Mødedato: 03.12.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Godkendelse af Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder

Se alle bilag
Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder har været i høring i de stående udvalg og et udsnit af NGO'er. Der er modtaget høringssvar fra alle stående udvalg og fra 4 NGO'er.

Tidligere beslutninger

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at udkast til Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder godkendes med model 1 som implementerings- og opfølgningsmodel.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede enstemmigt med Inklusionsaftale 2013, at der skal udarbejdes en strategi for fremme af lige muligheder i Københavns Kommune med henblik på, at indsatsen forankres på alle niveauer i organisationen. Udvalget godkendte på sit møde d. 24. juni 2013 at sende udkast til Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder i høring i de øvrige udvalg. Udkastet er ligeledes sendt i høring blandt omkring 20 udvalgte NGO'er i feltet og hos Institut for Menneskerettigheder. Inkluderet i høringsmaterialet var budgetnotat på ligebehandlingsenhed.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har modtaget høringssvar fra samtlige udvalg og fra 4 af de øvrige interessenter.

Løsning

På baggrund af høringsprocessen har Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen udarbejdet et nyt udkast til Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder. Der er kommet mange relevante kommentarer til strategiudkastet og gode forslag til samarbejde og initiativer. Bilagene til indstillingen omfatter en oversigt over de skriftlige høringssvar.

Overordnet bakker alle høringssvar op omkring udarbejdelsen af en strategi for fremme af lige muligheder og flere udvalg mener, at strategien kan understøtte deres forvaltnings arbejde med fremme af lige muligheder i borgerservicen.

Flere af de stående udvalg bringer tillidsdagsordenen op i deres høringssvar. Enkelte udvalg mener, at strategien strider imod tillidsdagsordenen og afbureaukratiseringsprocessen, men mere generelt går opmærksomheden på, at det skal sikres, at implementeringen af strategien sker på en sådan måde, at intentionerne i tillidsdagsordenen følges og at strategien ikke leder til øget bureaukrati via f.eks. øgede dokumentationskrav.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er enig i, at strategien ikke må føre til unødigt nyt bureaukrati. Grundholdningen bag udarbejdelsen af strategien er, at ligebehandlingsdagsordenen understøtter tillidsdagsordenen ved at fremme og advokere for metodefrihed i forhold til at tilrettelægge en differentieret indsats i forhold til forskellige målgrupper og deres forskellige behov. Dette er intentionen med strategien og forvaltningen har i udarbejdelsen af udkastet til strategi lagt vægt på at undgå styring i detaljen. Strategien indeholder derfor kun forslag om få nye og mindre regelmæssige planhandlinger - primært ved ligebehandlingsvurdering i forbindelse med nye strategier. 

To modeller for implementering og opfølgning

På baggrund af bemærkningerne i høringsrunden lægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen op til to modeller for implementering af strategien:

Model 1

Den ene model er, at det oprindelige forslag om en kort årlig plan for forvaltningens udvikling af fremme af lige muligheder i borgerservice blevet revideret til en årlig orientering til udvalgene med henblik på en dialog mellem forvaltning og udvalg om arbejdet med fremme af lige muligheder. Der lægges ikke op til en central styring af inititivernes implementering, men til en decentral implementering med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i en understøttende rådgivningsfunktion. Desuden forslåer forvaltningen, at  Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foretager en årlig opfølgning på strategiens to hovedspor: borgerservice og medarbejdersammensætning. Dette er for både at sikre, at der følges op på strategiens effekt og tage hensyn til udvalgenes bemærkningerne om, at strategien ikke må medføre øget bureaukrati og dokumentationskrav til forvaltningerne.

På baggrund af høringen er forslaget om oprettelse af Ligebehandlingsenheden ligeledes blevet erstattet med forslag om en mindre rådgivningsfunktion i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har præciseret i det reviderede strategiudkast, at rådgivningsfunktionens rolle alene er rådgivende og støttende. Heri ligger, at den enkelte forvaltning suværent står for implementering af initiativerne i driften i tråd med egen organisering. Initiativerne implementeres med udgangspunkt i forvaltningernes og institutionernes organisering og udfordringer og strategien udstikker mål - ikke detaljerede implementeringsretningslinjer.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen anbefaler denne model, som derfor er indstrevet i udkast til strategi.

Model 2

En alternativ model er, at det er op til det enkelte udvalg at bestemme, hvordan implementering og opfølgning på strategien skal ske. Det vil sige, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ikke har en rådgivende funktion og alene arbejder med implementering i egen forvaltning. Det vil samtidig sige, at forvaltningen ikke foretager en årlig opfølgning på strategiens to hovedspor for hele kommunen.  

Økonomi

Sagen vedr. Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder har i høringsfasen været ledsaget af et budgetnotat til finansiering af oprettelse af en ligebehandlingsenhed i Københavns Kommunen til at initiere implementering af strategien samt initiativer til fremme af lige muligheder.

Høringssvarene har imidlertid givet anledning til at justere modellen, jf. ovenstående, og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har derfor tilpasset implementeringsafsnittet i strategien, så implementeringen kan ske indenfor egen ramme. Indenfor den eksisterende ramme vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltingen kunne understøtte de øvrige forvaltninger gennem mindre rådgivning og med produktudvikling af værktøjer til understøttelse af strategien for fremme af lige muligheder.

Såfremt strategien besluttes med implementerings- og opfølgningsmodel 1 vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udvikle en model for den årlige survey. Forvaltningen vil søge at finde finansieringen indenfor egen ramme til survey, men afhængigt af undersøgelsens omfang kan det dog blive nødvendigt at søge midler via budgetforhandlingerne.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget sender endeligt udkast til Københavns Kommunes strategi til fremme af lige muligheder videre til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter sig for implementerings- og opfølgningsmodel 2, tilretter Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen strategien i overensstemmelser med dette og fremsender herefter sagen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationens behandling.

 

 

Kaj Ove Christiansen                                                    / Morten Binder

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at udkast til Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder godkendes med model 1 som implementerings- og opfølgningsmodel.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 11. november 2013

Der var afstemning om punktet:

 

For stemte: A, F, B, Ø, Signe Goldmann (løsgænger).

Imod stemte: V.

Blankt stemte:

 

Indstillingen blev dermed godkendt.

 

A, F, B, Ø, U2 og V havde følgende protokolbemærkning:


Udvalget ønsker ligebehandlingsstrategien og inklusionspolitikken i fremtiden tænkes sammen.

Beslutning

Dagsordenspunkt 32: Godkendelse af Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, F, Ø og B.

Imod stemte: C, V og O.


Enhedslisten og SF tog forbehold for sagens behandling i Borgerrepræsentationen.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre er imod denne indstilling, da den er i direkte modstrid med tillidsdagsordenen.”

Til top