Udviklingsplan for havnebusserne
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
1. at Movias forslag om en udviklingsplan for havnebusserne igangsættes og finansieres indenfor det afsatte busbudget med midler i 2025 på i alt 0,5 mio. kr.
Problemstilling
Havnebusserne har betjent Københavns Havn siden 2000 og er løbende blevet udviklet med nye stoppesteder og både. På grund af den kontinuerlige udvikling af havnen med broer, byudvikling mv., og henvendelser om efterladte passagerer ved flere stoppesteder i sommerperioden, lavede Movia i 2024 en havnebusanalyse. Analysen har både fokus på den nuværende drift og Movias forslag til mulige justeringer af driften med det eksisterende antal havnebusser. Økonomiudvalget blev orienteret om analysen den 21. august 2024 (bilag 1 og 2). Havnebusserne drives af Go Collective (tidligere Arriva), og deres kontrakt med Movia udløber ved udgangen af 2029. I analysen anbefaler Movia, at der igangsættes et arbejde med en udviklingsplan for havnebusserne
Løsning
Det anbefales, at der udarbejdes en udviklingsplan for havnebusdriften med et længere tidsperspektiv, som passer med en ny kontraktperiode fra 2030. Udviklingsplanen skal bygge på Movias havnebusanalyse og bl.a. belyse muligheder for højere frekvens, direkte ruter mellem store stoppesteder, betjening af Ungdomsøen og Lynetteholm og placeringer af stoppesteder ved Langelinjekaj og Refshaleøen Nord.
Det bemærkes, at Teknik- og Miljøforvaltningen af Borgerrepræsentationen er pålagt at undersøge muligheden for at etablere en eller flere færgeruter i Københavns Havn, der drives af elektriske førerløse færger efter forbillede fra Stockholms Havn (udvalgshenvist medlemsforslag 29. februar 2024). På den baggrund anbefaler Økonomiforvaltningen, at udviklingsplanen for havnebusserne ikke omfatter undersøgelse af førerløs havnebusdrift.
Udviklingsplanen bør udarbejdes, så den kan indgå i det kommende udbud af havnebusdriften. Hvis flere både ønskes indsat til driftsstart 1. januar 2030 (for at kunne få højere frekvens og/eller udvide havnebussernes rute yderligere) skal processen med et udbudsgrundlag igangsættes allerede i april 2025, hvor Københavns Kommune skal fremsende trafikbestilling i oktober 2025. Denne tidsplan bygger på Movias vurdering af, at det tager ca. 2½ år at bygge og levere eventuelle yderligere både. På baggrund af overstående tidsrammer skal udviklingsplanen for havnebusdriften igangsættes senest i efteråret 2024.
Økonomi
Arbejdet med udviklingsplanen kan finansieres indenfor det afsatte busbudget under Økonomiudvalget af puljen til vedligehold, udvikling af trafikinformation på stoppesteder og mindre kapacitetsjusteringer mv. Puljen er på 3 mio. kr. i 2025 og har tidligere finansieret mindre analyser og ekstern rådgivning om anlægstiltag i forbindelse med bustilpasninger, etablering og nedtagning af stoppesteder, etablering af trafikinformation på stoppesteder (count down moduler) mv. Aktuelt er der drøftelser med de almene boligselskaber og Movia om behov og muligheder for ekstraordinær busbetjening ifm. anlægsarbejder i Tingbjerg, der evt. også kan finansieres af puljen i 2025.
Movia vurderer, at en udviklingsplan for havnebusserne kan udarbejdes for max 0,5 mio. kr. ved inddragelse af en ekstern rådgiver.
Videre proces
Godkendes indstillingen, vil Økonomiforvaltningen igangsætte arbejdet med en udviklingsplan for havnebusserne i samarbejde med Movia og en ekstern rådgiver. Økonomiudvalget forventes forelagt udviklingsplanen i slutningen af første kvartal 2025.
Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen