Mødedato: 03.09.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Halvårsrapport om sygefravær 2013

Se alle bilag

Halvårsrapporten om sygefravær giver et midtvejsbillede af, om kommunen og forvaltningerne ser ud til at nå årets måltal for sygefravær. På baggrund af opgørelser over sygefraværet for 1. halvår 2013 vises en beregnet prognose for 2013, der sammenholdes med måltallene. Desuden vises udviklingen for de seneste tre halvår.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at "Halvårsrapport 2013 om sygefravær" tages til efterretning,
  2. at indskærpe overfor de forvaltninger, der ikke ser ud til at nå deres måltal, at gøre en særlig indsats. Det drejer sig om: Børne- og Ungdomsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Sundhedsforvaltningen.

Problemstilling

Stagnation i sygefraværet efter 5 år med konstant fald
Sygefraværet har været støt faldende i Københavns Kommune siden 2007. De seneste fem år er sygefraværet nedbragt med 4 dagsværk, svarende til 24 %. Sygefraværsniveauet ved udgangen af 2012 svarer til, at ca. 500 fuldtidsansatte mere er i arbejde hver dag ift. 2007 - eller at kommunen får arbejdskraft for den lønsum på i alt ca. 208 mio kr. årligt, der før gik til sygdom. 

Men halvårsopgørelsen 2013 viser desværre, at sygefraværet pr. juni ligger på samme niveau som i 2012, og tendensen er således under pres.

Kommunen ser ikke ud til at nå sine måltal for 2013


Den generelle tendens i nærværende halvårsopgørelse over sygefraværet i Københavns Kommune er, at sygefraværet for de fleste områder ligger på samme eller endog lidt højere niveau end for et halvt år siden.  

Det gennemsnitlige sygefravær steg med 0,2 dag i 1. halvår 2013 i forhold til 2. halvår 2012. Når sygefraværet opgøres i løbende 12 måneders perioder lå det pr. juni 2013 på 12,7 dag, hvilket er akkurat det samme niveau som ved udgangen af 2012.

Udebliver en positiv udvikling i sygefraværet, vil kommunen – og forvaltningerne - ikke nå deres måltal for 2013. Prognosen for 2013 viser, at sygefraværet vil ligge uændret på 12,7 dag i gennemsnit pr. ansat i Københavns Kommune, hvorfor kommunens mål om en reduktion på 0,6 dag i 2013 ikke vil blive nået.

Samme tendens ses i de fleste forvaltninger. I de tre største forvaltninger – Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen - enten steg sygefraværet en anelse i 1. halvår 2013, eller det lå uændret. Også Teknik- og Miljøforvaltningen – der ellers har haft markant faldende sygefravær i de seneste årsopgørelser – har haft stigende sygefravær de seneste to halvår. Hvis ikke tendensen ændres, vil ingen af disse fire forvaltninger nå deres måltal. Værst ser det ud for Børne- og Ungdomsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, der vil ende mere end en dag fra deres måltal, idet prognosen viser, at disse to forvaltninger faktisk vil få et højere sygefravær i 2013 end i 2012. Sundheds- og Omsorgsforvaltningenog Socialforvaltningen vil være hhv. 0,4 og 0,2 dag fra deres måltal.

Blandt de mindste forvaltninger – der også har det laveste sygefravær – har Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen også haft højere sygefravær i 1. halvår 2013, og prognosen viser, at heller ikke disse to forvaltninger vil nå deres måltal. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen adskiller sig positivt fra den generelle tendens, idet forvaltningen har haft faldende sygefravær de seneste to halvår, og forvaltningen vil som den eneste nå sit måltal, hvis udviklingen fastholdes.

Faggrupper – samme tendens med enkelte undtagelser
De største faggrupper i kommunen udviser samme tendens som på kommuneniveau (side 8 i rapporten). Undtagelsen er syge- og sundhedsplejerskerne samt folkeskolelærerne, der begge har haft højere sygefravær i 1. halvår 2013 i forhold til sidste halvår. Syge- og sundhedsplejerskerne har haft stigende sygefravær to halvår i træk. Folkeskolelærerne – hvis sygefravær ellers plejer at ligge i den lavere ende – havde med 6,4 dag pr. halvår et markant højere sygefravær i 1. halvår 2013 end de foregående to halvår.

Københavns Kommune fortsat i den dårlige ende ift. øvrige kommuner
KRL (Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, tidligere FLD) offentliggjorde kommunernes sygefravær for 2012 i juni. Københavns Kommune lå i 2012 på en 65. plads, når sygefraværet for landets 98 rangeres efter laveste sygefravær. Dette er 23 pladser bedre end året før. 6-by kommunerne har nogenlunde samme sygefraværsniveau, idet Esbjerg dog har væsentligt lavere sygefravær.

 

Løsning

Centralt igangsatte tiltag i Børne- og Ungdomsforvaltningen
Som et led i indsatsen til at nedbringe sygefraværet i Børne- og Ungdomsforvaltningen, er der henover forsommeren 2013 udrullet differentierede og individuelle sygefraværsmåltal. Forvaltningens niveau 2 og 3 ledere har været i dialog med deres respektive chefer og direktører om forhandling af individuelle sygefraværsmåltal. Hvert kvartal følges op på sygefraværsmåltallene. Indsatsen blev forelagt Børne- og Ungdomsudvalget i april 2013.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har afholdt et møde med Deloitte om udarbejdelse af en undersøgelse af, om de såkaldte "Øv-dage" praktiseres på arbejdspladserne. Status er, at Deloitte p.t. arbejder på at udforme et projektdesign. Når projektdesignet er godkendt af forvaltningen, kan der siges mere om, hvornår rapporten forventes færdig.

Task Force intervention til arbejdspladser med meget højt sygefravær
I foråret 2013 harTask Forcen i Arbejdsmiljø København sammen med forvaltningerne startet interventioner op i 47 enheder/arbejdspladser - heraf 27 fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, 8 fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, 6 fra Socialforvaltningen, 2 fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, 1 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og 1 fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Halvårsrapport 2013 om sygefravær

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. september 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning. Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top