Mødedato: 04.09.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på fælles regler for decentral overførsel

Økonomiudvalget forelægges status på fælles regler for decentral overførselsadgang mellem årene med henblik på, at dette kan drøftes i budgetforhandlingerne.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at status på fælles regler for overførsel af decentral opsparing mellem årene kan drøftes i budgetforhandlingerne for 2013.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 10. maj 2012 i forbindelse med behandlingen af Overførselssagen 2011-2012 følgende:

Økonomiforvaltningen skal i samarbejde med de øvrige forvaltninger frem mod budgetforhandlingerne for 2013 foretage en analyse af den nuværende interne overførselsadgang i udvalgene, samt komme med mulige forslag til ændringer på området, som vil kunne indarbejdes i kommunens overførselsregler.”

Nærværende indstilling indeholder status på den decentrale overførselsadgang med henblik på at dette kan indgå i budgetforhandlingerne for 2013.

Løsning

Økonomiforvaltningen har været i dialog med forvaltningerne omkring de nuværende interne regler for decentral overførselsadgang samt undersøgt overførselsadgangen i de øvrige 6-byer.

 

Nuværende interne overførselsregler for decentral opsparing

På baggrund af dialogen med forvaltningerne kan det konstateres, at der er betragtelige forskelle mellem hvorledes decentrale institutioners opsparing overføres mellem årene jf. nedenstående oversigt:

      Sundheds- og Omsorgsudvalget overfører mer-/mindreforbrug internt og påvirker således ikke overførselssagen.

      Børne- og Ungdomsudvalget overfører mindreforbrug op til 5/6 pct. mens alt merforbrug overføres.

      Kultur- og Fritidsudvalget har ingen grænser for overførsel af mer-/mindreforbrug .

      Socialudvalget overfører mindreforbrug op til 2 pct., mens merforbrug overføres fuldt ud

      Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ikke decentrale institutioner med overførselsadgang.

 

Økonomiforvaltningen har været i dialog med de øvrige 6-byer om reglerne for decentral overførselsadgang. Generelt gælder det her, at overførselsadgangen enten håndteres indenfor de enkelte forvaltningsområders budgetramme eller, at der kun overføres finansiering uden servicemåltal. Begge løsninger medfører, at midlerne ikke kan anvendes, uden at øvrige budgetmidler udskydes til det kommende år.

Decentrale institutioner i de øvrige 6-byer har altså reelt ikke adgang til at anvende de overførte midler, hvorfor den decentrale overførselsadgang i Københavns Kommune er mere reel end i de øvrige 6-byer.

 

Eventuelle fælles regler for decentral overførselsadgang mellem årene kan tage højde for en række modsatrettede hensyn, der kan påvirke størrelsen af overførselsadgangen:

 

  • Økonomistyringsmæssigt er det hensigtsmæssigt, at de decentrale institutioner har overførselsadgang mellem årene for at sikre en hensigtsmæssig anvendelse af midlerne samt mulighed for opsparing. Dette vil tilsige en relativt stor adgang for overførsel af decentral opsparing mellem årene.
  • Det afsatte budget til den enkelte institution sikrer, at det politisk besluttede service-/aktivitetsniveau kan opfyldes. Overførsel af midler mellem årene udtrykker derfor i et vist omfang en afvigelse fra det besluttede service-/aktivitetsniveau. Dette vil tilsige en relativ restriktiv adgang for overførsel af decentral opsparing mellem årene.
  • Den decentrale økonomi i Københavns Kommune udgør ca. 12 mia. kr., hvilket med de nuværende interne regler for overførselsadgang potentielt kan medføre overførsler af betydeligt omfang. Dette skal ses i sammenhæng med den i budgettet afsatte pulje til serviceoverførsler. Niveauet af decentral opsparing har været stigende de seneste år hvilket kan ses af oversigten i tabel 1. Dette vil tilsige en relativt restriktiv adgang for overførsel af decentral opsparing mellem årene.
  • Overførselsadgangen for decentral opsparing kan opgøres på et objektivt og ensartet grundlag hvilket vil gøre det lettere at administrere i forbindelse med udarbejdelse og validering af overførselsanmodningerne. Dette vil tilsige at der i højere grad end hidtil kan være ensretning mellem forvaltningerne.
  • Overførselsadgangen kan være ens for alle udvalgsområder således, at alle institutioner/forvaltninger har lige adgang til at få del i den afsatte pulje til serviceoverførsler. Dette tilsiger at der kan være én fælles opgørelsesmetode til den decentrale overførselsadgang.

Tabel 1 - Decentral overførsel mellem årene (1.000 kr.)

Udvalg

2009-2010

2010-2011

2011-2012

BUU

-70.107

-18.772

72.423

 - Heraf gældssanerings midler

33.668

85.475

42.400

KFU

2.687

1.418

10.226

SUD

4.605

9.534

19.590

I alt

-62.815

-7.820

102.239


Eventuelle nye reglers påvirkning af forvaltningernes styring af institutionerne

Såfremt der i budget 2013 besluttes fælles regler for overførsel af decentral opsparing vil Økonomiforvaltningen i samarbejde med de relevante forvaltninger sikre, at der også for alle enheder vil kunne trækkes et retvisende bruttobudget i RUBIN, herunder for institutioner som styres via BUM mv.

 

Herudover er det fortsat centralt, at der laves en oversigt over, hvilke institutioner der har overførselsadgang mhp. at sikre, at forvaltningerne foretager en udtømmende indmelding af mer- og mindreforbrug. Økonomiforvaltningen vil koordinere dette arbejde.


Overvejelserne har været drøftet med forvaltningerne og Intern Revision. Børne- og Ungdomsforvaltningen har tilkendegivet at det er forvaltningens generelle indstilling, at der ikke er behov for at ændre de nuværende regler, da de nuværende regler i høj grad understøtter en hensigtsmæssig økonomistyring på forvaltningens decentrale enheder. Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens vurdering, at en begrænsning af skoler og daginstitutioners overførselsadgang vil medføre en dårligere ressourceudnyttelse og i øvrigt vil skade tillidsforholdet imellem de decentrale enheder og det politiske niveau. Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsker fortsat en differentieret overførselsadgang grundet forskellig institutionsstørrelse og rammevilkår i kommunen.

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forslaget indgår i budgetforhandlingerne for 2013.

 

Claus Juhl                                /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 4. september 2012

Indstillingen blev godkendt.

Til top