Mødedato: 03.06.2003, kl. 15:00

Udmøntning af midler til miljøcertificering (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Udmøntning af midler til miljøcertificering (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 3. juni 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 203/2003

 

 

33.                Udmøntning af midler til miljøcertificering (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,

at der af puljen til miljøcertificering ydes støtte til et projekt om indførelse af miljøledelse på Københavns Kommunes Kursuscenter med 107.100 kr. i 2003, under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af overførsel af uforbrugte midler i puljen til miljøcertificering fra  2002 til 2003 og

at der af puljen til miljøcertificering bevilges midler til at gennemføre en evaluering af det hidtidige forløb med udmøntning af støttemidler til miljøcertificering af forvaltninger og institutioner med henblik på opfølgning på fremtidige tiltag på området inden for en ramme på 100.000 kr., under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af overførsel af uforbrugte midler i puljen til miljøcertificering fra  2002 til 2003.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 12. maj 2003

Tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tiltræder indstillingen om udmøntning af midler til miljøcertificering.

 

 

RESUME

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2001 blev der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

Der er i april 2003 indkommet en ansøgning fra Københavns Kommunes kursuscenter om et miljøledelsesprojekt. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vurderet projektet og finder det formålstjenligt, at der gives støtte til gennemførelsen af dette.

Af hensyn til fremtidige tiltag på området ønskes der gennemført en evaluering af det hidtidige forløb med udmøntning af støttemidler til miljøcertificering med afrapportering i efteråret 2003.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med fastlæggelsen af budget 2001 er der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner. Midlerne skal bruges til at støtte projekter, som gavner miljøet ved at fremme anvendelsen af miljøledelse og miljøcertificering i kommunens forvaltninger og institutioner.

Indsatsen skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes indtrædelse i "Dogme 2000 for kommuner og miljø" den 13. juni 2001. Dogme 2000 er et tæt og forpligtende samarbejde mellem kommuner, som vil gøre en ekstraordinær indsats for miljøet. I Dogme 2000 fastsættes konkrete mål for de deltagende kommuners miljøarbejde, men der er ingen tidsfrist for, hvornår målene skal være opfyldt. Det afgørende er, at man indleder en proces i retning af at kunne nå målene. Et af målene i Dogme 2000 omhandler forankring af miljøarbejdet. Det kræver, at kommunens forvaltninger og institutioner over tid lader sig miljøcertificere.

Før en forvaltning eller institution kan miljøcertificeres, skal der være indført et miljøledelsessystem, som er forankret i organisationen.

Miljøledelse er en metode til systematisk at få styr på sit ressourceforbrug og øvrige miljøpåvirkninger. Indførelse af miljøledelse indebærer, at der skal udformes en miljøpolitik, foretages en miljøgennemgang af institutionen samt udpeges indsatsområder med konkrete mål. Derudover skal institutionen udarbejde en handlingsplan for, hvordan målene nås samt periodevis evaluere indsatsen.

Der er etableret to internationale kravbeskrivelser til opbygningen af miljøledelsessystemer, dels ISO 14.001, der er vedtaget af den internationale standardiser ings-organisation, og dels EMAS-forordningen, der er en EU forordning, der bygger på ISO 14.001 og derudover omfatter en forpligtelse til at offentliggøre en miljøredegørelse, der beskriver virksomhedens miljøarbejde.

Beskrivelsen for miljøledelsessystem indeholder krav om, at der gennemføres en miljøkortlægning, opstilles miljømål og handlingsplaner, etableres driftsstyring for virksomheden, etableres rutiner for opfølgning på miljøarbejdet samt etableres rutiner for at virksomhedens ledelse periodisk evaluerer miljøarbejdet, herunder om miljømålene nås.

Kriterier for puljen, ansøgningsmaterialet samt hvordan arbejdet med at fremme miljøledelse og miljøcertificering i kommunen kan finde sted, har været drøftet i kommunens "Dogmeforum". Dogmeforummet har repræsentanter fra samtlige forvaltninger i Københavns Kommune.

Forvaltningerne bliver løbende opfordret til at søge midler fra puljen for miljøcertificering blandt andet ved møder i Dogmeforum og i arbejdsgruppen for miljøcertificering. Der er blevet gjort opmærksom på, at der kan ydes støtte til miljøcertificeringsprojekter både af økonomisk og rådgivningsmæssig karakter.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Kriterier for anvendelse af puljen

Der lægges vægt på, at projekterne

-                     enten er konkrete lokale miljøledelsesprojekter på institutioner, hvor der bl.a. kan ydes støtte til etablering af selve miljøledelsessystemet,

-                     er tværgående miljøledelsesprojekter f.eks. mellem forvaltninger eller grupper af institutioner, eller

-                     er særlige udviklingsprojekter, herunder rådgivning, information, kompetenceopbygning samt koordinerende funktioner

-                     er et kortlægningsprojekt med henblik på efterfølgende indførelse af miljøledelse.

Derudover lægges der vægt på, at projekterne på længere sigt er selvbærende samt, at de hviler på et rimeligt bredt organisatorisk grundlag. Det er også en fordel, hvis projekterne sammentænker flere dogmeelementer eller har en særlig demonstrationsværdi. Endelig kan eksisterende projekter have behov for "en hjælpende hånd" for at komme videre.

 

Præsentation og vurdering af projektet fra Københavns Kommunes Kursuscenter (KKK)

Københavns Kommunes Kursuscenters aktiviteter er organisations- og personaleudvikling for København Kommunes medarbejdere samt institutioner og forvaltninger, i form af kurser, uddannelser og konsulentbistand.

KKK ønsker at udvikle den erfarings- og vidensbase, der ligger bag disse aktiviteter, så miljø i en bred forståelse inddrages i alle relevante sammenhænge i kursuscenterets aktiviteter.

Dette ønskes at ske ved:

·        at udvikle koncepter for inddragelse af miljøaspekter i kursusafviklingen og udviklingsprocesserne,

·        at søge viden om hvordan miljø kan formidles for at sikre forankring i større sammenhænge og endelig ved

·        at formidle konkret viden om miljøledelse via kursusaktiviteter.

Projektet gennemføres ved:

·        at der udvikles og implementeres metoder og arbejdsgange til at sikre, at KKK's medarbejdere i den daglige drift er bevidste om at minimere påvirkningerne af miljøet.

·        at der udvikles og implementeres metoder og arbejdsgange som sikrer, at miljøledelse indtænkes og inddrages i KKK's aktiviteter i form af undervisning og konsulentydelser i alle relevante sammenhænge.

·        at der gennem KKK's møde med ansatte i Købehavns Kommune bidrages til at profilere miljøledelse som en naturlig del af aktiviteterne i Københavns Kommune i overensstemmelse med indholdet i Dogme 2000.
Det er i denne forbindelse tanken, at miljøledelsesprojektet skal samkøres med indførelse af økologi i Kursuscenterets kantine, for derigennem at sætte fokus på sund og bæredygtig mad for den enkelte og som en mulighed på institutionsniveau.

Miljø– og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet med indførelse af miljøledelse i KKK vil være med til at skabe en stærk profilering af mulighederne ved miljøledelse for institutioner, der ikke har en produktionsmæssig karakter men en mere vidensformidlingsmæssig karakter.

Støtten til KKK er i tråd med de tidligere bevillinger fra puljen til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

 

Præsentation af ønsket om gennemførelse af en evaluering af det hidtidige forløb med udmøntning af støttemidler til miljøcertificering

I forbindelse med budgettet for 2001 blev der afsat en pulje på 2 mio. kr. for årene 2001 -2004 til støtte for indførelse af miljøledelse i forvaltninger og institutioner. Puljen har til og med april 2003 8 projekter med en samlet ansøgningsramme på 5,2 mio. kr.

I forbindelse med Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling om udmøntning af støtte til miljøcertificeringer, som blev behandlet af Miljø- og Forsyningsudvalget d. 13. januar 2003 og Økonomiudvalget d. 28. januar 2003, blev det oplyst, at der i efteråret 2003 blive gennemført en evaluering af det hidtidige forløb med udmøntning af støttemidler til miljøcertificering af forvaltninger og institutioner med henblik på opfølgning på fremtidige tiltag på området.

Det er endvidere ønsket med evalueringen at tage stilling til, om der er behov for andre projekttyper end de hidtidige, hvor projektforløbet er afsluttet af en certificering efter ISO 14.001 eller en EMAS-registrering.

Målet med evalueringen vil blandt andet være at skabe overblik over en række af følgende spørgsmål:

·               Hvad har været motivationen til eller barrieren mod at søge støtte til indførelse af miljøledelse i institutionen eller forvaltningen?

·               Er der et fortsat ønske om økonomisk støtte til gennemførelse af miljøledelsesprojekter, eller er der i højere grad et ønske om praktisk støtte til processen fra interne konsulenter?

·               Er behovet økonomisk støtte til at indføre miljøledelse eller er behovet støtte til at opretholde certificeringen eller registreringen af miljøledelsessystemet?

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at der bevilges 100.000 kr. til evalueringen som gennemføres af et eksternt konsulentfirma med afrapporteret senest i oktober 2003.

 

MILJØVURDERING

Midlerne fra puljen tildeles for at støtte kommunens forvaltninger og institutioner i deres arbejde for at mindske miljøbelastningen og få sat miljøindsatsen i system. Derfor vurderes det, at begge projekter vil have positiv påvirkning på miljøet.

For KKK vil den positive miljøpåvirkning især komme fra den større indsigt og bedre forståelse for miljømæssig forhold, som vil kunne gives til KKK's kursister. Endvidere vil KKK med sine 4-5000 kursister om året være et meget synligt og profileret blikfang for et fremadrettet miljøarbejde.

Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at beskrive de kvalitative eller kvantitative miljøpåvirkninger og miljøeffekter af projekterne. Det er først muligt i forbindelse med selve miljøforbedringsarbejdet at vurdere miljøeffekterne af projekterne.

 

ØKONOMI

Det er i budgettet fastlagt, at puljen til miljøcertificering udmøntes af Økonomi-udvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget.

Nedenfor er en oversigt over tidligere tildelte midler samt den aktuelle ansøgning om støtte, fordelt på det forventede træk på puljen pr. år:

 

Alle beløb i kr.
eksklusiv moms

2001

2002

2003

2004

I alt

KKK
Ny

 

 

107.100

 

107.100

Evaluering
Ny

 

 

100.000

 

100.000

RIA
Tildelt 03-2003

 

 

252.000

327.000

579.000

Stenurten
Tildelt 01-2003

&nb sp;

 

75.995

54.500

130.495

KFF
Tildelt 01-2003

 

 

535.000

470.000

1.005.000

KE
Tildelt 01-2003

 

 

467.000

497.500

964.500

Indkøbsfunktionen
Tildelt 10-2002

 

25.000

35.000

2 0.000

80.000

KTK
Tildelt 05-2002

 

779.870

 

 

779.870

Vej & Park
Tildelt 12-2001

20.000

410.000

315.000

 

745.000

Vanløse skoledist.
Tildelt 12-2001

186.000

275.000

320.000

135.000

916.000

I alt pr. år

206.000

1.489.870

2.207.095

1.504.000

5.406.965

 

Puljen er på 2 mio. kr. pr. år, og mindreforbruget på ialt 2,3 mio. kr. i 2001 og 2002 er søgt overført til 2003. Støtten til det i denne indstilling foreslåede projekt og evalueringen af ordningen ydes under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender, at mindreforbruget i puljen overføres til 2003. Der vil herefter kunne anvises dækning på puljen til miljøcertificering af kommunen under Miljøkontrollen, funktion 0.80.1, Fælles formål for følgende:

- en omplacering af 107.100 kr. i 2003 til Københavns Kommunes Kursuscenter, funktion 6.51.1 Forvaltning, og

- en udgift på op til 100.000 kr. i 2003 til gennemførelse af en evaluering af det hidtidige forløb med udmøntning af støttemidler.

Det bemærkes, at kommunens bevillingsregler giver mulighed for, at Økonomiudvalget omplacerer bevillinger, når budgettet tillægger Økonomiudvalget kompetence til at udmønte bevillingen.

 

HØRING

Projektansøgningerne fra Københavns Kommunes Kursuscenter er blevet præsenteret på et møde den 6. maj 2003 i arbejdsgruppen for miljøcertificering. I denne gruppe er der repræsentanter for alle forvaltninger.

Endvidere har der på mødet d. 6. maj 2003 været diskuteret et oplæg til evaluering af det hidtidige forløb med udmøntning af støttemidler til miljøcertificering af forvaltninger og institutioner under Københavns Kommune.

Eventuelle bemærkninger til projektansøgningen eller til evalueringen af forløbet vil blive fremlagt på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen andre konsekvenser.

 

BILAG

Bilag 1: Ansøgning af den 22. april 2003 fra Københavns Kommunes Kursuscenter

 

 

 

Peter Elsman

 

                                            / Hjalte Aaberg

 

 


Til top