF).

Udsmykning af byen er et spor i sig selv, hvor løbets visuelle identitet og farver foldes ud i grafiske produkter, så der skabes cykelstemning og hype om løbet, og så borgere, cykelfans og byens gæster engageres i eventen. KK vil bl.a. udvikle et City Dressing Toolkit, som alle erhvervsdrivende, organisationer, borgere m.fl. gratis kan benytte og downloade, hvor de selv afholder udgiften til tryk. Derudover forestår KK udsmykning på udvalgte placeringer på ruten samt bringer byens egne flader i spil på fx abribuser og strøgbannere.

Økonomi

Der er afsat 5 mio. kr. årligt i 3 år fra Budget 2024. Midlerne vil det første år fordeles, som vist herunder.

Poster til værtsbykonceptet

Budget (i mio. kr.)

Cykeldiplomati inkl. topmøde

1,5

Sideaktiviteter – herunder indsatser i fagforvaltninger

0,6

Kommunikation og City Dressing

1,0

Folkecykelløb -

0,5

Cykelfestival – indhold og aktiviteter

0,8

Buffer herunder til evt. ekstraordinær rutetilpasning og myndighedsarbejde

0,6

I alt

5

Videre proces

ØKF fortsætter dialogen og samarbejdet med de øvrige forvaltninger omkring mulige indsatser og projekter. Forvaltningerne vil blive inviteret til endnu et tværforvalteligt møde om eventen og mulighederne for aktivering i KK efter Økonomiudvalgsmødet d. 5. november.

ØU modtager invitation til det officielle program for Copenhagen Sprint i foråret. Programmet bliver overordnet struktureret som følger:

  • Fredag: Cykeltopmøde og festmiddag på Rådhuset
  • Lørdag: Kvindernes elitecykelløb, folkecykelløb og cykelfestival
  • Søndag: Mændenes elitecykelløb og cykelfestival

Alle borgmestre, der ønsker det, har mulighed for at have en aktiv rolle ifm. Copenhagen Sprint.

 

Søren Hartmann Hede            /           Nanna Westerby Jensen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top