Finansiering af områdefornyelse 2015 og ansøgning om områdefornyelse 2016
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
-
at der afsættes en rådighedsbevilling på 30,0 mio. kr. til Områdefornyelse Rentemestervej Øst finansieret med 21,5 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets byfornyelsesramme og 8,5 mio. kr. fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til Områdefornyelse Rentemestervej Øst til processen omkring kvarterplanen. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 2015 og 0,4 mio. kr. i 2016, jf. Økonomiafsnittet,
-
at der afsættes en rådighedsbevilling på 30 mio. kr. til Områdefornyelse Rentemestervej Vest finansieret med 22,5 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets byfornyelsesramme og 7,5 mio. kr. fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til Områdefornyelse Rentemestervej Vest til processen omkring kvarterplanen. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 2015 og 0,4 mio. kr. i 2016, jf. Økonomiafsnittet,
-
at der afsættes en rådighedsbevilling på 30,0 mio. kr. til Områdefornyelse Kulbanekvarteret finansieret med 25,0 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets byfornyelsesramme og 5,0 mio. kr. fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til Områdefornyelse Kulbanekvarteret til processen omkring kvarterplanen. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 2015 og 0,9 mio. kr. i 2016, se økonomiafsnittet.
Indstilling og beslutning
Det bemærkes, at Økonomiforvaltningen primo 2016 i samarbejde med forvaltningerne foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2016 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2016.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 22. september 2014 og den 16. marts 2015, at Teknik- og Miljøforvaltningen søgte staten om medfinansiering til to områdefornyelser i Rentemestervej og en områdefornyelse i Kulbanekvarteret, jf. bilag 1.
Den 26. august 2015 fik forvaltningen tilsagn om støtte fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet på 8,5 mio. kr. til Rentemestervej Øst, 7,5 mio. kr. til Rentemestervej Vest og 5 mio. kr. til Kulbanekvarteret. Tilsagnene er betinget af, at den kommunale medfinansiering udgør minimum det dobbelte af statsstøtten. Borgerrepræsentationen skal således tage stilling til igangsættelsen af de tre områdefornyelser og den kommunale medfinansiering hertil.
Samtidig skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om forvaltningen skal bemyndiges til at søge staten om medfinansiering til to nye områdefornyelser i Sundby på Amager i 2016, jf. bilag 2.Løsning
Igangsættelse og finansiering af områdefornyelse 2015
På baggrund af tilbagemeldingen fra ministeriet indstiller forvaltningen, at områdefornyelserne i Rentemestervej og områdefornyelsen i Kulbanekvarteret iværksættes på følgende måde:
Områdefornyelse |
Statslig finansiering |
Kommunal finansiering |
I alt |
Rentemestervej Øst |
8,5 mio. kr. |
21,5 mio. kr. |
30,0 mio. kr. |
Rentemestervej Vest |
7,5 mio. kr. |
22,5 mio. kr. |
30,0 mio. kr. |
Kulbanekvarteret |
5 mio. kr. |
25 mio. kr. |
30,0 mio. kr. |
Rentemestervej og Kulbanekvarteret er to af de mest udsatte byområder i København. Formålet med at igangsætte områdefornyelserne er at sikre en sammenhængende udvikling af de to byområder, der øger trygheden, tydeliggør og styrker områdets kvaliteter, tilfører attraktioner og skaber bedre forbindelser til og rundt i byområdet, jf. bilag 1.
Når områdefornyelserne igangsættes, starter en kvarterplansproces, hvor de konkrete projekter defineres med inddragelse af lokale aktører, beboere og erhvervsliv. Områdefornyelserne Rentemestervej Øst og Vest vil igangsættes som én dobbeltområdefornyelse med en samlet kvarterplanproces, et fælles sekretariat og en fælles styregruppe.
Udvælgelse af og ansøgning om områdefornyelse 2016
I Hovedaftalen 2015-2018 med den almene boligsektors 1. kreds har kommunen forpligtet sig til at arbejde for ”at kommunen påbegynder to områdefornyelser om året”. Byfornyelsesloven giver kommunerne mulighed for én gang årligt at søge staten om støtte til områdefornyelse.
Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført en screening, der med afsæt i de lovfastsatte støtteberettigede kriterier, udpeger 17 områder i København, der primært består af etagemæssig bebyggelse og 1) har sociale og beskæftigelsesmæssige problemer og 2) behov for bygningsfornyelse. Områderne er efterfølgende blevet vurderet i forhold de områdemæssige problemer, såsom trafikale problemer, manglende offentlige og private servicetilbud og fysisk nedslidte veje, bygninger og offentlige arealer.
På den baggrund indstiller forvaltningen, at staten ansøges om støtte på 20 mio. kr. til en dobbeltområdefornyelse i Sundby (Amager). Alternativt kan der ansøges om støtte til én områdefornyelse i Folehaven (Valby) og én områdefornyelse i Bavnehøj (Sydhavnen), jf. bilag 2.
Ansøgningerne udarbejdes i samarbejde med relevante forvaltninger, lokaludvalg og lokale aktører. I den forbindelse kan der forekomme justeringer af områdernes afgrænsning.
Sundby – særligt fokus på bygningsfornyelse og sammenhæng, jf. bilag 2
Området har et stort bygningsfornyelsesbehov med ca. 1.500 boliger med installationsmangler (16 %) og stærkt støjbelastede boliger langs Amagerbrogade og Kastrupvej. Området ligger som et bånd fra Urbanplanen til Italiensvej. I det samlede område er der en højere andel af beboere uden for arbejdsmarkedet, med lav indkomst og uden uddannelse end i resten af København. Delområder som Urbanplanen og området omkring Kirkegårdsvej er udsatte. Området fremstår opdelt og usammenhængende, der mangler især forbindelser fra vest mod øst. Effekten af en områdefornyelse vil være et løft af de nedslidte, utidssvarende boliger. Herudover vil områdefornyelsen skabe større sammenhæng i det opdelte område ved at skabe forbindelser på tværs af Amager og gøre Sundbyøster Plads til et bymæssigt samlingspunkt og mødested for hele Amager. I samspil med de eksisterende planer for Urbanplanen, skal områdefornyelsen bidrage til, at Urbanplanen kobles på byen. For at styrke Amagers handel og byliv kan en områdefornyelse videreudvikle og samarbejde med de eksisterende indsatser, der skal udvikle det lokale butiksliv og renovere den nordlige del af Amagerbrogade. Områdets beboerantal (16.724) gør det relevant at søge om to områdefornyelser.
Alternativ til Sundby - Bavnehøj og Folehaven, jf. bilag 2
Bavnehøj: Kvarteret er afskåret fra resten af byen af indfaldsveje og jernbaner, og der er et behov for energirenovering af de mange små lejligheder med et højt varmeforbrug, samtidig er området socialt udsat. Området var i 2014 en del af det ansøgte område Sydhavnens Port, men områdefornyelsen opnåede ikke statslig medfinansiering grundet daværende kriterier. Den 21. august 2014 godkendte Borgerrepræsentationen, at den sydlige del af Sydhavnens Port uden Bavnehøj blev igangsat for den forventede kommunale medfinansiering på 20 mio. kr. i forbindelse med Områdefornyelse Sydhavnen (2015-2020). Områdets beboerantal (4.053) gør det kun relevant at søge om én områdefornyelse.
Folehaven: Kvarteret ligger på kanten af København og er domineret af almene boliger. Området er socialt udsat og har stigende udfordringer med kriminalitet. Samtidig er kvarteret delt af store indfaldsveje, hvilket afskærer beboerne fra den resterende by. Grønttorvet er medtaget i området for at skabe en kobling til byudviklingsområdet Valby Syd, hvor Grønttorvet indgår. Områdets beboerantal (2.654) gør det kun relevant at søge om én områdefornyelse.
Økonomi
Områdefornyelse 2015
Statens tilsagn om støtte er betinget af, at kommunen finansierer med minimum det dobbelte beløb. Forvaltningen indstiller, at der afsættes en samlet økonomi på 30 mio. kr. pr. områdefornyelse, og at Københavns Kommune dermed finansierer de i alt 69 mio. kr., der mangler efter statens tilsagn. Dette er 4 mio. kr. mere end Teknik- og Miljøudvalget blev stillet i udsigt i forbindelse med godkendelse af ansøgningerne (22. september 2014 og 16. marts 2015). Forvaltningen anbefaler, at fastholde 30 mio. kr. pr. områdefornyelse, da dette giver de bedste muligheder for at skabe lokalforankret og varig forandring i kvartererne. Færre midler vil reducere aktivitetsniveauet. En kommunal finansiering på 69 mio. kr. kan afholdes inden for den årlige faste ramme til byfornyelse.
Derfor foreslås en rådighedsbevilling på i alt 90,0 mio. kr. afsat med en udgiftsbevilling på 69,0 mio. kr. fra byfornyelsesrammen og 21,0 mio. kr. fra staten. Ud af de 90,0 mio. kr. skal frigives en anlægsbevilling på i alt 2,0 mio. kr. til udarbejdelse af kvarterplaner. De 2,0 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg jf. bilag 3.
Områdefornyelse 2016
I ansøgningerne til ministeriet i januar 2016 vil kommunen søge maksimal statslig støtte på to gange 10 mio. kr. Støtten søges med forbehold for, at Københavns Kommune tilvejebringer medfinansiering. Kommunen er ikke forpligtet til at anvende statens eventuelle reservation.
Videre proces
Pernille Andersen /Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
-
at der afsættes en rådighedsbevilling på 30,0 mio. kr. til Områdefornyelse Rentemestervej Øst finansieret med 21,5 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets byfornyelsesramme og 8,5 mio. kr. fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.
-
at der frigives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til Områdefornyelse Rentemestervej Øst til processen omkring kvarterplanen. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 2015 og 0,4 mio. kr. i 2016, jf. Økonomiafsnittet.
-
at der afsættes en rådighedsbevilling på 30 mio. kr. til Områdefornyelse Rentemestervej Vest finansieret med 22,5 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets byfornyelsesramme og 7,5 mio. kr. fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.
-
at der frigives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til Områdefornyelse Rentemestervej Vest til processen omkring kvarterplanen. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 2015 og 0,4 mio. kr. i 2016, jf. Økonomiafsnittet.
-
at der afsættes en rådighedsbevilling på 30,0 mio. kr. til Områdefornyelse Kulbanekvarteret finansieret med 25,0 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets byfornyelsesramme og 5,0 mio. kr. fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.
-
at der frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til Områdefornyelse Kulbanekvarteret til processen omkring kvarterplanen. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 2015 og 0,9 mio. kr. i 2016, se økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
7. at Teknik- og Miljøforvaltningen sender ansøgning til Udlændinge-, Integrations- og
Boligministeriet om midler til to områdefornyelser i Sundby.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2015
Lars Dueholm (I) var ikke til stede under behandlingen af indstillingen.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse at et nyt 8. at-punkt:
”At beløbene alene anvendes til boliger uden eget bad, toilet og/eller central varme (installationsmangler).”
Ændringsforslaget blev ikke godkendt med to stemmer mod seks. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B og Ø.
1.- 6. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod to. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C og V.
7. at-punkt blev godkendt med seks stemmer mod to. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C og V.
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning
”Vi finder, at udgifterne til forbedringer som udgangspunkt er ejerens og ikke kommunens.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 22: Finansiering af områdefornyelse 2015 og ansøgning om områdefornyelse 2016 (2015-0197005)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og O.
Imod stemte: V, C og I.
Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 5. oktober 2015:
”Vi finder, at udgifterne til forbedringer som udgangspunkt er ejerens og ikke kommunens.”