Mødedato: 04.12.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kvarterplan, områdefornyelse Bavnehøj, Vesterbro - Kongens Enghave

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til kvarterplan og finansiering heraf, så arbejdet kan igangsættes.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at kvarterplanen for Områdefornyelse Bavnehøj godkendes, jf. bilag 3,

  2. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for den fastsatte økonomiske ramme,

  3. at vedtægter for Områdefornyelse Bavnehøj godkendes, jf. bilag 4,

  4. at der frigives en anlægsbevilling på 43,2 mio. kr. til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelse Bavnehøj. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 5.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog 27. november 2017, at der skal gennemføres en områdefornyelse i Bavnehøj (Vesterbro-Kongens Enghave) i perioden 2019-2023. Borgerrepræsentationen godkendte 1. februar 2018 at finansiere Områdefornyelse Bavnehøj og igangsætte kvarterplansprocessen, jf. bilag 1. Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til kvarterplan for Områdefornyelse Bavnehøj, jf. bilag 3.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til kvarterplanen, herunder Teknik- og Miljøudvalgets bemyndigelse til at foretage mindre ændringer i kvarterplanen, vedtægter for kvarterplanen og til frigivelse af anlægsmidler, så realiseringsfasen kan påbegyndes.

Løsning

Københavns Kommune har afsat i alt 44,0 mio. kr. fra 2018 til 2023 til Områdefornyelse Bavnehøj, der er geografisk placeret i et udsat byområde i Vesterbro-Kongens Enghave, jf. bilag 2. Her er beboernes indkomst, uddannelsesgrad og tilknytning til arbejdsmarkedet under gennemsnittet for København. Bavnehøj har ikke gennemgået den store udvikling, siden det blev anlagt i mellemkrigstiden, hvilket står i kontrast til den hastige udvikling i områderne omkring Bavnehøj, som fx Carlsberg, Teglholmen og det gamle Sydhavnen.

Kvarterplanen beskriver de konkrete projekter, der bidrager til udviklingen af kvarteret, herunder hvilke projekter Områdefornyelsen skal sætte i gang, og hvordan Områdefornyelsens budget skal fordeles. Der er i Kvarterplanen for Bavnehøj særligt arbejdet med tiltag indenfor området som fx bygningsfornyelse. Det skyldes, at Bavnehøj ligger afskåret fra resten af byen mellem Vestre Kirkegård, jernbanearelaer og trafikerede veje. Kvarterplanen er udarbejdet i dialog med lokale beboere og aktører som fx Sydhavn Teater, GAME, Streetmekka og alle Københavns Kommunes forvaltninger. Kvarterplanen understøtter målsætningen i Politik for Udsatte Byområder (Borgerrepræsentationen 22. juni 2017) om, at de udsatte byområder i 2025 er halvt så udsatte som i 2017. Projekterne i kvarterplanen understøtter målsætningen fra Fællesskab København om, at københavnerne opholder sig 20 % mere i byens rum ved at skabe attraktive og tidssvarende byrum, der aktiveres med kulturelle og sociale aktiviteter.

Områdefornyelsen igangsætter en positiv udvikling i Bavnehøj ved at forbedre byrum, udvikle boligmassen og skabe tryghed og sociale netværk. Kvarterplanens projekter er lokalt forankrede og gennemføres i dialog med de beboere og aktører for at sikre, at løsningerne tilpasses de lokale behov. I samarbejde med beboere og aktører i kvarteret vil områdefornyelsen bl.a.:

  • Gøre Bavnehøj Allé til et centralt, lokalt mødested ved fx at etablere flere opholds- og aktivitetsmuligheder, der understøtter kvarterets hverdagsliv, fællesskab og byliv. Målet er, at 50% af Bavnehøjs beboere ugentligt benytter Bavnehøj Allé til ophold og aktiviteter mod 22% i dag.

  • Åbne Bavnehøj Skoles sportsplads og udearealer, lokaler og faciliteter og derved fremme en mere fleksibel udnyttelse uden for skoletiden i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

  • Skabe bedre fysiske forbindelser i kvarteret, fx ved at forbedre cykelruterne i Bavnehøj og skabe bedre forhold for bløde trafikanter, så flere kan bevæge sig nemt og sikkert på tværs af kvarteret. I dag bevæger 50 fodgængere og 97 cyklister sig på tværs af Vestre Kirkegård via Bavnehøj Allé, og succeskriteriet er en stigning på 25%.

  • Udvikle et samlet projekt, der kan løfte Sjælør Boulevard, Sjælør Stations forplads og åbne Vestre Kirkegård mod vest. Et skybrudsprojekt for Sjælør Boulevard forventes igangsat i 2020 og DSB forventer at renovere Sjælør Stations bygninger inden for de næste fem år. Projektet vil blive udviklet i samarbejde med bl.a. HOFOR, DSB Ejendomme og de almene boligselskaber i Sjælør.

  • Støtte initiativer til begrønning, fx ved at etablere grønne hjørner, gavle og fortovshaver, som kan styrke kvarterets sociale fællesskaber og bygge bro mellem forskellige beboergrupper.

  • Forbedre Bavnehøjs nedslidte boliger ved fx at udbedre mindst 50% af kvarterets installationsmangler (24 boliger mangler i dag bad), støjreducere mindst 200 af kvarterets 300 stærkt støjbelastede boliger og gennemføre energirenoveringer i mindst 500 af kvarterets boliger. Tiltaget sker som led i bygningsfornyelsesindsatsen, der har øremærket midler, som bygningsejere kan søge til at afhjælpe usunde og utidssvarende boligforhold (Teknik- og Miljøudvalget 29. oktober 2018).

Kvarterplanens projekter kan ses i bilag 3, hvor der er uddybende projektbeskrivelser og succeskriterier. Et resumé af kvarterplanens projekter kan ses i bilag 6 og bilag 3, side 7.

Alle projekter kan realiseres i en basisversion inden for kvarterplanens økonomiske ramme, mens nogle projekter skal have ekstern medfinansiering for at kunne realiseres i fuld skala, jf. bilag 6. Områdefornyelsens sekretariat arbejder for at tiltrække yderligere investeringer til Bavnehøj, der kan løfte området, så det kommer på niveau med resten af København. Sekretariatet fungerer derudover som det lokale mødested for udvikling af projekterne og samarbejde med aktører i området. Hvor der er behov for yderligere finansiering af projekterne, vil den blive søgt hos bl.a. statslige og private fonde og puljer.

Organisering
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet vedtægter for områdefornyelsen, jf. bilag 4. Der blev nedsat en lokal styregruppe bestående af repræsentanter for de forskellige boligformer, lokale institutioner, lokaludvalg og de kommunale forvaltninger 4. september 2018. Styregruppen har 4. september 2018 godkendt udkast til kvarterplanen og har sammen med det lokale sekretariat medansvar for at realisere projekterne inden for kvarterplanens og vedtægternes rammer. Styregruppen og det lokale sekretariat kan i fællesskab vedtage ændringer i kvarterplanens projekter og budget, hvis det i løbet af områdefornyelsens projektperiode bliver nødvendigt. Væsentlige ændringer i økonomien skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget, som bemyndiges til at træffe økonomiske beslutninger inden for kvarterplanens økonomiske ramme, jf. bilag 4.

Økonomi

Områdefornyelse Bavnehøj har en samlet rådighedsramme på 44,0 mio. kr., hvoraf 0,8 mio. kr. blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde 1. februar 2018 til udarbejdelse af kvarterplan og omverdensinddragelse. Med denne indstilling skal de resterende 43,2 mio. kr. frigives til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelse Bavnehøj, herunder til finansiering af et lokalt placeret sekretariat, jf. tabel 1 i bilag 5. Periodisering af anlægsmidlerne samt de forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af tabel 2 i bilag 5.

Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Byfornyelse, anlæg, som er omfattet af forvaltningens anlægsmåltal i 2018. Områdefornyelsen er ikke på listen over projekter, der kan berosættes, jf. Teknik- og Miljøudvalgets behandling 29. januar 2018 og 27. august 2018.

Videre proces

Efter behandling i Borgerrepræsentationen begyndes realiseringen af kvarterplanens projekter. I 2021 gennemføres en midtvejsevaluering, der vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget, med eventuelle væsentlige omprioriteringer i budget, projekter og/eller ændringer i succeskriterier. Områdefornyelsen afsluttes i december 2023.

 

Pernille Andersen                               Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kvarterplanen for Områdefornyelse Bavnehøj godkendes, jf. bilag 3.

  2. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for den fastsatte økonomiske ramme,

  3. at vedtægter for Områdefornyelse Bavnehøj godkendes, jf. bilag 4,

  4. at der frigives en anlægsbevilling på 43,2 mio. kr. til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelse Bavnehøj. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 5.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2018  

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 

Beslutning

Dagsordenspunkt 32: Kvarterplan, områdefornyelse Bavnehøj, Vesterbro - Kongens Enghave (2018-0250014)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2018

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top