Mødedato: 04.03.2003, kl. 15:00

Meddelelse til Told og Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. juli 2003

Meddelelse til Told og Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. juli 2003

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 4. marts 2003

 

 

J.nr. ØU 49/2003

 

1. Meddelelse til Told&Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. juli 2003

 

INDSTILLING

Det indstilles til Økonomiudvalget:

  • at fremsende meddelelse til Told&Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. juli 2003 under forudsætning af, at opgaven kan udføres inden for de økonomiske rammer (vederlag) som Told&Skat stiller til rådighed.

 

RESUME

Københavns Kommunes skatteankenævnssekretariat i Skatte- og Registerforvaltningen betjener Københavns Kommunes skatteankenævn.

Skatteministeren har fremlagt et lovforslag, hvor ansvaret for sekretariatsbetjeningen af skatteankenævnene overgår til staten fra 1. juli 2003. Kommunerne kan dog efter nærmere retningslinier aftale med Skatteministeriet at løse opgaven på kontrakt.

Københavns Kommune skal senest den 1. april 2003 meddele Told&Skat (Skatteministeriet), om Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. juli 2003. Alternativt vil sekretariatsopgaven for Københavns Kommunes Skatteankenævn overgå til Told&Skat pr. 1. juli 2003.

Når udkast til aftale foreligger, skal Borgerrepræsentationen godkende indgåelsen af aftalen. Det forventes at ske på Borgerrepræsentationens møde den 22. maj.

De økonomiske konsekvenser af flytningen af skatteankenævnssekretariatet fra Skatte- og Registerforvaltningen til Told&Skat eller Økonomiforvaltningens Rådhusdel kan ikke opgøres præcist endnu, da kommunen ikke har modtaget udkast til en endelig aftale om sekretariatsbetjening af skatteankenævnene. Endvidere er de økonomiske konsekvenser af flytningen af opgaven fra kommunerne til staten (DUT-sagen) ikke afklaret, og forventes først at blive det i forbindelse med kommuneforhandlingerne ultimo maj/primo juni måned.

Det indstilles til Økonomiudvalget:

  • at fremsende meddelelse til Told&Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. juli 2003 under forudsætning af, at opgaven kan udføres inden for de økonomiske rammer (vederlag) som Told&Skat stiller til rådighed

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommunes skatteankenævnssekretariat i Skatte- og Registerforvaltningen betjener Københavns Kommunes skatteankenævn.

Skatteministeren har fremlagt et lovforslag, hvor ansvaret for sekretariatsbetjeningen af skatteankenævnene overgår til staten fra 1. juli 2003. Kommunerne kan dog efter nærmere retningslinier aftale med Skatteministeriet at løse opgaven på kontrakt.

Københavns Kommune skal senest den 1. april 2003 meddele Told&Skat (Skatteministeriet), om Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. juli 2003. Alternativt vil sekretariatsopgaven for Københavns Kommunes Skatteankenævn overgå til Told&Skat pr. 1. juli 2003.

Når udkast til aftale foreligger, skal Borgerrepræsentationen godkende indgåelsen af aftalen. Det forventes at ske på Borgerrepræsentationens møde den 22. maj 2003.

Lovforslag om ændret klagestruktur (skatteankenævn og skatteankenævnssekretariater)

Skatteministeren har fremsat forslag til lov om ændring af skattestyrelsesloven (Ændret klagestruktur, styrkelse af kommunale samarbejder og digital kommunikation mv.). Lovforslag nr. L 131.

Denne indstilling omhandler alene ændret klagestruktur (skatteankenævn og skatteankenævnssekretariater).

Til fremme af udviklingen mod færre skatteankenævn, stilles der forslag om, at kommunerne kan etablere fælles skatteankenævn i skatteankenævnsmedlemmernes fireårige funktionsperiode, og ikke som i dag kun hvert fjerde år ved udgangen af en funktionsperiode.

I forbindelse hermed foreslås, at skatteministeren bemyndiges til at overføre behandlingen af klager over selskabsligning til skatteankenævnene, når nævnene har nået en gennemsnitlig størrelse, der gør en sådan overførsel forsvarlig. Derved kan klagevejene for personer og selskaber samles.

I dag sekretariatsbetjenes skatteankenævnene af kommunerne. Dette spreder sekretariatsbetjeningen på mange forvaltninger og giver anledning til habilitetsspørgsmål.

Der stilles derfor forslag om, at koncentrere sekretariatsbetjeningen af skatteankenævnene på få kommunale forvaltninger, der organisatorisk er adskilt fra de myndigheder, hvis afgørelser skatteankenævnene kan prøve. Af praktiske grunde overføres ansvaret for sekretariatsbetjeningen til staten, men således at opgavens udførelse kan overlades til kommuner efter forud indgået kontrakt derom.

Københavns Kommunes skatteankenævn og skatteankenævnssekretariat

I Københavns Kommune er skatteankenævnet opdelt i 5 udvalg, der årligt behandler ca. 1.000 sager svarende til 200 sager pr. udvalg.

Af lovforslagets bemærkninger fremgår det, at regeringen gerne ser, at skatteankenævnene landet over får en sådan størrelse, at de i gennemsnit behandler omkring 200 klager (skatteansættelser) hver, eller dækker et geografisk område med omkring 100.000 indbyggere.

Københavns Kommune opfylder således allerede i dag regeringens mål om antal klager pr. nævn. Det alternative krav om, at hvert nævn skal dække omkring 100.000 indb. er ligeledes opfyldt, da kommunen har ca. 500.000 indb.

Københavns Kommune har et samlet skatteankenævnssekretariat med 18 medarbejdere, der betjener skatteankenævnet. Sekretariatet er organisatorisk placeret i Skatte- og Registerforvaltningen under Økonomiforvaltningen.

Af lovforslaget fremgår det, at skatteankenævnene i dag sekretariatsbetjenes af kommunerne. Dette spreder sekretariatsbetjeningen på mange forvaltninger og giver anledning til habilitetsspørgsmål.

Derfor lægges der i lovforslaget op til, såvel for at styrke retssikkerheden som for at muliggøre effektiviseringer, at koncentrere sekretariatsbetjeningen af skatteankenævnene på få kommunale forvaltninger, der organisatorisk er adskilt fra de myndigheder, hvis afgørelser skatteankenævnene kan prøve. Det foreslås i forbindelse hermed, at ansvaret for sekretaria tsbetjeningen overgår til staten.

Men regeringen ser gerne, at sekretariatsbetjeningen fortsat udføres af kommunerne. Det foreslås derfor, at skatteministeren bemyndiges til at indgå aftaler med en kommunalbestyrelse, samarbejdende kommunalbestyrelser eller bestyrelsen for et ligningscenter om sekretariatsbetjening af skatteankenævn mod et vederlag. Udførelsen af sekretariatsopgaven i et amt kan således overlades til en enkelt kommune eller til samarbejdende kommuner. Men der skal være en klar organisatorisk adskillelse mellem den kommunale skattemyndighed og sekretariatet.

Vil kommunerne ikke påtage sig sekretariatsopgaven, må staten udføre opgaven, og det vil i givet fald ske på den for den statslige organisation mest hensigtsmæssige måde.

Denne ændring af sekretariatsbetjeningen sættes i værk fra den 1. juli 2003.

Det betyder, at Københavns Kommune kan vælge at:

  1. overlade sekretariatsbetjeningen af kommunens skatteankenævn til staten
  2. indgå en aftale med Skatteministeren om sekretariatsbetjening af skatteankenævnet mod et vederlag. Udførelsen af sekretariatsopgaven i et amt kan overlades til en enkelt kommune eller til samarbejdende kommuner. Københavns Kommune vil undersøge, om Frederiksberg Kommune vil samarbejde om opgaven. Der skal endvidere være en klar organisatorisk adskillelse mellem den kommunale skattemyndighed og sekretariatet.

Konsekvenser af model a)

Hvis Københavns Kommune overlader sekretariatsopgaven af skatteankenævnene til staten, vil Skatte- og Registerforvaltningens skatteankenævnssekretariat med 18 medarbejdere blive nedlagt. De overskydende medarbejdere vil blive forsøgt indplaceret andet sted i Skatte- og Registerforvaltningen og/eller resten af kommunen.

Konsekvenser af model b)

Der skal inden 1. juni indgås en aftale med Skatteministeren om sekretariatsbetjening af skatteankenævnene mod et vederlag i lighed med Københavns Kommunes kontrakt med Skatteministeren om varetagelse af selskabsligningsopgaven. Der skal være en klar organisatorisk adskillelse mellem den kommunale skattemyndighed og sekretariatet.

Organisatorisk adskillelse mellem den kommunale skattemyndighed og sekretariatet medfører, at skatteankenævnssekretariatet organisatorisk og eventuelt fysisk skal udskilles fra Skatte- og Registerforvaltningen. Såfremt Københavns Kommune skal udføre opgaven på kontrakt med Told&Skat, vil sekretariatet blive placeret som en kontraktstyret enhed i Økonomiforvaltningen. Det ledelsesmæssige ansvar for skatteankenævnssekretariatet vil hermed blive flyttet fra Skatte- og Registerforvaltningens direktion til Økonomiforvaltningens direktion.

De nuværende medarbejdere i skatteankenævnssekretariatet overføres til en ny kontraktenhed under Økonomiforvaltningen. Det vurderes derfor, at den skattefaglige ekspertise kan fastholdes. Skatte- og Registerforvaltningen har hidtil udvekslet medarbejdere mellem skatteankenævnssekretariatet og den øvrige skatteforvaltning for at kunne tilbyde medarbejderne faglige udfordringer, uddannelse, udvikling, seniorpolitik m.v. Det vil fortsat kunne lade sige gøre. Hvis Told&Skat stiller krav om, at der skal være en fysisk adskillelse af Skatte- og Registerforvaltningen og Skatteankenævnssekretariatet, vil Økonomiforvaltningen forsøge at løse dette.

Betjening af borgerne

I lovforslaget lægges der op til, at ændringen af sekretariatsopgaven ikke skal betyde ringere borgerservice end i dag. Det vurderes derfor ikke at få konsekvenser for betjeningen af borgerne, at sekretariatsbetjeningen overføres til Told&Skat eller Økonomiforvaltningens Rådhusdel.

Betjening af skatteankenævnsmedlemmerne

I Københavns Kommune har skatteankenævnene hidtil holdt deres møder hos skatteankenævnssekretariatet i Skatte- og Registerforvaltningen i Nyropsgade 7 (tæt på Vesterport station). Hvis Skatteankenævnssekretariatet overføres til Økonomiforvaltningen som kontraktenhed vil møderne formodentlig kunne blive afholdt på Rådhuset. Hvis opgaven overføres til Told&Skat, vil møderne formodentlig blive afholdt et centralt sted i kommunen. Hvis Told&Skat overtager sekretariatsbetjeningen, og anvender de samme ressourcer som Københavns Kommune har gjort, vurderes der ikke at blive konsekvenser for betjeningen af Skatteankenævnsmedlemmerne.

Indstilling

Det indstilles til Økonomiudvalget:

  • at fremsende meddelelse til Told&Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. juli 2003 under forudsætning af, at opgaven kan udføres inden for de økonomiske rammer (vederlag) som Told&Skat stiller til rådighed

 

ØKONOMI

De økonomiske konsekvenser af flytningen af skatteankenævnssekretariatet til Told&Skat eller Økonomiforvaltningen kan ikke opgøres præcist endnu, da kommunen ikke har modtaget et udkast til en endelig aftale om sekretariatsbetjening af skatteankenævnene. Endvidere er de økonomiske konsekvenser af flytningen af opgaven fra kommunerne til staten (DUT-sagen) ikke afklaret, og forventes først at blive det i forbindelse med kommuneforhandlingerne ultimo maj/primo juni måned.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Der er ikke andre konsekvenser.

 

HØRING

De faglige organisationer for medarbejderne i skatteankenævnssekretariatet er blevet/vil blive kontaktet, og sagen er/vil blive drøftet i ASU og HSU.

 

BILAG

Ingen bilag.

 

Erik Jacobsen/

Bjarne Winge

Til top