Forslag til lokalplan "Turbinehallerne (Det kgl. Teater)" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997. (Fællesindstilling Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)
Forslag til lokalplan "Turbinehallerne (Det kgl. Teater)" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997. (Fællesindstilling Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 5. september 2000
J.nr. ØU 248/2000
5. Forslag til lokalplan "Turbinehallerne (Det kgl. Teater)" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997. (Fællesindstilling Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til lokalplan for området begrænset af Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade ("Turbinehallerne (Det kgl. Teater)") tiltrædes med henblik på offentliggørelse, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil fremkomme med endelig indstilling om vedtagelse af lokalplanen
at indsigelsesfristen fastsættes til 1 måned efter at resultatet af den for det nye skuespilhus forudsatte arkitektkonkurrence er offentliggjort, dog mindst 2 måneder
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil fremkomme med indstilling om endelig vedtagelse af kommuneplantillægget
at indsigelsesfristen fastsættes til 1 måned efter at resultatet af den for det nye skuespilhus forudsatte arkitektkonkurrence er offentliggjort, dog mindst 2 måneder
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 30. august 2000
Udvalget besluttede at sende lokalplanen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på offentlig høring. Hermed tog udvalget ikke stilling til lokalplanens indhold.
Søren Pind (V) afgav følgende bemærkning:
"Venstre tager forbehold for lokalplanens indhold, men ønsker at sende planen i høring".
Ole Hentzen (C) afgav følgende bemærkning:
"Ole Hentzen , kons., finder det meget problematisk at opføre et skuespilhus på dette sted, idet parkeringsforholdene i Indre By bliver meget reduceret. Desuden er der ikke anvist nogen løsning på trafikafviklingen, når Borgergade spærres for gennemkørsel af 5.500 bilister og cyklister. Der tages derfor forbehold for høringens indkomne bemærkninger".
Jens Johansen (F) afgav følgende bemærkning:
"SF kan tiltræde, at lokalplanen sendes i høring, men vil i den forbindelse fremsætte bemærkning om udestående problemer omkring Borgergade og Landgreven, som burde være afklaret i lokalplanen".
Johannes Nymark (A) afgav følgende bemærkning:
"Socialdemokratiet glæder sig over, at staten vil udbygge Det Kgl. Teater med et nyt skuespilhus. Det vil betyde en tiltrængt forbedring for skuespillet på Det Kgl. Teater, og det vil styrke det københavnske teaterliv. Socialdemokratiet bakker derfor op omkring aftalen mellem staten og Københavns Kommune og støtter lokalplanforslaget, som danner grundlag for det videre arbejde. Der er endnu uløste problemer omkring trafikafvikling og især parkering, men det er forhold, som vil kunne afklares i den videre proces. Kulturministeren har på det allerseneste udtrykt ønske om at placere et skuespilhus ved havnen. Der skal ikke herske tvivl om, at det hele tiden har været Socialdemokratiets foretrukne placering. Det ændrer imidlertid ikke ved, at vi fortsat vil støtte en løsning i Turbinehallerne, hvis det i sidste ende skulle vise sig at være den realistiske mulighed. Under alle omstændigheder ønsker vi at medvirke til at skabe tidssvarende rammer for skuespillet ved Det Kgl. Teater – til glæde for teatret og for byens kulturliv".
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte i mødet den 7. juni 2000 (BTU 299/2000) og Økonomiudvalget i mødet den 20. juni 2000 (ØU 192/2000) forvaltningernes indstilling om udarbejdelse af lokalplanforslag og forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 for karreen Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade med henblik på at muliggøre en opførelse af et nyt skuespilhus til Det kongelige Teater. Planforslagene er udarbejdet i overensstemmelse hermed og inden for den af Borgerrepræsentationen i mødet den 11. maj 2000 godkendte aftale med Staten om et nyt skuespilhus på den kommunalt ejede Elværksgrund.
Lokalplanen sikrer, udover muligheden for et nyt skuespilhus med et etageareal på ca. 18.000 m2 og ny bebyggelse til de af Københavns Energi opretholdte funktioner i området, at de inden for området beliggende bevaringsværdige boligbebyggelser bevares samt at eksisterende serviceerhvervs anvendelse kan opretholdes og eventuelt fornyes bygningsmæssigt.
Lokalplanforslaget er udarbejdet under hensyn til, at Kulturministeriet i efteråret udskriver en international arkitektkonkurrence om det nye skuespilhus, og forventes at kunne tilpasses denne konkurrences resultat, idet offentlighedsperioden forventes at løbe til efter offentliggørelsen af konkurrencens resultat.
Anvendelsen af Elværksgrunden til skuespilhus er ikke i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægningen i Kommuneplan 1997 og der er derfor udarbejdet forslag til tillæg til kommuneplanen.
SAGSBESKRIVELSE
I mødet den 11. maj 2000 (BR 175/2000) godkendte Borgerrepræsentationen den aftale mellem Staten og Københavns Kommune, som skal danne grundlag for de indledende forberedelser til byggeriet af et nyt skuespilhus for Det Kongelige Teater på en del af ejendommen matr.nr. 626 Sankt Annæ Vester Kvarter, København mellem Borgergade og Adelgade, hvor Gothersgade El- og Varmeværk ligger – Elværksgrunden. Ejendommen ejes af Københavns Kommune og anvendes af Københavns Energi. Baggrunden herfor er, at et flertal af Folketingets partier den 22. april 1999 besluttede, at et sådant byggeri skulle realiseres, men at den endelige placering og byggeriets udformning måtte afhænge af Københavns Kommunes medfinansiering af det endelige projekt.
Københavns Kommune og Kulturministeriet er enige om at realisere planerne om et nyt skuespilhus på en sådan måde, at der opnås det størst mulige arkitektoniske og kvalitetsmæssige løft af kvarteret omkring skuespilhuset inden for den i aftalen angivne økonomiske ramme.
Aftalen omfatter en angivelse af parternes bidrag til projektet.
Københavns Kommunen bidrager med vederlagsfrit at overdrage en parcel af ejendommen med en byggeret på 18.000 m² etageareal til formålet. Københavns Energi afholder udgiften til en asbestoprydning, og Kommunen afholder udgifterne til anden forureningsoprydning op til et fastsat niveau. Kommunen bidrager desuden med omlægning af Borgergade efter nærmere bearbejdning/projektering. Herudover skal Kommunen forestå udarbejdelse af det planlægningsmæssige grundlag, som skal muliggøre byggeriet.
Staten afholder de øvrige udgifter til byggeriet, herunder udgifter til nedrivning af den eksisterende bebyggelse. Staten overfører et beløb til Københavns Energi til nødvendige flytninger af diverse tekniske installationer. Kulturministeriet udskriver en arkitektkonkurrence om byggeprojektet, og endelig skal Kulturministeriet foranledige, at Københavns Energi på markedsvilkår får råderet over et antal parkerings-pladser.
Det fremgår endvidere af aftalen, at Staten skal tilvejebringe hjemmel til den vederlagsfrie overdragelse af byggegrunden, erhvervelse af ejendomme uden for Københavns Energis ejendom samt erstatningsboliger for de herværende helårsboliger, som måtte blive nedlagt/berørt som følge af byggeriet.
Der er enighed mellem Staten og Kommunen om hoveddisponeringen af det kommende teaterbyggeri og Københavns Energis el- og varmeinstallationer. Dette indebærer bl.a., at skuespilhuset etableres på grundens nordlige del med en facadeløsning langs Borgergade, der strækker sig op mod Gothersgade, og at Københavns Energi samler deres aktiviteter på et mindre areal ved Adelgade nærmest Gothersgade.
Arkitektkonkurrence
Da det er ønsket at opføre et skuespilhus af høj kvalitet, som kan give kvarteret et arkitektonisk kvalitetsmæssigt løft, har Kulturministeriet besluttet at udskrive en åben international arkitektkonkurrence om teaterbyggeriet. I konkurrencen skal deltagerne indgive forslag til et skuespilhus med et ånds- og bygningsmæssigt fællesskab med teatrets bygninger på Kongens Nytorv. Herudover skal deltagerne udarbejde idéforslag til Borgergades udformning som teatrets adgangs- og forareal.
Konkurrencen udskrives i efteråret 2000. Alle konkurrenceforslagene vil blive udstillet i slutningen af januar 2001 inden bedømmelsen finder sted, og resultatet vil foreligge i slutningen af februar måned s.å.
Konkurrencen skal forløbe i den periode, hvor lokalplanforslaget er ude i offentlig høring, således at vinderprojektet vil kunne indarbejdes inden den endelige færdigbehandling af lokalplanforslaget. Såfremt vinderprojektet afviger væsentligt fra lokalplanforslaget, vil en endelig vedtagelse af en lokalplan, som muliggør projektet, forudsætte supplerende offentlig høring.
Forslag til lokalplan
Lokalplanforslaget, der omfatter hele karreen afgrænset af Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade, er udarbejdet med udgangspunkt i den indgåede aftale med Staten og muliggør opførelse af et teaterhus på Elværksgrunden og hjørneejendommene Borgergade/Gothersgade, samt nyopførelse af bebyggelse til brug for Københavns Energi mod Adelgade. Den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse i lokalplanområdet er, i lighed med tilsvarende bebyggelser i lokalplanerne for Indre By, typebestemt og der er medtaget bevaringsbestemmelser svarende hertil. Derudover muliggøres fornyelse af den i området beliggende serviceerhvervsbebyggelse.
Lokalplanforslagets bebyggelsesregulerende bestemmelser er for så vidt angår teaterbebyggelsen begrænset til de overordnede linier såsom placering af bebyggelse og maksimale højder, idet udfaldet af arkitektkonkurrencen, herunder dommerkomiteens anbefalinger, vil kunne indarbejdes i forbindelse med lokalplanens endelige vedtagelse i det omfang, bebyggelsens kvaliteter skal sikres.
Forslag til kommuneplantillæg
Arealet, hvor skuespilhuset agtes opført, er i Kommuneplan 1997 fastlagt som et T-område (område til tekniske anlæg).
Endvidere indgår en mindre del af et B-område ved Gothersgade/Borgergade.
Den ændrede anvendelse forudsætter derfor, at de områder, der skal medgå til byggeriet, overføres til et område for institutioner - O-område.
For at muliggøre den ønskede udbygning med de forudsatte bygningshøjder og bebyggelsesprocenten, er forslaget tillige forsynet med særlige *-bemærkninger herom. Den maksimale bygningshøjde er foreslået fastsat til 34 meter og bebyggelses-procenten til maksimalt 260.
Der tages et generelt forbehold for, at indholdet af forslaget kan blive ændret, såfremt resultatet af den ovennævnte arkitektkonkurrence indarbejdes i forbindelse med den endelige vedtagelse af tillægget.
Som konsekvens af, at Københavns Energi indskrænker sine aktiviteter på ejendommen, ændres bl.a. adgangsforholdene til Elværket. Dette indebærer, at et mindre, ubebygget område mod Adelgade, der hidtil har indgået i et boligområde, foreslås at indgå i det T-område, der resterer.
Diverse udtalelser
I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plandirektoratet foretaget høring af Økonomiforvaltningens 9. kontor, Undervisnings- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, samt Københavns Vand, Københavns Energi og Miljøkontrollen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen, samt Byggedirektoratet og Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen.
Økonomiforvaltningens 9. kontor, Undervisnings- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Vand under Miljø- og Forsyningsforvaltningen, samt Byggedirektoratet under Bygge- og Teknikforvaltningen har ikke bemærkninger til forslaget.
Københavns Energi under Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vedrørende fjernvarme- og elforsyningen ingen bemærkninger til forslaget, men anbefaler for så vidt angår gasforsyningen og med henvisning til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", at nybyggeriet tilsluttes bygasnettet, og at der anvendes gas i restaurationskøkkener eller kantiner samt eventuelle vaskerier.
Miljøkontrollen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler, med henvisning til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", at der i lokalplanens formålsparagraf indgår afsnit om økologiske tiltag og om beskyttelse af beboere og brugere mod forurening. Endvidere foreslås der optaget konkrete lokalplanbestemmelser vedrørende foranstaltninger mod forureningsgener, herunder i forbindelse med trafik, virksomheder, jordbunds- og grundvandsforhold mv.
Miljøkontrollen vurderer, at trafikstøjniveauet er af en sådan størrelse, at kravene i Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1984 forventes overholdt med støjisolering af facaderne mod gade. Vedrørende støjen fra Det kongelige Teaters aktiviteter henvises til de vejledende grænseværdier for støjbelastninger fra virksomheder i etageboligområder i Miljøstyrelsens vejledning nr. 5/1984. Der er ikke virksomheder i området, som vil medføre miljømæssige gener for den i lokalplanen fastlagte anvendelse.
Endvidere anføres det, at der er konstateret forurening med tjærestoffer og tungmetaller i fyldjorden i området, men ikke i de underliggende lag eller i grundvandet.
Miljøkontrollen oplyser, at lokalplanområdet ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser.
Bemærkning
I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. En arbejdsgruppe under styregruppen for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" overvejer for tiden, hvorledes disse krav kan indpasses i kommende lokalplaner. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelse. Miljøkontrollens ønsker er tilgodeset i det omfang, planloven giver mulighed herfor gennem optagelse af standardbestemmelser i lokalplanforslaget.
Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen har ingen bemærkninger til forslaget og ser ingen vej- eller trafiktekniske problemer i en mindre hjørneafskæring på hjørnet af Borgergade og Gothersgade.
På baggrund af tidligere drøftelser i Bygge- og Teknikudvalget anføres vedrørende parkering, at det med en række ledningsomlægninger vil være muligt at indrette underjordisk parkering under Borgergade til erstatning for de parkeringspladser, der måtte blive nedlagt, såfremt Borgergade omlægges til teatergade. Et sådant anlæg vil bedst kunne etableres som et automatisk anlæg, idet det er tvivlsomt, om der er plads til et traditionelt parkeringsanlæg. Supplerende er det oplyst, at det ikke umiddelbart er muligt at udbygge det eksisterende underjordiske parkeringsanlæg under Landgreven ud under Borgergade, da til- og frakørselsramperne til dette anlæg er vendt mod Borgergade.
Bemærkning
Borgergade medtages ikke i lokalplanområdet, og mulighederne for etablering af underjordiske parkeringsanlæg må vurderes, når teaterbebyggelsen er valgt, herunder at de forslag til udformning af Borgergade, der indgår i arkitektkonkurrencen, er kendt.
BILAG VEDLAGT
- Redegørelse for planforslagene "Turbinehallerne (Det kgl. Teater)", samt luftfoto af området
- Lokalplanforslag "Turbinehallerne (Det kgl. Teater)"
- Forslag til tillæg til Kommuneplan 1997
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
- Høringssvar af 30. juni 2000 fra Økonomiforvaltningens 9. kontor
- Høringssvar af 5. juli 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
- Høringssvar af 17. juli 2000 fra Miljøkontrollen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen
- Høringssvar af 20. juli 2000 fra Københavns Energi, Miljø- og Forsyningsforvaltningen
- Høringssvar af 26. juli 2000 fra Vej & Park, Bygge- og Teknikforvaltningen
- Høringssvar af 14. august 2000 fra Københavns Vand, Miljø- og Forsyningsforvaltningen
Bjarne Winge Jens Jacobsen