Mødedato: 04.06.2002, kl. 15:00

Redegørelse om Københavns Kommunes gæld og likviditet

Redegørelse om Københavns Kommunes gæld og likviditet

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 4. juni 2002

 

 

J.nr. ØU 152/2002

 

1. Redegørelse om Københavns Kommunes gæld og likviditet

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at redegørelsen om Københavns Kommunes gæld og likviditet tages til efterretning

at den udisponerede mérindtægt i 2001 fra salg af ejendomme m.v. på 19 mio. kr. anvendes til yderligere gældsnedbringelse i 2002

at kommunens tilgodehavende i forsyningsvirksomhederne på i alt 2 mia. kr., anvendes til ekstraordinær gældsnedbringelse i takt med at udlægget tilbagebetales

at målsætningerne om at afdrage kommunens gæld med 200 mio. kr., og at anvende KE's tilbagebetaling på 147 mio. kr. vedrørende pensionsforpligtelserne til afdrag fastholdes i 2003, samt at det herudover i forbindelse med fastlæggelsen af budgettet for 2003 under hensyntagen til de finansielle muligheder tilstræbes at nedbringe gælden med yderligere 80 mio. kr., svarende til forsyningsvirksomhedernes afdrag på udlægskontoen, samt at reducere låneoptagelsen til byfornyelse med ca. 100 mio. kr.

at målsætningen om afdrag på kommunens gæld i budgetrammerne fra 2004 og de følgende år fastlægges med udgangspunkt i de foreslåede principper for 2003, svarende til et samlet afdrag på 280 mio. kr.

at ekstraordinære indtægter efter nærmere beslutning i Borgerrepræsentationen søges anvendt til yderligere gælds nedbringelse

 

RESUME

Gælds- og likviditetsredegørelsen beskriver udviklingen i Københavns Kommunes gæld, gældens sammensætning, refinansieringsstrategien for 2002, oplæg til strategi for afdrag på kommunens gæld efter 2003, kommunens likviditetssituation og udviklingen i salg af ejendomme samt frikøb/udskydelse af tilbagekøbsrettigheder for 2001.

Af redegørelsen fremgår, at afdrag og låneoptagelser i 2001 resulterede i et samlet afdrag på 1.347 mio. kr., hvilket var 68 mio. kr. mere i forhold til målsætningen i budgettet om nedbringelse af den langfristede gæld med 1.279 mio. kr. Disse ændringer i afdragene på kommunens langfristet gæld i 2001 har betydet, at kommunen har afdraget 68 mio. kr. mere end Borgerrepræsentationen har besluttet. Det foreslås derfor, at afdragsmålet i 2002 korrigeres herfor i forbindelse med Borgerrepræsentationens stillingtagen til overførsel af midler fra 2001 til 2002.

Korrigeres for urealiserede kursreguleringer blev kommunens langfristede gæld i 2001 nedbragt med 1.330 mio. kr.

Kommunens langfristede gæld er beskrevet fordelt på lånetyper, valuta og renteform. Det fremgår, at 45% af kommunens langfristede gæld er optaget i danske kroner, 29% i EUR og 26% i CHF.

Den langfristede gæld er fordelt med 79% i fast rente og 21% i variabel rente, hvor sidstnævnte udelukkende er i DKK og EUR.

Refinansieringsstrategien for år 2002 beskriver, hvordan forvaltningen foreslår gældsporteføljen sammensat med hensyn til valuta og rentetyper. I 2002 budgetteres med en låneoptagelse på i alt 742 mio. kr. Økonomiforvaltningen foreslår den valutariske fordeling uændret, hvilket betyder låneoptagelse i CHF. Samtidig foreslås fordelingen mellem fast og variabel rente uændret, således at der for 2002 optages lån til fast rente.

Økonomiudvalget har i forbindelse med udmeldingen af de økonomiske rammer for 2003 forudsat en årlig gældsnedbringelse på minimum 200 mio. kr. samt at de årlige betalinger på 147 mio. kr. angående pensionsforpligtelserne i KE anvendes til gældsnedbringelse. Endelig er det med baggrund i en lovændring indenfor byfornyelsesområdet forudsat, at optage lån på i alt 246 mio. kr. til finansiering af byfornyelsesaktiviteterne. Det samlede årlige afdrag kan herefter opgøres til 101 mio. kr.

Med et årligt afdrag på 101 mio. kr. vil tidshorisonten for afviklingen af Københavns Kommunes langfristede gæld, der ved begyndelsen af 2002 var på 10,4 mia. kr., være urealistisk lang.

På den baggrund foreslår Økonomiforvaltningen, at de nuværende målsætninger om at afdrage kommunens gæld med 200 mio. kr. samt 147 mio. kr. vedrørende KE's årlige tilbagebetalinger på pensionsforpligtelserne fastholdes, men at det samtidigt tilstræbes at nedbringe gælden yderligere.

Økonomiforvaltningen foreslår derfor at kommunens tilgodehavender hos forsyningsvirksomhederne på i alt 2 mia. kr., anvendes til gældsnedbringelse i takt med at udlægget tilbagebetales, idet en væsentlig del af kommunens gæld har baggrund i forsyningsvirksomhedernes investeringer. I 2003 tilbagebetaler forsyningsvirksomhederne 80 mio. kr., som foreslås anvendt til yderligere afdrag på gælden.

Endelig foreslås det, at den hidtidige forudsatte låneoptagelse til byfornyelse på 246 mio. kr. reduceres med ca. 100 mio. kr.

Det samlede afdrag på gælden i 2003 vil med de foreslåede ændringer blive på 280 mio. kr.

Økonomiforvaltningen vil fremkomme med forslag til finansiering heraf, når regeringsforhandlingerne er tilendebragt og de økonomiske rammer for 2003 er fastlagte.

Ved fastlæggelsen af budgetrammerne for 2004 og de følgende år foreslår Økonomiforvaltningen, at der tages udgangspunkt i de foreslåede principper for 2003 vedrørende afdrag på kommunens gæld, svarende til et samlet afdrag på 280 mio. kr.

Kommunens likviditet er belyst ved en kort gennemgang af likviditetsudviklingen og den aktuelle likviditetssituation. Den gennemsnitlige kassebeholdning i 2001 var på lidt under 2,0 mia. kr. Kassebeholdningen primo 2002 udviste knap 2 mia. kr., men som følge af store ekstraordinære afdrag i forbindelse med frikøbsaftalen med den almene boligsektor forventes kassebeholdningen ultimo 2002 at være reduceret til 0,5 mia. kr. Sammenligninget med andre kommuner vil Københavns Kommunes likviditet primo 2003 målt pr. indbygger ligge lavere end landsgennemsnittet.

Økonomiforvaltningen vurderer dog, at kommunens kassebeholdning, set i relation til omsætningens størrelse og under hensyntagen til udsvingene i den løbende omsætning og risikoen for uforudsete betalingsforskydninger og andre udefra kommende ændringer og påvirkninger, er af en størrelse der gør, at der aktuelt ikke er behov for særlige tiltag.

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med budget 2000, at årlige indtægter fra ejendomssalg tilbagekøbsrettigheder m.v., der overstiger 125 mio. kr. p.a. i perioden 2000-2003, skal ekstraprovenuet under hensyntagen til kommunens samlede økonomi herunder likviditeten, anvendes til yderligere gældsnedbringelse.

I 2001 har kommunen haft et ekstraprovenu (udisponeret merindtægt) fra ejendomssalg og tilbagekøbsrettigheder m.v. på 19 mio. kr., som indgår i kommunens aktuelle kasse. Økonomiforvaltningen foreslår, at merindtægten anvendes til yderligere gældsnedbringelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Indledning

Afvikling af gælden kan ikke realiseres indenfor en overskuelig tidshorisont, medmindre større engangsindtægter øremærkes til gældsnedbringelse.

Den store gæld betyder, at kommunens økonomiske råderum begrænses. I 2001 har kommunen således anvendt 522 mio. kr. på betaling af renter på langfristet gæld, svarende til 0,9 skattepoint, mens der i 2002 forventes renteudgifter på langfristede gæld på 441 mio. kr., svarende til 0,7 skattepoint.

For at forbedre kommunens økonomiske råderum forudsættes fastholdelse af et langsigtet perspektiv, som skaber bedre betingelser for byens borgere i de kommende år.

I budgetaftalen for 2000 var forligspartierne således enige om en fortsat nedbringelse af bruttogælden med mindst 200 mio. kr. om året frem til og med 2003.

Som et led i den ændrede organisering af energiområdet og afviklingen af de i forbindelse hermed opståede pensionsmæssige mellemværender har Borgerrepræsentationen endvidere besluttet, at gælden reduceres med yderligere 147 mio. kr. årligt fra 2001 og de følgende år til og med 2007. Herudover besluttede Borgerrepræsentationen, at ekstraordinære engangsindtægter vedrørende KE-selskaberne skal anvendes til nedbringelse af kommunens gæld.

Lovændringen i 2001 indenfor byfornyelsesområdet har imidlertid betydet, at kommunen med uændret betalingsforpligtelse årligt yderligere låneoptager 246 mio. kr., hvorfor det samlede reelle afdrag på den langfristede gæld er reduceret fra 347 mio. kr. til 101 mio. kr.

Det reelle afdrag er således 99 mio. kr. mindre end det besluttede beløb på mindst 200 mio. kr.

I 2000 indgik kommunen en frikøbsaftale om tilbagekøbsrettigheder med den almene boligsektor mod et vederlag på 1,7 mia. kr., hvoraf de 1,3 mia. kr. i henhold til aftale med staten anvendes til gældsnedbringelse.

De ordinære afdrag samt førnævnte frikøbsaftale betyder at kommunens forventede langfristede gæld ultimo 2002 er på 9,3 mia. kr., hvilket er lidt under 1990-niveauet.

Med udsigten til en langsomt faldende langfristet gæld, foreslår Økonomiforvaltningen, at afdrag på gælden fastsættes til 280 mio. kr. årligt., hvilket vil halvere afviklingsperioden.

Det foreslås i den forbindelse, at tilgodehavendet fra forsyningsvirksomhederne (udlægskontoen) anvendt til gældsnedbringelse, hvilket på sigt vil reducere gælden med i alt 2 mia. kr. Den nuværende tilbagebetaling er på 80 mio. kr. årligt.

 

    1. Københavns Kommunes gæld
      1. Udviklingen i kommunens langfristede gæld
      2. Borgerrepræsentationen besluttede i budgettet for 2001 at nedbringe den langfristede gæld med i alt 1.279 mio. kr.

        Tabel 1. Afdrag og refinansiering i 2001 fordelt på lånetyper, mio.kr.

        Lånetype

        Afdrag

        Låneoptagelse

        Nettoafdrag

        Kommunekredit

        -1.129

        774

        -355

        Sanering

        0

        25

        25

        Særlige statslån

        0

        0

        0

        Diverse og selvejende institutioner

        -17

        0

        -17

        Udenlandske lån

        -1.000

        0

        -1.000

        I alt

        -2.146

        799

        -1.347

        Kursregulering

           

        17

        Ændring i alt

           

        -1.330

        Tabel 1 viser, at Københavns Kommune i 2001 afdrog i alt ca. 2,1 mia. kr. og optog lån på 799 mio. kr. Nettoafdraget blev derved på 1.347 mio. kr., før kursregulering. Merafdraget på 68 mio. kr. skyldes mindre låneoptagelse fra Bygge- og Teknikforvaltningen på 75 mio. kr. pga. udskudte projekter, mindreafdrag på 9 mio. kr. fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt et ekstraordinært afdrag fra Valby bydel på 2 mio. kr.

        Kursreguleringen udviste et urealiseret kurstab på 17 mio. kr., bestående af valutakurstab på 52 mio. kr. samt 35 mio. kr. hidrørende omposteringer fra de selvejende institutioner med overenskomst. Kursreguleringen har dog ingen umiddelbar indflydelse på kommunens kassebeholdning, idet der ingen likviditetsmæssig påvirkning er.

        Efter kursreguleringen blev den samlede gældsafvikling på 1.330 mio. kr.

         

        1.1.1 Kommunens tilgodehavende fra forsyningsvirksomhederne:

        I kommunens budget tilføres der årligt et beløb fra forsyningsvirksomhedernes afdrag på kommunens tilgodehavende på udlægskontoen. Disse løbende tilbagebetalinger, der i budget 2002 udgør 80 mill. kr., indgår til finansiering af kommunens samlede udgifter. Beløbets størrelse fastsættes af Borgerrepræsentationen i budgettet.

        På langt sigt er anvendelse af disse tilbagebetalinger til finansiering af budgettets drifts- og anlægsudgifter økonomisk uhensigtsmæssig, da der reelt er en økonomisk asymetri mellem de løbende udgifter til drift og anlæg m.v. samt de løbende indtægter fra skatter, tilskud og udligning m.v.

        Kommunens tilgodehavende på 2 mia. kr. på udlægskontoen kan samtidigt betragtes som et finansielt aktiv, idet en væsentlig del af kommunens gæld har baggrund i investeringer indenfor forsyningsvirksomhederne, hvorfor den delvist kan modsvares i den langfristede gæld på mere end 9 mia. kr.

        Det foreslås på den baggrund, at der fremadrettet tages højde herfor, således at kommunens mål for afdrag, reguleres for de løbende budgetterede tilbagebetalinger fra forsyningsvirksomhederne.

        Det indebærer, at afdraget i 2004 med udgangspunkt i den budget 2003 fastsatte tilbagebetaling vil blive forøget med 80 mill. kr. Det har i den forbindelse ingen betydning, hvis forsyningsvirksomhedernes tilbagebetaling viser sig større eller mindre i regnskabet, da kommunens regler for bevillingsoverførsler tager højde herfor.

        Den foreslåede model svarer i øvrigt til den model, som Borgerrepræsentationen har besluttet for KE-selskabernes løbende betalinger til kommunen for fremadrettede pensionsforpligtelser for selskabernes tjenestemænd.

         

      3. Udviklingen i gældsbyrden

Tabel 3 viser udviklingen i den langfristede gæld i perioden 1990-2001, hvor gælden ultimo 2001 andrager 10.377 mio. kr. I 2002 forventes gælden nedbragt med 1.068 mio. kr. til 9.309 mio. kr.

 

 

 

 

 

Tabel 3. Udviklingen i gælden 1990-2002 ultimo året i løbende priser, mio. kr.

År

Langfristet gæld

Ændring

1990

9.817

 

1991

10.520

703

1992

11.309

789

1993

13.400

2.091

1994

15.697

2.297

1995

13.244

-2.453

1996

12.627

-617

1997

12.914

287

1998

12.682

-232

1999

12.437

-245

2000

2001

2002

11.707

10.377

9.309

-730

-1.330

-1.068

Anm.: 1990, 1991 og 1998 er inklusiv statusmæssige korrektioner.

Anm.: Tallene for 2001 er inklusiv kursregulering på 52 mio. kr.

Anm.: Tallene for 2002 er skøn.

Udviklingen i den langfristede gæld kan også anskues i forhold til kommunens økonomiske formåen, hvilket udtrykkes ved det skattemæssige udskrivningsgrundlag.

Figur 1. Den langfristede gæld i pct. af udskrivningsgrundlaget 1990-2001.

I figur 1 vises udviklingen i den langfristede gæld i forhold til kommunens udskrivningsgrundlag. Den langfristede gæld i procent af udskrivningsgrundlaget er i løbet af de sidste 8 år faldet fra ca. 40% til ca. 18% i 2001.

 

Figur 2. Renter af langfristet gæld 1995-2001.

Figur 2 viser udviklingen i renter af den langfristet gæld i perioden 1995-2001. Renteudgiften er i løbet af de sidste 7 år faldet med 327 mio. kr. som følge af nedbringelse af gælden og lavere renteniveau.

 

1.3. Gældsbyrden i forhold til andre kommuner

Tabel 4. Gæld i forhold til indbyggertal og udskrivningsgrundlag, primo 2001.

 

Langfristet gæld,

mio.kr.

Langfristet gæld pr. indbygger, kr.

Udskrivningsgrundlag (U) pr.

indbygger, kr.

Langfristet gæld i pct. af U

København

*10.377

20.789

114.250

18,2

Frederiksberg

1.440

15.815

149.213

10,6

Ballerup

485

10.614

120.499

8,8

Ishøj

324

15.485

103.584

14,9

Hvidovre

309

6.242

111.386

5,6

Århus

1.736

6.057

108.667

5,6

Odense

968

5.267

104.241

5,1

Aalborg

821

5.076

105.262

4,8

Landsgennemsnit

-

10.035

109.849

9,1

Anm.: Amtsgælden er inkluderet forholdsmæssigt for Ballerup, Ishøj, Hvidovre, Århus, Odense, Aalborg samt landsgennemsnittet.

*) Den langfristet gæld for København er opgjort primo 2002.

Kilde: Bruttogæld - Statistisk årbog 2001.

Kilde: Indbyggere og udskrivningsgrundlag – Indenrigsministeriet, 2001.

I tabel 4 ses Københavns Kommunes langfristede gæld i forhold til andre kommuner. Af tabellen fremgår, at kommunens langfristede gæld er markant større end i andre kommuner. Omregnes den langfristede gæld pr. indbygger, er Københavns Kommunes gæld 31% større end Frederiksberg Kommune og mere end dobbelt stor i forhold til landsgennemsnittet. Sammenlignes den langfristede gæld som procent af udskrivningsgrundlaget er Københavns Kommunes gæld 1,7 gange højere end Frederiksberg og 2 gange højere end landsgennemsnittet.

Kommunens langfristede gæld begrænser det økonomiske råderum. Således udgjorde renter af langfristet gæld for 2001 522 mio. kr., svarende til 0,9 skattepoint og 2,2 % i forhold til de samlede drifts- og anlægsudgifter. Herudover skal tillægges det samlede afdrag på 1.347 mio. kr.

 

 

2. Den langfristede gælds sammensætning

Tabel 5. Københavns Kommunes gældssammensætning, ultimo 2001.

Lånetyper

mio.kr.

Generelle lån

Udenlandske lån

Lån i euro-kroner

Kommunekredit

8.971

5.712

835

2.424

Særlige lån

Særlige statslån

1.406

655

Diverse lån samt lån til selvejende institutioner

445

Indekslån, ældreboliger

306

Langfristet gæld i alt ultimo 2001

10.377

Anm.: Tallene for 2001 er korrigeret for kursreguleringer med 52 mio. kr.

I tabel 5 ses, at Københavns Kommunes langfristede gæld er fordelt på forskellige lånetyper, hvor de væsentligste er udlandslån, lån i euro-kroner og kommunekreditlån. Årsagen til at størstedelen af kommunens gæld netop optages i de tre lånetyper er, at kommunen sædvanligvis opnår de bedste rentevilkår i forhold til en relativ begrænset valutarisiko.

 

Figur 3. Den langfristede gælds valutariske sammensætning, ultimo 2001.

Som det fremgår af figur 3, er den langfristede gæld sammensat af 3 valutaer, hvoraf den største andel er i DKK med 45%. Herudover indgår EUR med 29% og CHF med 26%.

 

Figur 4. Den langfristede gælds fordeling mellem rentetyper, ultimo 2000.

I figur 4 fremgår fordelingen mellem rentetyper. Den langfristede gæld er primært i fast rente.

Lån med betaling i variabel rente er udelukkende optaget i EUR og DKK.

Eventuelle justeringer med hensyn til valuta og renteform, afhænger af forskellen mellem den danske- og den udenlandske rente, valutakurserne samt forventningerne til disse.

I 2001 optog Økonomiforvaltningen tre lån til i alt 775 mio. kr. Alle lånene blev optaget i DKK for at fastholde andelene i DKK, EUR og CHF. To trediedele af låneoptagelsen blev optaget til fast rente mens en trediedel, blev optaget til variabel rente. Låneoptagelserne bevirkede, at andelen i variabel rente steg med 4%. Baggrunden for den stigende andel i variabel rente skal ses i lyset af en generel markedsforventning til lavere korte renter pga. vækstafmatning.

Justeringer af gældsporteføljen sker primært i forbindelse med optagelse af nye lån, men også ved omlægning af eksisterende lån. Af de nuværende lån er der pr. ultimo 2001 foretaget 7 omlægninger til en samlet værdi på 2,7 mia. kr.

 

3. Strategi for refinansieringen i 2002

I tabel 6 fremgår, at der i 2002 forfalder 1.836 mio. kr. af kommunens langfristede gæld, hovedsagelig til fast rente, fordelt med 60% i CHF, 25% i DKK og 15% i EUR.

I det vedtagne budget for 2002 er afdraget på 1.055 mio. kr.

Der blev i 2001 afdraget 68 mill. kr. mere, end Borgerrepræsentationen havde forudsat i budgettet.

Hertil kommer, at der i 2001 blev optaget lån på 200 mill., som var forudsat anvendt til finansiering af byfornyelsesaktiviteter, men i stedet blev lagt i kommunens kasse.

Endelig var der i 2001 og 2002 forudsat et samlet afdrag på 1,4 mia. kr. under forudsætning af at kommunen modtog et provenu i 2001 på 1,8 mia. kr. fra de almene boligselskabers frikøb af tilbagekøbsrettigheder. Imidlertid blev provenuet 93 mill. kr. mindre end forudsat af Borgerrepræsentationen (BR 173/2002).

Det foreslås på den baggrund, at det af Borgerrepræsentationen besluttede mål for afdrag i 2002 korrigeres for disse ændringer, således at de indgår i den samlede låneoptagelse.

Tabel 6. Forfald/optagelse af langfristet gæld i 2002.

- mio. kr. - i alt

Forfald af gæld, jf. budget samt tillægsbevillinger:

CHF, fast rente

EUR, fast rente

DKK, variabel rente

DKK, fast rente

1.100

278

275

183 1.836

Vedtaget afdrag i 2002

Reduceret afdrag vedr. mindrelåneoptagelse i 2001

Reduceret låneoptagelse-uudnyttet byfornyelseslån i 2001

Reduceret afdrag vedr. tilbagekøbsrettigheder i 2001

-1.055

68

-200

93 - 1.094

Refinansiering

Udisponeret merindtægt fra salg af ejendomme, 2001

742

-19 - 19

Samlet låneoptagelse i 2002

723

Låneoptagelse fra andre udvalg

- 17

Låneoptagelse for Økonomiforvaltningen i 2002

706

Behovet for kommunens samlede låneoptagelse i 2002 kan herefter opgøres til 723 mio. kr., hvoraf Økonomiforvaltningens låneoptagelse er på 706 mio. kr.

Med den nuværende sammensætning af gældsporteføljen samt de markedsmæssige valuta- og renteforskelle7, foreslår Økonomiforvaltningen den valutariske fordeling fastholdt, hvilket i 2002 medfører låneoptagelse i CHF. Der vil fremkomme særskilt indstilling herom senere.

Valg af løbetider i forbindelse med refinansieringerne sker ud fra overvejelser om senere refinansieringsmuligheder og investorers løbetidsmæssige interesser.

Gældsporteføljens fordeling mellem fast- og variabel rente er som tidligere nævnt på henholdsvis 79% og 21%, jf. figur 4. Økonomiforvaltningen foreslår fordelingen uændret, idet de finansielle markedsdeltagernes forventning til renteniveauet, er til højere renter. Fastholdes denne strategi, vil det betyde en låneoptagelse i 2002 til fast rente.

    1. Strategi for afdrag af kommunens langfristede gæld fra 2003 og de kommende år

Tabel 7. Dekomponering af gældsafdrag i mio. kr.

 

Nuværende

2003, forslag

2004, forslag

Ordinært afdrag på den langfristet gæld

200

200

200

KE vedr. pens.indbetalinger

147

147

147

Lånoptag til byfornyelse

-246

-147

-147

Afdrag på mellemværende (udlægskonto)

 

80

80

Samlet afdrag på den langfristede gæld

101

280

280

Note: 147 mill. kr. fra KE vedr. pensionsindbetalinger bortfalder efter 2007.

I tabel 7 viser første talkolonne den budgetterede gældsafvikling i 2002 eksklusiv frikøbsaftalen med den almene boligsektor. Det fremgår, at den langfristet gæld afdrages med et ordinært beløb på 200 mio. kr. samt 147 mio. kr. fra KE's pensionsforpligtelser. Herudover er det besluttet at låneoptage 246 mio. kr. indenfor byfornyelsesområdet pga. en lovændring i 2001. Lovændringen bevirker at kommunen nu i stedet for at stille en garanti – selv forestår låneoptagelse til byfornyelsesaktiviteterne.

Det samlede reelle afdrag kan herefter opgøres til 101 mio. kr.

Med et årligt afdrag på 101 mio. kr. vil afviklingen af kommunens gæld være urealistisk lang. For at reducere afviklingsperioden foreslår Økonomiforvaltningen derfor, at gælden i 2003 fortsat ordinært nedbringes med 200 mio. kr., at anvendelsen af KE's tilbagebetaling på 147 mio. kr. vedrørende pensionsforpligtelserne til afdrag fastholdes i 2003, samt at låneoptagelsen til byfornyelse reduceres med 99 mio. kr. til i alt 147 mio. kr. under hensyntagen til de finansielle muligheder.

Økonomiforvaltningen foreslår endvidere at kommunens tilgodehavender hos forsyningsvirksomhederne på i alt 2 mia. kr., anvendes til gældsnedbringelse i takt med at udlægget tilbagebetales, idet en væsentlig del af kommunens gæld har baggrund i forsyningsvirksomhedernes investeringer. I 2003 tilbagebetaler forsyningsvirksomhederne 80 mio. kr., som tilstræbes anvendt til yderligere afdrag på gælden

Det samlede afdrag på gælden i 2003 vil med de foreslåede ændringer blive på 280 mio. kr., jf. tabel 7, anden kolonne.

Økonomiforvaltningen vil fremkomme med forslag til finansiering heraf, når regeringsforhandlingerne er tilendebragt og de økonomiske rammer for 2003 er fastlagte.

Ved fastlæggelsen af budgetrammerne for 2004 og de følgende år foreslår Økonomiforvaltningen, at der tages udgangspunkt i de foreslåede principper for 2003 vedrørende afdrag på kommunens gæld, svarende til et samlet afdrag på 280 mio. kr., jf tabel 7, tredje kolonne.

Ændringen i strategien for gældsnedbringelsen har ingen betydning for rammestyringen af forsyningsvirksomhederne, idet de fortsat skal nedbringe mellemværende med kommunen, med det til enhver tid i budgettet forudsatte beløb.

5.1. Udviklingen i kommunens likviditet

En kommunes likviditet/kassebeholdning består af kontantbeholdninger, indskud i pengeinstitutter, samt beholdningen af realkredit-, kommunekredit- og statsobligationer.

I kommunens budget og regnskab opgøres likviditeten ultimo året som kassebeholdningen den 31. december. Som alternativ til ultimo beholdningen kan man betragte den gennemsnitlige likviditet, der er et gennemsnit af kassebeholdning over de seneste 365 dage.

Tabel 8 gengiver i hovedtræk den seneste regnskabs- og likviditetsprognose for 2002, der ventes forelagt Økonomiudvalget den 4. juni 2002.

Tabel 8. Likviditetsprognose for 2002

Mill. kr.

Kassebeholdning primo 2002

1.954

Likviditetstræk i budget 2002

-900

Tiltrådte tillægsbevillinger til budget 2002 pr. 31. marts 2001

-175

Indberettede ændringer pr. 22. april 2002

Rammebelagte driftsområder

49

Rammebelagte anlægsområder

84

Indtægtsdækket virksomhed

0

Lovbundne områder

-36

Skatter og udligning

13

Finansposter i øvrigt

432

Forventede tillægsbevillinger efter 1. kvartal 2002

Forventet tillægsbevilling ØU: Boligpolitisk strategiplan (BR 137/2000)

-42

Udvalgenes forventede overførsler fra 2001 til 2002

-625

Beløb reserveret til evt. senere overførsel (FAU, MFU)

-123

Midler til udvalgene vedrørende bydelsinstitutionernes overførsler

-16

Øvrige tillægsbevillinger

-19

Mindre låneoptagelse vedr. byfornyelse i 2001

-200

Mindreafdrag på gæld vedrørende tilbagekøbsrettighederne

93

Mindreafdrag på gæld i 2002 som følge af merafdrag i 2001

68

Forventet kassebeholdning ultimo 2002

557

 

Københavns Kommunes kassebeholdning var 1.954 mill. kr. primo 2002, og forventes at udgøre 557 mill. kr. ultimo 2002. Heraf har Borgerrepræsentationen truffet beslutning om anvendelse af i alt 30 mill. kr. i overslagsårene 2003-2005.

I figur 5 nedenfor er vist en oversigt over Københavns Kommunes kassebeholdning i årene 1993 – 2003. Som det fremgår, havde kommunen i begyndelsen af 90'erne likviditetsmæssige vanskeligheder, mens kommunen i de senere år har været inde i en positiv økonomisk udvikling. Økonomiforvaltningen vurderer, at kommunens økonomi grundlæggende er sund.

Figur 5. Københavns Kommunes kassebeholdning primo året 1992-2002, mill. kr.

Anm.: 2003 er baseret på seneste likviditetsprognose fra maj 2002.

 

5.2. Kommunes daglige likviditet og Indenrigsministeriets regler

Kommunens daglige kassebeholdning varierede i 2001 mellem 75 og 3.649 mill. kr. Udsvingene skyldes tidsmæssige forskydninger mellem de løbende ind- og udbetalinger, eksempelvis en forskel i tidspunktet for udbetaling af sociale ydelser (kontanthjælp, førtidspension m.v.) og indbetaling af refusion fra staten vedrørende disse ydelser.

I henhold til Indenrigsministeriets regler skal kommunens gennemsnitlige kassebeholdning over de seneste 365 dage være positiv.

Kommunens gennemsnitlige daglige kassebeholdning varierede i 2001 mellem 1.867 mill. kr. og 2.035 mill. kr.

Indtil 16. maj 2002 varierede den gennemsnitlige kassebeholdning mellem 2.036 og 2.431 mill. kr. og forventes at ligge på samme niveau resten af 2002. Københavns Kommune opfylder således Indenrigsministeriets regler.

 

    1. Sammenligning med øvrige kommuner

Af nedenstående figur 6 fremgår det at Københavns Kommunes kassebeholdning pr. indbygger var lidt højere end landsgennemsnittet primo 2002. Den relativ høje kassebeholdning skal ses i lyset af den ekstraordinære indtægt ultimo 2001 i forbindelse med frikøbsaftalen på 1,7 mia. kr. med den almene boligsektor. Da størstedelen af indtægterne er afsat til gældsnedbringelse, forventes kommunens kassebeholdning målt pr. indbygger primo 2003, at ligge lavere end landsgennemsnittet.

 

 

Figur 6. Kassebeholdning i kr. pr. indbygger primo 2002.

Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken.

Anm.: Tallene for 2003 er skøn.

Alternativt kan likviditeten opgøres i procent af brutto drifts- og anlægsbudgettet, idet de løbende betalinger i forbindelse med kommunens drifts- og anlægsvirksomhedvirksomhed sker over kassen.

Finansministeriet angiver i "Budgetoversigt, maj 1996", at det "normale" niveau for likviditeten i en kommune bør udgøre 5,75 pct. af bruttodrifts- og anlægsudgifterne. Det svarer som tommelfingerregel til en kassebeholdning, der dækker 3 ugers løbende drifts- og anlægsudgifter.

Figur 7. Likviditet primo 2002 i pct. af brutto drifts- og anlægsbudgettet for 2002.

Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken.

Anm.: Tallene for 2003 er skøn.

Kommunes likviditet primo 2002 udgjorde 5,0 pct. af bruttodrifts- og anlægsudgifterne i budget 2002, mens den forventes at udgøre 1,4% primo 2003.

Økonomiforvaltningen vurderer dog, at kommunens aktuelle kassebeholdning, set i relation til udsvingene i den løbende omsætning og risikoen for uforudsete betalingsforskydninger og andre udefra kommende ændringer og påvirkninger, er af en størrelse der gør, at der ikke er behov for særlige tiltag.

 

6. Merindtægter ved salg af ejendomme og tilbagekøbsrettigheder m.v. i 2001

I forbindelse med det flerårige budget for 2000-2003, afgav Borgerrepræsentationen følgende hensigtserklæring;

"såfremt indtægterne fra ejendomssalg og indtægter fra tilbagekøbsrettigheder m.v. i de respektive år overstiger 125 mio. kr., skal ekstraprovenuet i lyset af kommunens samlede økonomi herunder likviditeten anvendes til yderligere gældsnedbringelse".

I 2001 har salg af ejendomme og tilbagekøbsrettigheder m.v. indbragt kommunen 174,5 mio. kr. netto. Indtægterne er fordelt på salg af ejendomme med 103,9 mio. kr. og på tilbagekøbsrettigheder med 74,9 mio. kr. Udgifter i forbindelse ejendomshandler er på 4,3 mio. kr., jf. tabel 9.

 

Tabel 9. Merindtægter ved salg af ejendomme og tilbagekøbsrettigheder m.v.

Salg af ejendomme m.v. 2001

1.000 kr.

Indtægter

Salg af ejendomme

Frikøb/udskydelse

178.755

103.889

74.866

Udgifter

- 4.285

Netto

174.470

Hensigtserklæring:

Salgsindtægter

Udgifter

119.500

125.000

- 5.500

Merindtægt netto

54.970

Salg af Østerbrogade 79, provenue anvendes til gældsnedbringelse

- 36.000

Udisponerede merindtægt

18.970

Merindtægterne netto på salg af ejendomme og tilbagekøbsrettigheder m.v., indbragte ca. 55 mio. kr. mere, i forhold til hensigtserklæringen. Af de ca. 55 mio. kr. er provenuet fra salget af Østerbrogade 79 på 36 mio. kr. anvendt til gældsnedbringelse, i henhold til særskilt beslutning i Borgerrepræsentationen.

Korrigeres nettoindtægterne fra det allerede foretaget gældsnedbringelse resterer 19 mio. kr. til yderligere gældsnedbringelse i henhold til hensigtserklæringen.

Økonomiforvaltningen foreslår, at den udisponerede merindtægt på 19 mio. kr. fra salg af ejendomme m.v. anvendes til yderligere gældsnedbringelse.

 

 

Erik Jacobsen

/ Paul Sax Møller

 

Til top