Skoledistriktsændringer 2013-14
Tidligere beslutninger
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at rode 51 overføres fra grunddistriktet for Sølvgades Skole til grunddistriktet for Den Classenske Legatskole,
- at Ny Skole på Strandboulevarden tildeles et grunddistrikt bestående af rode 75, 76, 77 og 79 fra Randersgades og Vibenshus Skoler,
- at rode 89 overføres fra grunddistriktet for Strandvejsskolen til grunddistriktet for Vibenshus Skole,
- at rode 92 og 93 overføres fra Kildevældskolen til Strandvejsskolen,
- at rode 120, 121 og 112 overføres fra grunddistriktet fra Guldberg Skole til grunddistriktet for Blågård Skole,
- at rode 143 og 144 overføres fra grunddistriktet for Nørrebro Park Skole til grunddistriktet for Rådmandsgades Skole,
- at rode 148 overføres fra Hillerødgades Skoles grunddistrikt til grunddistriktet for Nørrebro Park Skole og rode 157 fra Hillerødgades grunddistrikt overføres til Rådmandsgades Skole,
- at sidste års skoledistriktsændring ved Sjælør og Skolen i Sydhavn opretholdes, selvom der ikke etableres en broforbindelse, idet der iværksættes andre tiltag til forbedring af trafiksikkerheden på skolevejen,
- at der ikke foretages yderligere distriktstilpasninger i år, men at det i stedet for kortlægges om øvrige skoler, der er presset af mange elever og stor søgning i deres grunddistrikt, kan udbygges til at dække behovet, således at de starter med midlertidige vandreklasser, men senere får permanente lokaler.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Løsning
Ved høringsfristens udløb, er der indkommet 81 svar (bilag 2). De fleste af svarene er kommet fra forældre, der bor i områder, som foreslås overført fra henholdsvis Guldbergskolen og Nørrebro Park Skole til andre nærliggende folkeskoler. De resterende svar er udarbejdet af skolebestyrelser, der berøres af forslagene, samt foreninger og lokaludvalg. Endelig har en række forældre og borgere ved Kildevældsskolen og i Kongens Enghave afgivet høringssvar.
Nedenfor gennemgås hovedtrækkene i svarene i hvert område samt forvaltningens eventuelle bemærkninger hertil. Af bilag 1 fremgår forvaltningens oversigt over svarene og eventuelle bemærkninger hertil. De samlede høringssvar er vedlagt i bilag 2.
Indre By
Det er foreslået, at en del af grunddistriktet for Sølvgades Skole overføres til Den Classenske Legatskole, idet Sølvgades Skole er tæt på at have for mange elever. Sølvgades skolebestyrelse har angivet, at de er positive overfor dette, mens Den Classenske Legatskole ikke har afgivet høringssvar. På denne baggrund foreslår forvaltningen forslaget gennemført.
Østerbro
Den nye skole på Strandboulevarden, der skal åbne august 2013, skal tildeles et nyt grunddistrikt. Der er i denne forbindelse foreslået en større omrokering af distrikterne i området, der sikrer, at alle skoler har et hensigtsmæssigt elevunderlag. Strandvejsskolens, Heibergskolens, Vibenshus Skoles og Kildevældsskolens skolebestyrelser har afgivet høringssvar i denne forbindelse.
Vibenshus Skole støtter forslaget, mens de øvrige skoler angiver en række bekymringspunkter, herunder i særlig grad om deres elevunderlag er tilstrækkeligt til at danne det antal spor, skolerne er beregnet til.
Forvaltningen skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at det bilag, der angiver elevunderlaget, repræsenterer gennemsnitlige tal, og at det ikke er forvaltningens forventning, at der vil blive dannet færre spor på nogle af skolerne. Der skal derudover også være plads til at modtage Københavnermodelbørn på skolerne på Østerbro. Der er derfor behov for, at skolernes distrikter er lidt mindre end skolen reelt har kapacitet til. Endelig skal det nævnes, at Østerbro er et område med en forventet kraftig tilvækst i børnetallet, og det forventes, at skolerne vil opleve en stigende vækst i antallet af elever de kommende år.
Der er beklageligvis blevet vedhæftet forkerte tal for tosprogsfordelingen og ESCS-målene på Strandvejsskolen og Kildevældsskolen i den del af bilaget, der viser tallene efter de foreslåede ændringer, ved udvalgets behandling af høringsindstillingen. De korrekte tal i forbindelse med ændringen viser, at der vil være tale om en stigning på ca. 4 % i andelen af tosprogede elever tilknyttet Kildevældsskolens grunddistrikt, hvis forslaget vedtages, mens det socioøkonomisk har en endnu mere marginal effekt (under 0,1 ESCS). Forvaltningen foreslår på denne baggrund forslaget gennemført.
Nørrebro
Skolebestyrelserne på Guldberg Skole, Blågård Skole, Nørrebro Park Skole, Rådmandsgade Skole samt Brug Folkeskolen og Nørrebro Lokaludvalg har afgivet høringssvar. Herudover har en række forældre og borgere på Nørrebro afgivet høringssvar. Det omfattende forslag for Nørrebro indebærer, at en nærliggende del af grunddistriktet for Nørrebro Park Skole overføres til Rådmandsgades Skole, og at dele af Guldbergskolens grunddistrikt overføres til Blågård Skole. Endelig foreslås, at Hillerødgades grunddistrikt deles imellem Rådmandsgades Skole og Nørrebro Park Skole med Nørrebrogade som delelinje.
Blågård Skole og Rådmandsgade Skole er positive overfor forslaget, mens Guldberg Skole og Nørrebro Park Skole angiver en række indvendinger.
Guldberg Skole mener, at reduktionen af deres distrikt medfører risiko for, at skolen ikke kan danne de 4 spor, den er bygget til. Samtidig angives trafiksikkerheden på Jagtvej samt Nørrebrogade som et problem.
Baggrunden for forslaget er, at Guldberg Skole de seneste tre år har været på grænsen af deres kapacitet. Med forslaget sikres skolens kapacitet samtidig med, at der tilføres elever til Blågårdsgades Skole, der har plads til flere elever.
Forvaltningen gør opmærksom på, at der ved alle distriktsændringer er taget hensyn til, at der er trafiklys ved de store veje, der skal krydses, samt at skolevejen er under det lovgivningsmæssige maximum på 2,5 km for transportordninger af elever i børnehaveklassen. Dertil kommer, at kommunens program Sikre Skoleveje, såfremt forslagene vedtages, kan tage initiativ til at sikre, at der også fremover vil være sikre skoleveje for eleverne i de områder, der berøres af distriktsændringer i det omfang, der er behov for forandringer.
Nørrebro Park Skole angiver i deres høringssvar en bekymring for, at den socioøkonomiske udvikling med forslaget bliver skævt, idet Nørrebro Park, Klostervænget og Rådmandsgades Skole vil have lave socioøkonomiske tal i deres grunddistrikter. De angiver et alternativt forslag, hvor rode 143 og 144 bliver på Nørrebro Park Skole, mens rode 148 fortsat tilføres Nørrebro Park Skole, mens rode 137 i stedet tilbageføres til Blågård Skole. En sådan ændring vil imidlertid medføre, at Nørrebro Park Skoles elevunderlag ikke reduceres tilstrækkeligt. Hertil kommer, at Rådmandsgades Skole i stedet for en socioøkonomisk fremgang og en lavere andel af tosprogede elever vil opleve en mindre socioøkonomisk tilbagegang og en stigning i andelen af tosprogede elever. Det samme ville gøre sig gældende, hvis man valgte at lade rode 148 overføre til Rådmandsgades Skole sammen med den anden rode 157 fra Hillerødgades Skoles grunddistrikt. Med det nuværende forslag sikres områdets fordeling i højere grad, selvom Nørrebro Park Skole tilføres en større andel af tosprogede og får et lavere socioøkonomisk indekstal end de har haft de seneste år.
Forvaltningen foreslår på denne baggrund forslaget gennemført, og gør opmærksom på, at man vil følge udviklingen i området tæt over de kommende år.
Vesterbro/Kgs. Enghave
Bestyrelsen for Bavnehøj Skole har afgivet høringssvar i forbindelse med forslaget om at bevare tilknytningen af den delte rode 207 til Teglholmens Skole. Skolens bestyrelse er bekymret for, at kun ressourcestærke forældre grundet den længere skolevej vil vælge Teglholmens Skole til, og de mener ikke, Bavnehøj Skoles elevunderlag er tilstrækkeligt. Forvaltningen foreslår imidlertid forslaget gennemført, idet der iværksættes en lang række initiativer til at sikre skolevejen i dette område. Kongens Enghave Lokaludvalg har i denne forbindelse tæt samarbejde med Københavns Kommune udarbejdet en række forslag til forbedring af trafiksikkerheden for disse skolebørn, da der ikke etableres en bro. Projektet indebærer et generelt løft til området, hvor byrummet bliver udviklet til gavn for beboerne. Samtidig forventes forslaget fortsat at have en fordelingsmæssig positiv effekt.
Forældre
Forvaltningen har modtaget en række henvendelser fra forældre, som er bosat i de berørte områder. Forældrene protesterer over forslagene, hvilket er forståeligt, da deres forventninger til skoletilhørsforholdet ikke opfyldes ved det ændrede forslag. Der er i alle tilfælde tale om skoler, der er populære blandt forældrene ved skolevalget og indskrivningen. Forvaltningen betragter alle skoler som ligeværdige, gode skoler, og der foregår alle steder omfattende arbejde med fagligheden.
På baggrund af en række af høringssvarene er der yderligere behov for at præcisere, at forældrene er repræsenteret via skolernes forældrebestyrelse, som orienteres i forbindelse med høringer, der påvirker skolerne og deres nuværende og kommende elever.
Flere høringssvar udtrykker desuden ønske om, at forslaget fremsættes og behandles tidligere end det nuværende tidspunkt for ændringer af skoledistrikter. Forslaget kan først fremsættes efter, at skoleindskrivningen for det indeværende år er afsluttet i marts, og inden indskrivningen til næste år begynder. Samtidig er forvaltningen nødt til at sikre skolernes kapacitet til det kommende skoleår med baggrund i de seneste indskrivningstal. Skulle dette gøres endnu et år i forvejen ville kommunens mulighed for at sikre optimal udnyttelse af skolernes kapacitet blive væsentligt forringet. Derfor er proceduren tilrettelagt så de ændringer, som vedtages i skoledistrikterne nu, effektueres fra 1. august 2013, men forældrene kan indskrive sig efter de nye grunddistriktsændringer, så snart indskrivningen til august 2013 påbegyndes ultimo 2012.
Økonomi
Videre proces
Else Sommer /Henriette Bjørn Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at rode 51 overføres fra grunddistriktet for Sølvgades Skole til grunddistriktet for Den Classenske Legatskole,
2. at Ny Skole på Strandboulevarden tildeles et grunddistrikt bestående af rode 75, 76, 77 og 79 fra Randersgades og Vibenshus Skoler,
3. at rode 89 overføres fra grunddistriktet for Strandvejsskolen til grunddistriktet for Vibenshus Skole,
4. at rode 92 og 93 overføres fra Kildevældskolen til Strandvejsskolen,
5. at rode 120, 121 og 112 overføres fra grunddistriktet fra Guldberg Skole til grunddistriktet for Blågård Skole,
6. at rode 143 og 144 overføres fra grunddistriktet for Nørrebro Park Skole til grunddistriktet for Rådmandsgades Skole,
7. at rode 148 overføres fra Hillerødgades Skoles grunddistrikt til grunddistriktet for Nørrebro Park Skole og rode 157 fra Hillerødgades grunddistrikt overføres til Rådmandsgades Skole,
8. at sidste års skoledistriktsændring ved Sjælør og Skolen i Sydhavn opretholdes, selvom der ikke etableres en broforbindelse, idet der iværksættes andre tiltag til forbedring af trafiksikkerheden på skolevejen,
9. at der ikke foretages yderligere distriktstilpasninger i år, men at det i stedet for kortlægges om øvrige skoler, der er presset af mange elever og stor søgning i deres grunddistrikt, kan udbygges til at dække behovet, således at de starter med midlertidige vandreklasser, men senere får permanente lokaler.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 29. august 2012
Cecilia Lonning (V) stillede følgende ændringsforslag til det 3. og 4. at-punkt: "at skoledistrikterne i forhold til Kildevældsskolen og Strandvejsskolen bibeholdes som i dag - og at der således ikke ændres ved skolernes distrikter".
For stemte 3 medlemmer: C, O og V.
Imod stemte: 8 medlemmer: A, B, F og Ø.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Dermed blev ændringsforslaget forkastet.
Cecilia Lonning (V) stillede forslag om følgende supplerende 10. at-punkt: "at alle særlige bevillinger til Blågård Skole stoppes, idet forvaltningen betragter alle skoler - og dermed også Blågård Skole - som fagligt gode skoler".
For stemte 2 medlemmer: O og V.
Imod stemte 8 medlemmer: A, B, F og Ø.
Ét medlem undlod at stemme: C.
Dermed blev det supplerende at-punkt forkastet.
Der blev herefter stemt særskilt om hvert enkelt at-punkt.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.
Ingen medlemmer stemte imod.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.
Ingen medlemmer stemte imod.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 5. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 6. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 7. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 9 medlemmer: A, B, F, V og Ø.
Imod stemte 2 medlemmer: C og O.
Indstillingens 8. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, F og V.
Imod stemte ét medlem: Ø.
2 medlemmer undlod at stemme: C og O.
Indstillingens 9. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.
Ingen medlemmer stemte imod.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Rasmus Jarlov (C), Karin Storgaard (O) og Cecilia Lonning (V) ønskede følgende tilført protokollen: " Det er vores opfattelse, at der er for mange ændringer af skoledistrikterne, som ikke er nødvendige. Det skal tilstræbes at holde distrikterne fast i stedet for at lave ændringer hele tiden. Vi havde gerne set en ny plan, som tog hensyn til familiernes behov for vished om hvilken skole børnene skal gå i".
Rasmus Jarlov (C) og Cecilia Lonning (V) ønskede følgende tilført protokollen: "Vi er imod de distriktsændringer, der rammer Ydre Østerbro og Nørrebro, særligt flytningen af roder til Blågård. Vi mener, at udvalget med denne beslutning svigter eleverne på Nørrebro. Det samme mente vi sidste år, og at skolen siden da er blevet sat på ministeriets særlige task force bestyrker os ikke i tilliden til denne skole, lige som det er tankevækkende, at mindre end 1/4 af de elever, der blev indlemmet i skolens distrikt rent faktisk har tilvalgt skolen."
Karin Storgaard (O) ønskede følgende tilført protokollen: "Dansk Folkeparti vil gøre opmærksom på det uhensigtsmæssige i den korte høringsperiode, der også klages over fra nogle områder. For bl.a. Kildevældsskolens og Strandvejsskolens vedkommende er vi af den opfattelse, at det faktisk er en ommer. Vi skal gøre opmærksom på høringssvarene samt henvendelser fra forældrene. Dette gælder også Nørrebro. Endvidere skal vi foreslå BUF at se på om tiden ikke er løbet fra distriktsændringer, som vi de seneste år har foretaget."
Anne Vang (A), Jesper Christensen (A), Sofie K. Led (A), Mia Nyggard (B), Trine Schaltz (F), Peter Thiele (F), Claus Staal (F) og Rikke Lauritzen (Ø) ønskede følgende tilført protokollen: "Vi ønsker ikke, at gennemføre unødvendige ændringer af skoledistrikterne, da forældrene i så god tid som muligt skal kunne planlægge deres børns skolegang. Vi prioriterer dog, at København har en sammensætning af skoledistrikter, der hverken giver skolerne for få eller for mange elever, således at den enkelte skole har mulighed for at få økonomi og kvalitet i undervisningen til at hænge sammen."
Rikke Lauritzen (Ø) ønskede følgende tilført protokollen: "Enhedslisten var imod sidste års distriktsflytning fra Sjælør til Skolen i Sydhavn pga. de dårlige trafikforhold. Broen, der skulle forene Sydhavn, er nu droppet, og det gør kun skolevejsforholdene endnu dårligere. Derfor stemmer Enhedslisten selvfølgelig fortsat imod".
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 4. september 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Konservativt Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Børne- og Ungdomsudvalget den 29. august 2012.
Konservativt Folkeparti og Venstre videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Børne- og Ungdomsudvalget den 29. august 2012.
Dansk Folkeparti videreførte partiets protokolbemærkning fra mødet i Børne- og Ungdomsudvalget den 29. august 2012.
Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Børne- og Ungdomsudvalget den 29. august 2012.