Indskærpelse af regler omkring ansættelse af familiemedlemmer
Ansættelse af familiemedlemmer m.fl. Indskærpelse af reglerne om stillingsopslag og reglerne om, hvornår medarbejdere og ledere ikke må deltage i ansættelsesprocessen pga. inhabilitet.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
1. at Økonomiudvalget pålægger Københavns Kommunes forvaltninger i fornødent omfang at indskærpe reglerne om stillingsopslag og reglerne om, hvornår medarbejdere og ledere er inhabile og dermed udelukkede fra at deltage i ansættelsesprocessen, herunder som beslutningstagere,
2. at det godkendes, at den enkelte leders ansvar for at udøve sin ledelse inden for rammerne af gældende regler vil indgå som en del af kodeks for tillidsdagsordenen.
Problemstilling
På Børne- og Ungdomsforvaltningens område er man blevet opmærksom på nogle sager, hvor institutionsledere bl.a. har ansat deres børn i stillinger i institutionen, uden at stillingerne forinden har været opslået ledige. Der er intet, der tyder på, at problemstillingen på tilsvarende vis gør sig gældende i kommunens øvrige forvaltninger. Børne- og Ungdomsforvaltningen har på baggrund af de konkrete sager udarbejdet udkast til retningslinjer for ansættelse af familiemedlemmer. Spørgsmålet er, om retningslinjerne i givet fald skal udstrækkes til at gælde i hele Københavns Kommune.
Løsning
Økonomiforvaltningens har i cirkulære nr. 7/2010 præciseret, at det er et grundlæggende krav ved besættelse af alle stillinger i det offentlige, at ansættelsesmyndigheden skal søge stillingen besat med den ansøger, der efter en samlet vurdering må anses for bedst kvalificeret. I samme cirkulære er det – i overensstemmelse med Økonomiudvalgets beslutning herom - præciseret, at alle stillinger skal slås offentligt op, dog bortset fra kortvarige vikariater o.lign. Samtidig har Økonomiforvaltningen indskærpet forvaltningslovens regler om, at offentligt ansatte ikke må medvirke i en ansættelsesprocedure – hverken i bedømmelsesudvalg eller ved selve beslutningen om ansættelse – hvis der kan rejses tvivl om deres upartiskhed, fx fordi de har en personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald pga. af familiære forhold, venskaber eller andet.
Hvis en leder i Københavns Kommune træffer beslutning om at ansætte fx egen ægtefælle eller børn i en given stilling, overtræder lederen regler, som er kendte eller i hvert fald burde være det. Lederen begår dermed en tjenesteforseelse, der bør udløse en disciplinær sanktion. Sådanne sager kan også give anledning til, at reglerne om opslag og inhabilitet i ansættelsessager indskærpes en ekstra gang overfor alle ledere og medarbejdere.
Det er imidlertid ikke lovligt for en offentlig myndighed at imødegå eventuelle fremtidige sager ved at opstille et generelt forbud mod ansættelse af personer, der har familiære eller andre særlige relationer til lederen af en institution. Offentlige myndigheder skal ved besættelse af stillinger ansætte de personer, som efter en konkret bedømmelse anses for bedst kvalificerede. Bedømmelsen skal foretages af personer, hvis habilitet er i orden.
Endeligt bemærkes, at det ikke vil være i tråd med tillidsdagsordenen at detailregulere, når en problemstilling i realiteten kun relaterer sig til en enkelt forvaltning.
Claus Juhl /Bjarne Winge
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 4. september 2012
Indstillingen blev godkendt.