Mødedato: 03.10.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Vendt ensretning i Kronprinsessegade, Indre By

Se alle bilag

For at fjerne et missing link i cykelforbindelsen PLUSnettet fra Indre by til Østerbro skal der tages stilling til projektforslag om vendt ensretning og en modstrømscykelsti i Kronprinsessegade mellem Gothersgade og Sølvgade og frigivelse af anlægsmidler til projektet.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. til etablering af vendt ensretning og en modstrømscykelsti i Kronprinsessegade mellem Gothersgade og Sølvgade. Bevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der tilbageføres 0,09 mio. kr. til kommunekassen på baggrund af seks parkeringspladser, der ikke nedlægges, men som Teknik- og Miljøudvalget blev kompenseret for i Budget 2013.

Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. september 2017 standsede Jakob Næsager (C) sagen i medfør af kommunestyrelseslovens § 23, jf. ”Oversigt over politisk behandling”, og sagen indbringes dermed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Ved Budget 2013 (Borgerrepræsentationen (BR) 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) (Cykelpakke VI) blev der afsat 2,5 mio. kr. til at vende ensretningen i Kronprinsessegade for biler på strækningen fra Gothersgade til Sølvgade og at etablere en modstrømscykelsti, så cyklisterne kan cykle i begge retninger i den ensrettede gade. Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler.

Løsning

Projektet er 30 måneder forsinket. Forvaltningen har afventet en kontrol af trafikafviklingen i krydset Øster Voldgade/Gothersgade efter færdiggørelsen af Ny Nørreport, fordi det har været en forudsætning for politiets godkendelse, at der ikke skete en forringelse af trafikafviklingen i krydset. Projektet er blevet yderligere forsinket, fordi forvaltningen og HOFOR har arbejdet med at indarbejde et skybrudsprojekt for Kronprinsessegade/Gothersgade og Store Kongensgade/Gothersgade. Skybrudsprojektet er meget forsinket, og de to projekter er nu skilt ad. Skybrudsprojektet forventes ikke at give yderligere gener for beboere eller trafikafviklingen i Kronprinsessegade, fordi skybrudsprojektet skal gennemføres i Gothersgade og kun i mindre omfang ved krydset i Kronprinsessegade. Udvalget er orienteret om projektets forsinkelse – bl.a. ved 2. reperiodisering den 29. maj 2017.

På Bremerholm og i Gothersgade blev der i 2013 etableret modstrømscykelstier, som er en del af PLUSnettet. For cyklister, der skal videre mod Østerbro, mangler et link i Kronprinsessegade, da gaden er ensrettet i retning mod Indre By. Bilag 1 indeholder et oversigtskort og bilag 2 de eksisterende forhold.

Forvaltningen har udarbejdet et projektforslag for Kronprinsessegade, så cyklisterne kan cykle i begge retninger i Kronprinsessegade, jf. bilag 3.

Færdselsretningen vendes i Kronprinsessegade, så biltrafikken skal køre fra Gothersgade mod Sølvgade. Cyklister, der skal fra Gothersgade til Sølvgade, skal med forslaget køre sammen med bilerne (”medstrøms”) frem til lige før krydset ved Sølvgade, hvor der etableres en cykelbane, jf. bilag 3C. Forvaltningen vurderer, at det er en sikkerhedsmæssig forsvarlig løsning, fordi den tilladte hastighed er lav (40 km/t), og der samtidig etableres hastighedsdæmpende foranstaltninger. Cyklister, der skal fra Sølvgade til Gothersgade, skal cykle på den eksisterende cykelsti langs Kongens Have, som derved bliver en modstrømscykelsti.

I Sølvgade anlægges en ny cykelsti ved krydset til Kronprinsessegade for at forbedre cyklisternes vej op til krydset, jf. bilag 3C. For at give bedre plads og tilgængelighed for fodgængerne etableres fortovsudbygninger ved David Samling og ved Dronningens Tværgade og en hævet flade og en overkørsel til Kongens Have, jf. bilag 3B.

I Dronningens Tværgade etableres standsningsforbud og tilladelse til af- og pålæsning af hensyn til Hotel Christian IV og David Samling, jf. bilag 3D. Lastbiler med en længde på over 14 meter får ved forslaget forbud mod at svinge til højre fra Gothersgade og ned af Kronprinsessegade og på tilfarten til Dronningens Tværgade, da der er tale om smalle gader.

For at understøtte Fællesskab Københavns målsætning om at øge københavnernes tilfredshed med cykelparkering vil der i projektet tillige blive etableret 58 nye cykelparkeringspladser i Kronprinsessegade, jf. bilag 3B. Pladserne placeres ud for Kronprinsessegade nr. 20, 30 og 38 og i Dronningens Tværgade/Kronprinsessegade ud for nr. 38 og 40, jf. bilag 3B. Derudover vil der i overensstemmelse med Københavns Kommunes strategi for Bynatur, 2015-2025, blive plantet to kirsebærtræer ved vejudmundingen til Dronningens Tværgade, jf. bilag 3B.

Projektet i Kronprinsessegade vil give et naturligt og jævnt forløb for cyklisterne og give en sikker og tryg forbindelse videre ind mod indre by og ud mod Østerbro. Projektet vil øge fremkommeligheden for de cyklister, der skal videre ud af Kronprinsessegade mod Østerport.

Vurdering af trafikale konsekvenser
Der er i dag 3.300 køretøjer og 4.000 cyklister i årsdøgnstrafik i Kronprinsessegade. Der forventes et fald til ca. 1.300-2.000 køretøjer og en stigning til i alt ca. 8.000 cyklister i årsdøgntrafik, når vendingen af ensretningen er etableret, og der kan cykles i begge retninger. Den forventede cykeltrafik kan afvikles uden kapacitetsproblemer på modstrømscykelstien.

Vending af ensretningen i Kronprinsessegade forventes at ville medføre en omfordeling af biltrafik på det primære vejnet i området nordfra til Indre By fx via Store Kongensgade, Toldbodgade og Holbergsgade. Tættere mod Indre by forventes biltrafikken at flytte fra Kronprinsessegade til Øster Voldgade, Gothersgade og Bremerholm eller Sølvgade og Borgergade.

Den nordlige del af Kronprinsessegade fra Øster Voldgade til Sølvgade benyttes i dag af meget få bilister, og forvaltningen vurderer, at antallet af bilister på denne strækning vil falde, når projektet er realiseret fordi gadens ensretninger bliver modsatrettede.

Trafikafviklingen i krydset Øster Voldgade/Gothersgade forventes uændret efter projektet. Skulle det vise sig, at projektet giver anledning til kø i venstresvingsbanen på Øster Voldgade, kan grøntiden i signalanlægget i krydset justeres. Der er ingen busruter på projektstrækningen.

Konsekvenser for parkering
I forbindelse med Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) blev det skønnet, at der var behov for at nedlægge seks parkeringspladser for at gennemføre projektet. Ved projekteringen har forvaltningen optimeret udnyttelsen af gadeforløbet og rykket rundt på de eksisterende parkeringspladser, hvorved det undgås, at der skal nedlægges parkeringspladser, jf. bilag 4.

Høring
Politiet, Sølvgades Skole og Indre By Lokaludvalg er hørt om projektforslaget, jf. bilag 5.

Projektforslaget er godkendt af politiet. Sølvgades Skole mener, at projektet vil forbedre forholdene for deres elever. Indre By Lokaludvalg er generelt positive over for forslaget, men bekymret for, at biltrafikken flyttes til tilstødende gader og har foreslået, at projektet gennemføres som et forsøg i et halvt år. Forvaltningen har i overensstemmelse med beslutningen ved Budget 2013 fremlagt et forslag til en permanent løsning. Ved et midlertidig anlæg skal vejgeometrien i krydsene i Gothersgade og Sølvgade ændres, ligesom helleanlæg, signalanlæg, afstribning af vognbaner og skilte skal tilpasses en ændring af ensretningen.

Lokaludvalget har ligeledes foreslået en række tiltag til gavn for cyklisterne, fx at fjerne alle parkeringspladser i gaden for at etablere en cykelsti og bredere fortove, at etablere en cykelbane bag ved parkeringspladserne på strækningen og at fjerne fortovet langs Kongens Have og etablere to cykelstier i gaden. Forvaltningen har ikke arbejdet videre med forslagene, da de ikke kan realiseres inden for projektets rammer, jf. bilag 5 med alle forslag og høringsbidrag og forvaltningens bemærkninger.

Økonomi

I Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) blev der i ”Cykelpakke VI” afsat 2,5 mio. kr. (2013 p/l) til at vende ensretningen i Kronprinsessegade for biler på strækningen fra Gothersgade til Sølvgade og etablere en modstrømscykelsti, så cyklisterne kan cykle i begge retninger. Af de 2,5 mio. kr. (2013 p/l) var 0,25 mio. kr. (2013 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2013. Med denne indstilling skal det resterende beløb på 2,25 mio. kr. (2013 p/l) frigives. De 2,25 mio. kr. (2013 p/l) svarer til 2,4 mio. kr. i 2018 p/l. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. nedenstående tabel:

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2018 p/l)

 

2018

TMU

CP VI – Kronprinsessegade

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

2.414

I alt

-

-

-

2.414

 

 

 

 


TMU = Teknik og Miljøudvalget.

Udgifterne til projektet forventes at udgøre i alt 3,65 mio. kr. Projektet er tilført 1,0 mio. kr. (2017 p/l) fra Overskuds-/Underskudsmodellen, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning 29. maj 2017. De 1,0 mio. kr. (2017 p/l) blev frigivet i forbindelse med sagen ”Bevillingsmæssige ændringer 2. kvartal” (TMU 21. august 2017) og endelig godkendt af Borgerrepræsentationen den 31. august 2017. Projektet forventes at ville påvirke Teknik- og Miljøforvaltningens driftsøkonomi minimalt.

Konsekvenser for parkering
I forbindelse med Budget 2013 blev det skønnet, at der var behov for at nedlægge seks parkeringspladser for at gennemføre projektet. Ved projekteringen har forvaltningen optimeret udnyttelsen af gadeforløbet og rykket rundt på de eksisterende parkeringspladser, hvorved det undgås, at der skal nedlægges parkeringspladser, jf. bilag 4. Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget blev med Budget 2013 nedskrevet med 0,08 mio. kr. (2013 p/l) på baggrund af de seks parkeringspladser, og de 0,08 mio. kr. (2013 p/l) ønskes med denne indstilling tilbageført kommunekassen jf. tabellen nedenfor.

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?
ja
/nej

2017

(2017 p/l)

2018
(2018 p/l)

3.

TMU

1450 Parkering

2.22.07.1

I

-85

-86

Ja

3.

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

85

86

Ja

I alt

-

-

-

-

0

0

-

TMU = Teknik- og Miljøudvalget

ØU = Økonomiudvalget

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Projektet forventes anlagt i perioden marts til juni 2018.

 

Pernille Andersen                                     /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og anlæg.     

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. til etablering af vendt ensretning og en modstrømscykelsti i Kronprinsessegade mellem Gothersgade og Sølvgade. Bevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  3. at der tilbageføres 0,09 mio. kr. til kommunekassen på baggrund af seks parkeringspladser, der ikke nedlægges, men som Teknik- og Miljøudvalget blev kompenseret for i Budget 2013.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. september 2017

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, I, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev med det tekniske ændringsforslag anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, I, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

 

Jakob Næsager (C) standsede sagen i medfør af kommunestyrelseslovens § 23, og sagen indbringes dermed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Dagsordenspunkt 16: Vendt ensretning i Kronprinsessegade, Indre By (2017-0218447)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, O og I.

Imod stemte: V og C.

Til top