Mødedato: 03.06.2003, kl. 15:00

Særanmodning om overførsel af midler til budget 2003

Særanmodning om overførsel af midler til budget 2003

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 3. juni 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 191/2003

 

 

11.                Særanmodning om overførsel af midler til budget 2003

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentation, at:

1.      Der i forbindelse med overførsel af midler mellem 2002 og budget 2003 gives tillægsbevilling til budget 2003, jf. bilag 1.

2.      Der gives tillægsbevilling til budget 2003 primært vedrørende kommunens finansposter, jf. bilag 2.

3.      Der gives tillægsbevilling til budget 2003 i form af budgetomplaceringer uden kassemæssig virkning, jf. bilag 3.

 

 

 

 

RESUME

I denne indstilling stilles der forslag om særoverførsel af uforbrugte midler fra regnskab 2002 til budget 2003 og bevillingsmæssige tekniske ændringer til budget 2003, som vil få økonomiske konsekvenser hvis ikke bevillingerne sker inden sommerferien.

Overførslerne sker efter Københavns Kommunes gældende regler.

Særanmodning om overførsler omfatter anlægsprojekter og driftsopgaver, hvor der f.eks. er risiko for en fordyrelse af et projekt, hvis ikke midlerne overføres inden sommer.

I forbindelse med projekter under anlægsprojekter kan det fx. være:

·        Projekter der er bevilliget i 2002, og hvor det vil få økonomiske konsekvenser for projektet, hvis ikke der overføres en rådighedsbevilling snarest.

·      Midler til projekter, der ikke er givet anlægsbevilling til, men hvor anlægsbevillinger skal fremlægges for Borgerrepræsentationen inden sommer. Når anlægsbevillingen søges, kan der anmodes om overførsel.

På driftsområdet kan det fx. være overførsel af midler til imødekommelse af demografiudvikling, og hvor forsinkede overførsler skaber udskydelser af aktiviteterne.

De tidligere anmodede overførsler, der ikke søges overført inden sommeren, vil Økonomiforvaltningen fremlægge i en samlet sag for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, når der forligge et samlet overblik over økonomien for 2004.

I denne indstilling stilles der forslag om tillægsbevillinger på 360,9 mill. kr. i form af overførsel af uforbrugte midler til budget 2003.

Københavns Kommunes samlede mindreforbrug er større i år end i de foregående år. Dette skyldes især, at der i 2002 blev afsat 403 mill. kr. finansieret af en efterregulering af skatteindtægter (selvbudgetteringspuljen BR 519/02) til en række anlægsprojekter i 2003 og efterfølgende år. Disse midler skal derfor overføres til de år, hvor de skal anvendes. De 106,3 mill. kr. er anvendt i 2002 eller tidligere overført til 2003.

Endvidere har kommunen i 2002 ekstraordinært fået en indtægt på 407 mill. kr. som følge af, at energiselskabet E2 har tilbagebetalt et lån til kommunen. Ekstraindtægten anvendes i henhold til Borgerrepræsentationen tidligere beslutning i 2003 på afdrag på kommunens gæld.

I alt udgjorde mindreforbruget på de rammebelagte områder i størrelsesordenen 5 procent af kommunens samlede bruttoudgifter på de rammebelagte områder, hvilket er på niveau med sammenlignelige kommuner.

Tabel 1. Forslag om overførsler til budget 2003.

Mill. kr.

Overførsel af mindreforbrug

Økonomiudvalget

2,0

Kultur- og Fritidsudvalget

50,4

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

55,7

Sundheds- og Omsorgsudvalget

16,8

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

185,0

Bygge- og Teknikudvalget

29,0

Miljø- og Forsyningsudvalget

22,0

I alt

360,9

 

Herudover stilles der i indstillingen forslag om tillægsbevillinger på 593,9 mill. kr. til budget 2003 primært vedrørende kommunens finansposter, jf. bilag 2.

 

Endelig stilles der forslag om en række budgetomplaceringer uden kassemæssig virkning, jf. bilag 3.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Overførsler til budget 2003

Udvalgene har indsendt særanmodninger om overførsel af midler mellem 2002 og 2003, hvor udvalgene forventer økonomiske konsekvenser, hvis ikke der gives en bevillingen inden sommer. Specifikation af de enkelte udvalgs forslag til overførsler fremgår af bilag 1.

1. Kommunens regler for bevillingsoverførsler

Udvalgene har ifølge kommunens bevillingsregler mulighed for at anmode om overførsler af midler mellem budgetårene. Kommunens regler for bevillingsoverførsler fremgår dels af bevillingsreglerne i budgettet, dels af de beslutninger, som Borgerrepræsentationen tidligere i en række konkrete sager har truffet om overførsler (BR358/02, BR646/02, BR632/01, BR293/01). I dette afsnit beskrives kommunens bevillingsregler.

 

1.      Et mindreforbrug i et regnskabsår på de rammebelagte udgiftsområder kan overføres til det følgende budgetår, forudsat at den samlede budgetramme for udvalget overholdes i regnskabsåret.

2.      Et merforbrug i regnskabsåret på de rammebelagte udgiftsområder skal tilbagebetales i efterfølgende år af udvalget.

Overførselsadgangen omfatter således både en låneordning - det vil sige, en bevilling kan øges, såfremt den reduceres tilsvarende det efterfølgende år - samt en opsparingsordning, hvor bevillingen reduceres i budgetåret og øges i det efterfølgende år. De brede bevillingsrammer forudsætter dog så vidt muligt, at der disponeres således, at de fleste omfordelinger mellem budgetår imødegås indenfor bevillingerne.

Et udvalg kan anmode Borgerrepræsentationen om et internt lån. Et internt lån kan kun gives og omlægges ved tillægsbevilling. Borgerrepræsentationen kan vurdere muligheden for at optage et flerårigt internt lån og låneperiodens længde i forhold til lånebeløbets størrelse.

Et mindreforbrug i et regnskabsår på de rammebelagte områder kan overføres til det følgende budgetår, forudsat at den samlede budgetramme for udvalget overholdes i regnskabsåret. Borgerrepræsentationen vil i den forbindelse vurdere overførsel af et mindreforbrug i regnskabsåret i lyset af udvalgets gæld vedrørende interne lån optaget i foregående år.

En vurdering af, om der skal ske en begrænsning i overførselsadgangen, sker under hensyntagen til, om der er behov for overførsler vedrørende flerårige konkrete anlægsprojekter, der allerede er igangsat. En begrænsning i adgangen til at overføre uforbrugte midler gælder i tilfælde, hvor et udvalg ønsker at overføre midler til nye aktiviteter, samtidig med at udvalget har lån vedrørende merforbrug i tidligere år.

Adgangen til at overføre midler mellem årene gælder både indtægtsdækkede områder, hvor årets resultat reguleres over en udlægskonto (udlægskontoområder) og øvrige rammebelagte bevillingsområder.

Udvalg med udlægskontoområder skal eksplicit opgøre overførselsbeløb på udlægskontoområder og søge midlerne overført særskilt. Ved opgørelse af årets resultat skal der på udlægskontoområder korrigeres for over-/underdækning, dvs. bogførte fremtidige udgifter eller indtægter.

Udvalgene kan desuden søge om overførsel af uforbrugte midler vedrørende 2001, hvis ikke alle midler er søgt overført i forlængelse af regnskab 2001 og forudsat betingelserne for overførsel i øvrigt er opfyldte. Denne adgang gælder i princippet med virkning fra regnskab 1999, hvor overførselsadgangen blev gjort generel.

For enkelte bevillingsområder, er der tale om bundne overførsler, dvs. at uforbrugte midler fra en bevilling alene kan søges overført til det følgende års tilsvarende bevilling og til samme formål. Det gælder for midler afsat i budgettet til nye daginstitutionspladser samt til nye pladser på folkeskoleområdet (BR 415/02).

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Uddannelses- og Ungdomsudvalget er således anmodet om at opgøre uforbrugte midler til nye pladser særskilt.

Tilsvarende hvis der fra 2003 og frem i et regnskabsår er uforbrugt midler til byfornyelse, vil disse være forbeholdt byfornyelsesaktiviteter i det efterfølgende år. Byfornyelsesaktiviteter omfatter ydelsesstøtte vedrørende byfornyelse gennemført i foregående år samt nye byfornyelsesaktiviteter. Såfremt de uforbrugte midler til byfornyelsesaktiviteter, der i kommunens budget er finansieret ved låneoptagelse, ikke overføres til byfornyelsesaktiviteter, vil kommunens låneoptagelse på området blive tilsvarende mindre det følgende år.

Beslutning om overførsler samt optagelse og omlægning af interne lån sker altid ved tillægsbevilling efter konkret stillingtagen fra Borgerrepræsentationen.

Overførselsadgangen og lånemulighederne vurderes i lyset af Borgerrepræsentationens muligheder for at foretage en prioritering af udgifter og deres finansiering, samt under hensyntagen til kommunens overordnede økonomiske situation, herunder kommunens forpligtelse til at opfylde de statsligt fastsatte likviditetskrav.

 

2. Vurdering af udvalgenes overførselsadgang

Overførsel af et mindreforbrug i regnskabsåret vurderes som i tidligere overførselssager i lyset af udvalgets gæld vedrørende interne lån optaget i foregående år samt af om sagen vil få økonomiske konsekvenser hvis ikke der gives en bevilling snarest. Tabel 2 viser restgælden ultimo 2002 for de enkelte udvalg. Det bemærkes, at en del af lånene er helt eller delvist tilbagebetalt.

 

Tabel 2. Udvalgenes restgæld ultimo 2002. Mill. kr1).

 

Restgæld ultimo 2002

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget

84,1

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

0

Sundheds- og Omsorgsudvalget

0

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

9,5

Bygge- og Teknikudvalget

1,9

Miljø- og Forsyningsudvalget

35,0

I alt

128,8

1)      Gælden er opgjort som det samlede beløb, der tilbagebetales inkl. renter.

 

Borgerrepræsentationen har besluttet en tilbagebetalingsperiode for alle lån med undtagelse af Kultur- og Fritidsudvalgets lån til budgetoverskrivelser vedrørende  Øbrohallen.  Afdragsbetingelserne for det samlede lån på 33 mill. kr. til Øbrohallen besluttes i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2004(BR114/03).

En del af lånene er tilbagebetalt, mens enkelte lån optaget i 2002 tilbagebetales i denne indstilling ved en reduktion af udvalgenes overførsel af mindreforbrug til 2003, jf. udvalgsafsnittene nedenfor.

Afdragsprofilen for restgælden af de endnu ikke tilbagebetalte lån fremgår af tabel 5.

Tabel 3. Udvalgenes restgæld1)  ultimo året 2003-2007

 

2003

2004

2005

2006

2007

Kultur- og Fritidsudvalget2)

84,0

71,6

61,3

50,9

40,6

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

0

0

0

0

0

Sundheds- og Omsorgsudvalget

11,4

9,5

7,6

5,7

3,8

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

6

4

2

0

0

Bygge- og Teknikudvalget

0

0

0

0

0

Miljø- og Forsyningsudvalget

0

0

0

0

0

I alt

90,0

75,6

63,3

50,9

40,6

1)      Gælden er opgjort som det samlede beløb, der tilbagebetales for lån indtil ultimo 2002.

2)      Afdragsbetingelserne vedr. Kultur- og Fritidsudvalgets samlede lån på 33 mill. kr. til Øbrohallen besluttes i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2004(BR114/03)

 

2.2 Overførsler for udvalgene

Overførsel af midler sker ved tillægsbevilling til konkrete bevillinger i budget 2003. Tillægsbevillingerne er budgetmæssigt neutrale for kommunen, idet de modsvares af et tilsvarende mindreforbrug i 2002.

Ved overførsel af anlægsmidler gives tillægsbevillingen, såfremt sagen haster og  andet ikke er bemærket, til rådighedsbeløbet. Der vil samtidig skulle indhentes anlægsbevilling (kapitalbevilling) til konkrete anlægsprojekter i Borgerrepræsentationen, før midlerne kan anvendes, med mindre der i forvejen foreligger en anlægsbevilling, som mindreforbruget overføres til.

For udvalgene under ét var der i 2002 et mindreforbrug i forhold til budgettet på 1,36 mia. kr. Heraf foreslås i nærværende indstilling overført 360,9 mill. kr. til budget 2003, da udvalgene vurdere, at det vil få økonomiske konsekvenser, hvis ikke der sker en overførsel snarest. Borgerrepræsentationen besluttede tidligere 2002 og 2003 at overføre 60 mill. kr. til 2003.

Mindreforbruget i regnskab 2002 er på niveau med tidligere år, når der tages højde for de af Borgerrepræsentationen afsatte 403 mill. kr. finansieret af efterregulering af skatteindtægter fra 2000 (selvbudgetteringspuljen). De ekstra afsatte midlerne er af Borgerrepræsentationen især afsat til aktiviteter i 2003 og frem (BR 519/02).

I alt udgjorde mindreforbruget på de rammebelagte områder i størrelsesordenen 5 procent af kommunens samlede bruttoudgifter på de rammebelagte områder, hvilket er på niveau med sammenlignelige kommuner.

Tabel 4. Forslag om overførsler til budget 2003.

Mill. kr.

Overførsel af mindreforbrug

Økonomiudvalget

2,0

Kultur- og Fritidsudvalget

50,4

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

55,7

Sundheds- og Omsorgsudvalget

16,8

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

185,0

Bygge- og Teknikudvalget

29,0

Miljø- og Forsyningsudvalget

22,0

I alt

360,9

 

I denne indstilling søges overført 360,9 mill. kr., mens Borgerrepræsentationen i tidligere sager har truffet beslutning om overførsel af 60,4 mill. kr. til 2003, heraf 6,9 mill. kr. ved rammereduktion i budget 2002.

 

Nedenfor er særoverførslerne gennemgået for de enkelte udvalg.

Økonomiudvalget

Økonomiudvalget havde i 2002 mindreudgifter på 427,7 mill. kr. på de rammebelagte områder.

Udvalgets regnskabsresultat skal korrigeres for tværgående puljer mv. (barselsfonden, den interne forsikringsordning og puljen til uforudsete udgifter), der ikke overføres mellem årene.

Endvidere skal der korrigeres for ekstraordinært ejendomssalg mv., der forudsættes anvendt til gældsnedbringelse og for allerede overførte midler vedrørende kompetenceudvikling (BR 116/03), der blev afsat i forbindelse med udmøntning af selvbudgetteringspuljen (BR 519/02).

Økonomiudvalget har ikke optaget interne lån i foregående år.

 

Tabel 5. Forslag til overførsler vedrørende Økonomiudvalget. Mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på rammebelagte områder

427,7

Tværgående puljer mv. (barselsfond, forsikringer mv.)

-16,8

Overført fælles puljer (BR 116/03)

-21,0

Ekstraordinært ejendomssalg mv. i 2002

-145,8

Til evt. senere overførsel - fælles puljer

- 116,7

Til evt. senere overførsel – øvrige

- 125,9

Forslag om overførsel

2,0

Økonomisk forvaltning, drift

2,0

 

Der foreslås overført 2,0 mill. kr. til budget 2003.jf. bilag 1.

Økonomisk forvaltning, drift

Der foreslås overført 1,5 mill. kr., til Løn- og Pensionsanvisning til fastholdelse af medarbejdere. Behovet for midler til fastholdelsestillæg er af hastende karakter. Derudover foreslås 0,5 mill. kr.  overført til integrationsudvalget, sagen har tidligere været drøftet i Økonomiudvalget.

 

Kultur- og Fritidsudvalget

Kultur- og Fritidsudvalget havde i 2002 mindreudgifter på 149,5 mill. kr. på de rammebelagte områder. Heraf kan de 58,0 mill. kr. henføres til aktiviteter besluttet ved udmøntning af selvbudgetteringspuljen (BR519/02).

Der foreslås samlet overført 50,4 mill. kr. til 2003. Derudover har udvalget fået overført rammen for de projekter, som Borgerrepræsentationen allerede har taget beslutninger om (BR32/03, BR41/03, BR118/03), ligesom Kultur- og Fritidsudvalget i 2003 har anmodet om en tillægsbevilling til maritimt ungdomshus i Holmbladsgade (BR159/03) og Vahedden idrætsefterskole (KFU 22/03) jf. tabel 7.

 

Tabel 6. Forslag til overførsler vedrørende Kultur- og Fritidsudvalget. Mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på rammebelagte områder

149,5

Overført til Idrætsanlæg på Holmen (BR32/03)

-1,0

Overført til 2 badesteder(BR118/03)

-4,0

Overførsel vedr. Team Copenhagen (BR41/03)

-0,5

Overførsel vedr. Maritimt ungdomshus (BR159/03)

-1,0

Overførsel vedr. Vahedden Idrætsefterskole (KFU 22/03)

-10,0

Til evt. senere overførsel

-82,6

Forslag om overførsel

50,4

Kultur og fritid, drift

7,6

Kultur og fritid, anlæg

42,3

Ejendomsdrift, anlæg

0,5

 

Kultur- og Fritidsudvalgets gæld vedrørende interne lån udgør 84,0 mill. kr.  Borgerrepræsentationen har i 2002 givet et samlet lån til merforbruget ved renoveringen af Østerbro Svømmehal (BR581/98, BR99/2000 og BR579/02). Den endelige beslutningen vedrørende vilkårene for tilbagebetalingen af lånet foreligger endnu ikke. Økonomiudvalget har besluttet, at der udarbejdes et forslag om de økonomiske rammer for KI, herunder om tilbagebetalingsperioden for det optagne lån og om evt. gældssanering af KI, til Økonomiudvalgets 2. behandling af budgetforslaget for 2004 (ØU 114/03).

Der foreslås overført 50,4 mill. kr. til Kultur- og Fritidsudvalget budget 2003, jf. bilag 1.

Beløbet fordeler sig med 49,4 mill. kr. til projekter, der er ved at blive færdiggjort og derfor skal betales inden for nærmest fremtid jf. bilag 1. Derudover kan 1 mill. kr. henføres til det principbesluttet skatteprojekt X-hall.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget havde i 2002 mindreudgifter på 145,2 mill. kr. på de rammebelagte områder. Af mindreforbruget på 145,2 mill. kr. kan de 121,8 mill. kr. henføres til selvbudgetteringspuljen (BR519/02).

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har ikke optaget interne lån i foregående år

Tabel 7. Forslag til overførsler vedrørende Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

145,2

Overført ekstra til undervisningsmidler (BR 109/03)

-10,0

Overført til  nyt gymnasium (U89/03)

- 6,0

Til evt. senere overførsel

- 73,5

Forslag om overførsel

55,7

Folkeskoleområdet, drift

13,2

Ungdomsuddannelser, drift

0,1

Voksenuddannelser, drift

2,6

Fritidshjem, drift

8,6

Folkeskoler, anlæg

2,9

Undervisning af børn med vidtgående handicap, anlæg

28,3

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har anmodet om, at der særoverføres 55,7 mill. kr. til budget 2003, heraf 24,5 mill. kr. til rammebelagt drift og 31,2 mill. kr. til rammebelagt anlæg.

Folkeskoleområdet, drift

Tidligere på året er der overført 9,2 mill. kr. til folkeskoleområdet i forbindelse med at der ekstraordinært blev afsat 10 mill. kr. til undervisningsmidler (BR 109/03). Der foreslås overført 13,3 mill. kr. til budget 2003 til aktiviteter på folkeskoleområdet, herunder 3 mill. kr. til etablering af bedre skolemad (BR 519/02). Af hensyn til skolernes planlægning af vikarbetjening, indkøb af materialer til det kommende skoleår ønskes beløbet overført snarest.

Voksenuddannelser, drift

Der foreslås overført 2,6 mill. kr. til budget 2003 Voksenuddannelser. Af hensyn til  planlægning af vikarbetjening, indkøb af materialer til det kommende skoleår ønskes beløbet overført snarest.

Fritidshjem, drift

Der foreslås overført 8,6 mill. kr. til budget 2003 til fritidshjem. Beløbet vedrører institutionernes opsparede midler til indkøb og vedligeholdelse samt midler til samtænkning af skole og fritidshjem. Af hensyn til institutionernes planlægning af vikarbetjening, indkøb af materialer m.m. til det kommende skoleår ønskes beløbet overført snarest.

Folkeskoler, anlæg

Der foreslås overført 2,9 mill. kr. til budget 2003 til folkeskoleområdet, anlæg. Beløbet vedrører uforbrugte midler til et nyt gymnasium på Amager. Af hensyn til den planlagte arkitektkonkurrence ønskes midlerne overført snares.

Undervisning af børn med vidtgående handicap, anlæg

Der foreslås, overført 28,3 mill. kr. til undervisning af børn med vidtgående handicap. Beløbet ønskes overført til færdiggørelse af byggeriet af den nye specialskole i Ryparken med henblik på ibrugtagning i 2003. Hvis beløbet ikke overføres snarest, vil projektet ikke kunne tages i brug i 2003.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget havde i regnskab 2002 et mindreforbrug på 16,8 mill. kr. på de rammebelagte områder.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har optaget et interne lån på 9,7 mill. kr. i 2003 til istandsættelsen at Sjællandsgade.

Tabel 8. Forslag til overførsler vedrørende Sundheds- og Omsorgsudvalget. Mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

16,8

Forslag om særoverførsel

16,8

Sundhed, drift

2,8

Pleje, service og boliger for ældre, drift

2,0

Administration, drift

12,0

 

Der foreslås overført 16,8 mill. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget budget 2003.

Administration, drift

Der foreslås overført 9,0 mill. kr. til budget 2003 til administration i forbindelse med indførelse af frit valg pakken (BR646/2002). Overførslen skal ske nu, da Sundhedsforvaltningen har igangsat implementeringen af de initiativer, som kræves i lovningen om Frit Valg. En manglende overførsel vil derfor medføre et merforbrug.

Derudover foreslås 3,0 mill. kr. overført til implementeringen af oms orgssystemet KOS. Overførslen skal ske nu, da en række udgifter i første omgang var budgetteret  i 2002, men forfalder nu.

Sundhed, drift

Der foreslås overført 2,8 mill. kr. til budget 2003 vedrørende amtstandplejens etablering af en tandklinik i Tietgensgade (SOU 294/02). Hvis overførslen ikke sker nu, vil det få mærkbare økonomiske konsekvenser eller medføre et fald i amtstandplejens serviceniveau.

Pleje, service og boliger for ældre, drift

Der foreslås overført 2,0 mill. kr. til budget 2003 til pleje, service og boliger for ældre. Heraf vedrører 1,0 mill. kr. etablering af boligrådgivningen i samarbejde med Boligtrivsel i Centrum (SOU 80/02). Boligrådgivningen er nu i drift , hvorfor en manglende overførsel vil have økonomiske konsekvenser i form af et merforbrug. Derudover vedrører 1,0 mill. kr. bofællesskaber for etniske ældre (SOU 27/2003). Sundhedsforvaltningen har påbegyndt arbejdet med at formulere en strategi for indsatsen overfor de etniske ældre, en manglende overførsel vil derfor betyde et merforbrug. 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2002 udviser et mindreforbrug på 351,5 mill. kr. på de rammebelagte områder.

Overførselsbeløbet korrigeres i henhold til kommunens bevillingsregler for deponering af 29 mill. kr. på anlæg i 2002 i forbindelse med leje af lokaler til KFUM's kollegium (BR 285/01)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i 2002 optaget interne lån for 7,5 mill. kr. til etablering af fem pladser på institutionen Sønderbro Sikret. I henhold til Borgerrepræsentationens beslutning af 5. december 2002 skal etableringen finansieres af ubrugte midler i regnskab 2002, hvis regnskabet på rammebelagte områder udviser et samlet mindreforbrug (BR 640/02). Lånet skal derfor tilbagebetales af mindreforbruget i 2002, hvilket der er korrigeret for.

Desuden er der korrigeret for et mindreforbrug på 346.000 kr. vedrørende afsatte midler vedrørende EU-formandskabet (BR 646/02).

 

Tabel 9. Forslag til overførsler vedrørende Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på rammebelagte områder

351,5

Deponering vedr. lejemål til KFUM (BR 285/01)

- 29,0

Tilbagebetaling af lån vedr. Sønderbro Sikret (BR 640/02)

- 7,5

Uudnyttede EU-midler (BR 646/02)

- 0,3

Til evt. senere overførsel

- 166,5

Forslag om overførsel

185,0

Servicetilbud til børnefamilier, drift

86,4

Voksne med behov for serviceydelser, drift

4,0

Voksne med særlige behov, drift

0,6

Administration, drift

41,0

Servicetilbud til børnefamilier, anlæg

33,0

lovbundendeområder

20,0

 

Der foreslås overført 185,0 mill. kr. til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget 2003.

Servicetilbud til Børnefamilier,  drift og anlæg

Der foreslås overført 119,4 mill. kr. til budget 2003 til Servicetilbud til Børnefamilier. Af hensyn til daginstitutionernes planlægning af vikarbetjening, indkøb af materialer til resten af året ønskes beløbet overført snarest. På anlægsområdet ønskes 40 mill. kr. overført til anlæg af nye daginstitutionspladser i 2003 med henblik på at nedbringe ventelisten i bydele med lang ventetid.

Voksne med behov for serviceydelser, drift

Der foreslås overført 4,0 mill. kr. til budget 2003 til Voksne med behov for serviceydelser.

·        2,0 mill. kr. til pulje til markering af "Etnisk ligestillingsråd  - år 2003", samt

·        2,0 mill. kr. til pulje til "Handicapår 2003".

Midlerne ønskes overført inden sommeren med henblik på igangsættelse af projekterne.

Voksne med særlige behov, drift

Der foreslås overført 0,6 mill. kr. til budget 2003 til Voksne med særlige behov. midlerne skal bruges til at færdiggøre den indendørs renovering. Hvis midlerne ikke bevilges snarest må renoveringen afbrydes, hvilket vil være økonomisk uhensigtsmæssigt.

Administration, drift

Der foreslås overført 41 mill. kr. til budget 2003 til administration, som skal bruges til udmøntning af ny løn-, anciennitets- og pensionstilpasning. Midlerne til ny løn ønskes overført inden sommerferien til udmøntning af lønaftaler, der forhandles i øjeblikket.

Lovbundendeområde, drift

Der forslås overført 20,0 mill. kr. til det lovbundendeområde, drift. Midlerne skal bruges til at tilbagebetale for meget udbetalt statsrefusion i juni måned.  

 

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget havde i regnskab 2002 mindreudgifter på 159,2 mill. kr. på de rammebelagte områder. Der er i budget 2002 optaget lån på 246 mill. kr. til finansiering af byfornyelsesaktiviteter. En del af disse midler er anvendt i 2002, mens en del af de ubrugte midler forslås overført til blandt andet dækning af underskuddet i KTK. Endelig korrigeres der for et udisponeret mindreforbrug på 48 mill. kr. vedrørende byfornyelse.

Endvidere er der korrigeret for et mindreforbrug på 5 mill. kr. i forbindelse med tildelte midler i forbindelse med EU-formandskabet (BR 646/02).

Økonomiudvalget besluttede den 11. marts 2003, at Overborgmesteren og Bygge- og Teknikborgmesteren skulle drøfte finansieringen af underskuddet i KTK med Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen. I drøftelserne skulle indgå den fremtidige styring af byfornyelsesområdet.

På den baggrund er der i nærværende overførselssag forudsat, at følgerne af underskuddet i KTK kan finansieres af det samlede mindreforbrug i BTU i 2002. Endvidere forudsættes det vedrørende den fremtidige styring af byfornyelsesudgifterne, at hvis der fra 2003 og frem i et regnskabsår er uforbrugte midler til byfornyelse, vil disse blive forbeholdt byfornyelsesaktiviteter i det efterfølgende år.

Byfornyelsesaktiviteter omfatter ydelsesstøtte vedrørende byfornyelse gennemført i de foregående år samt nye byfornyelsesaktiviteter. I forbindelse med budgetprioriteringen indgår byfornyelse som et rammebelagt område, og kan prioriteres i overensstemmelse hermed, idet der dog forudsættes, at byfornyelsesområdet maksimalt pålægges sin forholdsmæssige andel af omstillingsbidraget.

Såfremt de uforbrugte midler til byfornyelsesaktiviteter, der i kommunens budget er finansieret ved låneoptagelse, ikke overføres til byfornyelsesaktiviteter, vil kommunens låneoptagelse på området blive tilsvarende mindre det følgende år.

Bygge- og Teknikudvalget har tilbagebetalt alle interne lån i foregående år.

 

Tabel 10. Forslag til overførsler vedrørende Bygge- og Teknikudvalget. Mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på rammebelagte områder

159,2

Uudnyttede midler vedr. EU-formandskab (BR 646/02)

- 5,0

Udisponeret mindreforbrug vedr. byfornyelse i 2002

- 48,0

Til evt. senere overførsel

- 77,2

Forslag om overførsel

29,0

Vej & Park, anlæg

29,0

 

Vej & Park, drift og anlæg

Der foreslås overført 29,0 mill. kr. til Vej & Park, anlæg til budget 2003, heraf 20,0  mill. kr. til renovering af Gefionspringvandet og 9,0 mill. kr. til busfremkommelighed på Vesterbrogade.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalgets regnskab 2002 udviser mindreudgifter på 37,6 mill. kr. på det skattefinansierede område. På det takstfinansieret område var der et mindreforbrug på 69,0 mill. kr.

Miljø- og Forsyningsudvalget har ikke optaget interne lån i foregående år.

Det foreslås, at der særoverføres i alt 22,0 mill. kr. til budget 2003.

 

Tabel 11. Forslag til overførsler vedrørende Miljø- og Forsyningsudvalget. Mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet, skattefinansierede områder

37,6

Uudnyttede midler afsat vedr. EU-formandsskabet (BR 646/02)

- 4,1

Til evt. senere overførsel

- 39,3

Forslag om overførsel

5,8

Sekretariatet, drift

0,1

Sekretariatet, puljer

0,3

Miljøkontrollen, drift

5,4

Mindreforbrug i regnskabet, udlægskontoområder

69,0

Bogført fremtidig indtægt vedr. underdækning på el

- 67,3

Til evt. senere overførsel

- 11,6

Forslag om overførsel

16,1

Miljøkontrollen takstfinansieret, drift

16,1

 

På det skattefinansierede område er overførslerne korrigeret for uudnyttede midler afsat i forbindelse med EU-formandsskabet (BR 646/02).

På udlægskontoområderne er overførslen korrigeret for, at der ikke er overførselsadgang for bogførte fremtidige merindtægter på 67 mill. kr. vedrørende underdækning på elnettet. En overførsel af merindtægten vil først kunne ske, når KE faktisk opnår indtægten. Der vil tilsvarende skulle ske korrektion af overførslerne ved eventuel bogføring af overdækning i driften.

Miljø- og Forsyningsudvalget har således anmodet om særoverførsel af 5,8 mill. kr. på det skattefinansierede område og 16,1 mill. kr. på det takstfinansierede område.

Skattefinansierede områder

Sekretariatet, drift

Der foreslås overført 327.000 kr. til Sekretariatet til ESDH, uddannelsesaktiviteter, udviklingsprojekter mv. i 2003. Overførslen skal bruges til betaling af første rate i august 2003, hvorfor det er nødvendigt med en overførsel snarest.

Sekretariatet, puljer

Der foreslås overført 129.000 kr. til energipuljen under sekretariatet Såfremt der ikke sker en overførsel snares vil en række af projekterne blive forsinkede. 

Miljøkontrollen, drift

Der foreslås overført 5,4 mill. kr. til Miljøkontrollens driftsbudget.

Af de foreslåede overførsler til driften ønskes 207.000 kr. anvendt til miljøcertificering  og 1,0 mill. kr. til dækning af udgifter i forbindelse med tilbageflytning til Flæsketorvet. Derudover foreslås 1,1 mill. kr. anvendt til Luftinformation og 3,1 mill. kr. fra 2002 til økologiske fødevarer. For alle projekter glæder at de er i fuld gang, og vil blive forsinket, såfremt der ikke sker en overførsel snarest.

Takstfinansierede områder

Miljøkontrollen, drift

Der foreslås overført i alt 16,1 mill. kr., heraf 10,0 mill. kr. til afvikling af mellemoplag i 2003 og 6,1 mill. kr. til konverteringsanlæg og affaldsgebyr.

 

3. Tillægsbevillinger til budget 2003 og budgetomplaceringer

I det følgende fremsættes forslag om en række tillægsbevillinger til udvalgene af teknisk karakter.

I afsnit 3.1 foreslås en række tillægsbevillinger på i alt 593,9 mill. kr. til budget 2003 primært vedrørende kommunens finansposter, jf. bilag 2.

I afsnit 3.2 foreslås tillægsbevillinger til budget 2003 i form af budgetomplaceringer uden kassemæssig virkning, jf. bilag 3.

 

3.1. Tillægsbevillinger til budget 2003

Merafdrag på gæld

På de finansielle poster foreslås det i budget 2003 fastsatte mål for afdrag korrigeret med nedenstående ændringer, der alle vedrører regnskabet for 2002.

Kommunen fik i regnskabet for 2002 en ekstraordinær indtægt på 407 mill. kr. vedrørende tilbagebetaling af et lån fra E2. Borgerrepræsentationen har i forbindelse med udskillelsen og dannelse af KE truffet principbeslutning om, at provenuet fra tilbagebetaling af lånet skal anvendes afdrag (BR 419/2000). Kommunens låneoptagelse foreslås på den baggrund reduceret med 407 mill. kr. i 2003, jf. bilag 2.

Der var i regnskabet for 2002 ekstraordinære indtægter vedrørende salg af ejendomme mv. på 145,8 mill. kr., som i lighed med tidligere år forudsættes anvendt til gældsnedbringelse. Det foreslås derfor, at kommunens låneoptagelse i 2003 reduceres med 145,8 mill. kr., jf. bilag 2.

I budget 2002 har kommunen optaget lån på 246 mill. kr. til finansiering af aktiviteter på byfornyelsesområdet. I regnskabet for 2002 er der et udisponeret mindreforbrug på 48 mill. kr. på byfornyelsesområdet. Det foreslås, at de udisponerede lånte midler tilbagebetales, således at låneoptagelsen i 2003 reduceres med 48 mill. kr., jf. bilag 2. I forbindelse med overførsler til 2002 blev låneoptagelsen tilsvarende reduceret med 200 mill. kr. vedrørende udisponerede lånte midler til byfornyelse (BR 358/01).

Der er i regnskabet for 2002 afdraget med 26 mill. kr. ud over, end hvad der var forudsat i budgettet. Kommunens låneoptagelse i 2003 foreslås på den baggrund forøget med 26,0 mill. kr., jf. bilag 2.

Samlet medfører ovenstående, at kommunens afdrag i 2002 øges med yderligere 574,8 mill. kr. i forhold til vedtaget budget 2003.

Tabel 12. Korrigeret mål for afdrag i budget 2003

 

Mill. kr.

Mål for afdrag i vedtaget budget 2003

326,5

Korrektioner

 

Tilbagebetaling af lån fra KE (BR 419/2000)

407,0

Ekstraordinært ejendomssalg vedr. 2002

145,8

Reduceret låneoptagelse i 2003 vedr. uudnyttet lån i 2002

48,0

For stort afdrag i 2002

-26,0

I alt (merafdrag)

574,8

Korrigeret mål for afdrag i budget 2003

901,3

 

Korrektion af bydelenes regnskaber 2001

Efter bydelsforsøgets ophør har Økonomiforvaltningen i 2002 betalt flere, mindre regninger vedrørende bydelenes aktiviteter i 2001, som ikke umiddelbart har kunnet henføres til en bestemt forvaltning (ØU 275/01).

I redegørelsen om kommunens økonomi 2002 (BR 452/02) orienterede Økonomiforvaltningen om, at forvaltningen som følge heraf vil foreslå en korrektion af bydelenes regnskaber 2001. Korrektionen vil basere sig på en opgørelse af de regninger, som Økonomiforvaltningen har betalt i 2002 vedrørende bydelsaktiviteter i 2001.

Betalingen af bydelsregninger i 2002 medførte udgifter på 0,5 mill. kr. ekskl. moms og indtægter på et tilsvarende beløb. Betalingen af bydelsregninger giver således ikke anledning til en korrektion af bydelsregnskaberne for 2001.

Tilbagebetaling af statstilskud vedr. projekter i Indre Østerbro bydel

Indre Østerbro bydel afviklede i perioden 1999-2001 projektet "Arbejdspladsfastholdelse på Indre Østerbro" og i 2001 projektet "Den gode Arbejdsplads" med støtte fra Københavns Kommunes Koordinationsudvalg. Støtten fra Koordinationsudvalget er finansieret af puljemidler fra staten.

Regnskaberne for de to projekter viser, at der er forbrugt henholdsvis 109.000 kr. og 19.000 kr. mindre, end hvad Indre Østerbro bydel fik tildelt i støtte til projekterne i 2001.  De overskydende projektmidler på i alt 128.000 kr. skal tilbagebetales til staten af Københavns Kommunes Koordinationsudvalg, som sekretariatsbetjenes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

De overskydende projektmidler indgår fejlagtigt som en indtægt i Indre Østerbro bydelsråds driftsregnskab for 2001, der som følge heraf skal nedskrives med 128.000 kr. Det indebærer, at Indre Østerbro bydelsråd i 2001 havde et overskud på 10,8 mill. kr. mod tidligere opgjort 10,9 mill. kr.

Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til bevillingen Ad ministration konto 6.51.1  meddeles tillægsbevilling på 128.000 kr. vedrørende tilbagebetaling af overskydende projektmidler i Indre Østerbro bydel. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets konto 8.05.5 (kassen), jf. bilag 2.

Beløbet på 128.000 kr. tilbageføres til kommunekassen ved en korrektion af bydelsrådenes gæld på linie med tidligere praksis.

Pasning af nærtstående handicappede

Det er besluttet af Økonomiudvalget, at pasning af nærtstående handicappede flyttes fra det lovbundne område til det rammebelagte område under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (ØU181/02). Som følge heraf indstilles det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget gives tillægsbevilling på 680.000 kr., jf. bilag 2.

Wonderful Copenhagen

Fra 2003 omfatter Wonderful Copenhagen også Frederiksborg og Roskilde amter, ændringen medfører, at midler som Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt tidligere har betalt direkte til Wonderful Copenhagen fra 2003 og fremover betales via HUR. Ovenstående betyder, at Økonomiudvalget fra 2003 får et mindreforbrug på 1,2 mill. kr.

Som følge heraf indstilles det til Økonomiudvalget, at 1,2 mill. kr. føres tilbage til kassen 8.05.5 og at der fortages omplaceringer som følge af betaling via HUR til Wonderful Copenhagen, jf. bilag 2.

Frit valg pakken

I forbindelse med budgetvedtagelsen blev der ikke taget stilling til, om der skulle gives en tillægsbevilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til indførelsen af Frit valg pakken.

Som følge heraf indstilles det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget gives tillægsbevilling på 4,1 mill. kr., jf. bilag 2.

DUT-Korrektion

Som følge af manglende tildelte DUT-midler ifølge Borgerrepræsentationens beslutning i juni 2002 (BR356/02) indstilles det, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget gives tillægsbevilling på 119.000 kr. vedrørende ny lovgivning på daghøjskoleområdet, jf. bilag 2.

 

3.2. Omplaceringer i budget 2003

Indenrigsministeriets restpulje 2003

Københavns Kommune har efter ansøgning til konkrete projekter modtaget 2,1 mill. kr. fra Indenrigsministeriets restpulje 2003. Midlerne er givet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget med kassemæssig dækning på kassen, men pegene burde have været taget fra konto  8.86.7 (BR01/03). For at korrigere for dette foreslås det, at der sker en omplacering, jf. bilag 2.

Renovering af Kongens Nytorv

Bygge- og Teknikudvlaget godkendte den 20. september 2000 (BTU404/2000) et principforslag til omlægning af Kongen Nytorv.

Den 15. januar 2003 besluttede Bygge- og Teknikudvalget at omlægge Holmens Kanal (etape 2 og 5 af Kongens Nytorv projektet). Anlægsarbejderne planlægges påbegyndt i sommeren 2003 og forventes færdige i foråret 2004(BTU06/03).

Borgerrepræsentationen godkendte i sit møde den 20. marts 2003 en indstilling om, at Københavns Kommune siger tak for modtagelsen af en anonym fonds tilsagn om at yde 50 mill. kr. til omlægning af Kongens Nytorv(BR136/03). På denne baggrund anbefaler Bygge- og Teknikforvaltningen de udestående etaper anlagt.

Udgifterne til renovering af Kongens Nytorv beløber sig til i alt 100 mill. kr., hvor af 50 mill. kr. dækkes via et økonomisk bidrag fra en anonym fond. Betalingen fra den anonyme fonden udgør 2,5 mill. kr. i 2003 og 47,5 mill. kr. i 2004. Kommunens udgifter fordeler sig med 2,5 mill. kr. i 2003 12,5 mill. kr. i 2004 og 35 mill. kr. i 2005.

Det indstilles, at der flyttes 2,5 mill. kr. fra Økonomiudvalget til Bygge- og Teknikudvalgets anlægsramme,  jf. bilag 3. Selve anlægsbevillingen til projektet ventes besluttet af Borgerrepræsentationen i en særskilt sag  (ØU165/03).

DUT-koorektion

Som følge af forkert placerede DUT-midler vedr. SEL §77 fra 2000/01, der omhandler bortfald af statsrefusion til handicaphjælpere i forbindelse med grundtakstfinansiering foreslås det, at midlerne flyttes mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets bevillinger som anført i bilag 3.

Børne- og Ungdomstandplejen

På grund af flytning af Børne- og Ungdomstandplejens administration fra Niels Hemmingsens gade 10, som Kultur og Fritidsforvaltningen administrerer, til Henrik Pontoppidans vej 8, anmoder Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget om en omplacering mellem udvalgene.

Efter Børne- og Ungdomstandplejens fraflytning er lejemålet i Niels Hemmingsens Gade opsagt, således at der ikke længere betales leje for lokalerne, hvilket i 2003 vil medføre en besparelse på Kultur- og Fritidsudvalgets budget på 813.000 kr. Til gengæld skal Sundhedsforvaltningen betale husleje for lokalerne på Henrik Pontoppidans Vej.  

Det foreslås som følge heraf, at midlerne flyttes mellem Kultur- og Fritidsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevillinger som anført i bilag 3.

Amtstandplejen

En lovændring af 20. december 2000 medførte en række ændringer vedrørende tandplejen til personer, som ikke kan udnytte de eksisterende tandplejetilbud. Lovændringen har betydet, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens samlede målgruppe inden for dette områder er overflyttet til Sundhedsforvaltningen.

Som følge heraf foreslås, at midlerne flyttes fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevillinger som anført i bilag 3.

Omplaceringer i Sundheds- og Omsorgsudvalget, Uddannelses- og ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Af hensyn til den løbende styring ønsker Sundheds- og Omsorgsudvalget, Uddannelses- og ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at der foretages en række mindre omplaceringer mellem funktioner og bevillinger. Alle omplaceringerne foretages indenfor det rammebelagte område.

Det foreslås, at midlerne flyttes mellem udvalgenes b evillinger som anført i bilag 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Økonomi

-

Miljøvurdering

Ingen konsekvenser.

 
Høring

-

Andre konsekvenser

-

Bilag

Bilag 1:  Forslag  til tillægsbevillinger i forbindelse med overførsel af midler til budget 2003

Bilag 2:  Forslag om tillægsbevillinger til budget 2003

Bilag 3:  Forslag om omplaceringer i budget 2003

Bilag 4: Udvalgenes forslag om overførsel af midler mellem 2002 og 2003, herunder omplaceringer (fremlægges på aflæggerbordet)

 

 

 

Erik Jacobsen

 

 

/ Bjarne Winge

 

 

 


Til top