Høringssvar om lovforslag vedrørende planloven og naturbeskyttelsesloven
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
1. at det godkendes, at høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om naturbeskyttelse (bilag 3) indsendes til Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning/Kystdirektoratet, og
2. at det godkendes, at høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om planlægning (bilag 4) indsendes til Erhvervsstyrelsen.
Problemstilling
I juni 2016 indgik regeringen, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne en aftale om bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet. Aftalen udmøntes nu i to lovforslag om ændring af naturbeskyttelsesloven og af planloven, der er i høring fra 19.9. til 17.10.
Lovforslagene indeholder ændringer vedr. strand-, sø- og åbeskyttelseslinjer, planlægning for butikker, bestemmelser til sikring af produktionserhverv, adgang til at dispensere til midlertidige anvendelser (inkl. boliganvendelse), lempelse af procedurer med afkortede høringsfrister, øget digitalisering mv., som vil være af væsentlig betydning for Københavns Kommune. Dertil kommer en del ændringer af begrænset betydning for kommunen (vedr. landzone, sommerhuse, mindre byer etc.). Lovforslagene kunne på en række punkter være mere hensigtsmæssigt og klart formuleret. Kommunens forslag til ændringer er samlet i to høringssvar, som forelægges til godkendelse inden indsendelse.
Løsning
Afgivelse af bemærkninger i lovforberedende høringer er i Københavns Kommune delegeret til Økonomiforvaltningen (undtagen væsentlige ændringer af styrelseslovgivningen). I den foreliggende sag er det dog vurderet, at kommunens bemærkninger med fordel kan behandles af Økonomiudvalget, og at bemærkningerne derved vil kunne få større vægt i lovgivningsprocessen.
En lang række af de foreslåede ændringer af de to love har baggrund i ønsker fra kommunerne. De er formidlet til staten af Kommunernes Landsforening i form af et katalog over kommunale ønsker, der i vid udstrækning er imødekommet. Endvidere er nye regler for digitalisering af planer, der er og fortsat vil blive forhandlet med Kommunernes Landsforening, indarbejdet.
Københavns Kommunes bemærkninger koncentrerer sig om at sikre en hensigtsmæssig og klar ramme for kommunernes og andre myndigheders arbejde samt for borgernes retsstilling og inddragelse. Det bemærkes, at det vil være op til kommunen at beslutte om dens anvendelse af ændrede procedurer mv. Der foreslås forholdsvis konkrete ændringer og præciseringer samt enkelte ønsker til bedre definitioner af anvendte begreber. Bemærkningerne respekterer den ramme for lovændringer, der følger af den politiske aftale, hvorved emnerne for og intentionerne med lovændringerne ligger fast.
Økonomiforvaltningen har inddraget Teknik- og Miljøforvaltningen i udarbejdelsen af høringssvar, ligesom tidligere fremførte ønsker fra andre forvaltninger er søgt tilgodeset. Det er den generelle vurdering, at de foreslåede lovændringer vil være til gavn for såvel kommunen som for borgere, virksomheder og organisationer i København. Der er imidlertid også uhensigtsmæssige og uklare bestemmelser i lovforslagene, som det vil være væsentligt at søge ændret. De væsentligste bemærkninger er beskrevet i de følgende afsnit.
Bemærkninger til forslag til lov om ændring af naturbeskyttelsesloven
Ændringerne gælder strand-, sø- og åbeskyttelseslinjer, hvor der åbnes for, at borgere kan få større frihed til mindre anlæg i haver mv. uden krav om dispensation, ligesom adgangen til dispensation på en række områder lempes. Kommunen anmoder om, at dette kommer til at gælde altaner (der ikke nævnes), der i København er mere relevante end terrasser mv.
Der er fortsat meget restriktive regler for alle anlæg til foreninger, institutioner mv. indenfor strandbeskyttelseslinjen, mens der åbnes for flere muligheder for turisme. Høringssvaret opfordrer til at skelne mindre hårdt mellem muligheder for lokale aktiviteter, klubber mv. og almene eller turismeorienterede formål, så disse kan integreres og så foreningsliv og rekreation understøttes.
Lovforslaget indeholder en bestemmelse, hvor statslig sagsbehandling betinges af en kommunal lokalplan selv for helt små anlæg. Her påpeges det, at lokalplanpligt alene bør reguleres af planloven, og at der i øvrigt er tale om en dobbeltadministration, der er byrdefuld og synes i modstrid med målet om forenkling af forvaltningen og hurtigere sagsgange.
Bemærkninger til forslag til lov om modernisering af planloven
For at sikre mulighed for en reel forøget størrelse af dagligvarebutikker i lokalcentre og for at sikre ensartede beregningsregler for butikkers bruttoetageareal anbefaler kommunen, at der også for dagligvarebutikker i lokalcentre skal kunne tillægges 200 m2 til personalekantine mv. udover butikkernes maksimale bruttoetageareal.
Med lovforslaget bliver det muligt at dispensere fra lokalplaner i op til maksimalt 3 år til midlertidige aktiviteter, herunder midlertidige studieboliger, sportsaktiviteter mv. Ved udløb af dispensationen er det muligt at meddele en ny tidsbegrænset dispensation for maksimalt 3 år, men kommunen må ikke forinden på nogen måde give tilsagn om forlængelse. Da der er mulighed for forlængelse af dispensationen, anbefales det at bestemmelsen præciseres til ”tidsbegrænset til perioder af indtil 3 år” for at svare til lovforslagets bemærkninger.
En tidshorisont på kun 3 år uden sikkerhed for en forlængelse vil kunne give udfordringer for midlertidige projekter, som eksempelvis midlertidige ungdomsboliger, grundet finansieringsomkostningerne. Kommunen har i den forbindelse bemærket, at der vurderes at være en betydelig modsætning imellem de beskrevne intentioner med lovændringen og dens faktiske indhold, og at kommunen støtter intentionerne om bedre adgang til midlertidige anvendelser og anmoder om, at den foreslåede tidsramme herfor genovervejes.
Muligheden for at udlægge miljøfølsomme anvendelser, der er belastet af lugt, støj mv., betinges af, at der stilles krav om afværgeforanstaltninger for den miljøfølsomme anvendelse, som f.eks. vil kunne være byggeri med uoplukkelige vinduer/ren mekanisk ventilation. Da der ikke som ved støj er muliggjort udlæg af arealer til miljøfølsomme anvendelser i de udpegede byomdannelsesområder, blot støjbelastningen er nedbragt til grænseværdien inden for 8 år, vil der i disse områder opstå et misforhold mellem kravene vedr. støj og krav om permanente afværgeforanstaltninger for lugt, støv mv. Det anbefales derfor, at bestemmelserne bliver ensartede.
Lovforslaget bemyndiger ministeren til at fastsætte regler for kommunens pligt til at indberette både fremtidige og nuværende digitale planoplysninger til et nyt digitalt planregister. Kommunen påpeger i den forbindelse, at ministerens bemyndigelse ikke bør udnyttes uden en forudgående høring af kommunerne, så det er muligt at vurdere og kommentere konsekvenserne.
Økonomi
Indstillingen har ingen konsekvenser for kommunens økonomi. Økonomiske konsekvenser af lovændring vedr. digitalisering af planer håndteres i en særskilt proces af Kommunernes Landsforening.
Videre proces
Efter Økonomiudvalgets behandling af kommunens høringssvar indsender Økonomiforvaltningen svarene. Folketingets behandling af lovforslagene inkl. høringssvar ventes gennemført i efterårssamlingen, og lovændringerne er berammet til ikrafttræden den 1. juli 2017.
Søren Tegen Pedersen
Ingvar Sejr Hansen
Beslutning
Dagsordenspunkt 3: Høringssvar om lovforslag vedrørende planloven og naturbeskyttelsesloven
(2016-0330799)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. oktober 2016
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”Planloven giver i dag ikke mulighed for at planlægge for midlertidig anvendelse. Ligeledes kan en kommune ikke give dispensation fra en lokalplan til opførelse af midlertidige studieboliger.
Det foreslås at udvide kommunernes muligheder for at dispensere fra lokalplaner med henblik på at muliggøre en midlertidig anvendelse af ubenyttede arealer i op til 12 år med mulighed for forlængelse.
Udvidelsen vil bl.a. gøre det muligt at give dispensation til etablering af midlertidige studieboliger i de perspektivområder, hvor der foreligger en endnu ikke realiseret lokalplan. Dispensationen må ikke stride mod uforenelige hensyn fx i forhold til støj eller nærhed til risikovirksomheder.
Kommunen kan således give dispensation fra en planlagt fremtidig anvendelse i et område, der først forventes realiseret senere (”perspektivarealer”). Dispensationen kan fx være til midlertidige studieboliger, selvom det strider mod formåls- og anvendelsesbestemmelser i lokalplanen.”
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”Spørgsmålet om midlertidighed indarbejdes i Københavns Kommunes høringssvar vedrørende planloven:
Mulighed for at oprette midlertidige ungdomsboliger i perspektivområder med en horisont på otte år.
Mulighed for at oprette midlertidige ungdomsboliger i byudviklingsområder frem til et projekt for området ligger klar.
Mulighed for at lave lokalplaner med udløbsdato, således at de automatisk bortfalder efter en given årrække.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B.
Imod stemte: A, Ø, F, V, O og C.
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.
Den ændrede indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.