Aktivering af akutpuljerne under Sikker By
Økonomiudvalget skal tage stilling til, om akutpuljerne under Sikker By skal aktiveres som konsekvens af den verserende bandekonflikt i København.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes, at der anvendes 300 t. kr. i drift fra akutpuljen under Sikker By til en ekstraordinær forebyggende indsats målrettet unge mellem 16 og 17 år, der ikke anvender kommunens almindelige klubtilbud,
- at det godkendes, at der anvendes 400 t. kr. i anlæg fra akutpuljen under Sikker By til at sætte hurtigt og konsekvent ind overfor banderelateret graffiti i byens rum og på skoler.
Problemstilling
I løbet af sommeren er en bandekonflikt eskaleret i København med mange skudepisoder til følge. Ifølge Københavns Politi relaterer skyderierne sig til en konflikt mellem personer med tilknytning til bandegrupperingen Loyal To Familia på den ene side, og personer med tilknytning til områderne omkring Mjølnerparken og Københavns Nordvest Kvarter på den anden side. Den 20. juli 2017 etablerede Københavns Politi på den baggrund en visitationszone, der omfattede store dele af København, herunder bl.a. Nørrebro og Bispebjerg. Visitationszonen er fortsat gældende.
Det er Sikker By styregruppens indstilling, at der i den aktuelle situation er behov for at aktivere akutpuljerne under Sikker By. Sikker By styregruppen består af ledelsesrepræsentanter fra alle forvaltninger, SSP* og Københavns Politi. Økonomiudvalget skal tage stilling til aktivering af akutpuljerne.
*SSP er et lokalt samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi
Løsning
Sikker Bys akutpuljer udgør i 2017 300 t. kr. i driftsmidler og 500 t. kr. i anlægsmidler. Puljerne kan anvendes til særlige, akutte indsatser med kriminalpræventivt eller tryghedsskabende formål. Anlægspuljen kan derudover udmøntes til tv-overvågning af offentlige arealer ved kommunale institutioner og almennyttige boligselskaber.
Sikker By styregruppen anbefaler, at puljerne udmøntes på følgende måde:
Sikker By akutpulje til service
Der igangsættes en indsats målrettet den gruppe af primært 16-17 årige unge, som ikke anvender kommunens almindelige klubtilbud, men i stedet er aktive i gademiljøet. Det betyder, at de i en tid med bandekonflikt er i særlig risiko for at blive rekrutteret til bandemiljøet. Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen vil med midlerne fra akutpuljen sætte målrettet ind med aktiviteter for denne gruppe unge. Formålet er at skærme dem fra den aktuelle konflikt samt at understøtte brobygning mellem indsatsen på gadeplan og arbejdet i de almene klubtilbud og i de områdebaserede indsatser. Indsatsen er nærmere beskrevet i bilag 1.
Sikker By akutpulje til anlæg
Der afsættes midler fra anlægspuljen til at sikre, at banderelateret graffiti i byens rum og på skoler afrenses hurtigt og konsekvent. Københavns Politi har overfor Sikker By styregruppen fremhævet vigtigheden af, at banderelateret graffiti afrenses med det samme, så banderne ikke får lov at manifestere deres tilstedeværelse i bestemte områder via graffiti.
Graffiti afrenses normalt indenfor 1-2 uger. Med de ekstra midler fra akutpuljen vil der blive foretaget ”straksfjernelse” af banderelateret graffiti – både i byens rum og ud- og indvendigt på skoler. Hermed sikres det, at kommunen som helhed udviser nul-tolerance overfor banderelateret graffiti. Indsatsen er nærmere beskrevet i bilag 2.
Økonomi
Der afsættes 300 t. kr. i service til en ekstraordinær forebyggende indsats målrettet unge i risiko for rekruttering til kriminelle miljøer. Midlerne udmøntes til SSP under Socialudvalget.
Der afsættes 400 t. kr. til at muliggøre hurtig afrensning af banderelateret graffiti. Midlerne udmøntes til Teknik- og Miljøudvalget. Midlerne til de to indsatser overføres med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.
Der resterer dermed 100 t. kr. i akutpuljen for anlæg, som vil kunne anvendes til at imødekomme eventuelle ansøgninger om støtte til tv-overvågning resten af året.
Videre proces
De to indsatser vil kunne igangsættes umiddelbart efter Økonomiudvalgets godkendelse. Udvalget vil med udgangen af året blive orienteret om, hvordan anvendelsen af midlerne er forløbet.
Peter Stensgaard Mørch /Søren Tegen Pedersen
Beslutning
Dagsordenspunkt 2: Aktivering af akutpuljerne under Sikker By (2017-0295429)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. september 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Bandekriminalitet er ikke lovlig, og kedsomhed legaliserer ikke bandekriminalitet. Når vi giver støtte til aktiviteter for unge i visitationszonen, er det således ikke en anerkendelse af, at bandeaktiviteter er i orden, hvis man ikke kan optages i en kommunal klub.”