Overdragelse af fast ejendom fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende aktivoverdragelse af fast ejendom, jf. bilag 2, fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S pr. 1. januar 2025, som led i selskabsgørelse af affaldsforbrændingsaktiviteten.
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingen på sit møde den 18. november 2024, jf. oversigt over politisk behandling.
Problemstilling
Lovændringer i lov om miljøbeskyttelse, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven betyder, at affaldsforbrændingsanlæg pr. 1. januar 2025 skal være udskilt i kapitalselskaber (aktieselskaber eller anpartsselskaber) og adskilt fra andre aktiviteter på affaldsområdet. Ifølge selskabsgørelsesloven er det i den sammenhæng et krav, at de etablerede affaldsforbrændingsselskaber har rådighed over de aktiver, som er nødvendige for at drive affaldsforbrændingsanlægget pr. 1. januar 2025.
I forlængelse heraf og jf. I/S Vestforbrændings vedtægt, skal ejerkommunerne godkende en aktivoverdragelse af fast ejendom fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S, for at VF Affaldsenergi A/S kan drive affaldsenergianlægget.
Løsning
I/S Vestforbrændings bestyrelse har den 7. december 2023 godkendt stiftelse af affaldsforbrændingsselskabet VF Affaldsenergi A/S. Selskabet, der er registreret med startdato den 29. februar 2024 og som er ejet 100 pct. af I/S Vestforbrænding, skal drive affaldsforbrændingsaktiviteten fremadrettet og alle aktiver, passiver, rettigheder og forpligtelser knyttet til affaldsforbrændingsaktiviteten skal overdrages til dette selskab.
Den 24. maj 2024 har I/S Vestforbrændings bestyrelse bemyndiget Vestforbrændings direktion til at forberede og gennemføre aktivoverdragelsen af fast ejendom mv. fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S.
Samtlige bygninger og tilhørende anlæg for Vestforbrændings aktiviteter i Glostrup er placeret på én og samme matrikel (Ejby Mosevej 219, Glostrup). Aktiver til drift og styring af såvel affaldsforbrænding og elproduktion som til varmeproduktion og varmedistribution er teknisk integreret i hinanden og i mange tilfælde placeret i de samme bygninger på matriklen.
Med henblik på at sikre den nødvendige overdragelse af aktiver til VF Affaldsenergi, udmatrikuleres ejendommen Ejby Mosevej 219, Glostrup i to matrikler, se bilag 2. Den ene matrikel, som forbliver i I/S Vestforbrænding, vil indeholde udvalgte grundarealer med bygninger og anlæg, som kun benyttes af I/S Vestforbrænding, og som ejendomsretsligt kan udskilles fra resten af ejendommen.
Den anden matrikel, som overdrages til VF Affaldsenergi A/S pr. 1. januar 2025, vil indeholde alle øvrige bygninger og anlæg, som anvendes til at drive affaldsforbrændingsanlægget. Anlægsaktiver, som er integreret i de omfattede bygninger, og som ikke eller kun delvist bruges til at drive affaldsforbrændingsanlægget, vil blive udlejet til I/S Vestforbrænding (eller andre selskaber i I/S Vestforbrænding).
Ingen af I/S Vestforbrændings aktiver beliggende udenfor ejendommen Ejby Mosevej 219, Glostrup, vil blive overdraget til VF Affaldsenergi A/S.
I/S Vestforbrænding vurderer, at den samlede aktivoverdragelse af fast ejendom mm. udgør en bogført værdi af cirka 800 – 1.000 mio. kr. (foreløbigt skøn). Overdragelsen vil ske ved apportindskud, dvs. at I/S Vestforbrænding får aktier i VF Affaldsenergi A/S svarende til værdien af overdraget fast ejendom mm.
Overdragelse af fast ejendom, som pt. vurderes at udgøre i størrelsesordenen 95 pct. af den samlede aktivoverdragelse, kræver iht. I/S Vestforbrændings vedtægt § 10, stk. 14 udtrykkelig godkendelse i samtlige ejerkommuners kommunalbestyrelser.
En endelig vurdering af den samlede aktivoverdragelse er under udarbejdelse af I/S Vestforbrænding, hvilket regnskabsmæssigt kan indebære en opskrivning af værdierne. Det fastlægges endeligt i den revisionspåtegnede åbningsbalance for VF Affaldsenergi A/S, som forelægges I/S Vestforbrændings bestyrelse på bestyrelsesmøde den 4. december 2024. Iht. I/S Vestforbrændings vedtægt har bestyrelsen fået delegeret kompetencen til at etablere/deltage i selskaber, hvorfor det i relation til nærværende sag alene er spørgsmålet om dispositioner over fast ejendom (her aktivoverdragelsen) og kommunal garantistillelse, som kræver ejerkommunernes kommunalbestyrelsers godkendelse.
Da VF Affaldsenergi A/S er et kapitalselskab, som drives på kommercielle vilkår, er aktivoverdragelsen forbundet med en risiko for, at de overdragne aktiver kan gå tabt, hvis VF Affaldsenergi A/S går konkurs. Vestforbrændings levereringsdygtighed og konkurrenceevne på affaldsforbrændingsområdet vurderes dog at være god, hvorfor risikoen for et økonomisk tab på grund af konkurs vurderes at være meget lav.
Usikkerheder i udmøntningen af det regulatoriske grundlag for selskabsgørelse af affaldsforbrændingsaktiviteterne betyder, at den valgte fremgangsmåde for opdeling af aktiver potentielt kan medføre, at der bliver aktivoverdraget for meget eller for lidt, hvilket i givet fald vil skulle korrigeres. Det skal i den forbindelse tilføjes, at andelen af aktiver, der vurderes at kunne blive berørt af regulatorisk usikkerhed, udgør en meget begrænset andel af den samlede værdi af aktiver, der skal overdrages, og at overdragelsen samlet set efter Vestforbrænding I/S’ bedste skøn er korrekt.
Tinglysning af overdragelsen af fast ejendom fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi forventes at beløbe sig til cirka 10 – 15 mio. kr. inkl. tinglysningsafgifter, som finansieres af I/S Vestforbrænding. Den endelige fastlæggelse af tinglysningsafgiftens størrelse er I/S Vestforbrænding i gang med at afklare i dialog med SKAT.
Politisk handlerum
Det er muligt at forkaste indstillingen. I så fald skal der findes en alternativ model, der lever op til lovkravet om at udskille affaldsforbrændingsanlægget i et separat selskab. Valg af en anden løsning vil medføre, at sagen skal drøftes igen mellem ejerkommunerne, før der kan træffes endelig beslutning. Det vil betyde, at lovkravet om selskabsudskillelse af affaldsforbrændingsanlægget pr. 1. januar 2025 ikke kan overholdes.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv og for nuværende økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. dog nedenfor om garantistillelse og provision.
Videre proces
Det er forventningen, at I/S Vestforbrænding i løbet af 2025 vil fremsende en anmodning om godkendelse af kommunal garantistillelse mod provision vedrørende gæld, der overdrages fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S, når I/S Vestforbrænding har fået klarhed over hvilke gældsposter, med kommunal garantistillelse, som skal overføres til det nye aktieselskab.
Forvaltningerne vil fremsætte en sag om garantistillelse for lån hos VF Affaldsenergi A/S, når I/S Vestforbrænding har afklaret behovet. Der vil skulle betales en markedskonform garantiprovision for de garantier, som kommunen udsteder.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende aktivoverdragelse af fast ejendom, jf. bilag 2, fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S pr. 1. januar 2025, som led i selskabsgørelse af affaldsforbrændingsaktiviteten.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2024
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.