Mødedato: 04.09.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Projektforslag for højklasset busløsning på Frederikssundsvej og busgade ved Nørrebro Station

Se alle bilag

Der skal tages stilling til frigivelse af midler til udarbejdelse af projektforslag for en højklasset busløsning på Frederikssundsvej, inkl. busgade ved Nørrebro Station mellem Lygten og Borgmestervangen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiforvaltningen anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.      at der udarbejdes projektforslag for ”Busbaner og dosering”, jf. bilag 4,

2.      at der med udgangspunkt i skitseforslaget (bilag 6) udarbejdes projektforslag for busgaden ved Nørrebro Station mellem Borgmestervangen og Lygten,

3.      at der omplaceres et rådighedsbeløb på 1,6 mio. kr. i 2012 (2012 p/l) og 4,9 mio. kr. i 2013 (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,

4.      at der til udarbejdelse af projektforslagene frigives en anlægsbevilling på 1,6 mio. kr. i 2012 (2012 p/l) og 4,9 mio. kr. i 2013 (2012 p/l). Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

5.      at indtægtsbevillingen til modtagelse af de 1,5 mio. kr. (2012 p/l) fra Staten og udgiftsbevillingerne til projektet indarbejdes i Økonomiudvalgets budgetrammer med budgetforslag for budget 2013.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har udarbejdet tre løsningsforslag til en højklasset busløsning på Frederikssundsvej, jf. Borgerrepræsentationens møde 26. august 2010. Teknik- og Miljøudvalget besluttede 16. maj 2011 at der skal etableres en permanent busgade ved Nørrebro Station mellem Borgmestervangen og Lygten. Projekteringen og finansieringen var ikke en del af beslutningen. Det skal godkendes, at der udarbejdes projektforslag for løsningsforslaget ”Busbaner og dosering” på Frederikssundsvej, og busgade ved Nørrebro Station, samt frigives en anlægsbevilling til projekteringen.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på møde 24. oktober 2011 indstilling om igangsætning af projektforslag for busprojekt på Frederikssundsvej. Den politiske behandling blev dog efterfølgende sat i bero som konsekvens af regeringens overvejelser omkring trængselsringen og et eventuelt brug af provenuet herfra til anlæg af letbane på Frederikssundsvej.

Løsning

I 2009 igangsatte Københavns Kommune i samarbejde med Transportministeriet, Frederiksberg Kommune, Movia, DSB og Metroselskabet projektet ”Bynet 2018”. Formålet er at sikre bedre sammenhæng i den kollektive trafik og reducere omkostningerne til busdrift.

Højklasset busløsning på Frederikssundsvej

Fra 2018 vil busserne på Frederikssundsvej sikre forbindelse til Cityringen, Ringbanen og andre busser ved Nørrebro Station.

Busserne på Frederikssundsvej (5A og 350S) har i dag væsentlige fremkommeligheds-problemer, hvilket særligt i myldretiderne øger rejsetiden, giver uregelmæssig drift og medfører overfyldte busser.

For at sikre god sammenhæng i den kollektive trafik, er der behov for en højklasset bus-betjening mellem Nørrebro Station, Bispebjerg og Brønshøj-Husum til gavn for de ca. 30.000 daglige påstigere i busserne på Frederikssundsvej. Her skal der ske forbedringer af fremkommeligheden, regulariteten, tilgængeligheden til busstoppestederne og trafik-informationen.

Løsningsforslag

Der er udarbejdet tre løsningsforslag:

  • Forslag 1) Kaldet ”Traditionel løsning” og er kendetegnet ved velkendte løsninger med flere korte busbaner i højre side af vejen på dele af strækningen
  • Forslag 2) Kaldet ”Bus Rapid Transit” eller ”BRT” og er kendetegnet ved, at der anlægges busbaner i midten af vejen på størstedelen af strækningen, som kendes fra letbaneløsninger
  • Forslag 3) Kaldet ”Busbaner og dosering” og er kendetegnet ved, at der etableres få men lange busbaner og at biltrafikken holdes tilbage i få kryds og doseres ind på strækningen herfra. Busbanerne er lagt i højre side af vejen. Busbanerne etableres ikke på centrale handelsstrøg.

Løsningsforslag 3 er udarbejdet i samarbejde med en følgegruppe bestående af lokal-udvalgene i Bispebjerg og Brønshøj-Husum, Områdefornyelsen i Husum, grundejer-foreninger, ældreråd, handelsstandsforeningen og miljøpunkter.

Forvaltningerne anbefaler løsningsforslaget ”Busbaner og dosering”, da løsningsforslaget giver væsentlige forbedringer for busdriften samtidig med, at der tages hensyn til de synspunkter, der kom frem i offentlighedsfasen, bl.a. sikring af parkeringsmuligheder på strækninger med butikker, opretholdelse af det grønne præg og gode stoppestedsforhold.

Effekterne af de tre løsningsforslag er samlet i en kort oversigt i bilag 1, mens forvaltningernes samlede anbefaling og vurdering af de tre forslag findes i bilag 2.

Som det fremgår af bilag 1, vil den forventede årlige driftsbesparelse være på 6-8 mio. kr. Dette indebærer, at den anslåede tilbagebetalingstid er godt 7-10 år.

Parkering

Som tidligere præsenteret for Teknik- og Miljøudvalget d. 24. oktober 2011, indebærer løsningsforslaget nedlæggelse af parkeringspladser. Det skønnes, at der skal nedlægges godt 100 p-pladser. Det endelige antal pladser der er behov for at nedlægge, fastlægges i forbindelse med konkretiseringen af løsningen via en parkerings-redegørelse. Strækningen er beliggende uden for blå zone, hvorfor der ikke er indtægtstab eller krav om erstatningspladser. Forvaltningen vurderer, at udbuddet af parkeringsplader på strækningen som udgangspunkt er tilstrækkeligt til at matche efterspørgslen, jf. bilag 7.

Byrum

Der vil i videst muligt omfang blive indtænkt gode byrumsmæssige løsninger ved stoppestederne. Projektøkonomien tillader dog ikke større byrumsmæssige løsninger langs strækningen. En eventuel byrumsmæssig forskønnelse forudsætter, at der afsættes midler hertil. Det skal bemærkes at en byrumsmæssig forskønnelse forventelig vil forlænge tidsplanen.

Busgade ved Nørrebro Station

Nørrebro Station bliver, efter anlæg af Cityringen, et stort trafikknudepunkt i den kollektive trafik, hvor der forventes op til 40.000 daglige påstigere i bus, tog og metro. For at sikre gode forhold for de mange passagerer, er det centralt, at skifteforholdene fra bus til tog/metro er af høj kvalitet.

Den 16. maj 2011 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at etablere busgade mellem Borgmestervangen og Lygten, og hermed lukke for gennemkørsel for biler. Dette giver nye muligheder for forbedring af terminalforholdene ved stationen. Forvaltningerne anbefaler derfor, at der udarbejdes et projektforslag for en løsning til indretningen af busgaden, hvor tilgængelighed, vente- og skifteforhold og trafikinformation forbedres, samtidig med, at der sikres en god sammenhæng til Nørrebrogades etape 2.

 

Projektforslaget tager udgangspunkt i skitseforslaget som vist i bilag 6. Principperne i forslaget er udarbejdet i samarbejde med bl.a. Movia med henblik på at skabe et kompakt og let overskueligt trafikknudepunkt. Busgadeprojektet ved Nørrebro Station vil sammen med projekterne på Nørrebrogade og Frederikssundsvej skabe en god samlet løsning for passagererne i den kollektive trafik. Busgaden på strækningen mellem Borgmestervangen og Lygten indrettes i forbindelse med Nørrebrogade-projektets 2. etape i en midlertidig udformning, der sikrer adgang for busser og cykler samt arbejdskørsel i forbindelse med anlæg af Cityringen.

Borgerdialog

I forbindelse med opstarten af projektet på Frederikssundsvej blev det politisk anført, at der skulle gennemføres en grundig involvering af de lokale interessenter. Disse har været inddraget via en følgegruppe og har bidraget med input til udarbejdelsen af løsningsforslaget ”Busbaner og dosering”. Følgegruppen vil fortsat blive inddraget omkring den videre bearbejdning af løsningsforslaget.

Inddragelsen af de lokale interessenter, herunder Nørrebro Lokaludvalg, i forbindelse med projektering af en busgade ved Nørrebro Station, vil indgå som en del af dialogen om den højklassede busløsning på Frederikssundsvej. Interessenterne fra arbejdet med Nørrebrogadeprojektet vil ligeledes indgå i borgerdialogen.

Løsningsforslagene om en højklasset busløsning har været i offentlig høring. Hørings-svarene og forvaltningernes vurdering af disse kan ses i bilag 3. I høringssvarene har der været særlig fokus på p-pladser, fastholdelse af krydsningsmuligheder, øget trafik på sidegaderne, samt negativ påvirkning af handelslivet. Løsningsforslaget er udarbejdet i samarbejde med lokale interesser og tager i stort omfang hensyn til de ovennævnte høringssvar. Sammenholdt med en forbedret kollektiv trafik mener forvaltningerne, at der opnås en meget positiv effekt af en højklasset busløsning på Frederikssundsvej.

Tilstødende projekter

Borgerrepræsentationen besluttede d. 18. juni 2012 at frigive anlægsmidler til cykelsuperstien på Frederikssundsvej (Farum-ruten). Busprojektet på Frederikssundsvej vil, i videst mulig omfang, indarbejde de konkrete ønsker til fysiske ombygninger og signaltekniske tiltag, som cykelsuperstien har på strækningen.

I forbindelse med overførselssagen for 2011 besluttede Borgerrepræsentationen at afsætte midler til gennemførelse af 2. etape på Nørrebrogadeprojektet fra Nørrebros Runddel til Borgmestervangen. Dette projekt vil have grænseflader til busgadeprojektet. Forvaltningerne vil koordinere de to projekter.

Busgadeprojektet vil ligeledes blive koordineret med arbejdet omkring metroforpladsen ved Nørrebro Station.

Busgadeprojektet skal endvidere koordineres med projektet for hastighedszoner for Ydre Nørrebro.

Økonomi

Som et led i Bynet 2018-projektet afsatte Borgerrepræsentationen på Økonomiudvalgets budget i 2010 samlet 111,6 mio. kr. (2012 p/l) til forbedring af busfremkommeligheden på centrale strækninger. Af disse mider er der på Københavns Kommunes budget afsat 61,8 mio. kr. (2012 p/l), udelukkende til finansiering af anlæg af den højklassede busløsning på Frederikssundsvej. Der er ikke afsat midler til anlæg af busgaden.

Til projektering af busløsning på Frederikssundsvej skal der af de 61,8 mio. kr. (2012 p/l), frigives 3,4 mio. kr. (2012 p/l).

Staten afsatte i 2009 1 mia. kr. til medfinansiering af kommunale busfremkommelig-hedsprojekter. Af disse midler har Staten tilkendegivet medfinansiering på 1,5 mio. kr. (2012 p/l), til projektering af busgaden. Københavns Kommune vil ligeledes bidrage med 1,6 mio. kr. (2012 p/l), til busgaden jfr. forudsætningerne for tildelingen af de statslige midler. Projekteringen af busgaden ved Nørrebro Station vil samlet koste 3,1 mio. kr.

Såfremt udgifterne til projekteringen bliver mindre end det anslåede, og/eller projekt-forslaget for den højklassede busløsning på Frederikssundsvej ikke godkendes politisk, tilbageføres de afsatte anlægsmidler til Økonomiudvalget.

Periodiseret budget for de ansøgte midler fremgår nedenfor.

Højklasset busløsning på Frederikssundsvej

1.000 kr. (2012 p/l)

2012

2013

I alt

Ekstern rådgivning

0,3

2,2

2.5

Internt lønforbrug

0,2

0,7

0,9

I alt

0,5

2,9

3.4

 

Busgade ved Nørrebro station

1.000 kr. (2012 p/l)

2012

2013

I alt

Ekstern rådgivning

0,7

1,1

1,8

Internt lønforbrug

0,5

0,8

1,3

I alt

1,2

1,9

3,1

Videre proces

Udarbejdelsen af projektforslagene forventes at være afsluttet i marts 2013. Efter høring af lokaludvalgene forventes det, at projektforslaget samt anmodning om frigivelse af de afsatte anlægsmidler for den højklassede busløsning fremlægges til politisk godkendelse i juni 2013. Projektforslaget for busgaden fremlægges ligeledes til godkendelse med en anbefaling om, at der afsættes anlægsmidler i forbindelse med fremtidige budgetforhandlinger. Der forventes en anlægsperiode fra primo 2014 til primo 2016.

Borgerrepræsentationen besluttede i mødet 20. juni 2012 ifm. sag om udbygning af den kollektive trafik at frigive midler til undersøgelse af anlæg af en letbane på Frederikssundsvej fra Nørrebro Station til Husum Torv. Det må dog forventes, at etablering af en letbane tidligst vil kunne realiseres i 2020. I indstillingen fra 20. juni 2012 fremgik det, at undersøgelsen ikke udelukker, at der uafhængigt heraf træffes beslutning om at arbejde videre med at forbedre fremkommeligheden for bustrafikken på Frederikssundsvej for at sikre en forbedring af den kollektive trafik på kortere sigt.



Claus Juhl                            /Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at der udarbejdes projektforslag for ”Busbaner og dosering”, jf. bilag 4,

2.      at der med udgangspunkt i skitseforslaget (bilag 6) udarbejdes projektforslag for busgaden ved Nørrebro Station mellem Borgmestervangen og Lygten,

3.      at der omplaceres et rådighedsbeløb på 1,6 mio. kr. i 2012 (2012 p/l) og 4,9 mio. kr. i 2013 (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,

4.      at der til udarbejdelse af projektforslagene frigives en anlægsbevilling på 1,6 mio. kr. i 2012 (2012 p/l) og 4,9 mio. kr. i 2013 (2012 p/l). Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

5.      at indtægtsbevillingen til modtagelse af de 1,5 mio. kr. (2012 p/l) fra Staten og udgiftsbevillingerne til projektet indarbejdes i Økonomiudvalgets budgetrammer med budgetforslag for budget 2013.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2012

Jakob Næsager (C) stillede ændringsforslag til indstillingen om at tilføje et nyt 5. at-punkt til indstillingen (hvorved det nuværende 5. at-punkt gøres til 6. at-punkt).

”5. at der forsøges at skabe erstatningsparkeringspladser for nogle af de nedlagte parkeringspladser”

Der blev stemt om ændringsforslaget.

For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.

Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F og Ø.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

Der blev stemt om indstillingen.

For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F, og Ø.

Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.

3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme. C, I og Ø.

1. - 4. at-punkt blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mener, der skal forsøges at skabes erstatningsparkeringspladser for nogle af de nedlagte parkeringspladser”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 4. september 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Konservativt Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 27. august 2012.

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Til top