Nedlæggelse af Nordvest-puljen til graffitibekæmpelse
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Borgerrepræsentation skal tage stilling til en nedlæggelse af Nordvest-puljen, der anvendes til graffitirenhold på private grundejeres facader i området omkring Ungdomshuset på Dortheavej 61.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
-
at Nordvest-puljen til graffitirenholdelse omkring Ungdomshuset på Dortheavej 61 nedlægges til udgangen af 2019 og den varige bevilling på 0,6 mio. kr. (2020 p/l) afsat i Budget 2009 i Nordvest-puljen til graffitirenholdelse tilbageføres til kommunekassen fra 2020 og frem, jf. økonomiafsnittet.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
I forbindelse med Budget 2009 (Borgerrepræsentationen den 9. oktober 2008) (A, C, O, V) blev der bevilliget en årlig pulje til graffitiafrensning på private ejendomme i området omkring Ungdomshuset på Dortheavej (bilag 2).
Kommunal finansiering af afrensning af graffiti på privat ejendom forudsætter, at risikoen for graffiti og dermed behovet for afrensning har en sandsynlig sammenhæng med en ønsket kommunal virksomhed i området, og at finansieringen af afrensningen dermed har et generelt formål, der kommer en sagligt afgrænset kreds af borgere til gode. Undersøgelser af mængden af ulovlig graffiti i området omkring Ungdomshuset på Dortheavej 61 viser, at omfanget af graffiti i dag er på niveau med eller under andre lignende steder i København. Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til, om Nordvest-puljen til graffitirenholdelse på private facader i området omkring Ungdomshuset skal nedlægges.
Teknik- og Miljøudvalget sendte 23. september 2019 indstillingen tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger. Forvaltningen har drøftet sagen med Økonomiforvaltningen, der vurderer, at da midlerne med Budget 2009 blev afsat specifikt til graffitibekæmpelse omkring Ungdomshuset, vil de ændre formål, hvis de bruges andre steder i byen. Derfor vurderer Økonomiforvaltningen, at midlerne af hensyn til tværgående prioritering skal tilbageføres til kassen, så der kan ske en fælles prioritering af nye indsatser i forbindelse med vedtagelsen af årsbudget eller overførselssag. På den baggrund indstilles, at den varige bevilling på 0,6 mio. kr. (2020 p/l) afsat i Budget 2009 i Nordvest-puljen til graffitirenholdelse tilbageføres kommunekassen fra 2020 og frem.
Løsning
Med vedtagelsen den 11. juni 2008 af sagen om ”Etablering af nyt Ungdomshus på Dortheavej i Nordvest” traf Borgerrepræsentationen beslutning om at etablere et dialogforum for Ungdomshuset. Kommissoriet for dialogforummet fastsatte videre, at dialogforummets sekretariat, der er forankret i Økonomiforvaltningen, skulle administrere en kommunal pulje, der årligt skulle stilles til rådighed til en graffitiordning med henblik på at holde et nærmere afgrænset område omkring Ungdomshuset fri for graffiti. Midlerne til puljen er afsat i aftalen om Budget 2009, hvor der blev der afsat en varig bevilling på 0,5 mio. kr. (2009 p/l) til graffitibekæmpelse.
Økonomiudvalget besluttede den 10. maj 2011, at bevillingen til Nordvest-puljen skulle omplaceres til Teknik- og Miljøudvalget, så puljen administreres af Teknik- og Miljøforvaltningen, der også er ansvarlig for al graffitiafrensning på kommunal ejendom. Puljen anvendes til betaling af et årligt graffitiabonnement hos en privat leverandør, der ugentligt tilser og afrenser graffiti på knap to kilometer facade på private ejendomme i området. Herudover anvendes midlerne til en gadefejerservice foran Ungdomshuset, og overskydende midler anvendes til foranstaltninger, som modvirker ulovlig graffiti.
Teknik- og Miljøforvaltningen har i 2018 og 2019, gennem optællinger og indberetninger fra den private leverandør, der forestår graffitiafrensningen, undersøgt mængden af ulovlig graffiti i området omkring Ungdomshuset. Gennemgangen viser, at mængden af graffiti i området er på niveau med eller under andre lignende områder i København. Nordvest-puljen til graffitiafrensning bevirker dermed, at graffiti-niveauet i området holdes nede på et niveau, der er lavere end i andre dele af København. Dermed modtager de private grundejere i området en kommunal ydelse, som andre private grundejere i byen ikke har adgang til. På den baggrund vurderer forvaltningen, at der ikke længere er grundlag for en særlig graffiti-pulje for området omkring Ungdomshuset. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor, at Nordvest-puljen til graffitiafrensning i området omkring Ungdomshuset nedlægges ved udgangen af 2019. Herefter vil private grundejere i området omkring Ungdomshuset på Dortheavej fra 2020, på lige fod med andre private grundejere, selv skulle afholde udgifter til eventuel fjernelse af graffiti.
Teknik- og Miljøforvaltningen har et løbende samarbejde med dialogforummet for Ungdomshuset, der er forankret i Sikker By-sekretariatet i Økonomiforvaltningen, omkring graffitirenholdelse. Forummet udgøres af interessenter fra området, herunder Bispebjerg Lokaludvalg og repræsentanter fra nabobebyggelserne omkring Dortheavej 61. Dialogforummet blev orienteret om planerne for nedlæggelsen af graffitipuljen ved møde d. 12. juni 2019. Dialogforummet havde ingen bemærkninger til planerne om nedlæggelse af puljen. Forvaltningen har ligeledes i perioden fra den 13. til 27. august 2019 gennemført en høring af de grundejere, som vil blive berørt af en nedlæggelse af puljen. Grundejerne er ikke part i sagen, men da der er fjernet graffiti i området i en længere periode, vil nedlæggelsen kunne opleves som en uforudset serviceforringelse. Forvaltningen har derfor udsendt en ulovbestemt høring. Forvaltningen har som følge af høringen modtaget én tilbagemelding, men heri indgik ingen bemærkninger til nedlæggelsen af puljen, jf. bilag 3.
Økonomi
Med nedlæggelsen af Nordvest-puljen tilbageføres de 0,5 mio. kr. (2009 p/l), som med Budget 2009 er afsat til graffitiafrensning på private ejendomme i området omkring Ungdomshuset, til kommunekassen. De 0,5 mio. kr. blev endeligt overført til Teknik- og Miljøudvalget som en varig driftsbevilling i forbindelse sagen ”Bevillingsmæssige ændringer pr. april 2013” (Borgerrepræsentationen den 6. juni 2013). Det beløb som blev overført var 0,532 mio. kr. i 2013 p/l svarende til 0,599 mio. kr. i 2020 p/l. De 0,599 mio. kr. (2020 p/l) tilbageføres til kommunekassen fra 2020 og frem jf. nedenstående tabel.
Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser
At-punkt |
Udvalg |
Bevilling (nr. og navn) |
Funktion |
Indtægt (I) / |
Beløb i 1.000 kr.* (2020 p/l) |
Varig? |
2020 og frem |
||||||
1. |
TMU |
1000 – Ordinær drift |
2.28.11.1 |
U |
-599 |
Ja |
1. |
ØU |
Finansposter |
8.22.05.5 |
U |
599 |
Ja |
I alt |
0 |
- |
TMU = Teknik- og Miljøudvalget
ØU = Økonomiudvalget
*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen opsige kontrakten med den eksterne entreprenør, så den ophører senest den 31. december 2019.
Søren Wille / Jon Pape
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Nordvest-puljen til graffitirenholdelse omkring Ungdomshuset på Dortheavej 61 nedlægges til udgangen af 2019 og den varige bevilling på 0,6 mio. kr. (2020 p/l) afsat i Budget 2009 i Nordvest-puljen til graffitirenholdelse tilbageføres til kommunekassen fra 2020 og frem, jf. økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
"Partiet finder, at der fortsat er behov for graffitiafrensning i København, så vi finder, at beløbet bør anvendes til formålet, blot i hele København".
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 03. december 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 0. 2 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og F.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: C og O.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik-og Miljøudvalgets møde den 18. november 2019:
"Partiet finder, at der fortsat er behov for graffitiafrensning i København, så vi finder, at beløbet bør anvendes til formålet, blot i hele København".