Overtagelse af vejarealer i Indre By
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. november 2010 ”Overtagelse af private vejarealer i Indre By”(2010-76159) annulleres og erstattes af,
- at kommunen som led i realisering af parkeringsstrategien overtager de private veje og vejarealer, der er anført nedenfor i løsningsafsnittet,
- at der frigives en anlægsbevilling på 2 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 til overtagelse af vejene og anskaffelse af billetautomater. Bevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.22.07.3.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Hvis den samlede regulering af trafikken og parkeringen i betalingsområdet skal være effektiv og sammenhængende, bør alle vejarealerne være en del af betalingsordningen.
Erfaringerne viser, at de private fællesveje og almene veje indenfor betalingsområdet, hvor der i udgangspunktet er fri parkering, ofte bliver fyldt med pendlerparkering og anden langtidsparkering. Der kan også opstå uhensigtsmæssig søgetrafik ved en uensartet regulering af vejene i et sammenhængende geografisk område. Det kan undgås, hvis de pågældende veje overtages som offentlige veje.
Da de juridiske og aftalemæssige forhold omkring de private fællesveje ofte er ganske komplicerede, var det for forvaltningen ikke praktisk muligt at nå, at overtage samtlige private fællesveje, inden udvidelsen af betalingsområdet i 2007. Forvaltningen var derfor nødt til at udskyde overtagelsen af et antal veje, indtil alle nødvendige undersøgelser var gennemført.
Løsning
Forvaltningen har nu gennemført ovennævnte undersøgelser, af forholdene for de private veje og vejarealer i Indre By, som indstillingen omhandler. Forvaltningen anbefaler på den baggrund, at de herunder nævnte private fællesveje og almene veje omklassificeres til offentlig vej efter lov om offentlige vejes § 23.
Optagelsen sker som vejsager og følger forvaltningslovens regler for høring af parterne mv.
Når kommunen har overtaget vejene vil beboerne, i lighed med alle andre beboere indenfor betalingsområdet, kunne parkere med beboerlicens, der gælder til hele den licenszone, hvor vejen ligger. Vejovertagelserne vil, med indlemmelsen i betalingsområdet, forbedre beboernes parkeringsmuligheder og begrænse anden parkering - specielt pendlerparkeringen.
Grundejerne vil få fordel af, at kommunen overtager drift og vedligeholdelse af vejen og det vil fx være muligt for beboernes/grundejernes forening at deltage i driften af vejene fx via en tilladelse til aktiviteter.
Forvaltningen arbejder på en ordning med mobilbetalt parkering, men den forventes ikke at være klar på det tidspunkt, hvor vejene, der er nævnt i denne indstilling, overtages af kommunen og derved indgår i betalingsområdet. Skulle det vise sig, at mobilparkeringsløsninger kan implementeres hurtigere end forventet, vil det få positiv effekt for omkostningerne. Eventuelle uforbrugte midler overføres til parkeringsstrategiens konto for uforudsete udgifter.
Forvaltningen indstiller derfor, at de nedenfor nævnte private fællesveje og almene veje, med i alt 724 parkeringspladser i Grøn zone, overtages og omklassificeres til offentlig vej, og at der indføres betalingsparkering.
Kartoffelrækkerne
Veje der overtages: Voldmestergade, J. A. Schwartz Gade, Høyensgade, Skovgaardsgade, Wilhelm Marstrands Gade, Eckersberggade, Abildgaardsgade, Jens Juels Gade, Wiedeweltsgade med i alt 136 P-pladser (Hallinsgade er allerede overtaget). Den nuværende fysiske udformning, der eksisterer for anvendelse af gadearealet, vil blive opretholdt efter overtagelsen.
Vejene i Kartoffelrækkerne er udlagte på særskilt matrikel fra facade til facade og ejes af husejerforeningen.
Forhaverne i Kartoffelrækkerne skal, som beskrevet i lokalplanen, bevares af hensyn til områdets karakter. Derfor overtages kun den del af det udlagte vejareal, der allerede er udlagt som vej, herunder også de arealer, der nu har karakter af gågader.
I den nuværende parkeringsordning for Kartoffelrækkerne har beboerne mulighed for at anskaffe en beboerlicens til den licenszone Kartoffelrækkerne ligger i (KA). Gøres de private fællesveje i Kartoffelrækkerne til offentlige veje, vil beboerne fortsat have mulighed for at anskaffe sig en beboerlicens, der gælder til hele licenszone KA.
Særligt i forhold til Kartoffelrækkerne kan der, ud over den begrundelse for overtagelsen af de private fællesveje i almindelighed, som er gengivet oven for, anføres, at der er et væsentligt alment behov for at ændre reguleringen af disse veje på en sådan måde, at de indgår som en integreret del af det offentlige vejnet i området i øvrigt. Overtagelsen af de private fællesveje i Kartoffelrækkerne gør det muligt for kommunen fremover at sikre en ensartet regulering af færdslen i området.
Nyboder
Veje der overtages: Haregade, Suensonsgade, Elsdyrgade, Delfingade, Krokodillegade, Vildandegade, Svanegade med i alt 348 P-pladser. Vejene i Nyboder er private fællesveje eller såkaldte almene veje (private veje, der er åben for almenheden, men som ikke er offentlig vej).
På de private veje er der i dag en ordning, som ligner ordningen i Kartoffelrækkerne. Kommunens overtagelse af de private fællesveje og almene veje i Nyboder er begrundet i, at der er et alment behov herfor, jf. det anførte herom (i afsnittet om problemstillingen).
De pågældende veje vil fremover indgå i Grøn zone. Beboerne vil således kunne bevare muligheden for at anskaffe en beboerlicens, der gælder til hele licenszone KA.
Vejene har betydelig historisk værdi, og der er stærke fredningsmæssige og arkitektoniske bevaringshensyn, der skal tilgodeses ved drift og vedligeholdelse af disse gader. Det vurderes dog, at det er forsvarligt at opstille p-billetautomater i det nødvendige omfang, da der tages arkitektoniske hensyn ved placeringen af p-billetautomaterne.
Dronningegården og Prinsessegården
Der overtages den såkaldte ”square” (pladsdannelse) i byggeriet Dronningens Tværgade 32 - 50 og 23 - 41 med 240 P-pladser. Der er tale om matrikulerede arealer, som i henhold til aftaler og deklarationer, i forbindelse med byggeriets opførelse, er sikret for almenhedens færdsel og anlagt, betalt og drevet af Københavns Kommune siden etableringen.
På ”squaren”, der er fredet sammen med bygningerne, skal der tages arkitektoniske hensyn i forbindelse med drift og vedligehold af arealerne. Kommunens overtagelse af de almene veje i Dronningegården og Prinsessegården er begrundet i, at der er et alment behov herfor, jf. det anførte herom (i afsnittet om problemstillingen).
Andre veje og arealer
Mellem Hotel Royal og Ved Vesterport ligger et vejareal som drives af Københavns Kommune. Det pågældende vejareal er en privat fællesvej.
Kommunens overtagelse af den private fællesvej mellem Hotel Royal og Ved Vesterport er begrundet i, at der er et alment behov herfor, jf. det anførte herom (i afsnittet om problemstillingen).
Konsekvenser af fredningsbestemmelserne
I Nyboder og i Dronningegården/ Prinsessegården skal fredningerne sikres i forbindelse med den efterfølgende matrikulære berigtigelse af vejovertagelsen. Fredningerne skal sikres gennem tinglysning af fredningsbestemmelserne på arealet.
Økonomi
Normalt sker overtagelsen af private fællesveje og almene veje uden erstatning. Vejenes ejere kan dog indbringe afgørelsen for taksationskommissionen. Under overtagelsen af de næsten 200 veje, som indtil nu er overtaget af Københavns Kommune, er der rejst et mindre antal sager, hvor både taksationskommissionen og overtaksationskommissionen har stadfæstet, at ejerne ikke tilkendes erstatning.
Forvaltningen forventer på den baggrund, at også disse veje kan overtages uden erstatning.
Der er imidlertid omkostninger ved at overtage vejene, og der skal som nævnt ovenfor opsættes billetautomater, hvis en mobilbetalingsløsning ikke er klar. Forvaltningen skønner derfor, at de samlede omkostninger vil blive på 2 mio. kr.
Driftsindtægter og driftsudgifter er håndteret i indstillingerne ”Finansiering af P-området 2011-2014” og ”Udmøntning af P-området 2011-2014”.
Indenfor de overtagne private veje/ vejarealer er der ca. 724 P-pladser, som forventes at give øgede årlige parkeringsindtægter på i alt 3,9 mio. kr. (2011 p/l) fra 2013 og frem.
Udgifterne til øget parkeringskontrol og driftsudgifter til billetautomater vurderes at udgøre 0,8 mio. kr. (2011 p/l) fra 2013 og frem.
Omklassificering af de pågældende veje/vejarealer vil betyde en stigning i kommunens udgifter til vedligeholdelse af legeudstyr, vejtræer og beplantning på 0,1 mio. kr. (2010 p/l) om året. De øgede omkostninger til vejvedligeholdelse skønnes at udgøre 0,1 mio. kr. (2010 p/l). De årlige driftsudgifter øges således med i alt 0,2 mio. kr. (2010 p/l) fra 2013.
Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme i Budget 2012 og frem, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder."
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse, igangsætter forvaltningen procedure for optagelse af private fællesveje som offentlige veje, som er fastlagt i lov om offentlige veje § 23 og forvaltningsloven.
Fremdriften i arbejdet dokumenteres løbende på kommunes hjemmeside.
Forvaltningen fremsætter senest ved udgangen af 2013 et beslutningsforslag, hvor økonomien opgøres og evt. overskydende midler overføres til parkeringsstrategiens konto for uforudsete udgifter.
Hjalte Aaberg /Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. november 2010 ”Overtagelse af private vejarealer i Indre By”(2010-76159) annulleres og erstattes af,
- at kommunen som led i realisering af parkeringsstrategien overtager de private veje og vejarealer, der er anført nedenfor i løsningsafsnittet,
- at der frigives en anlægsbevilling på 2 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 til overtagelse af vejene og anskaffelse af billetautomater. Bevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.22.07.3.
Afstemningen af den skriftlige votering var:
Liste | For | Imod | Undlod |
A | X | ||
B | X | ||
C | X | ||
F | X | ||
O | X | ||
I | X | ||
Ø | X | ||
I alt | 8 | 0 | 3 |
Indstillingen blev anbefalet.
SF afgav protokolbemærkning:
”SF er ikke del af ”Aftale om udmøntning af Fornyet P-strategi 2009”. SF stemmer dog for denne indstilling, da den er i overensstemmelse med SF’s politik på P-området.”
Det Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:
"Radikale Venstre imødekommer eventuelle foretrædener til dette punkt på TMU-udvalgets møde den 26-09-2011. Eventuelle foretrædender vil indgå i den radikale gruppes videre arbejde inden endelig vedtagelse af sagen i Borgerrepræsentationen."
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 4. oktober 2011
Jens Jakob Paludan, Per Lachmann og Jens Peter Vesterager havde som repræsentanter for grundejerforeningen i Kartoffelrækkerne ved punktets behandling.
Indstillingen blev anbefalet.
Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten tog forbehold.
Økonomiudvalget afgav følgende protokolbemærkning: ”Et enigt Økonomiudvalg anmoder om, at der ved sagens behandling i Borgerrepræsentationen foreligger et notat om de relevante juridiske regler på området. Økonomiudvalget anmoder om Teknik- og Miljøforvaltningen inden mødet i Borgerrepræsentationen har undersøgt muligheden for at friholde de fælles arealer i midten af vejene i Kartoffelrækkerne.”