Kvartalsrapportering for Københavns Kommunes større selskaber (3. kvartal 2023)
Kvartalsrapportering vedrørende udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til efterretning. Kvartalsrapport for 3. kvartal 2023 fremgår af bilag 1.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 3. kvartal 2023, jf. bilag 1, tages til efterretning.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber.
Løsning
Kvartalsrapporteringen for 3. kvartal 2023 vedrørende de større selskaber forelægges hermed Økonomiudvalget til efterretning.
Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner.
Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen.
Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.
I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal. Økonomiudvalget orienteres om følgende aktuelle forhold mv. vedr. selskaberne:
HOFOR
HOFORs omsætning og resultat i 2. tertial (T2) er lavere end budget, da energipriserne er faldet i første del af året (2. tertial er årets anden tredjedel, HOFORs rapportering over året er delt op i tredjedele).
I bilag 2 har HOFOR redegjort for de største igangværende anlægsprojekter. Det vedrører Vandværket ved Regnemark, Svanemøllen Skybrudstunnel, Kalvebod Brygge Skybrudstunnel og Valby Skybrudstunnel (bilaget er af 22. januar 2024 og vedrører derfor også Spangen Spildevandsbassin, Ny Ledning fra Levantkaj til Lynetten og Byggemodning Fælledby). Det bemærkes, at i forhold til T2 har HOFOR flyttet økonomien for Valby og Svanemøllen skybrudstunnel til gul bl.a. på grund af prisudviklingen og højere entreprisepriser.
Aktuelle oplysninger
Borgerrepræsentationen godkendte den 2. november 2023 indstillingen om Aflandshage Vindmøllepark. Af sagens protokolbemærkninger fremgår det, at
”Partierne er enige om, at Aflandshage projektet ikke kan fortsætte på det foreliggende grundlag. Partierne ønsker i forlængelse heraf, at HOFORs bestyrelse afsøger alternative muligheder for at realisere vindmølleparken, herunder om Aflandshage projektet kan overdrages til en anden aktør.”
HOFOR er forsat i gang med denne afklaring, men det forventes, at sagen behandles på de kommende bestyrelsesmøder i vinteren og foråret 2024.
Udviklingsselskabet By & Havn I/S
3. kvartals resultat er på 413 mio. kr., hvilket er 359 mio. kr. højere end det vedtagne budget. De væsentligste årsager til det positive resultat er lavere renteudgifter, øget resultat af resultatandele og dagsværdiregulering af gælden. Modsat trækker en nedskrivning af investeringsejendommene.
Pengestrømmen fra selskabets primære drift renset for af- og nedskrivninger (EBITDA) er ca. 179 mio. kr., hvilket ikke er tilstrækkeligt til at dække nettorenteudgifterne på ca. 202 mio. kr. For hele 2023 forventer selskabet et EBITDA på 229 mio. kr. og nettorenteudgifter på 417 mio. kr.
Rentedækning afhænger af forudsætningerne om renteudviklingen. I seneste langtidsbudgets (marts 2023) basisscenarie, med en langsigtet nominel rente på 5 %, opnås der først dækning igen i 2051, mens der opnås rentedækning i 2038, hvis Finansministeriets forudsætning om 4 % anvendes.
Aktuelle oplysninger
By & Havn har tildelt PowerCon opgaven med etablering af landstrøm til krydstogtskibe, som forventes klar til sæsonen 2025. Kontrakten er nu blevet underskrevet, efter at By & Havn har fået medhold i Klagenævnet for Udbud.
By & Havns forretningsstrategi for de næste 4 år blev den 30. november 2023 godkendt af Borgerrepræsentationen.
Der er den 8. december 2023 afsagt kendelse i sagen om Fælledby, der er anlagt af Amager Fælleds Venner mod Plan- og Miljø- og Fødevareklagenævnet. Retten afviste påstandene om ugyldighed af nævnenes afgørelser. Fælledby, der er ejet af By & Havn og PensionDanmark, har i januar 2024 fejret grundstensplacering, og etableringen af bydelen går nu videre.
I sagen anlagt af Klimabevægelsen om Lynetteholmen forventes der afsagt kendelse primo 2024.
I sagen mod Ingeniøren om Lynetteholm forventes der en afgørelse fra Pressenævnet primo 2024. I forhold til retssagen er denne berammet i byretten den 21. og 22. januar 2025.
Metroselskabet I/S
Forud for åbningen af Sydhavnslinjen i 2024 skal der gennemføres en lang række test- og sikkerhedsaktiviteter, som forudsætter fuld lukning af driften af M3 og M4 fra natten til lørdag den 10. februar kl. 2 indtil mandag morgen den 26. februar kl. 6. Det vil fortsat være muligt at rejse med M1 og M2 som normalt. De mange passagerer, der berøres af lukningen, opfordres af selskabet til at finde alternative rejsemuligheder foruden de metrobusser, der vil erstatte M3 og M4.
Cirka én måned før forventet åbning vil M3 og M4 lukke ned igen i ét døgn. Det sker i forbindelse med den såkaldte Trial Run, hvor systemet justeres for fejl, og drifts- og vedligeholdelses-personalet opbygger rutine med det nye system og de mange procedurer. Lukningen vil forventeligt finde sted i en weekend.
Aktuelle oplysninger
Næstformand i Metroselskabet I/S’ bestyrelse, Jonas Bjørn Jensen, er udtrådt af selskabets bestyrelse med virkning fra den 31. januar 2024. Marcus Vesterager er indtrådt som bestyrelsesmedlem og næstformand i Metroselskabet I/S med virkning fra den 1. februar 2024.
I en uges tid og senest mandag den 15. januar 2024 har Metroen været udsat for hærværk af en karakter, som har haft indflydelse på driften, idet strømmen enkelte gange er blevet afbrudt på en station i myldretiden, og desværre har forårsaget driftsforstyrrelser, som påvirkede hele og dele af driften på M3 og M4 i en længere periode. Ved bevidst handling er det muligt at afbryde strømmen fra publikumsområder i Metroen, f.eks. på perronerne. Denne mulighed er en del af Metroens sikkerhedskoncept, som har til formål at gøre det muligt for operatørens personale at afbryde strømmen til en station af sikkerhedsmæssige årsager. Operatøren har pt. iværksat en ekstraordinær overvågning af Metroens stationer. Ingen af episoderne har udgjort en sikkerhedsrisiko for Metroens kunder. I forbindelse med afbrydelse af strømmen er der blevet skrevet en tekst, som har været rettet mod personer ansat hos Metroens operatør, Metro Service A/S. Operatørens ledelse har over for Metroselskabet oplyst, at man derfor formoder, at hærværket er udført af en tidligere ansat hos operatøren. Operatøren har anmeldt hærværket til politiet, og alt relevant materiale er overdraget til politiet.
Selskabet har fremsendt Budget 2024, der bl.a. viser en forventning til årets resultat før af- og nedskrivninger på 233 mio. kr. og et budgetteret passagertal på 137 mio. passagerer, som er en stigning ift. estimatet for 2023 på 15 mio. passagerer.
I forbindelse med Budget 2024 har selskabet opdateret langtidsbudgettet. De langsigtede rente- og inflationsforventninger er opdateret med Finansministeriets forventninger. Forventningerne til renten er i perioden frem til 2044 steget i forhold til tidligere, ligesom inflationsforventningerne specielt på kort sigt er steget. Samlet har dette en negativ indflydelse på selskabets langtidsbudget. Tilbagebetalingstiden er dog uændret, da opdateringen til 2024-priser (specielt takster med takststigningsloft på 10,3 pct.) har en positiv virkning på tilbagebetalingstiden. Det opdaterede langtidsbudget viser, at selskabets nettogæld forventes at nå sit maks. i år 2027 på ca. 33,6 mia. kr. (løbende priser og inkl. renter). Tilbagebetalingstiden er fortsat år 2066.
I/S Amager Ressourcecenter (ARC)
Den seneste langtidsprognose for ARC viser, at affaldsenergianlægget i en lang periode vil have en negativ likviditet. Likviditetsmanglen vil hovedsageligt være afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i rammerne for affaldsforbrændings-sektoren, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i. Det bemærkes dog, at likviditeten vedr. affaldsenergianlægget forventes styrket i 2023 – fra 369 mio. kr. til 387 mio. kr. – hvilket skyldes øget import af affald til energiudnyttelse.
Aktuelle oplysninger
Der arbejdes i ejerkredsen ud fra et fælles kommissorium for udskillelse af forbrændingsanlægget mv. som en konsekvens af vedtagelse af lovforslaget om selskabsgørelse og konkurrence-udsættelse af det forbrændingsegnede restaffald.
Det forventes, at der vil blive forelagt en sag for Borgerrepræsentationen om den fremtidige organisering af ARC i foråret 2024. Herefter skal organiseringen implementeres, så lovkravet om selskabsudskillelse af affaldsforbrændingsanlægget er opfyldt senest den 1. januar 2025.
ARC har i december 2023 revurderet budgettet for 2024. Dette har medført, at resultatet for 2024 forventes at blive negativt på -46 mio. kr., hvilket er 13 mio. kr. lavere end det budgetterede resultat. Begrundelsen er, at elpriserne er faldet ca. 20 % siden budgettets vedtagelse.
I/S Vestforbrænding (VF)
Selskabet fortsætter arbejdet med CO2-fangst. Regeringen ønsker at sammenlægge eksisterende puljer til CO2-fangst i to nye puljer med fokus på fangst, transport og permanent lagring af CO2. De to nye puljer vil komme i udbud i 2024 og 2025.
Aktuelle oplysninger
Klima-, energi- og forsyningsministeriet har den 17. januar 2024 i en pressemeddelelse foreslået nye rammer for kraftvarme- og affaldsanlæg, så de også kan fange CO2 og bidrage til realisering af klimamål.
De nye rammevilkår skal give selskaberne bedre muligheder for at stable en økonomisk sammenhængende model på benene. Det sker f.eks. ved at gøre det tilladt at indregne sparede omkostninger fra CO2-kvoter, som selskaberne med fangsten undgår at skulle købe, i finansieringen. Ligeledes må salg af klimakreditter og CO2 til anvendelse, f.eks. i PtX-produktion eller til kulsyrebrus i drikkevarer, indgå i de finansielle planer.
Det fremgår af en orientering, som VF den 7. november 2023 har sendt til bestyrelsen og ejerkommunerne om CO2-fangst og aftaler med Copenhagen Infrastructure Partners, at det er forventningen, at bestyrelsen inden udgangen af marts 2024 skal tage beslutning om de næste skridt i projektet.
Selskabet har været påvirket af flere uplanlagte driftsudfordringer, hvor anlæg 6 har været ude i perioden 14.-25. april 2023. Anlæg 5 har i perioden været udtaget til planlagt revision. I august måned havde Vestforbrænding nedbrud på Anlæg 5 samtidig med, at Anlæg 6 var planlagt udtaget af drift for vedligehold. De uplanlagte driftstop har påvirket Vestforbrænding negativt, men det vurderes, at såvel budgetter som driftsresultat kan realiseres.
De uplanlagte stop på affaldsenergianlægget forventes ikke at kunne indhentes for så vidt angår forbrændte mængder i den resterende del af året. Desuden er der observeret et større fald i de indsamlede mængder fra genbrugsstationerne. Årsagen formodes at skyldes en opbremsning i økonomien som følge af inflation og rentestigninger.
Som led i VFs arbejde med den fremtidige organisering, som følge af krav om selskabsgørelse af affaldsforbrændingsanlæg mv., er der arrangeret bilaterale møder mellem de enkelte ejerkommuner og VFs formandskab i løbet af 1. kvartal 2024.
Arena CPHX P/S
I 2023 forventes der afholdt 62 arrangementer i Royal Arena, heraf 48 kulturarrangementer mv. og 14 sportsarrangementer (inkl. e-sport).
Antallet af arenagæster i 2023 forventes at blive omkring 610.000, fordelt med ca. 545.000 gæster til kulturarrangementer og ca. 65.000 gæster til sportsarrangementer (inkl. e-sport).
Trafikselskabet Movia
Aktuelle oplysninger
Yildiz Akdogan er pr. 31. januar 2024 udtrådt af Movias bestyrelse. Niels E. Bjerrum er under Mette Reissmanns orlov udpeget som midlertidigt medlem af bestyrelsen og repræsentantskabet med virkning fra den 1. februar 2024 og indtil videre. Suppleant er Hari Neupane.
På bestyrelsesmøde den 15. december 2023 godkendte Movias bestyrelse Budget 2024:
- Movias samlede tilskudsbehov forventes i 2024 at falde med 24 mio. kr. svarende til 0,7 pct. i forhold til Budget 2023. Årsagerne er primært, at inflationen, der har påvirket Movias udgifter væsentligt i 2022 og 2023, forventes at aftage, mens Movias indtægter i 2024 pga. takststigninger fra primo 2024 kommer til at afspejle de ekstraordinære udgiftsstigninger i 2022. Endelig træder nye og billigere kontrakter i kraft og får virkning i 2024.
- Trafikstyrelsen har udmeldt et takststigningsloft på 10,3 pct. fra 2023 til 2024 og der er budgetteret med fuld udmøntning, hvilket betyder, at indtægterne øges med 171 mio. kr. Takststigningen er sammensat af en forventet stigning på 3,4 pct. fra 2023 til 2024 og en efterregulering på 6,9 pct. fra årene 2022 og 2023. Den store efterregulering er udtryk for, at takststigningsloftet særligt i 2022 ikke er fulgt med prisudviklingen i samfundet.
- Når indtægterne ikke stiger lige så meget som takststigningen, skyldes det, at der forventes 3 pct. færre passagerer end i Budget 2023. Passagertallet for 2024 afspejler, at de oprindeligt budgetterede forventninger til 2023 ikke er blevet realiseret. Der er dog i løbet af 2023 sket en stabilisering af passagertallet og en gradvis tilbagevenden, der forventes fastholdt i 2024 med 164 mio. passagerer.
- De prisindeks, som operatørerne afregnes efter, fremskrives med Nationalbankens seneste prognose fra marts og betyder en stigning i udgifter på 2,8 pct. Udviklingen er sammensat af, at der budgetteres med højere løn og rente i forhold til budget 2023. Det trækker dog i den modsatte retning, at der forventes lavere priser på diesel og el i 2024 i forhold til budget 2023.
- Københavns Kommunes tilskudsbehov forventes i 2024 at udgøre samlet 493 mio. kr. mod 510 mio. kr. i Budget 2023. Det er et forventet fald på 17 mio. kr. eller 3%. Heraf forventes bus- og fællesudgifter at udgøre 413 mio. kr. i 2024, hvilket er 26 mio. kr. eller 6% lavere end i Budget 2023.
Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)
Selskabet forventer et resultat for 2023 til indregning i varmeprisen på 89 mio. kr. (budget 172 mio. kr.). Det lavere resultat skyldes øgede omkostninger til varmekøb.
Øgede omkostninger skyldes voldsomme udsving og skiftende forventninger til elprisen. Det forventede overskud til CTR fra elproduktion via aftalen med HOFOR om Amagerværket er forringet med over 500 mio. kr. ift. budgettet fra december, da elprisen har ligget langt lavere end forventet i årets første måneder. Til gengæld spares ca. 132 mio. kr. på eget køb af el til pumper. En gunstig fordeling mellem produktionsanlæg i første del af året pga. lun vinter/forår og lavere varmebehov tæller også i positiv retning, ligesom lavere brændselspriser på naturgas. Alt i alt ses dog øgede omkostninger på i alt 84 mio. kr. over det oprindelige budget.
Bestyrelsen besluttede i marts at øge den faste betaling i andet halvår 2023 med i alt 130 mio. kr. som følge af de forøgede omkostninger. Når der alligevel ses et lavere varmesalg skyldes det, at prisstigning på de 130 mio. kr. bliver af et lavere varmesalg grundet det varmere vejr i første del af året. Denne udvikling er fortsat i tredje kvartal, hvor der konstateredes et meget lavt varmesalg i september ift. budget pga. det lune vejr, hvorfor omsætningen er 12 mio. lavere end i seneste prognose.
Prognosen for 2023 er blevet indregnet i den netop vedtagne puljepris for 2024, hvor der ses en stigning på 3% eller 280 kr. for en modelforbruger fra 2023 til 2024. Denne ændring skyldes bl.a. den underdækning, der overføres fra 2023 til 2024 pga. forringelsen i 2023-prognosen. Med den nye prognose pr. 3. kvartal ses en lille forventet forbedring i resultatet på 21 mio. kr., som vil komme varmeforbrugerne til gode, næste gang der genberegnes varmepris.
Aktuelle oplysninger
CTR’s bestyrelse har den 24. oktober 2023 godkendt forslag til vedtægtsændringer med opbakning fra alle ejerkommuner om bl.a. ændring af selskabets formål/vedtægt, så selskabet får mulighed for fremover at producere grundlast. Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og HOFOR har været i dialog med selskabet om forslaget og er nået til enighed om indholdet. Herudover omhandler vedtægtsændringen mulighed for at indgå en varmeleveringsaftale med Dragør Kommune, uden at Dragør er medlem af CTR. Vedtægtsændringen blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 14. december 2023.
Hovedstadens Beredskab I/S (HBR)
Selskabet vurderer, at resultatet af gennemførte brandsyn på nuværende tidspunkt er tilfredsstillende.
Status skal ses i lyset af en uventet stor afgang af medarbejdere i starten af året samt vanskeligheder med rekruttering af de til formålet lovpligtigt uddannede medarbejdere.
De tiltag, som selskabet siden har iværksat for at imødekomme udfordringen med tilstrækkeligt personale, har hjulpet på en betydelig forbedring i løbet af 3. kvartal 2023.
HBR vurderer det realistisk, at selskabet ved udgangen af året opfylder målsætningen om gennemførelse af 100 % af de lovpligtige brandsyn.
Økonomi
Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Videre proces
Næste kvartalsrapportering (for 4. kvartal 2023) forventes forelagt Økonomiudvalget den 11. juni 2024.
Beslutning
Dagsordenspunkt 7: Kvartalsrapportering for Københavns Kommunes større selskaber (3. kvartal 2023) (2023-0433209)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2024
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.