Mødedato: 03.10.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Indtægtsbevilling til udvikling af et CO2-beregningsværktøj på bydelsniveau

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Teknik- og Miljøforvaltningen har fået tilsagn om tilskud fra Realdania til at Københavns Kommune deltager i udvikling af et nyt CO2 beregningsværktøj, der kan kvalificere beslutninger i lokalplanlægningen ud fra CO2 data. Beregningsværktøjet er et initiativ under Plan 22+, som er en femårig indsats fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen og Realdania. Københavns Kommune er projektejer og skal samarbejde med Middelfart Kommune, Henning Larsen Architects og BUILD. Værktøjet skal bruges af kommunale planlæggere til at synliggøre en given lokalplans CO2-mæssige konsekvenser.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra Realdania på 0,45 mio. kr. til at deltage i udviklingen af et CO2-beregningsværktøj på bydelsniveau. Der skal på den baggrund gives en indtægtsbevilling på 0,45 mio. kr. og en udgiftsbevilling på 0,37 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. økonomiafsnittet.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har den 23. august 2023 fået tilsagn om tilskud fra Realdania (bilag 2) til at indgå i et projekt, der understøtter København som klimaneutral by, jf. KBH 2025 Klimaplanen (BR 23. august 2012), København som klimapositiv i 2035 samt pejlemærkerne for Klimaplan 2035.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra Realdania kan modtages og anvendes til at deltage i udvikling af et CO2-beregningsværktøj på bydelsniveau.

Af Københavns Kommunes Bevillingsregler, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 10. december 2020, fremgår, at Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indtægter til kommunale aktiviteter.

Løsning

CO2 beregningsværktøjet udvikles i regi af det Realdaniafinansierede initiativ Plan 22+, som er en femårig indsats fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen og Realdania, som frem mod 2027 skal udvikle ny viden og redskaber til at indfri klimamålsætninger gennem den fysiske planlægning.

Projektet er et samarbejde med Middelfart Kommune, Henning Larsen Architects og BUILD om at skabe et nationalt open-sourceværktøj for kommunale planlæggere til at synliggøre en given lokalplans CO2-mæssige konsekvenser. Københavns Kommune er projektejer og har den overordnede projektledelse.

Projektets parter skal i samarbejde og baseret på modellen Urban Decarb (et designværktøj, der kortlægger og visualiserer livscyklusbaseret CO2-data på byskala) udvikle et GIS-baseret program til planlæggere, der giver værktøjer til at analysere områder og projektforslag i den kommunale lokalplanlægning. Værktøjet skal baseres på bygning- og infrastrukturdata og vil inkludere livscyklusstadier i henhold til Bygningsreglementet og dermed inkludere emissioner både fra produktion af materialer, drift, udskiftninger og end-of-life. Derudover skal det undersøges, hvordan indirekte CO2-kilder og besparelser, såsom stationsnærhed eller metro, kan estimeres, og derved om mobilitet kan inkluderes i værktøjet. Arbejdet foregår i tæt samarbejde med Københavns- og Middelfart Kommune for at gøre det direkte brugbart for landets kommunale planlæggere. Værktøjet skal dermed gøre det muligt at lave realtime konsekvensanalyser ved forskellige design- og planlægningsscenarier. 

For eksempel ville CO2-beregninger kunne ligge som bilag til en indstilling om en lokalplan hvor der fremlægges flere scenarier, og være en del af det politiske beslutningsgrundlag. Dette vil understøtte Københavns Kommunes klimamålsætninger.

CO2-beregningerne vil være et supplement til Københavns Kommunes eget bæredygtighedsværktøj, hvis dette fortsætter eller til en eventuel videreudvikling heraf, som afhænger af Budget 2024. Der er til Budget 2024 indspillet et budgetnotat om ”Klima i lokalplanlægningen og videreudvikling af bæredygtighedsværktøj”.

Projektet påbegyndes hurtigst muligt forventes afsluttet medio 2024.

Politisk handlerum

Hvis Teknik- og Miljøforvaltningen ikke modtager tilskud fra Realdania, vil det ikke være muligt at gennemføre projektet.

Økonomi

Københavns Kommunes del af projektet udgør 0,25 mio. kr. af en samlet økonomisk ramme på 1,05 mio. kr. Disse midler er allerede finansieret ved Klimaplanen og ved medarbejderressourcer.

Projektet er 19 % finansieret af Middelfart Kommune, 14% finansieret af Henning Larsen Architects, 43 % finansieret af Realdania og Københavns Kommune finansierer dermed selv 24 %, hvoraf halvdelen er i form af medarbejderressourcer. Der skal betales fondsmoms i forbindelse med tilskuddet, som er medregnet i den samlede økonomiske ramme. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ingen afledte driftsudgifter i forbindelse med projektet.

Københavns Kommune er projektejer og står for udbetaling af midler til projektets parter.

De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af de 0,45 mio. kr. fra Plan 22+, udbetalt af Realdania, fremgår af tabel 1. Projektet påbegyndes hurtigst muligt og afsluttes medio 2024. Da Realdania udbetaler efter projektets afslutning og efterfølgende afrapportering, modtages først udbetaling af midler ultimo 2024.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2024 p/l)

Varig?
ja/nej

 

2024

 

1.

TMU

1000 - Ordinær drift

0.52.89.1

I

  • 450

Nej

 

1.

TMU

1000 - Ordinær drift

0.52.89.1

U

371

Nej

 

1.

ØU

Finansposter

7.65.97.7

U

79

 

 

I alt

-

-

-

-

0

-

 

TMU = Teknik- og Miljøudvalget
ØU = Økonomiudvalget

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen Realdania om, at tilskud modtages og igangsætter projektet med de øvrige parter i projektet.

 

 Søren Wille / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra Realdania på 0,45 mio. kr. til at deltage i udviklingen af et CO2-beregningsværktøj på bydelsniveau. Der skal på den baggrund gives en indtægtsbevilling på 0,45 mio. kr. og en udgiftsbevilling på 0,37 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. september 2023

 

Den med teknisk ændringsforslag ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 18: Indtægtsbevilling til udvikling af et CO2-beregningsværktøj på bydelsniveau (2023-0325176)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2023

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top