Mødedato: 03.06.2003, kl. 15:00

Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 3. juni 2003

 

 


J.nr. ØU 195/2003

 

32. Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at de af Økonomi- og Erhvervsministeriet tildelte rammer til byfornyelse i 2003 og        stipulerede rammer for 2004 og 2005 prioriteres som anført i indstillingen.

at byfornyelsesbeslutningerne fremmes som nedenfor anført, og at Bygge- og     Teknikforvaltningen bemyndiges til at afholde udgifterne ved planlægningen.

at gårdrydningsindsatsen opretholdes på 40 mio. kr., ved at kommunen betaler 16 mio. kr. uden statslig deltagelse eller mellemkommunal udligning i 2003.

at  der overføres 8 mill. kr. i udgifter fra Plan & Arkitektur konto 0.15.3 Byfornyelse og boligforbedring til Byggeri & Bolig, Grønne Gårde, konto 0.15.3 Byfornyelse og boligforbedring.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2003

Anbefalet

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen, at sagen henvises til Bygge- og Teknikudvalget med henblik på at få dokumentation for om midler, der ikke er forbrugt til statsstøttet byfornyelse og som er foreslået overflyttet til ikke statsstøttet byfornyelse, er lånefinansieret.

 

Der henvises endvidere til vedlagte notat.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2003

Udsat

 

 

Behandling: Økonomiudvalget

 

 

RESUME

I indstillingen er redegjort for byfornyelsens forløb i 2002, hvor kommunens andel af den statslige ramme udgjorde 459 mio. kr. i ordinær og 96 mio. kr. i ekstraordinær ramme til kvarterløft, d.v.s. i alt 555 mio. kr. eller 44,4 % af landsrammen på 1.250 mio. kr. Den københavnske ramme er for ca. 35 %´s vedkommende anvendt på enkeltejendomme, derunder kvarterløftsager og Boligkommissionssager og resten, ca. 65 % på karrévis indsats.

I 2002 blev der endvidere tildelt 25 mio. kr. i ekstra ordinær ramme til ældre almene afdelinger, samt efter støtteordningen Aftalt Boligforbedring meddelt reservation af 58 mio. kr. til 19 private andelsboligforeninger med i alt 888 lejligheder og ca. 220 mio. kr. til 58 private udlejningsejendomme med 1.792 lejligheder.

Økonomi- og Erhvervsministeriet har i 2003 tildelt Københavns Kommune en ordinær byfornyelsesramme på 358,6 mio. kr. Beslutningen for Ålandsgade-karréen og Valdemarsgade 52-56 foreslås tilsagnsdækket i 2003. Herudover afsættes midler til mertilsagn/ tillæg samt midler til Boligkommissionen, § 11, stk. 5 sager (forbedring af enkeltejendomme) og gårdrydning, der nu til dels foreslås gennemført uden statslig betaling af halvdelen af udgifterne. Dette betyder, at der foreslås overført 8 mio. kr. fra Plan & Arkitekturs budget til Byggeri & Bolig, hvorved de seneste års gårdrydningsaktiviteter vil kunne videreføres på uændret niveau.

Derudover kalkuleres i år 2003 med tildeling af ekstraordinære rammer på 191 mio. kr. til bygningsfornyelse, til fremtidssikring af ældre almene boligafdelinger, til kvarterløftene i Holmbladsgade-kvarteret, Kongens Enghave, Nørrebro Park-kvarteret og Nord-Vest samt til 2 helhedsorienterede byfornyelsesprojekter på Ydre Vesterbro og Tingbjerg-Utterslevhuse. De 2 sidstnævnte projekter udarbejdes hver indenfor en ramme på 10 mio. kr.

Herudover redegøres der for konsekvenserne af en lovændring, der i 2003 begrænser andelen af refusionsberettigede udgifter til 60 % af kommunens ramme samt for mulige fremtidige strategier i byfornyelsen, når den karrévise indsats har udspillet sin rolle.

For hvert af årene 2004 og 2005 antages under forudsætning af uændrede statslige bevillinger, at kommunens ordinære rammetildeling udgør 400 mio. kr., idet det formodes, at de ekstraordinære rammer på landsbasis vil udgøre en mindre andel i de kommende år. Såvel lovgivningsmæssige overvejelser samt usikkerheden om de statslige bevillingsrammer gør imidlertid budgetovervejelserne for disse år usikre. I 2004 foreslås på denne baggrund beslutninger for Nørre Side Allé-karréerne og Tøndergade-karréen tilsagnsdækket. I år 2005 foreslås beslutninger for Sundevedsgade-karréen, 1. etape af Runddel-karréen og Amerikavej-karréen tilsagnsdækket. For hvert år afsættes der ligeledes midler til mertilsagn/tillæg, Boligkommissionen, § 11, stk. 5 sager og gårdrydning.


 


Til top