Mødedato: 03.06.2008, kl. 15:15

Håndtering af pensionsudgifter mv. (Børne- og Ungdomsudvalget)

Se alle bilag

Håndtering af pensionsudgifter mv. (Børne- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 3. juni 2008

 

 


J.nr. ØU 248/2008

 

5. Håndtering af pensionsudgifter mv. (Børne- og Ungdomsudvalget)

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.                  at Børne- og Ungdomsudvalget godtgøres de stigende pensionsudgifter i 2009, jf. BUUs budgetforslag 2009,

2.                  at budgetprocessen fremadrettet ændres, således at der politisk tages samlet stilling til alle op- og nedskrivninger af udvalgenes budgetrammer i forbindelse med budgetforhandlingerne i efteråret, herunder finansiering af stigende pensionsudgifter.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen ikke godkendes.

Økonomiforvaltningen fremlagde i forbindelse med sagen vedrørende de økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2009 og budgetoverslag 2010-2012 (ØU 51/2008) de forventede merudgifter for de enkelte udvalg som følge af overgangen fra tjenestemands- til overenskomstansættelse samt forslag til håndtering heraf. Økonomiudvalget besluttede på mødet den 5. februar 2008 i forbindelse med sagen, at udvalgenes pensionsudgifter i 2009 afholdes af de enkelte udvalg. Der henvises til vedlagte notat.

Økonomiudvalget anbefaler, at Økonomiforvaltningen i forbindelse med sagen vedrørende de økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2010 igen overfor Økonomiudvalget synliggør merudgifterne for de enkelte udvalg og fremlægger forslag til håndtering heraf.

 

Problemstilling

For BUUs område kan det for 2009 beregnes (se bilag 1), at der i lighed med de foregående mange år er stigende pensionsudgifter til det stigende antal overenskomstansatte. Pensionsudgiften til de afgående tjenestemænd belaster ikke fagudvalgene, idet det er en del af Økonomiudvalgets budgetposter.

Isoleret set, har det inden for den seneste årrække været nødvendigt for BUU at identificere tocifrede millionbeløb i besparelser for at kunne opretholde serviceniveauet over for den enkelte borger. 

For årene 2008 og 2009 forventes en varig merudgift til pensionsbidrag i BUU på 27,7 mio. kr. Skønsmæssigt er den varige udgiftsstigning for hele kommunen for samme periode i alt 58,9 mio. kr. Merudgiften kan i dag alene dækkes ved at finde kompenserende besparelser i form af udlagte serviceforringelser på kommunens skoler og institutioner.

Der forventes i BUUs merudgifter til pension akkumuleret frem til 2018, er i størrelsesordenen 773 mio.kr. og i alt 2,26 mia. kr. akkumuleret frem til år 2030.  For Københavns kommune som helhed, skønnes den akkumulerede merudgift til Håndtering af pensionsudgifter mv pension at udgøre henholdsvis 1,64 mia. kr. (2018) og 4,8 mia. kr. (2030).

Forvaltning

Andel, tjenestemænd

   år 2018

  ( mio.kr )

   år 2030

  ( mio.kr )

BIF

3 %

55,3

161,7

BUF

47 %

772,9

2.262,2

KKF

9 %

141,4

414,0

SOF

13 %

219,6

642,8

SUF

5 %

82,7

242,1

TMF

9 %

153,6

449,6

ØKF

13 %

214,4

627,6

I alt

100 %

1.640,0

4.800,0

 

Parallelt med at udvalgene identificerer besparelser til det fælles politiske prioriteringsrum, så pålægges udvalgene at finansiere diverse indirekte besparelser – det være sig midler til at dække en manko i forhold til DUT-afregning (hvis kommunen forbruger mere på DUT-områder end tilført via bloktilskuddet), stigende udgifter for den fælles barselsfond eller udviklingen i pensionsudgifter ved erstatning af tjenestemandsansatte med overenskomstansatte.

I fald udgangspunktet for drøftelserne om anvendelsen af prioriteringsrummet skal udtrykke den reelle og fulde omprioritering af service i kommunen, så bør den indirekte omstilling, der foregår via de nævnte områder medregnes og en omfordeling bør foretages.

 

Løsning

Tjenestemændenes afgang fra kommunen betyder uundgåeligt, at der i stedet ansættes overenskomstansatte.  I modsætning til ved tjenestemænd, belastes kommunen løbende af pensionsudgiften, da der ved overenskomstansættelse foretages en løbende indbetaling af pensionsbidraget til en pensionsopsparing. Denne udgift påhviler det enkelte udvalg. Til gengæld belastes Økonomiudvalget ikke af pensionsudgiften for de overenskomstansatte, som ved pensionering vil få deres pension betalt fra pensionskassen. På længere sigt betyder dette, at udgiften til pension flyttes fra Økonomiudvalget til fagudvalgene.

Ændringen bevirker, at der i en overgangsperiode er en dobbelt udgift til pension: Dels skal tjenestemandspensionerne findes i årets budget (i Økonomiforvaltningen), fordi der ikke er sket en hensættelse, dels skal udvalgene her og nu finansiere opsparingen til pension, - en pension som først vil blive udbetalt en gang ud i fremtiden.

For at øge gennemsigtigheden i Københavns Kommunes økonomistyring, og indfange den fulde omstilling i budgetprocessen for kommunen, foreslås det hermed at det bliver en del af budgetprocessen, at de indirekte men reelle nedskrivninger af udvalgenes rammer ikke blot indgår som tekniske justeringer af udvalgenes rammer, hvad enten de for nærværende foretages af Økonomiforvaltningen eller den enkelte forvaltning som en del af budgetprocessen.

Det foreslås dermed også at besparelser og merudgifter på fælles puljer for kommunen som helhed (eksempelvis pensionsudgifter, udgifter fra Barselsfonden, afvigelser på pris- og lønfremskrivning, etc.) puljes sammen, og at der tages en samlet politisk stillingtagen i forbindelse med budgetforhandlingerne i efteråret. Dermed bliver det i højere grad de samlede bevægelser i kommunens budget, der i efteråret bliver disponeret, og ikke alene omstillingen i prioriteringsrummet.

 

Økonomi

I fald ovennævnte løsningsforslag ikke følges (eksempelvis delvist for pensionsområdet), så vil det være nødvendigt for BUU at tage stilling til udmøntning af en tocifret millionbesparelse, umiddelbart efter budgetvedtagelsen. I fald en sådan besparelse ikke vedtages, så vil der under alle omstændigheder finde en besparelse sted, da de nuværende systemer for kompensation af skoler og institutioners stigende udgifter til pensioner dermed ikke kan opretholdes. Dermed vil besparelsen blive gennemført, men vil ramme helt arbitrært i forhold til hvilke enheder i forvaltningen, der oplever stor afgang af tjenestemandsansatte.

 

Videre proces

-

 

Bilag

-           Oversigt over politisk behandling

-           Notat til Økonomiforvaltningens indstilling

 

1.                  Notat om økonomiske effekter af ophøret af tjenestemandsansættelser

 

 

          Else Sommer                          Georg Bartholdy

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2008

Der blev stemt om indstillingen.

For stemte 9 medlemmer: A, B, C og V

Imod stemte 3 medlemmer: F og Ø

1 medlem undlod at stemme: O

Indstillingen blev dermed anbefalet.

Et enigt udvalg anmodede Økonomiforvaltningen om at komme med et forslag til alternativ finansiering af pensionsudgifterne.

 

Bo Asmus Kjeldgaard (F) afgav følgende protokolbemærkning: " Socialistisk Folkeparti mener, at budgettet skal være gennemskueligt og besparelser tydelige for københavnerne. De stigende pensionsudgifter medfører besparelser og et faldende serviceniveau, uden at det er klart for borgerne hvorfor, og uden at det er tydeliggjort i en politisk beslutning. Når der bliver sparet på folkeskolen, bocentre til psykisk syge, børnehaver osv. Skal københavnerne kunne se hvor pengene i stedet er brugt og hvorfor de mangler.

Pensionsudgifterne er uomgængelige og derfor bør de indgå p samme måde som demografi eller barselsfonden i budgettet, således at forvaltninger, der har særlige pensionsbelastninger kompenseres a priori budgetfasen."

 

 

 

 


 

Til top