Startredegørelse for lokalplan "Poppelstykket"
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Poppelstykket" på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingens 1. at-punkt på sit møde den 24. februar 2014, jf. ’Oversigt over politisk behandling’.
Problemstilling
København vokser ifølge de seneste prognoser til mere end 655.000 indbyggere i år 2025, svarende til en vækst på 33 % på 20 år.
Valby Syd er i Kommuneplan 2011 udpeget som byudviklingsområde med potentiale for nye boliger og erhverv. Ny Ellebjerg Station vil få voksende betydning i årene fremover som nyt regionalt knudepunkt for togtrafik. For at drage nytte af denne beliggenhed, foreslås det, at området fortættes med ny, blandet bebyggelse af boliger og erhverv. Gennemførelse af projektet kræver ny lokalplan og kommuneplantillæg, idet bebyggelsesprocenten og anvendelsen til boligformål ønskes øget i forhold til de nugældende kommuneplanrammer.
Løsning
Lokalplanområdet indgår i et større byudviklingsområde med blandt andet Grøntorvsområdet, F. L. Smidth-grunden og området omkring Ny Ellebjerg Station. Disse områder, som overvejende har været anvendt til industri, værksted, lager, salg af pladskrævende varer o. l. er under omdannelse til et bykvarter med en blanding af boliger og serviceerhverv. Lokalplanen lever således op til kommuneplanens intention om, at byudvikling fortrinsvis skal ske gennem omdannelse og fortætning af nedslidte industri- og havnearealer til moderne funktionsblandede bydele og bykvarterer. For tre ejendommene, hvor der ikke er aktuelle byggeplaner, foreslås kun rammelokalplanbestemmelser for derved at kunne fastholde eksisterende erhverv i området.
Lokalplanområdet er beliggende nær Ny Ellebjerg Station, som vil få voksende betydning, når Ringstedbanen får stoppested her. Endvidere er der mulighed for, at en ny metrolinie vil stoppe her. Nærheden til stationen (300-600 m) gør det ønskeligt at fortætte området, således at flere får mulighed for at vælge kollektiv transport.
Ejeren af Poppelstykket ønsker at opføre et byggeri med en blanding af boliger og erhverv. Tegnestuen Vandkunsten har udarbejdet et skitseprojekt, der viser en bebyggelse i 5-6 etager med en bebyggelsesprocent på 184. I alt ønskes en rummelighed ca. 17.000 m2 heraf 12.200 m2 boliger.
Der er ikke aktuelle byggeønsker på de resterende fire ejendomme i lokalplanområdet. De er omfattet af en ældre lokalplan - lokalplan 83 ”Ellebjerg” - ifølge hvilken området må anvendes til lettere industri-, værksteds-, transport-, engros- og lagervirksomhed samt dertil hørende administration. Denne anvendelsesbestemmelse er ikke længere i overensstemmelse med kommuneplanens/kommuneplantillæggets bestemmelser for lokalplanområdet. Derfor foreslås det at aflyse lokalplan 83 og afløse den af en ny lokalplan, som er i overensstemmelse med kommunens ønske om at omdanne området til byformål med en blanding af boliger og erhverv.
Det foreslås derfor, at der udarbejdes en lokalplan, der indeholder byggeretsgivende bestemmelser for Poppelstykket 8, således at dette projekt kan realiseres. Endvidere foreslås det at ændre anvendelsesbestemmelserne og fastholde bebyggelsesprocenten på 110 for resten af lokalområdet. Større nybyggerier på disse ejendomme kræver, at der udarbejdes lokalplantillæg.
Byliv
Følager vil blive et centralt strøg, der binder byomdannelsesområderne omkring Grønttorvet, Ny Ellebjerg-området og Poppelstykket sammen med Ny Ellebjerg Station. Følager vil således blive et vigtigt byrum, som i lokalplan nr. 448-1 ”Ny Ellebjerg-området” er beskrevet som et byrum med cykelstier, træbeplantning og med et bredt fortov langs vejens nordside, hvor fodgængerne passerer igennem en række porte, som bebyggelsen danner.
Poppelstykket vil blive et andet vigtigt byrum i lokalplanområdet. Vejen forbinder Ny Ellebjerg Station og Valby Idrætspark. Vejen forventes at blive udstyret med fortove, cykelstier og træbeplantning.
Bæredygtighed
København har som mål at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. For at bidrage til at nå dette mål, skal der i lokalplanen for Poppelstykket arbejdes videre med bæredygtige løsninger. Blandt andet vil lokalplanforslaget indeholde krav om, at byggeri skal opføres i bygningsreglementets laveste energiklasse, at tage, der ikke anvendes til tagterrasser, begrønnes og at regnvand afledes lokalt.
Kommuneplan
I Kommuneplan 2011 er området fastlagt til blandet erhverv (E1) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Kommuneplanens rammer foreslås ændret, således at lokalplanområdet fastlægges til boliger og serviceerhverv med en maksimal bebyggelsesprocent på 185.
Forslag til ændringer af kommuneplanrammen tager hensyn til høringssvarene fra hvidbogen fremlagt for Borgerrepræsentationen den 7. februar 2013 i forbindelse med behandling af strategi for Valby Idrætspark. Herunder bl.a. fastholdelse af detailhandelsrammen, højere bebyggelsesprocent og bedre udnyttelse af stationsnærheden.
Detailhandel
Kommuneplanen giver mulighed for at øge butiksarealet med 2.000 m2 til større udvalgsvarebutikker for den del af området, der udgøres af underområde I og II samt Poppelstykket 12, der er omfattet af lokalplan nr. 448-1. Af disse 2.000 m2 er 1.000 m2 reserveret til sidstnævnte ejendom. I underområde III, hvor bl.a. Silvan er beliggende, er der mulighed for at øge etagearealet med 2.000 m2 til særligt pladskrævende varer. Kommuneplanes detailhandelsramme foreslås fastholdt uændret.
Parkering
Parkeringskravene følger Kommuneplan 2011. Kravet til bilparkering er en plads pr. 200 m2 etageareal. For butikker er kravet en plads pr. 100 m2 etagerareal. For butikker, der alene forhandler pladskrævende varer, kan der efter en konkret vurdering etableres højst 1 bilparkeringsplads pr. 50 m2 etageareal.
Opmærksomhedspunkter i den videre planlægning
I den videre projektudvikling frem til lokalplanforslag vil kommunen i samarbejde med grundejerne have særlig fokus på følgende:
- Trafikstøj fra vej og jernbane skal have særlig opmærksomhed i lokalplanen ved udformningen og anvendelsen af bebyggelsen.
- Følager bliver en vigtig forbindelse mellem Ny Ellebjerg Station og byudviklingsområderne vest for Gammel Køge Landevej. Følager har et potentiale som lokalt strøg, som lokalplanen skal understøtte bl. a. ved at lokalisere udadvendte funktioner i stuetagen langs Følager.
- Der skal tages højde for en mulig fremtidig letbaneforbindelse vestfra til Ny Ellebjerg Station.
- Poppelstykket bliver fremover en vigtig forbindelse til Valby Idrætspark, som skal støttes og tydeliggøres gennem udformningen af Poppelstykket og de omgivende bygninger. Herunder skal passagen af Ellebjergvej have særlig opmærksomhed.
- Indarbejdelse af bæredygtige løsninger og LAR-løsninger i bebyggelsen.
- Indretning af tilkørsel til parkingspladser, placering af cykelparkering, vareindlevering og behov for vejudvidelseslinier skal bearbejdes.
- Arkitektonisk løft til området.
Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
På bygherrens anmodning forventes indgået en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Udbygningsaftalen forventes at indeholde ombygning af en del af Poppelstykket og ombygning af krydset Poppelstykket/Ellebjergvej. Et udkast til udbygningsaftalen forventes fremlagt i forbindelse med lokalplanforslaget.
Videre proces
Når startredegørelsen er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget gennemføres en intern høring af relevante instanser - herunder Valby Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen i juni 2014, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget ventes vedtaget november 2014.
Claus Juhl /Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Poppelstykket" på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 24. februar 2014
C stillede ændringsforslag om nyt at-punkt: ”At parkeringsnormen fastsættes til minimum en parkeringsplads pr. 100 m2”.
For ændringsforslaget stemte tre udvalgsmedlemmer: V, I og C.
Mod ændringsforslaget stemte otte udvalgsmedlemmer: A, B, F og Ø.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke godkendt.
Der blev stemt om indstillingens 1. at-punkt:
For indstillingens 1. at-punkt stemte otte udvalgsmedlemmer: A, Ø, F og B.
Imod indstillingens 1. at-punkt stemte tre udvalgsmedlemmer: I, C og V.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
A afgav følgende protokolbemærkning: ”Socialdemokraterne ønsker, at der arbejdes med en bebyggelsesprocent for hele området på 185”.
V, C og I afgav følgende protokolbemærkninger:
”Vi finder, at der i lokalplanen bør skabes plads til et park-and-ride-parkeringsanlæg."
og
”Vi er bekymrede over, at der påtænkes boligbyggeri i et af kommunens mest støjplagede områder ved Folehaven, Gammel Køgelandevej og jernbanen.”
F, Ø, og B afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er vigtigt for partierne, at der frem mod lokalplanen arbejdes med at skabe liv mellem husene og sikre grønne forbindelser.”
B og F afgav følgende protokolbemærkning: ”Det er vigtigt, at luftkvaliteten såvel som støjgener er genstand for undersøgelse og ikke vurderes sundhedsskadelig.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 12: Startredegørelse for lokalplan "Poppelstykket"
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokraterne videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. februar 2014:
”Socialdemokraterne ønsker, at der arbejdes med en bebyggelsesprocent for hele området på 185”.
Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte følgende protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. februar 2014:
”Vi finder, at der i lokalplanen bør skabes plads til et park-and-ride-parkeringsanlæg."
og
”Vi er bekymrede over, at der påtænkes boligbyggeri i et af kommunens mest støjplagede områder ved Folehaven, Gammel Køgelandevej og jernbanen.”
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningerne.
Enhedslisten og Radikale Venstre videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. februar 2014:
”Det er vigtigt for partierne, at der frem mod lokalplanen arbejdes med at skabe liv mellem husene og sikre grønne forbindelser.”
Radikale Venstre videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. februar 2014:
”Det er vigtigt, at luftkvaliteten såvel som støjgener er genstand for undersøgelse og ikke vurderes sundhedsskadelig.”