Mødedato: 05.09.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes forslag til Spor 2 af landsplandirektivrevision

Se alle bilag
Kommunerne i hovedstadsområdet har adgang til at komme med forslag til Erhvervsministerens revision af Fingerplan 2017 og landsplandirektiv for detailhandel. Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om Københavns Kommunes forslag.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende de under Løsning og i bilag 1 beskrevne forslag til revision af Fingerplan, Spor 2, og af landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet.

Problemstilling

Erhvervsministeren har indkaldt forslag fra kommunerne til mere grundlæggende ændringer i Landsplandirektiv for Hovedstadsområdets planlægning (Fingerplanen 2017) og til centerstrukturen for detailhandel hvad angår bymidter og aflastningsområder (jf. bilag 2). Forslagene skal tjene til at løse konkrete udfordringer, som de enkelte kommuner oplever med den gældende planlægning, men der lægges ikke op til et større analysearbejde eller til væsentlige ændringer af planlovens rammer for planlægningen i hovedstadsområdet.

Indstillingen samler dels forslag, der tidligere er godkendt af Borgerrepræsentationen (men afvist/udskudt af staten), dels forslag der udspringer af vedtagne planer og politikker (kommuneplan, erhvervsstrategi, stormflodsplan etc.) og de begrænsninger, kommunen oplever i sin opgaveløsning som følge af landsplandirektiverne.

Løsning

I foråret 2016 blev kommunerne i hovedstadsområdet bedt om at komme med forslag til ændringer af det landsplandirektiv, der regulerer deres planlægning (Fingerplan), og Københavns Kommune fremsatte en række forslag. Erhvervsministeren sendte på denne baggrund et forslag til Fingerplan 2017 i høring i foråret 2017, hvor kun ganske få af kommunernes forslag var imødekommet, idet hovedparten blev udskudt til en efterfølgende revision (Spor 2).

Borgerrepræsentationen godkendte kommunens høringssvar hertil og til særskilt landsplandirektiv for detailhandel den 18. maj 2017. Erhvervsministeren har efterfølgende i juni 2017 udstedt Fingerplan 2017, hvor et enkelt ønske fra Københavns Kommune er imødekommet (optagelse af 2. etape af metro til Nordhavn), og landsplandirektiv for detailhandel. Samtidig har Erhvervsministeren indkaldt forslag fra kommunerne i hovedstadsområdet til Spor 2 og til forslag til ændring af centerstrukturen for detailhandel hvad angår bymidter og aflastningsområder, begge med frist den 15. oktober 2017, jf. bilag 2. Der er indført et nyt system for digital indberetning, således at der ikke kan indsendes et samlet svar, men der skal indtastes enkeltforslag i en portal.

I Spor 2 er der lagt op til at fremsætte forslag til mere grundlæggende ændringer i Fingerplanen, idet det dog i indkaldelsen er forudsat, at forslagene som udgangspunkt skal kunne realiseres inden for planlovens gældende bestemmelser for planlægning i hovedstadsområdet. Disse regler er ganske detaljerede og begrænser muligheder for ændringer i landsplandirektivet i betydelig grad. Det er dog ikke forventningen, at de øvrige kommuner alene vil fremsætte forslag, der er i fuld overensstemmelse med planlovens gældende regler. Særligt for emnet håndtering af overskudsjord er der med denne indstilling lagt op til, at Københavns Kommune ikke lader sig begrænse af, om dens forslag fuldt ud kan rummes inden for planlovens gældende regler.

Teknik- og Miljøforvaltningen har bidraget med ideer til kommunens forslag (bilag 3), hvoraf en række er vurderet egnede til at indgå i processen nu, mens andre bør afklares yderligere og evt. kan indgå i den videre dialog, der jf. erhvervsministerens indkaldelse vil finde sted i de kommende måneder.

Forslag til Fingerplan

De foreslåede bidrag til Spor 2 fra Københavns Kommune omfatter både regulering, der ønskes ændret, og emner hvor reguleringen ønskes fastholdt, men hvor andre kommuner forventes at ønske ændringer.

For trafik og infrastruktur foreslås, at lufthavnens betydning for hele regionen betones for at sikre, at dens udvikling ikke begrænses af hensyn til mere lokale ønsker. Endvidere foreslås initiativer, der kan styrke benyttelsen af kollektiv trafik, dels ved at fremme valget af tog fra stationer udenfor regionen ved pendling til mål i hovedstaden, dels ved at fastholde princippet om stationsnær lokalisering af virksomheder med mange arbejdspladser. Dette princip vurderes at komme under pres fra en række andre kommuner. Endelig foreslås det, at regionens transportstruktur analyseres med henblik på bl.a. behov for punkter, hvor nye transportformer kan integreres med bestående til gavn for bæredygtig person- og varetransport.

For så vidt angår statens udpegning af områder, der er forbeholdt særligt forurenende virksomheder, foreslås det at gentage kommunens ønske om en reduktion af antallet (udtagning af Refshaleøen/Lynetten) og om en kommunal kompetence til at planlægge for fordelingen af de forurenende (og/eller risikoudløsende) virksomheder inden for områderne (som godkendt af Borgerrepræsentationen den 18. maj 2017).

Håndtering af overskudsjord og sikring imod stormflod er ikke emner, der indgår i Fingerplanen. Borgerrepræsentationen tog den 22. juni 2017 stilling til kommunale planer for disse emner, og det foreslås på den baggrund at fremsætte ønsker om ændringer af Fingerplanen, der vil gøre kommunens opgaveløsning både som ansvarlig for håndtering af overskudsjord og som myndighed for stormflodssikring (efter en kommende ændring af lov om kystbeskyttelse) mindre kompliceret.

Det ventes, at en række andre kommuner vil pege på, at Fingerplanens anvendelsesbestemmelser for de grønne kiler er begrænsende for den rekreative anvendelse. Disse bestemmelser fastlægger primært områderne til almen rekreation uden væsentlige anlæg/faciliteter (ud over de allerede etablerede). Dette er ikke generelt et væsentligt problem i Københavns Kommune, men kan dog give udfordringer for en påtænkt kapacitetsforbedring af anlæg i Amager Strandpark og for realisering af lokalplan for udnyttelse af Københavns Miljøcenter (Grøften) efter afsluttet drift. På denne baggrund foreslås det, at Fingerplanens bestemmelser for de grønne kiler justeres i retning af bredere rekreationsformål, der kan rumme flere organiserede rekreationsformer og friluftsliv, der fordrer visse rekreative faciliteter, så områderne bliver til gavn for så mange borgere som muligt, herunder også for københavnerne som brugere af de grønne kiler længere ude i regionen. Dette skal ses i samspil med en proces vedr. Grønt Danmarkskort og kommuneplaner, der vil forløbe sideløbende med revision af Fingerplanen. Den udspringer af den ændrede planlov og indebærer vurderinger af natur-, frilufts- og erhvervsinteresser på tværs af kommunerne.

Ud over ovenstående er forslag fremsat af Københavns Kommune i 2016 i Spor 1 og gentaget i kommunens høringssvar til Fingerplan 2017 (som godkendt af Borgerrepræsentationen den 18. maj 2017) vedr. ændring af formulering af regler for kommunal rækkefølgeplanlægning samt vedrørende bykiler af staten henvist til behandling i Spor 2. De er fortsat relevante og fremsættes derfor i uændret form.

Forslag til landsplandirektiv for detailhandel

Med ændringen af planloven bliver det lettere at udlægge aflastningsområder til detailhandel udenfor bymidterne, hvilket dog forudsætter udpegning i landsplandirektiv. Københavns Kommune har ikke behov for udpegning af aflastningsområder. I stedet foreslås et tidligere fremsat ønske om en ny afgrænsning af bymidten City genfremsat. Denne bymidte består af to ikke geografisk sammenhængende delområder, City og byområdet omkring Fisketorvet. De vurderes at have grundlag for at udgøre to selvstændige bymidter i stedet, hvilket vil forenkle detailhandelsstrukturen og gøre den mere forståelig. Borgerrepræsentationen har tidligere godkendt dette forslag i mødet den 18. maj 2017.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens beslutning i sagen vil Økonomiforvaltningen indberette kommunens forslag og bemærkninger i den digitale portal, som Erhvervsministeriet har oprettet til formålet og i øvrigt fremme forslagene i dialog med ministeriet og de andre kommuner.

Det forventes, at Erhvervsministerens forslag til de to landsplandirektiver vil blive sendt i offentlig høring i 2. eller 3. kvartal 2018, hvor Borgerrepræsentationen vil få lejlighed til at behandle kommunens høringssvar.

 

Peter Stensgaard Mørch                                  / Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Københavns Kommunes forslag til Spor 2 af landsplandirektivrevision (2017-0257329)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. september 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top