Mødedato: 03.06.2003, kl. 15:00

Forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde

Forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 3. juni 2003

 

 


J.nr. ØU 181/2003

 

5. Forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler:

at vedtage forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde med henblik på offentliggørelse, idet forvaltningen efter udløbet af offentlighedsfasen vil fremkomme med indstilling om endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde,

at fastsætte offentlighedsfasen til to måneder, idet juli måned ikke medregnes, og

at vedtage den foreslåede dialogstrategi i form af afholdelse af et borgermøde og offentliggørelse ved annoncering, udsendelse og på kommunens hjemmeside.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2003

Udvalget tilsluttede sig et ændringsforslag fra F om, at offentlighedsfasen fastsættes til 3½ måned, idet juli måned ikke medregnes.

Indstillingen blev anbefalet med ovenstående ændring.

Ø afgav følgende bemærkning:

"Enhedslisten ønsker, at der etableres husbåde i Københavns Havn. Men det er en forudsætning, at husbådene er tilgængelige – ikke mindst økonomisk for almindelige mennesker. Den nylige vedtagelse i Københavns Havns bestyrelse, hvor et flertal med Overborgmesteren og Bygge- og Teknikborgmesteren i spidsen har vedtaget, at der skal gennemføres udbud for at finde beboerne på de første husbåde, betyder at det bliver tegnebogens størrelse, der afgør, om man kan få en husbåd. Den asociale boligpolitik i byen har i forvejen betydet, at havnefronten stort set er overladt til kontorpaladser og vanvittige dyre ejerlejligheder. Ved at lade markedskræfterne overtage husbådene overlades også vandet nu til velhaverne. Enhedslisten ønsker ikke at medvirke til at etablere et nyt Hellerup på vand, men konstaterer at en historisk chance for at skabe mangfoldighed i dele af havnen også her smides på gulvet."

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen

 

 

RESUME

Med vedtagelsen af Københavns Kommuneplan 2001 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes et samlet forslag til områder for husbåde i kommunen. Resultatet af denne beslutning er nærværende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001, der forelægges med forbehold for eventuelle mindre, redaktionelle rettelser i færdiggørelsen. Kommuneplantillægget fastlægger i hvilke områder, der må oplægges husbåde, og hvilke særlige rammebestemmelser, der er gældende i de enkelte områder.

I forhold til de principper, der var beskrevet i Kommuneplan 2001, hvor historiske byområder, offentlige parker og områder med boliger, herunder blandede områder med boliger og serviceerhverv ikke kunne anvendes til husbåde, markerer forslaget til kommuneplantillæg en ændring. Husbådene fastlægges primært til anvendelse som boliger og i mindre grad til institutioner, kulturelle formål og publikumsorientere serviceerhverv. Når husbåde anvendes som boliger, stiller de som sådan krav, der bedst honoreres i boligområder eller områder med en andel af boliger. Samtidig er der et ønske om, at husbådene skal tilføre havnen liv på vandet. De vil give aktiviteter og en oplevelse af variation, hvorved de supplerer boliger på land. Planlægningen sikrer via rammebestemmelser for størrelse, antal og tæthed, at boligbebyggelser mv. på land bevarer kontakten til vandet.

Der planlægges dog også for husbåde i tilknytning til områder, hvor der ikke i dag findes boliger. Det har betydning for de tilbud om infrastruktur, service mv., der er til rådighed, men det vurderes, at en længere afstand til visse faciliteter for beboerne opvejes af de særlige kvaliteter ved en bolig i tæt kontakt med vandet og i et spændende havnemiljø. I takt med byomdannelsen af disse områder vil deres infrastruktur og servicetilbud med tiden blive på højde med andre byområder.

Da husbåde primært må betragtes som boliger, stiller de på linie med tilsvarende på land visse krav til miljøforholdene. Fordi omdannelsen af havneområderne sker gradvis, vil en række af rammeområderne ikke kunne tages i brug på kort sigt, da der fortsat er virksomheder, der forårsager støj- eller luftforurening. Der kan først oplægges husbåde, når denne forurening enten er ophørt eller nedbragt til et for boliger forsvarligt niveau.

På denne baggrund vurderes det, at forslaget til kommuneplantillæg skaber mulighed for at placere op til 900 husbåde i Københavns havn. Antallet vil være helt afhængigt af husbådenes størrelse, idet der her er regnet med et gennemsnit for længden, der ligger under det maksimale for de enkelte rammeområder. Af disse husbåde vil omkring halvdelen ikke kunne placeres, før der er sket miljøforbedringer. På nogle placeringer, eksempelvis Nordhavn og Refshaleøen, forventes det, at miljøforholdene indebærer, at husbåde til beboelse ikke vil kunne realiseres i en årrække, mens der i andre områder kan forventes forbedringer inden for få år i forbindelse med byomdannelse af landarealerne.

Et kommuneplantillæg medfører ikke handlepligt for de grundejere og forvaltere af vandareal, der får mulighed for at etablere pladser til husbåde. Udnyttelsen af mulighederne forudsætter mange steder et samarbejde mellem flere parter for at tilvejebringe det nødvendige areal såvel på vandet som på land, hvor der er behov for vejadgang, p-pladser og andre faciliteter. Det må forventes, at en afklaring af vilkårene for etablering af pladser i nogle tilfælde kan tage længere tid eller må afvente udløb af bestående aftaler.

Der vurderes allerede i dag at være et mindre antal både i Københavns havn, der anvendes som husbåde. Kommuneplanlægningen retter sig mod at regulere fremtidige forhold og vil kun få betydning for benyttelse og udformning af eksisterende husbåde, hvis der sker ændringer, f.eks. ved udvidelse, ændret anvendelse eller flytning til en ny placering.

 


 


Til top