Kommissorium for analyser om Amager Ressourcecenter
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at ”Kommissorium for analyse af modeller for selskabsgørelse af I/S Amager Ressourcecenter”, jf. bilag 2, godkendes.
Godkendelsen er med forbehold for vedtagelse i kommunalbestyrelserne i ARCs øvrige ejerkommuner.
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingen på sit møde den 18. september 2023.
Problemstilling
Folketinget har den 2. juni 2023 vedtaget ændringer af miljøbeskyttelsesloven, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven. Lovændringerne trådte i kraft den 1. juli 2023 og indebærer, at affaldsforbrændingsanlæg fra den 1. januar 2025 skal være udskilt i kapitalselskaber (aktieselskaber eller anpartsselskaber) og adskilt fra andre aktiviteter på affaldsområdet. Desuden skal kommunerne konkurrenceudsætte forbrændingen af borgernes restaffald med virkning fra senest den 1. juli 2025. En bred kreds af partier i Folketinget har desuden, den 30. august 2022, indgået en aftale om, at kommunernes affaldsindsamling og øvrige affaldsydelser skal selskabsgøres, så aktiviteterne bliver omfattet af momspligt. Aftalen forventes udmøntet i lovgivning i løbet af 2024 med en yderligere frist for implementering.
Løsning
ARC er et fælleskommunalt interessentskab, der varetager forbrænding af affald (energiproduktion), drift af genbrugsstationer og nærgenbrugsstationer, omlastning af indsamlede genanvendelige materialer mv. for de fem ejerkommuner. ARC varetager indsamling af affald for Dragør, Københavns og Tårnby kommuner, og det er på baggrund af en beslutning i Borgerrepræsentationen den 1. juni 2023 samt indstillingen ”Sorteringsanlæg til restaffald på Amager Ressourcecenter”, som behandles på samme møde i Teknik- og Miljøudvalget som nærværende indstilling, planlagt, at ARC i løbet af de kommende godt to år bygger et anlæg til sortering af restaffald fra Frederiksberg, Københavns og Tårnby Kommuner.
På baggrund af den fremtidige regulering af affaldsområdet er der, i samarbejde mellem de fem ejerkommuner, udarbejdet et kommissorium for en analyse af styringsmæssige og økonomiske forhold ved en selskabsgørelse af ARCs forbrændingsanlæg, indsamling og øvrige aktiviteter, jf. bilag 2. Det bemærkes, at et eventuelt fremtidigt anlæg til fangst af CO2 fra forbrændingsanlægget i fuld skala, vil, pga. lovkrav, medføre behov for endnu et selskab.
Analyserne foretages i en proces, der styres af ejerkommunerne med inddragelse af formandskabet i ARCs bestyrelse og direktør. Det bemærkes, at der først efter gennemførelse af analyserne kan forventes at blive vedtaget ny lovgivning, der udmønter Folketingets aftale af 30. august 2022 og fastlægger rammerne for selskabsgørelse af ARCs indsamlingsaktiviteter, genbrugsstationer, affaldsdeponi mv. Alligevel anbefaler forvaltningerne, at analyserne omfatter disse aktiviteter.
Analysearbejdet tager udgangspunkt i, at ARCs affaldsforbrændingsanlæg er relativt nyt. Derfor er selskabet gældstungt og har en lav soliditetsgrad. Krav i den nye lovgivning om betaling af garantiprovision vil påvirke ARCs økonomi. Derfor indgår en nærmere analyse af forbrændingsanlæggets økonomi samt rolle i forhold til forsyningssikkerheden i fjernvarmesystemet. Det skal med analysen bl.a. vurderes, om de økonomiske forhold på forbrændingsanlægget medfører, at der skal søges dispensation for fristen for selskabsgørelse den 1. januar 2025.
Kommissoriet indeholder, at der analyseres følgende tre overordnede modeller for den fremtidige organisering af de opgaver, der i dag varetages af ARC. Med hensyn til indsamlingsopgaven gør det sig gældende i alle tre modeller, at analyserne alene vedrører de tre ejerkommuner, der i dag har placeret opgaven i ARC, altså Dragør, Tårnby og København. Dermed indgår affaldsindsamling i Hvidovre Kommune og Frederiksberg Kommune ikke.
Model I
Udskillelse af ARCs aktiviteter i aktieselskaber i en holdingstruktur under det eksisterende I/S ARC.
Model II
Udskillelse af forbrændingsanlægget i et selskab ejet af I/S ARC, mens indsamlingsopgaverne mv. for de tre af ejerkommunerne placeres i et fælles eller flere særskilte kommunalt ejede selskaber med kommunerne som direkte ejere. Det skal i denne forbindelse vurderes, hvor drift af genbrugspladser og sorteringsanlægget kan placeres.
Model III
Udskillelse af de nuværende indsamlingsopgaver for de tre af ejerkommunerne, drift af genbrugspladser og forbrændingsaktiviteten placeres i andre selskaber, og vurdering af, hvor sorteringsanlægget kan placeres. I den forbindelse vurderes også muligheden for sammenlægning med andre affaldsforbrændingsanlæg.
Politisk handlerum
Hvis kommissoriet ikke godkendes, kan der forhandles et alternativt kommissorium mellem ejerkommunerne. Det bemærkes, at forsinkelser vil medføre, at tidsfristen i lovgivningen om selskabsmæssig udskillelse af forbrændingsaktiviteten senest den 1. januar 2025, kan blive vanskelig at overholde.
Økonomi
Analyserne gennemføres med bistand fra advokatfirmaet DLA Piper Denmark (i henhold til rammeaftale med Københavns Kommune) og revisionsselskabet PwC (efter to indhentede tilbud) og forventes at medføre omkostninger for omkring 2 mio. kr., der fordeles mellem ejerkommunerne efter ejerandel. Københavns Kommune skal afholde 67 %, svarende til ca. 1,3 mio. kr. Der indgår i lovbemærkningerne en vurdering af, at kommunernes omkostninger til selskabsgørelsen kan afholdes over affaldsgebyrerne, hvorfor de vil belaste den takstfinansierede bevilling til Affaldsområdet i 2023 og 2024. Udgifterne forventes at kunne dækkes af de godkendte affaldsgebyrer for 2023 og de foreslåede affaldsgebyrer for 2024, som forventes vedtaget med Budget 2024, så der er ikke behov for en særskilt bevilling til formålet.
Videre proces
Af hensyn til tidsplanen er det indledende analysearbejde påbegyndt med forbehold for kommissoriets endelige godkendelse i kommunalbestyrelserne. Det bemærkes, at rådgivernes indledende arbejde er af forberedende karakter til den egentlige analyse og foregriber således ikke de konkrete modelanalyser, der gennemføres efter den politiske behandling af kommissoriet. Analyserne forventes afsluttet i januar 2024, så der i første kvartal kan foretages en beslutning om valg af model for selskabsgørelse af ARCs aktiviteter. Herefter eksekveres selskabsgørelsen, så den kan træde i kraft inden fristen for gennemførelse den 1. januar 2025.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at ”Kommissorium for analyse af modeller for selskabsgørelse af I/S Amager Ressourcecenter”, jf. bilag 2, godkendes.
Godkendelsen er med forbehold for vedtagelse i kommunalbestyrelserne i ARCs øvrige ejerkommuner.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. september 2023
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”For Det Konservative Folkeparti er det væsentligt, at der i analysearbejdet fokuseres på løsningsmodeller, der skaber fremtidssikrede modeller for ARC, der fungerer i overensstemmelse med ånden i den lovgivning, der er vedtaget i Folketinget.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 12: Kommissorium for analyser om Amager Ressourcecenter (2023-0359459)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2023
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. september 2023:
”For Det Konservative Folkeparti er det væsentligt, at der i analysearbejdet fokuseres på løsningsmodeller, der skaber fremtidssikrede modeller for ARC, der fungerer i overensstemmelse med ånden i den lovgivning, der er vedtaget i Folketinget.”