Mødedato: 03.10.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opkrævning af ejendomsbidrag samt lån til betaling af ejendomsbidrag

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om opkrævningen af de nuværende ejendomsbidrag skal opretholdes, når staten overtager ejendomsskatteopkrævningen (grundskyld og dækningsafgift) fra 2024 og frem, samt om Københavns Kommune fortsat skal yde lån til pensionister til betaling af ejendomsbidrag.

Sagen indeholder indstilling om, at opkrævningen af ejendomsbidrag i Københavns Kommune opretholdes, men at der fra 2024 og frem ikke ydes nye lån til pensionister til betaling af ejendomsbidragene. Eksisterende låneforløb kan fortsætte fra 2024 og frem.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at opkrævning af de nuværende fire typer af ejendomsbidrag i Københavns Kommune fastholdes fra 2024 og frem, og at ejendomsbidragene opkræves via én årlig rate med forfald den 1. februar i kalenderåret,
  2. at Københavns Kommune fra 2024 og frem ikke yder nye lån til pensionister til betaling af ejendomsbidrag.

Problemstilling

Københavns Kommune opkræver i dag fire typer af ejendomsbidrag: Rottebekæmpelsesgebyr, affaldsgebyr, afgifter til skorstensfejning og renhold af fortovsarealer. Der udsendes opkrævning af ejendomsbidrag til ca. 139.000 ejendomme i Københavns Kommune og den samlede volumen er ca. 1.050 mio. kr. årligt (hvoraf affaldsgebyr alene udgør ca. 1 mia. kr.).

Som følge af, at kommunerne fra 2024 ikke længere skal opkræve ejendomsskat (grundskyld og dækningsafgift), skal Borgerrepræsentationen tage stilling til, om Københavns Kommune fortsat ønsker at opkræve de fire typer af ejendomsbidrag fra 2024 og frem. Det er den enkelte kommune, som beslutter, om der skal opkræves ejendomsbidrag, jf. bilag 1. Alternativet til ikke at opkræve ejendomsbidrag er, at der i stedet gives en bevilling til at løse opgaven. Med udgangspunkt i opkrævningen af ejendomsbidrag i 2023 vil den årlige bevilling skulle være 50-55 mio. kr. (eksklusive affaldsgebyr). Dette vil samtidig medføre et mindre fald i administrationsudgifter til opkrævning af ejendomsbidrag estimeret til 0,5-1,0 mio. kr.

I det tilfælde, at opkrævning af de fire typer af ejendomsbidrag opretholdes fra 2024 og frem, skal der tages stilling, hvor mange rater bidragene skal opkræves over, samt om kommunen fortsat skal yde lån til pensionister til betaling af ejendomsbidragene.

Økonomiforvaltningen bemærker, at muligheden for lån til betaling af ejendomsskat og ejendomsbidrag kun er relevant for pensionister med friværdi i egen bolig.

Løsning

Økonomiforvaltningen indstiller, at opkrævningen af de fire typer af ejendomsbidrag opretholdes i Københavns Kommune fra 2024 og frem. Fordelen ved, at ejendomsbidragene opkræves selvstændigt er, at betalingen bedre afspejler de enkelte ejeres efterspørgsel og forbrug.

Økonomiforvaltningen indstiller samtidig, at ejendomsbidragene fremadrettet opkræves via én årlig rate med forfald 1. februar i kalenderåret i stedet for to årlige rater. Baggrunden for at gå fra to årlige rater til én rate pr. år er et hensyn til at reducere de administrative udgifter til opgaven sammenholdt med opkrævningens relativt beskedne størrelse. En typisk husholdning i Københavns Kommune betaler ca. 3.600 kr. pr. år i ejendomsbidrag.  Konsekvensen ved at ændre fra to rater til én rate er, at boligejerne i gennemsnit vil skulle betale 3.600 kr. i februar i stedet for 1.800 kr. i februar og 1.800 kr. i august, jf. tabel 1.  

Tabel 1. Betaling af ejendomsbidrag for en typisk husholdning i Københavns Kommune

 

Opkrævning via to rater

Opkrævning via én rate

Rottebekæmpelse

63,54 kr.

63,54 kr.

127,07 kr.

Affald

1.725,51 kr.

1.725,51 kr.

3.451,02 kr.

I alt for en typisk husholdning

1.789,05 kr.

1.789,05 kr.

3.578,10 kr.

Det er samtidig Økonomiforvaltningens indstilling, at Københavns Kommune fra 2024 og frem ikke tilbyder lån til pensionister til betaling af ejendomsbidrag, jf. bilag 1. Økonomiforvaltningen bemærker i den forbindelse, at det alene er pensionister med friværdi i egen bolig, som kan få lån til betaling af ejendomsbidrag. 

Dette indstilles ud fra en samlet vurdering af de administrative omkostninger til at yde og vedligeholde lånene sammenholdt med lånenes gennemsnitlige beskedne størrelse (i 2023 er den gennemsnitlige betaling for ejendomsbidrag ca. 4.000 kr. pr. år for pensionister med lån til ejendomsskat og ejendomsbidrag).

Hertil kommer, at pensionisterne får forbedret låneordningerne ved staten, da stigninger i ikke kun ejendomsskatten, men også ejendomsværdiskatten fremadrettet vil kunne indefryses.  

Økonomiforvaltningen bemærker i den forbindelse, at anbefalingen om ikke længere at tilbyde lån til betaling af ejendomsbidrag alene gælder fremtidige låneansøgninger (2024 og frem). Pensionister, der i dag har en låneordning, der dækker både ejendomsskat og ejendomsbidrag, vil således fremadrettet kunne videreføre deres låneordning til de kommunale ejendomsbidrag.

Økonomi

Økonomiforvaltningen skønner, at der vil være en mindre administrativ besparelse (i størrelsesordenen 0,5 mio. kr.) ved, at der fremadrettet ikke ydes lån til pensionister til betaling af ejendomsbidrag.

Derudover vil risikoen for tab, hvis ejerne ikke kan tilbagebetale lånene, elimineres.

Videre proces

Økonomiforvaltningen informerer om reglerne på kommunens hjemmeside samt på bagsiden af de kommende bidragsbilletter.

Nuværende låntagere orienteres pr. brev om, at de fortsat vil have lån til ejendomsbidrag fra 2024 og frem, hvis ikke de har henvendt sig til kommunen med ønske om det modsatte inden en given frist. Det betyder, at hvis der i dag er ydet lån til betaling af ejendomsbidrag, så er det også muligt at få lån til betaling af ejendomsbidrag fremadrettet, så længe, der er ledig friværdi i boligen.

 

Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Opkrævning af ejendomsbidrag samt lån til betaling af ejendomsbidrag (2023-0343289)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2023

Økonomiudvalget besluttede at sende sagen retur til Økonomiforvaltningen med henblik på høring af Ældrerådet.

Til top