Mødedato: 04.12.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Østre Gasværk Teatergrund, Østerbro

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Østre Gasværk Teatergrund. Planforslaget muliggør opførelse af en bebyggelse med ungdomsboliger, teaterøvesal og parkeringsanlæg til Østre Gasværk Teater.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan Østre Gasværk Teatergrund (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Bygherre ønsker at opføre en ny bebyggelse på Østre Gasværk Teatrets nuværende parkeringsplads med teaterøvesal til teateret, private og almene ungdomsboliger og et parkeringsanlæg. Lokalplanforslaget blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 19. marts 2018 og har været i høring fra den 9. april 2018 til den 4. juni 2018. Høringen har givet anledning til at foreslå mindre ændringer. Der er foretaget en supplerende høring af ændringsforslagene fra den 13. september til den 29. oktober 2018. Forvaltningen har modtaget otte henvendelser i høringsperioden og fire høringssvar i den supplerende høring.

Løsning

Lokalplanområdet rummer i dag to bygninger med etageareal på i alt 3.123 m2 (teatersal og administration). Lokalplanforslaget muliggør et nybyggeri med et etageareal på ca. 10.500 m2. Almene og private ungdomsboliger udgør ca. 9.500 m2, teaterøvesal til Østre Gasværk Teatret på ca. 800 m2 og administration mv. til teatret ca. 200 m2. Teaterøvesalen bliver indrettet i et rum med dobbelthøjde, hvor de medvirkende i forestillinger kan øve sig, og der skal derfor ikke etableres faste siddepladser. Ved særlige lejligheder kan der opsættes stole til ca. 80 tilskuere. Herudover er der i forbindelse med øvesalen ankomst, garderober, toiletter, tekøkken, kontor samt scenografisk magasin. Der er taget højde for siddepladserne i kravene til parkering, se bilag 10.

Bebyggelsesprocenten fastsættes til 110 i området som helhed. Der nedlægges 166 parkeringspladser i forbindelse med byggeriet. I stedet etableres et parkeringsanlæg i kælder og del af stueetage med i alt ca. 200 parkeringspladser. Anlægget erstatter eksisterende parkering og dækker nybyggeriets behov (bilag 10). Projektet er beskrevet i lokalplanen (bilag 2, s. 5-7) og i faktaark (bilag 3).

Københavns Kommune har overdraget grunden til Østre Gasværk Teatret med et gaveskøde, og den er ved deklaration pålagt hjemfaldsforpligtelse, som betyder at grunden kun må anvendes til kulturelle formål. Når en del af ejendommen, med nærværende lokalplan, ønskes taget i brug til boliganvendelse, skal den del af ejendommen, frikøbes fra hjemfaldspligten. En frikøbsaftale er betinget af Borgerrepræsentationens godkendelse. Det betyder, at planen først kan realiseres, når en godkendt frikøbsaftale foreligger.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår indsat et afsnit i redegørelsen under Miljøforhold, som redegør for, at projektet ikke påvirker Svanemølleværkets drifts- og udviklingsmuligheder. Desuden foreslås ændringer af bestemmelserne om vej- og stiforhold, så der etableres et fortov på den nordlige del af grunden, og der muliggøres en stikrydsning i forbindelse med den kommende private fællesvej nord for lokalplanområdet. Herudover foreslås mindre ændringer af lokalplanens bestemmelser om kote- og terrænforhold, skybrudssikring og to ændringer af teknisk karakter i afsnit om miljøvurderinger og håndtering af regnvand i lokalplanens redegørelse. Forslag til ændring fremgår af bilag 8.

Høring

De otte modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 6. De 4 modtagne henvendelser i den supplerende høring er vedlagt som bilag 7. I bilag 8 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 15. maj 2018, hvor syv borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt som bilag 9.

Henvendelse fra Østerbro Lokaludvalg, henvendelse nr. 2
Østerbro Lokaludvalg havde gerne set, at teatrets område var sammentænkt med helhedsplanen for Østre Gasværk Kvarteret. Den aktuelle situation opfattes som en salamimetode, hvor der ad flere gange muliggøres byggeri i området.

Forvaltningens bemærkninger: I forbindelse med startredegørelsen for lokalplan Østre Gasværk Kvarteret (lokalplan for det kommunalt ejede område) blev tre modeller for udvikling fremlagt. Model 3 med størst byggemulighed blev vedtaget. Borgerrepræsentationen har herefter vedtaget en lokalplan for Østre Gasværk Kvarteret. Kommunen ejer ikke teatergrunden og kunne derfor ikke placere dele af den kommunale bebyggelse her. Forvaltningen vurderer, at udformning af det aktuelle område er tilpasset og integreret i Østre Gasværk Kvarteret.

Henvendelse fra Erhvervsministeriet, henvendelse nr. 7
Erhvervsministeren har fremsat indsigelse jf. planlovens § 29. Erhvervsministeren vurderer, at lokalplanforslaget ikke overholder planlovens § 15 a og § 15 b, idet lokalplanforslaget ikke indeholder en vurdering af, om den ønskede anvendelse vil påvirke Svanemølleværkets drifts- og udviklingsmuligheder.


Forvaltningens bemærkninger: Der er udarbejdet en miljøredegørelse, som viser, at projektet ikke påvirker Svanemølleværkets drifts- og udviklingsmuligheder. Der foreslås et afsnit tilføjet i lokalplanens redegørelse under ”Miljøforhold”, der redegør for spørgsmålet i henhold til planlovens § 15a og 15b. Der er foretaget supplerende høring om ændringen, og Erhvervsministeren har frafaldet indsigelsen. Frafaldet af indsigelsen fremgår af bilag 7.

Henvendelse fra HOFOR, henvendelse nr. 8
HOFOR vurderer, at spildevandssystemet syd for lokalplanområdet ved Svendborggade er fuldt udnyttet, og at skybrudsvand bør håndteres ved at lede det til Østre Gasværk Kvarteret.

Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen har aftalt med HOFOR, at skybrudssikring skal ske ved at lede vandet til Østre Gasværk Kvarteret. Det foreslås derfor, at § 9, stk. 1. og stk. 2. og afsnittet ”Skybrudssikring” i lokalplanens redegørelse ændres til denne løsning.

Henvendelse fra Københavns Stiftsøvrighed, henvendelse nr. 4
Stiftsøvrigheden mener, at der skal gennemføres en betryggende undersøgelse af, hvordan en evt. grundvandssænkning vil påvirke Sions Kirke.

Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen skal godkende en grundvandssænkning, der varer mere end to år. I den forbindelse vil forvaltningen vurdere om grundvandssænkningen kan medføre skade på omkringliggende bebyggelse. Det bemærkes, at der sjældent tillades permanent grundvandssænkning.

Henvendelse fra Danmarks Naturfredningsforening, København

Danmarks Naturfredningsforening er bekymret over, at der opføres boliger på en stærkt forurenet grund. De mener, at bebyggelsen bør være lavere end 24 meter.

Forvaltningens bemærkninger: Miljørapporten (bilag 4) belyser forureningen, og at projektet i byggesagsbehandlingen kræver tilladelse i henhold til jordforureningsloven. Tilladelsen vil indeholde krav til afværge tiltag, der sikrer miljømæssig forsvarlig håndtering af forurenet jord og krav til indeklimaet i det kommende byggeri. Bygningshøjden er afpasset lokalområdet, da bebyggelsen aftrappes fra 24 meter mod øst til 13 meter mod vest. Bebyggelse mod nord og syd er op til 30 meter høj.


Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Kommunen bør sikre kvarteret mod parkeringsbelastning, mens byggeriet pågår. Forslag om, at byggeriet først påbegyndes, når metrostationen på Poul Henningsens Plads er åbnet, så området ikke belastes af parkering mens den eksisterende parkering er nedlagt og indtil nyt parkeringsanlæg kan tages i brug. Vurderingen af parkeringsnormen er i øvrigt uddybet i bilag 10.
  2. Det er positivt, at der opføres ungdomsboliger, og at parkeringsplads nedlægges. Projektet burde have indgået i den samlede plan for hele Østre Gasværk Kvarteret, så man kunne have undladt et byggefelt i Østre Gasværk Kvarteret til fordel for bynatur eller idrætsfaciliteter.
  3. Bekymring for de stigende trafikmængder, som ikke kan rummes i Svendborggade.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Der vil i forbindelse med byggesagen blive stillet krav om tilvejebringelse af midlertidige erstatningspladser fx nord for teaterbygningen. Der er ikke hjemmel i planloven til at bestemme, at et byggeri skal påbegyndes på et bestemt tidspunkt.
  2. Se forvaltningens bemærkninger til Østerbro Lokaludvalg.
  3. Den nye adgangsvej ad Svendborggade og dennes forlængelse anlægges, så den kan håndtere den fremtidige trafik til/fra området.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen               Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Østre Gasværk Teatergrund (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2018  

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag: 

”At der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.” 

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme. 

 

For stemte: C og I. 
Imod stemte: A, B. F, O, Ø og Å. 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 

 

Alternativet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning: 

”Selvom partierne er imod inddragelse af det grønne areal til bebyggelse, er vi alligevel for at bebygge denne del af området (parkeringsplads), da vi anser det for særlig vigtigt at få flere almene boliger på Østerbro.” 

Beslutning

Dagsordenspunkt 21: Endelig vedtagelse af lokalplan Østre Gasværk Teatergrund, Østerbro (2018-0157058)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2018

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Alternativet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. november 2018:

"Selvom partierne er imod inddragelse af det grønne areal til bebyggelse, er vi alligevel for at bebygge denne del af området (parkeringsplads), da vi anser det for særlig vigtigt at få flere almene boliger på Østerbro."

Til top