Mødedato: 03.02.2004, kl. 15:00

Statusredegørelse til Det Rådgivende Integrationsudvalg

Statusredegørelse til Det Rådgivende Integrationsudvalg

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 3. februar 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 30/2004

 

 

5.                   Statusredegørelse til Det Rådgivende Integrationsudvalg

 

 

INDSTILLING

At Økonomiudvalget godkender at Økonomiforvaltningens redegørelse om status på arbejdet med integration oversendes til Det Rådgivende Integrationsudvalg (DRIU).

 

 

 

RESUME

DRIU har november 2003 anmodet udvalgene om at afgive en kort status om integrationsarbejdet. Økonomiudvalget er blevet bedt om at svare på spørgsmål vedr. Beskæftigelse og Kommunikation, samt en række generelle spørgsmål.

Økonomiforvaltningen arbejder med integration og etnisk ligestilling både overordnet for hele kommunen og som en selvstændig arbejdsplads. På beskæftigelsesområdet arbejder Økonomiforvaltningen med indsamling af statistiske oplysninger.

I forhold til kommunens kommunikation med borgere af anden etnisk baggrund, arbejder forvaltningen med den overordnede kommunikationspolitik i forhold til etniske minoriteter samt kurser i interkulturel kommunikation. Endvidere er der i forskellige kvarterløftprojekter samt i forbindelse med kommuneplanstrategi 2004 fokus på integration og mangfoldighed.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Det rådgivende Integrationsudvalg (DRIU) har november 2003 anmodet udvalgene om at afgive en kort status om integrationsarbejdet. DRIU's  anmodning er vedlagt som bilag A. I forbindelse med at Borgerrepræsentationen vedtog den overordnede integrationspolitik, blev det besluttet, at udvalgene årligt skal udarbejde en kort status til DRIU. På baggrund af disse tilbagemeldinger skal integrationsudvalget afgive en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen.

I tilknytning til integrationspolitikken er der opstillet fem indsatsområder:

1.      Børn og unges liv og fremtid

2.      Beskæftigelse

3.      Kommunikation

4.      Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet.

5.      Det boligsociale område

 

Økonomiudvalget er blevet bedt om at svare på spørgsmål vedr. pkt. 2: Beskæftigelse og pkt. 3: Kommunikation, samt en række generelle spørgsmål. DRIU har bedt om, at besvarelsen bliver en opsummering af udvalgets og forvaltningens indsats i forhold til de stillede spørgsmål.

 

Beskæftigelse

Økonomiforvaltningen arbejder med indsatsen på beskæftigelsesområdet på to niveauer. Dels har forvaltningen ansvaret for at igangsætte initiativer for hele kommunen, og dels arbejdes der med initiativer i Økonomiforvaltningen. 

 

1. Økonomiforvaltningen sørger på det overordnede niveau for, at indsamle data i form af statistikker over hvor mange ansatte, der har en anden etnisk baggrund end dansk. Denne opgørelse foretages i forlængelse af det Personalepolitiske Regnskab.  Der henvises til bilag B.

 

2. Økonomiforvaltningen har i 2003 udgivet en Rekrutteringsvejledning, der skal hjælpe forvaltningerne til en bedre rekruttering og ansættelsesproces. Vejledningen sætter bl.a. fokus på de faldgruber, der er i forhold til at rekruttere mangfoldigt og giver gode råd til, hvordan man håndterer f.eks. ansættelsessamtaler værdigt og professionelt, når man har ansøgere med anden etnisk baggrund. Rekrutteringsvejledningen er tilgængelig på KK-net.

 

3. Økonomiforvaltningen gennemfører projektet Mangfoldig Arbejdsplads i samarbejde med tre forvaltninger og KTO. Projektet forventes færdigt ultimo 2004. Formålet med projektet er at udbrede mangfoldighedsledelse som en integreret del af ledelsespraksis på tre udvalgte arbejdspladser i kommunen - en skole, et lokalcenter og et plejehjem. Det er også formålet at indsamle viden om og udvikle redskaber til indførelse af mangfoldighedsledelse på kommunens arbejdspladser. Resultatet skulle gerne blive, at medarbejdernes ressourcer anvendes bedre – til gavn for den enkelte arbejdsplads, men også til gavn for kommunens borgere bl.a. i form af bedre service. De tre arbejdspladser, der skal deltage i projektet, har selv valgt at deltage, og de deltagende arbejdspladser skal medfinansiere projektet. Arbejdspladserne har ved hjælp af midler fra Økonomiforvaltningen og PersonaleUdklingsPuljen fået et konsulentfirma til at hjælpe med at udføre de konkrete indsatser. Økonomiforvaltningen og KTO har også bidraget med to projektledere. Der tages hensyn til hvilke typer af arbejdspladser, der deltager, således at spredningen bliver så stor som muligt. Projektet er nået dertil, hvor de enkelte arbejdspladser skal udvælge, hvilke konkrete aktiviteter, de skal til at igangsætte, mens konsulenterne er ved at kortlægge en status over, hvordan arbejdspladserne tackler mangfoldighed nu. Det er således op til den enkelte arbejdsplads at definere, hvilke aktiviteter der skal til for at udvikle en mere mangfoldig arbejdsplads. I 2004 vil arbejdet på arbejdspladserne gennemføres og den endelige evaluering og opbygning af en vidensbase gennemføres ligeledes. MAP-projektet er Økonomiforvaltningens fokusprojekt i forbindelse med Fokusåret for Etnisk Ligestilling 2003.

 I 2004 vil Økonomiforvaltningen gennemføre fokusgruppeinterview med det formål at tiltrække højtuddannede ansøgere fra etniske minoriteter til kommunen som arbejdsplads. Fokusgruppeinterviewene skal være med til at afdække, hvad der gør kommunen til en attraktiv arbejdsplads for unge højtuddannede af anden etnisk herkomst.

 

4. Kvarterløftprojektet har på beskæftigelsesområdet koncentreret sig om at matche de lokale ledige med de lokale virksomheders behov, ligesom der har været stor interesse for kurser, der retter sig mod de etniske iværksættere. Dette arbejde er foregået i tæt samarbejde med den boligsociale indsats på området.

 

Erhvervscenter for vækst og udvikling TIC

5. Erhvervscenter for vækst og udvikling (EVU) oplever en stor og stigende efterspørgsel fra folk med anden etnisk baggrund. EVU finansieres bl.a. af Københavns Kommune (i 2004 er Københavns Kommunes andel af finansieringen 6,4 mio. kr.).

EVU har individuel rådgivning med ca. 1000 potentielle iværksættere om året. Heraf er ca. 200-250 med anden etnisk baggrund.

EVU har været fødselshjælper for mere end 200 nye virksomheder i Københavns Kommune i 2003. Af disse er ca. 40-50 startet op af en iværksætter med anden etnisk baggrund.

EVU har desuden kontakt med 1200 mindre virksomheder med individuelle rådgivning. Af disse er ca. 100 med anden etnisk baggrund.

 

 

 

 

For 2004 planlægger EVU følgende projekter med eksterne organisationer:

·        Born Global Nørrebro.

Et projekt i samarbejde med Nørrebro Park Kvarterløft og Dansk Iværksætterforening. Ca. 60 deltagere forventes i forløbet, og af disse skal 30 være med anden etnisk baggrund.

·        De nye iværksættere.

Et projekt for kvindelige iværksættere med anden etnisk baggrund end dansk.

·        Nydansker med iværksætter-gen.

Oplægget er, at to grupper af ca. 25 personer gennemfører et iværksætterkursus for udarbejdelse af forretningsplan med budgetter og handlingsplan til egen forretningsidé. Herefter vil EVU søge at etablere kontakt mellem nydanskervirksomheden og en dansk person med en kompetence, som kan supplere virksomheden. (Se også bilag D)

 

6. Pilotprojekt butikskonsulent: Erhvervspolitisk Handlingsplan 2002 indeholdt et pilotprojekt "Direkte rådgivning til ejerdrevne butikker", hvor formålet var at sikre rådgivning og vejledning til hovedsagligt etniske butiksindehavere i området omkring Nørrebro Station, hvor detailhandlen er det primære erhverv.

Projektet er et samarbejdsprojekt mellem Økonomiforvaltningen, Kvarterløft Nørrebro Park, Kvarterløft Nord-Vest, Nørrebro Handelsforening, Fødevareregion København, Miljøkontrollen m.fl., og projektet er finansieret dels af Koordinationsudvalget, dels de to kvarterløft og Økonomiforvaltningens 10. kontor.

Projektet opstartede i foråret 2002 og er pt. ved at blive evalueret.

Butikskonsulenten har indtil videre aflagt mindst ét besøg hos mere end 90 virksomheder, hvor ejerne er af anden etnisk baggrund. Derudover er der startet adskillige projekter, hvor butikskonsulenten har formidlet deltagere med anden etnisk baggrund – f.eks. "Miljørigtige butikker".

På baggrund af evalueringen af pilotprojektet skal Økonomiforvaltningen bl.a. vurdere, om decentrale tiltag kan forbedre de etniske butikkers overlevelsesmuligheder.

 

7. I oplægget til Erhvervspolitisk Handlingsplan 2004 er "Iværksættere" ét af fem temaer – herunder fokus på de etniske iværksættere.

Formålet med det konkrete projekt "Etniske iværksættere" er at skabe flere og bedre indvandrervirksomheder i Københavns Kommune. Projektet gennemføres af New Insight i samarbejde med EVU, DI og HTS, og finansieres af Københavns Kommunes Koordinationsudvalg.

 

Undersøgelsen skal afdække internationale erfaringer fra en række europæiske byer (bl.a. Birmingham, Antwerpen, Malmø), og skal munde ud i en række anbefalinger mht. erhvervspolitiske initiativer, der kan understøtte udviklingen af flere og bedre indvandrervirksomheder.

Analysen er en opfølgning på undersøgelsen "Indvandrervirksomheder i København – Barriere eller løftestang for integration?" fra april 2003.

Det forventes, at analysen afrapporteres i februar 2004, og at de forskellige initiativforslag bl.a. bliver vurderet i det videre erhvervspolitiske arbejde.

 

8. Uddannelse og integration: Partnerskabet er dannet mellem arbejdsmarkedet parter, UUF, FAF og ØKF i 2002.

Resultat er redegørelsen om Uddannelse og integration for unge i Københavns Kommune som skal behandles i ØU den 27. januar og i BR den 5. februar.

Der foreslås to overordnede målsætninger for Københavns Kommunes indsats:

 

·        95% af alle unge københavnere skal gennemføre en ungdomsuddannelse (dvs. de unge, der også har gennemført grundskole i Københavns Kommune),

 

·        Af de 40 danske kommuner med flest unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande skal Københavns Kommune være en af de 10 bedste kommuner til at få unge indvandrere og efterkommere i arbejde eller uddannelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når man ser på Økonomiforvaltningen som arbejdsplads, viser en opgørelse over ansatte med anden etnisk baggrund, nedenstående fordeling for Økonomiforvaltningen (opgjort i tredje kvartal 2003). Opgørelsen foretages bl.a. i samarbejde med Danmarks Statistik:

 

Ansatte i ØKF

Danmark

EØS

Tredjelande

Fordeling i procent (EØS og tre djelande)

Rådhusdel

288

4

5

3 %

Skatte- og Registerforvaltningen

833

10

10

2,4 %

KBH Kommunes Kursuscenter

16

0

3

1,8 %

 

Økonomiforvaltningens fordeling af medarbejdere ligger tæt op af den fordeling, der er i staten. Indenfor statens ressortområder ligger andelen af medarbejdere med anden etnisk baggrund typisk i intervallet 1-2,5 %. Bilag C viser fordelingen af medarbejdere med anden etnisk baggrund i de forskellige ministerområder i staten.

 

Nedenstående skema viser fordelingen af ansøgninger til stillinger i Økonomiforvaltningens rådhusdel i 2003

Periode

Antal ansøgere

Personer, der skønnes at have anden etnisk baggrund

Andel i procent

1. halvår 2003

594

9

1,5

2. halvår 2003

862

38

4,4

I alt

1456

47

3,2

 

Tallene må tages med et vist forbehold, da det ifølge persondataloven ikke er tilladt at registrere etnisk oprindelse, og derfor er tallene skønsmæssigt opgjort. I andet halvår 2003 opslog Rådhusdelen flere stillinger med relation til IT. Det har umiddelbart været medvirkende årsag til, at antallet af ansøgere med anden etnisk baggrund er steget. Der kan være en tendens til, at stillingstyperne har en betydning for antallet af ansøgere med anden etnisk baggrund..

Skatte- og Registerforvaltningen har ikke modtaget mange ansøgninger fra ansøgere med en anden etnisk baggrund i 2003, hvilket bl.a. kan skyldes, at der ikke er opslået elevpladser i 2003. Forvaltningen har ikke generelt opslået mange stillinger i 2003 – i alt er der ansat 27 medarbejdere i 2003. Ved en enkelt lejlighed har man forsøgt sig med positiv særbehandling i forbindelse med ansættelse, hvilket dog ikke resulterede i ansættelse af en medarbejder med anden etnisk baggrund. Ansøgerne med anden etnisk baggrund var ikke i besiddelse af de fornødne kvalifikationer.

 

I Økonomiforvaltningen som arbejdsplads arbejdes der med at få et øget fokus på etnisk ligestilling og integration. Det primære fokus i 2004 er at få overblik over de barrierer, der er for ansættelse af flere medarbejdere med en anden etnisk baggrund.

En af barriererne kan være de relativt høje krav forvaltningen sætter til formuleringsevne og uddannnelsesmæssig baggrund. Eksempelvis kræver størstedelen af de stillinger, der slås op i Rådhusdelen, en samfundsvidenskabelig baggrund, ligesom der i Skatte- og Registerforvaltningen opslås stillinger, der kræver en meget specifik viden – f.eks. skatterevisorer. Det har indtil nu vist sig meget svært at få ansøgere med anden etnisk baggrund til disse stillinger.  Ligeledes har der været eksempler på, at medarbejdere med en anden etnisk baggrund, der uddanner sig indenfor specialer i Skatte- og Registerforvaltningen, hurtigt søger stillinger i det private erhvervsliv. 

For at få en mere præcis viden, har Økonomiforvaltningen igangsat et projekt, der skal belyse hvilke barrierer – såvel internt som eksternt, der forhindrer en mangfoldig rekruttering. Projektet skal munde ud i konkrete forslag til tiltag som forvaltningen kan anvende fremadrettet og strategisk.

 

 

Kommunikation

På kommunikationsområdet er der flere områder, hvor Økonomiforvaltningen har arbejdet med integration og etnisk ligestilling.

1. Økonomiforvaltningen har revideret kommunens kommunikationspolitik. I den forbindelse har rapporten "Kommunikation med etniske minoriteter" indgået i rapporten. Kommunikationspolitikken bygger bl.a. på princippet om at kommunikation skal tage udgangspunkt i brugernes behov, hvilket også omfatter personer med anden etnisk baggrund. I politikken er der særskilt formuleret et afsnit om, at ledelse og medarbejdere skal være opmærksomme på, at det i kontakten med flygtninge og indvandrere kan være nødvendigt at anvende andre kommunikationsformer end de gængse. Samtidig peges der på forskellige muligheder, som forvaltningerne kan arbejde med for at styrke kommunikationen med etniske målgrupper.

 

2. Københavns Kommunes Kursuscenter, tilbyder et 2 dages kursus om "Interkulturel kommunikation". Kurset henvender sig til frontmedarbejdere inden for bl.a. social- og sundhedsområdet, der i deres daglige arbejde ofte har personlig kontakt med borgere fra andre kulturer.

Kurset skal hjælpe med værktøjer, som kan hjælpe med at forstå de kulturelle koder som kommunikation er fyldt med, men som den anden part i samtalen ikke nødvendigvis forstår. Samtidig styrker det medarbejderens kommunikation i mødet med borgere fra andre kulturer.

 

3. På Skatte- og Registerforvaltningens område styres kommunikation på fremmede sprog af Told og Skat på områderne forskudsregistrering, selvangivelse og vejledninger. Folkeregisteret har vejledninger på de fleste hovedsprog, og udarbejder selv vejledninger på andre sprog efter behov. Forvaltningen fremskaffer – efter forudgående aftale – tolk ved personligt fremmøde. Dette rekvireres hos FAF's tolkebistand. I praksis medbringer den overvejende del af borgerne selv tolk/oversætter.

 

Øvrige tiltag

Nedenfor redegøres for de projekter og aktiviteter, som gennemføres i kommunens kvarterløftområder og partnerskabsprojekter med henblik på at skabe en bedre integration i lokalområderne.

I kvarterløftprojekterne er det kendetegnende, at integrationsaktiviteterne både omfatter sociale, kulturelle og fysiske projekter, og at alle forvaltninger er orienterede/involverede i de igangværende aktiviteter. Dette sikres gennem koordineringsmøder både på centralt og lokalt niveau.

 

Kvarterløft Holmbladsgade-kvarteret

Kulturcaféen er et samlingssted, der lejlighedsvist arrangerer kulturelle aktiviteter. I disse aktiviteter lægges vægt på formidling af kulturforskelle folkeslagene imellem. Der har været arrangeret temaaftener med foredragsholdere udefra med efterfølgende debat.

I kvarterløft Holmbladsgadekvarteret har ligeledes været arrangeret svømmehold for etniske kvinder. Dette for at formidle danske kultur- og idrætstraditioner med henblik på at indarbejde disse hos etniske grupper.

Idrætskonsulenten i kvarteret har haft en opsøgende funktion ift. dels at få den uorganiserede idræt (overvejende etniske børn) integreret i de organiserede lokale idrætstilbud, dels at få afdækket lokale behov for idrætsudstyr i de nye idrætsfaciliteter i området. Her er en række ønsker fra etniske børn og unge kommet i spil.

Kvarterløft Kongens Enghave

Stifinder-projektet er et lektiehjælpsprojekt, hvor brugerne primært er etniske børn og unge. De fleste af hjælperne er etniske frivillige, som har klaret sig godt i det danske uddannelsessystem.

Paletten er navnet på et værested for etniske kvinder. Her er aktiviteter som syning og vævning mm.

Der er etableret et integrationsnetværk med henblik på at fremme en faglig og tværkulturel pædagogik og forældresamarbejde i relation til de lokale dagsinstitutioner. Målgruppen er etniske forældre. Ligeledes er der etableret et etnisk forældreråd på Ellebjerg skole.

Kvarterløft Femkanten

Kvindeforeningen er for alle kvinder og benyttes bl.a. af etniske kvinder. Dataværkstedet praktiserer IT-undervisning, hvor etniske danskere er den overvejende målgruppe. Der arrangeres motionstilbud - bl.a. cykelkurser for etniske kvinder. Målet er at give motionstilbud og samtidig integration via idræt.

Dans I Nordvest er en danseforening for børn og unge. Der er 150 medlemmer og målgruppen er danselystne unge fra alle lande, der danser danske og udenlandske danse/musik.

Generelt Oplysningsforbund er et etnisk iværksættertilbud, hvor etniske personer med interesse for at skabe egen virksomhed kan tillære sig en række kvalifikationer om muligheder, danske forhold, mm.

Kvarterløft Nørrebro Park

Informateket er et nyoprettet center med en række undervisnings- og konsulentfunktioner. Der tilbydes IT-undervisning, hvor etniske er en stor del af brugergruppen.

Butikskonsulentfunktionen er opsøgende ift. de etniske butikker mhp. samarbejde med handelsstandsforeningen og formidling af bl.a. danske hygiejne-, skatte- og momsforhold.

Beskæftigelseskonsulentfunktionen tager kontakt til danske virksomheder i lokalområdet (bl.a. TDC) mhp. at skabe praktik- og arbejdspladser for arbejdsløse personer – herunder også etniske minoriteter.

Fatimas Køkken er et projekt, hvor forskellige etniske minoriteter laver mad sammen. Der tilsigtes konkrete udvekslinger af erfaringer samt netværksdannelse.

Livskvalitet på Ydre Nørrebro er et projekt der tilsigter motion og livskvalitet for alle interesserede. Etniske minoriteter er en del af målgruppen.

Nørrebroparken skal i nær fremtid reetableres. Der er i konkurrencematerialet lagt vægt på en fleksibel indretning af parken bl.a. med henblik på at sikre etniske minoriteters rekreative udfoldelsesbehov – herunder grill-muligheder og etniske idrætsfaciliteter (cricket, mm). 

Der er ansat en integrationskonsulent, hvis primære opgave er en opsøgende indsats overfor primært unge etniske drenge i Lundtoftegade-bebyggelserne. Formålet er at give dem lyst og inspiration til organiseret idrætsklubmedlemskab.

Kvarterløft Nordvest

Idrætskonsulenten er ansat til at være opsøgende overfor den uorganiserede idræt – herunder de etniske minoriteter. 

Dansk undervisning tilbydes til etniske kvinder med småbørn. Projektet går på at få passet børnene samtidig med at undervisningen foregår. Målet er at skabe jobs.

Ungerådet består primært af etniske unge. Formålet er at igangsætte sociale aktiviteter.

Smag på Nordvest er et projekt, hvor etniske minoriteter laver mad sammen og fortæller om personlige historier fra hjemlandene. Projektet er kulturformidlende og netværksdannende.

Netværk for ældre etniske er et projekt, der samler etniske minoriteter i området. I 2004 udvides projektet til også at omfatte et netværk for etniske iværksættere. 

Partnerskabsprojektet i Tingberg-Utterslevhuse

Det er planlagt, at der skal etableres et såkaldt modtagekorps, der skal tage imod tilflyttere til Tingbjerg. Her i blandt er en stor andel af etniske minoriteter.

Der er etableret et syværksted, der bl.a. henvender sig til etniske minoriteter mhp. at skabe netværk og evt. arbejdspladser. 

Der tilbydes IT-undervisning for alle interesserede – etniske grupper er repræsenteret i brugergruppen. 

Mødestedet – 60 etniske kvinder – netværk og motion

Images of Tingbjerg er et arrangement i maj 2005. Her skal formidles forskellige kulturer i lokalområdet. Projektet er i sin opstartsfase.

Jobhuset starter marts 2004. Her lægges vægt på hjælp og opkvalificering af arbejdsmæssige kvalifikationer. Der sigtes også på uddannelsesforløb. Målgruppen er beboere i lokalområdet.

Der er etableret et værested for piger – hvor brugergruppen i høj grad består af etniske piger. Der er tilknyttet lektiehjælp til projektet.

 

 

 

Partnerskabsprojektet i Remisevænget

I dette nye projekt er nedsat et temapartnerskab, der skal afklare hvilke projekter, der skal arbejdes med indenfor integrationsområdet i fremtiden. I denne proces er der høj grad af borgerinddragelse, og etniske minoriteter deltager.

Der er netop ansat en integrationsmedarbejder, som skal varetage en opsøgende indsats ift. integrationsprojekter. Pt. er etablering af et værested for etniske unge henholdsvis etniske ældre i spil.

 

For de nye kvarterløftsprojekter i Nørrebro Park og Nordvest og partnerskabsprojekterne i Tingbjerg og på Amager er der opstillet følgende målsætninger på integrationsområdet:

·        At fremme integration og beskæftigelse for indvandrere og flygtninge

·        At fremme uddannelse og beskæftigelse blandt unge med etnisk minoritetsbaggrund

·        At fremme forståelse og tolerance mellem forskellige befolkningsgrupper, herunder at bygge bro mellem danske og etniske minoritetsgrupper

·        At fremme etniske minoritetsgruppers aktive deltagelse i det lokale demokrati og beboerdemokratiet

·        At styrke det lokale kultur- og fritidsliv med særlig fokus på børn og unge fra etniske minoritetsgrupper

·        At synliggøre kvarterets kulturelle profil og multikulturelle identitet

·        At fremme sundhed blandt etniske minoritetsgrupper

·        At styrke kommunikationen til etniske minoritetsgrupper

·        At fremme forældreinddragelse i daginstitutioner og skoler

 

Kommuneplanstrategi 2004

Økonomiudvalget besluttede i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneplanstrategi 2004, at integration skulle udgøre et særskilt tema.

Med henblik på at få et billede af udviklingen på dette område blev der derfor igangsat en undersøgelse, som dels skulle redegøre for udviklingen i integrationen af de etniske minoriteter på beskæftigelses-, erhvervs-, uddannelses- og boligområdet, dels beskrive den hidtidige indsats på disse områder. I undersøgelsen opsummeres således eksisterende viden på området samtidig med at der opstilles anbefalinger til politisk overvejelse. Undersøgelsen er udarbejdet i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og forventes færdiggjort januar 2004.

 

 

I forslag til Kommuneplanstrategi 2004 er et af de centrale temaer "Den mangfoldige by". Under temaet foreslås det bl.a.:

-         at der udarbejdes en integrationsstrategi for bolig-, erhvervs-, beskæftigelses- og uddannelsesområdet og

 

-         at byens mangfoldighed afspejler sig i dialogen mellem politikerne og københavnerne, og i kommunens kommunikation med borgerne.

Forslag til Kommuneplanstrategi 2004 forventes behandlet i Økonomiudvalget marts 2004.

 

ØKONOMI

 

MILJØVURDERING

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

HØRING

 

BILAG

Bilag A: Anmodning om status for arbejdet med integrationspolitikken

Bilag B: Statistisk redegørelse om ansatte i Københavns Kommune med anden

              etnisk baggrund end dansk

Bilag C: Indvandrere og efterkommere fordelt efter ministerområde 3. kvartal 2003, Personalestyrelsen

Bilag D: Status på kurset "Iværksætter og nydansker"

 

 

Erik Jacobsen

/Helge Jacobsen

 

 


Til top