Mødedato: 03.12.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Nye takster for entré på Historie & Kunsts institutioner

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Der skal tages stilling til forslag om nye takster for entré på Historie og Kunsts institutioner.

Tidligere beslutninger

 

Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende nye takster for entré på Historie og Kunsts institutioner, jf. bilag 1, dog således at der indføres en gratisdag på Københavns Museum på linje med Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal,
  2. at godkende indstillingens bevillingsmæssige konsekvenser jf. tabel 1.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiforvaltningen bemærker, at der ved behandlingen i Kultur- og Fritidsudvalget var forudsat et indtægtsniveau på 3,7 mio. kr. på Københavns Museum, hvorfor dette er nævnt i sagens økonomiafsnit. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at indføre en gratisdag på Københavns Museum. Indtægtsbevillingen udgør herefter 3,1 mio. kr., som det også fremgår af indstillingens tabel 1. 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Åbningsdatoen for Københavns Museum er nu fastlagt til den 7. februar 2020. Museet genåbner efter at have været lukket i fire år. Museet er flyttet fra Vesterbrogade til Stormgade og åbner i en historisk bygning centralt placeret i byen. Bygningen er blevet renoveret og restaureret for at huse museet, der udover nye udstillinger (både permanente udstillinger og særudstillinger) også vil byde på en stor interaktiv 3D model af København.

I overensstemmelse med Forretningscirkulære Indtægter skal Borgerrepræsentationen godkende entrétakst og dermed give bevilling til entréindtægten, før museet kan åbne. Da åbningsdatoen for museet først er blevet fastlagt for nylig, har det ikke været muligt at vedtage takster og indtægtsbudget som en del af budget 2020. Beslutningen om takst for entré på Københavns Museum giver anledning til at ensrette taksterne for entré på følgende institutioner under Historie og Kunst: Københavns Museum, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der indføres en ny, fælles entrétakst på Københavns Museum, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal (se bilag 1). Samtidig foreslår forvaltningen at afskaffe den nuværende gratisdag om onsdagen på Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal og i stedet arbejde med andre måder for at tilgodese mindre ressourcestærke borgere.

Fælles entrétakst for Historie og Kunsts institutioner

En fælles entrétakst for Københavns Museum, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal sikrer en gennemskuelig pris for borgerne og giver samtidig borgerne mulighed for at opleve tre kulturinstitutioner for én billets pris, da entrébilletten vil give adgang til alle tre institutioner i 48 timer. En fælles entrétakst understøtter også udrulningen af det fælles billetsystem, som udspringer af investeringsforslaget om øget selvbetjening på museerne, der blev vedtaget i Budget 2019. Systemet giver bl.a. mulighed for at købe digitale billetter og synliggøre aktiviteter på tværs af de tre institutioner. Det fælles billetsystem vil også bidrage med data, der gør det muligt at følge udviklingen i besøgstal.

Forvaltningen har undersøgt entrépriser på en række museer i København og omegn (se bilag 2) og foreslår på den baggrund at indføre en ny fælles entrétakst på 90 kr. på Historie og Kunsts institutioner. Dermed vil prisen for entré på Historie og Kunsts institutioner nærme sig prisen på lignende museer og kunsthaller i København og omegn. I dag koster entréen på Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal 70 kr.

Entréindtægter er en væsentlig del af indtægtsgrundlaget for Historie og Kunsts institutioner. Entréindtægterne skal bl.a. dække de mange driftsudgifter forbundet med at holde en institution åben for publikum, herunder personaleudgifter i form af værter/opsyn/omvisere samt vedligeholdelse af modtagelsesområde m.m. Københavns Museum har en ambition om at række ud til hele byen med tilbud til alle københavnere, og entréindtægterne bidrager også til at finansiere aktiviteter målrettet børn og unge i det åbne museum. Endelig sikrer entréindtægten, at prisen på andre af museets aktiviteter, f.eks. omvisninger for pensionistklubber, folkeoplysningsforedrag, deltagelse i særarrangementer og lignende kan holdes på et tilgængeligt niveau.

Da Københavns Museum endnu ikke er åbnet, er det uklart, præcis hvordan museets løbende drift bliver fra februar 2020. På baggrund af businesscasen for museets flytning, regnes der med et årligt besøgstal på 150.000 personer. Heraf forventer man, at 1/3 er betalende gæster. Disse tal er baseret på et skøn, der er behæftet med stor usikkerhed. Erfaringer fra andre nyåbnede museer viser, at der i de første år efter åbningen er en del interesse og mange besøgende. Herefter falder besøgstallet igen. Det er således vanskeligt at vurdere, hvad det reelle besøgstal på Københavns Museum bliver på sigt.

Ophør af gratisdag på Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal

Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal har gratisdag om onsdagen med gratis adgang for alle besøgende, både københavnere og turister. Gratisdagen blev indført i 1999, hvor man gik over til at betale entré på institutionerne, men bibeholdte én gratisdag for at give alle mulighed for at besøge institutionerne. Det var dengang almindeligt også på de statslige museer.

I dag er der meget få museer udover Historie & Kunsts institutioner, der tilbyder gratisdag (se bilag 2). Forvaltningen ønsker at afskaffe den nuværende gratisdag og i stedet arbejde med målrettede ordninger, i stil med grøn tid i svømmehallerne, der tilgodeser mindre ressourcestærke borgere, samt at tænke adgang for disse grupper sammen med øvrige tilbud i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Efter det første års drift af Københavns Museum, vil forvaltningen på baggrund af besøgsdata fra de tre institutioner udarbejde forslag til, hvordan en sådan ordning kunne se ud.

I Budget 2019 blev det besluttet, at Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal i perioden 2019-2022 skal give gratis adgang til danske pensionister og førtidspensionister. Der er afsat 0,3 mio. kr. årligt til kompensation af disse entréindtægter. Derimod er der ikke afsat finansiering til tilsvarende på Københavns Museum. Det betyder, at der i perioden kun vil være gratis adgang på Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal.

På alle tre institutioner vil der være gratis adgang for de målgrupper, der nævnes i museumsloven, herunder skoleelever og børn og unge under 18.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på sit møde den 30. oktober 2019 at støtte udviklingen af et af Golden Days initieret kulturårskort. Et sådant kulturårskort kan også være et redskab til at fremme tilgængeligheden til kulturinstitutionerne.

Økonomi

Med de foreslåede entrétakster samt ophør af gratisdag, kan der etableres et indtægtsbudget på Københavns Museum på 4.725 t. kr., hvilket på nuværende tidspunkt vurderes som nødvendigt for driften af museet.

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) i stedet vælger at bibeholde gratisdagen på Thorvaldsen Museum og Nikolaj Kunsthal og indføre en gratisdag på Københavns Museum, vil der kun kunne etableres et indtægtsbudget på 4.095 t. kr. for Københavns Museum, hvilket er 630 t. kr. mindre end indtægtsbudgettet uden gratisdag. En gratisdag på Københavns Museum vil skønsmæssigt medføre 20.000 færre gæster på betalingsdagene. Det vil ved en andel på 30-40 procent fuldt betalende svare til et tab på 6-8.000 fuldt betalende besøgende. Beregningen er foretaget på baggrund af de foreslåede nye takster.

Ovenstående beregninger er baseret på et forventet besøgstal på 150.000 på Københavns Museum. Udviklingen i besøgstal og tilhørende driftsudgifter for Københavns Museum vil blive fulgt over flere år og blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget. Første status vil blive efter det første hele åbningsår for det nye Københavns Museum, dvs. 2020-21 samt årligt herefter.

De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af tabel 1. Der er allerede budgetteret med 1.013 t. kr. i indtægter på Københavns Museum fra 2020. Hvis indstillingen godkendes, øges indtægtsbudgettet i Historie og Kunst med 3.712 t. kr., som vedrører åbningen af det nye Københavns Museum. Indtægtsbudgettet vil gå til den planlagte drift af institutionen.

De økonomiske konsekvenser for indtægtsbudgettet på Thorvaldsen Museum og Nikolaj Kunsthal kendes ikke, da det er usikkert, hvordan entrétakster og ophør af gratisdag vil påvirke besøgstallet på institutionerne.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2020)

Varig?
ja/nej

2020

2021

2022

2023

3

KFU

1060

03.35.60

I

-3.082

-3.082

-3.082

-3.082

Ja

3

KFU

1060

03.35.60

U

3.082

3.082

3.082

3.082

ja

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse vil den nye prisstruktur blive iværksat fra 1. januar 2020. Prisstrukturen vil blive indarbejdet i Kultur- og Fritidsudvalgets takstkatalog til Budget 2021.

 

Mette Touborg                             / Marius Hansteen

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende nye takster for entré på Historie og Kunsts institutioner, jf. bilag 1.
  2. at godkende ophør af gratisdag på Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal.
  3. at godkende indstillingens bevillingsmæssige konsekvenser jf. tabel 2.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2019

Der blev begæret afstemning om indstillingens 1. at-punkt med den tilføjelse, at der indføres en gratisdag på Københavns Museum på linje med Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal.

 

Et flertal (Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Maria Frej, Flemming Steen Munch og Christopher Røhl Andersen) stemte for det således ændrede 1. at-punkt.

 

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

 

Det således ændrede 1. at-punkt blev dermed godkendt.

 

 

I forhold til indstillingens 2. at-punkt godkendte Kultur- og Fritidsudvalget følgende procedureforslag:

 

"at forvaltningen fremlægger et nyt forslag, hvor der fortsat er en mulighed for gratis adgang til byens museer bl.a. for at inkludere og berige borgere med få penge og få flest muligt besøgende til at bruge kommunens kulturinstitutioner”.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 3. at-punkt, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen blev bemyndiget til at konsekvensrette de bevillingsmæssige konsekvenser i lyset af beslutningen i forhold til indstillingens 1. at-punkt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 03. december 2019

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 0. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: -

Undlod at stemme: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

" Vi finder, at der som minimum i åbningsåret skal være gratis adgang til Københavns nye Bymuseum, så københavnerne og byens gæster kan opleve museet og få kendskab til byen og dens historie."

Til top