Mødedato: 04.10.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udmøntning af anlægsmidler til genopretning af gadebelysning i 2011

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende udmøntning af anlægsmidler til genopretning af gadebelysning. Midlerne er afsat af Teknik- og Miljøudvalget i indstillingen ”Disponering af TMU’s ledige anlægsmidler (2011-48156)” på mødet den 27. april 2011.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationen, 

    1. at der frigives en anlægsbevilling på 7,0 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 og 5,5 mio. kr. (2011 p/l) i 2012 til udskiftning af kviksølvarmaturer på offentlige gader og i offentlige parker. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Kommunen skal udskifte gadebelysningsarmaturer med kviksølvlyskilder til miljøvenlige lyskilder inden 1. januar 2015. Dels fordi der i 2009 blev gennemført lovgivning i EU i det såkaldte ECO-direktiv (gennemført i Danmark ved lov nr. 308 af 30. april 2008)) som medfører, at kviksølvlyskilder skal erstattes af mere miljøvenlig belysning. Dels som led i kommunens miljømål om at spare 20 % CO2-udslip i 2015 - i forhold til 2005-udslippet fra gadebelysning.

 

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at 12,5 mio. kr. af de af Teknik- og Miljøudvalget afsatte 55 mio. kr. til udskiftningen udmøntes og anvendes til at udskifte kviksølvarmaturer.

Konkret vil de wirehængte ”Københavnerarmaturer” blive udskiftet. Primært til wirehængte ”Icon Mini Opal-amaturer” og enkelte til nye Københavnerarmaturer. De nye armaturer får metalhalogelyskilder, hvilket er en slags damplampe med godt hvidt lys og med god farvegengivelse (se bilag 1). Icon Mini Opal er blandt andet kendt fra Haraldsgadekvarterets områdeløft i 2008, Nørrebrogades nye belysning fra sommeren 2009 samt fra udskiftningen af belysning i 2010 på blandt andet Amager og Østerbro samt i Valby.

De nuværende ”GV-parklygter” udskiftes til ”Park View-armaturer” med LED-lyskilde og dæmpningsmulighed. Park View er kendt fra Søpromenadens nye belysning i 2008. Park View-lygten er valgt, idet den designmæssigt passer godt ind i såvel nye som ældre byrum, samtidig med at den er energieffektiv og miljøvenlig med sit lave el-forbrug.

 

Kriterier for udvalgte projekter

De foreslåede projekter (se nedenfor) beløber sig til 12,5 mio. kr. og udgør omkring halvdelen af de cirka 5.600 styk kviksølvarmaturer til udskiftning på offentlige veje og pladser samt i parker. Den resterende halvdel af kviksølvarmaturer til udskiftning på offentlige arealer forventes udskiftet for en tilsvarende pris i 2013.

Forvaltningen har i udvælgelsen prioriteret at udskifte belysningen i de områder, hvor der på offentlige gader er wirehængte armaturer med kviksølvlyskilder. Dvs. primært den nordlige del af det indre Nørrebro. Stort set samtlige andre bydeles offentlige gader har fået udskiftet deres kviksølvlyskilder til metalhalogenlyskilder over de seneste år.

Udskiftningen på Nørrebro er i øvrigt en naturlig forlængelse af de seneste års tiltag i en række utrygge byområder, bl.a. Jægersborggade og Nørrebrogade, hvor ny belysning er blevet opsat af tryghedsmæssige, trafiksikkerhedsmæssige og kriminalpræventive årsager.

Strækninger omfattet af udskiftningen

De 12,5 mio. kr. fordeles som:

·               Cirka 2,6 mio. kr. til udskiftning af kviksølvarmaturer på offentlige gader på det nordlige indre Nørrebro (bl.a. Fredensborggade, Krogerupgade, Bragesgade, Nannasgade, Thorsgade, Guldbergsgade, Prinsesse Charlottesgade, Sjællandsgade, Møllegade, m.fl.) samt Nyropsgade, Toftegårds Plads m.fl. mindre områder, se bilag 1.

·               Cirka 9,9 mio. kr. til udskiftning af parklygter med kviksølvlyskilde i en række offentlige parker samt på offentlige pladser og veje, bl.a. Amager Strandvej, Bispebjerg Bakke, Ved Kanalen, Edel Sauntes Alle, Ørstedsparken, Christianshavns Voldgade, Kastrup Fort, Sundparken, Lergravsparken, Valbyparken, Vester Kirkegård Alle mfl., se bilag 1.

 

Positive effekter

Udskiftningerne giver både en tryghedsskabende og energibesparende effekt: Energibesparelsen er et afgørende element i opfyldelsen af kommunens overordnede miljømål om at reducere CO2-udslippet i København med 20 % inden 2015. Således opnås et reduceret el-forbrug og deraf mindre CO2-udslip på omkring 30 % på gaderne og omkring 60-65 % i parker og på pladser. Et reduceret elforbrug medfører på kort sigt reducerede driftsudgifter. Forvaltningen har ved løbende udskiftninger af belysningen på tilsvarende vis opnået driftsbesparelser, men den fortsatte byudvikling, hvor der opsættes flere lamper, og de fortsat stigende elpriser har betydet, at der samlet set ikke har været en driftsbesparelse på belysningsområdet. Forvaltningen forventer derfor heller ikke, at den udskiftning, som foreslås med denne indstilling, over længere sigt vil resultere i en blivende driftsbesparelse på belysningsområdet.

Udskiftningens tryghedsskabende effekt skyldes bl.a., at de nye lyskilder giver et hvidt lys med god farvegengivelse.

Herudover er det muligt at dæmpe LED-lyskilderne til halvt niveau i otte timer fra kl. 22.00 til kl. 06.00 i parklygteområderne. Dette betyder, at besparelsen med LED-lyskilde forventes at komme op på godt 65 % i de berørte områder. Dæmpning til halvt lysniveau (belysningsstyrke) vil ikke umiddelbart opfattes af det menneskelige øje, og det vurderes derfor at være trafikmæssigt og tryghedsmæssigt forsvarligt med dæmpning på de timer af døgnet, hvor færdsel og trafik alt andet lige er lille. Det fulde belysningsniveau er stadig påkrævet i de timer, hvor færdslen  er mere intens, og øjet dermed skal kunne overskue flere detaljer i byrummet uden anstrengelse. Forvaltningen er opmærksom på at opretholde den samme regelmæssighed af belysningen som ved fuldt belysningsniveau. Dette opnås ved at dæmpe alle armaturer på en given strækning, i modsætning til f.eks. at slukke hvert andet armatur, som Odense Kommune gør det, hvorved regelmæssigheden i lyset forringes drastisk.

Armaturer og master indkøbes over forvaltningens udbudte ”Rammeaftale for indkøb af belysningsmateriel”, og arbejdet med udskiftning af armaturerne udføres, jævnfør gadebelysningens udbudte drifts- og vedligeholdelsesaftale, af kommunens driftspartner for gadebelysning. Udskiftningsforløbet er godkendt af udbudsafdelingen i forvaltningen.

Økonomi

I indstillingen ”Disponering af TMU’s ledige anlægsmidler (2011-48156)”, som blev godkendt af  Teknik- og Miljøudvalget den 27. april 2011, blev der afsat 55 mio. kr. (2011 p/l) til udskiftning af kviksølvlyskildearmaturer inden 1. januar 2015. Med denne indstilling skal 7,0 mio. kr. (2011 p/l) af disse midler frigives i 2011 og 5,5 mio. kr. (2011 p/l) frigives i 2012 til udskiftning af kviksølvarmaturer på offentlige gader og pladser samt i parker jævnfør løsningsforslagene ovenfor. De resterende midler af de 55 mio. kr. forventes anvendt til følgende: 12,5 mio. kr. til at skifte kviksølvarmaturer for på offentlige gader/parker i 2013 samt 30 mio. kr. i 2012 til at skifte kviksølvarmaturer på private fællesveje.

 

Videre proces

Anlægsarbejderne igangsættes, så snart midlerne er godkendt til udmøntning af Borgerrepræsentationen. Arbejdet forventes færdigt i første kvartal 2012.

 

 

         Hjalte Aaberg                                                        /Niels Tørsløv

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    1. at der frigives en anlægsbevilling på 7,0 mio. kr. (2011 p/l) i 2011 og 5,5 mio. kr. (2011 p/l) i 2012 til udskiftning af kviksølvarmaturer på offentlige gader og i offentlige parker. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.


Skriftlig votering i Teknik- og Miljøudvalget onsdag den 7. september 2011 - mandag den 12. september 2011, kl. 15.00

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 4. oktober 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Til top