Mødedato: 03.02.2004, kl. 15:00

Høringssvar vedrørende Strukturkommissionens betænkning

Høringssvar vedrørende Strukturkommissionens betænkning

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 3. februar 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 33/2004

 

 

3.                   Høringssvar vedrørende Strukturkommissionens betænkning

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget drøfter Strukturkommissionens betænkning,

 

at vedlagte udkast til høringssvar sendes i høring hos

·        De stående udvalg,

·        Det rådgivende Integrationsudvalg,

·        Valby Lokaludvalg,

·        Udvalget vedrørende Demokrati og Serviceudvikling,

·        Ældrerådene,

·        Integrationsrådet og

·        Erhvervsrådet.

 

at høringsfristen fastsættes til torsdag den 11. marts kl. 12.00, således at Økonomiforvaltningen kan forelægge det endelige høringssvar til godkendelse i Økonomiudvalget den 23. marts 2004 og i Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004.

 

 

RESUME

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har den 12. januar 2004 sendt Strukturkommissionens betænkning (betænkning nr. 1434) i høring hos de kommunale parter. Høringsfristen er den 7. april 2004.

 

Med nærværende indstilling sætter Økonomiudvalget en høring i gang vedrørende udvalgets udkast til høringssvar med henblik på at indhente faglige bidrag og indspil til det endelige høringssvar.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Strukturkommissionen offentliggjorde den 9. janaur 2004 sin betænkning om fremtidens kommunale struktur og opgaveløsning (Betænkning nr. 1434), som Borgerrepræsentationens medlemmmer har kunnet hente i Borgerrepræsentationens Sekretraiat, og betænkningen er tilgængelig på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside: www.im.dk. Betænkningen er nu sendt i høring blandt de kommunale parter (høringsskrivelsen er vedlagt som bilag). Høringsfristen er den 7. april 2004.

 

Proces

Overborgmesteren orienterede den 20. janaur 2004 Økonomiudvalget om det planlagte forløb omkring kommunens udarbejdelse af høringssvar på Strukturkommissionens betænkning.

 

Økonomiforvaltningen forelægger med denne indstilling udkastet til høringssvar til udvalgets drøftelse i udvalgets møde den 3. februar 2004. Herefter sendes udkastet bredt i høring blandt udvalg og andre interne høringsparter, således at disse får mulighed for inddrage decentrale institutioner og samarbejdsparter efter eget ønske. Borgerne inddrages gennem telefoninterviews og gennem en holdningsundersøgelse på kommunens hjemmeside.

 

Det forventes at de stående udvalg behandler sagen i uge 10 og 11, hvor alle udvalg har planlagte ordinære udvalgsmøder. Herefter vil Økonomiforvaltningen udabejde et forslag til endeligt høringssvar, som kan forelægges for Økonomiudvalget den 23. marts 2004 og for Borgerrepræsnetationen den 25. marts 2004.

 

Høringssvarets struktur

Udkastet til høringssvar er opdelt i fire hovedafsnit. Først en indledning og en opsumering af kommunens synspunkter i kort form, herefter et afsnit med generelle bemærkninger, dernæst en kommentering af kommmissionens analyser vedrørende opgavefordelingen mellem stat, amt/regioner og primærkommuner, og endelig nogle afsluttende betragtninger om sammenhængen til betænkning nr. 1437 om et nyt udligningssytem.

 

Økonomiforvaltningens vurderinger

Der ligger et omfattende og grundigt analysearbejde til grund for kommissionens anbefalinger – og dermed for indspillet til den efterfølgende debat.

 

Økonomiforvaltningen vurderer, at sektoranalyserne giver grundlag for en offentlig debat med inddragelse af de faglige såvel som de demokratiske og økonomiske aspekter for fremtidens kommunale opgaveløsning. På baggrund af denne offentlige debat bør Folketinget være klædt på til at afveje de fremsatte synspunkter og træffe beslutning om en kommunalreform.

 

Strukturkommissionen fremlægger 6 mulige modeller for fremtidens indretning af den offentlige sektor (betænkningens p. 23). Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune tilkendegiver overfor ministeriet, at "den brede kommunemodel" med flest mulige opgaver løst på det primærkommunale niveau anbefales ud fra såvel faglige som demokratiske og samfundsøkonomiske betragtninger, således som det er anført i høringssvaret. Københavns Kommune ønsker en stærk og geografisk intakt hovedstadskommune, og en region, hvor hovedstadsområdets samlede interesser kan sikres. Dette kræver, at såvel HUR som H:S' opgaver løses i en ny region af mindst HUR's geografiske udtrækning.  

 

I forbindelse med den faglige høringsrunde håber Økon omiforvaltningen på at modtage yderligere indput om fordele og ulemper for borgerne i Københavns Kommune i forhold til opgaveløsningen ved de beskrevne modeller. Disse vil indgå i det i det endelige høringssvar. Der vil særligt blive lagt vægt på, om modellerne skaber mere/mindre entydighed, nærhed, kvalitet af servicen og faglig bæredygtighed, effektiv opgavevaretagelse, koordinering og mulighed for styring, samtidig med at opgaverne skal løses så tæt på borgeren som muligt.

 

ØKONOMI

Selve høringssvaret har ingen økonomiske konsekvenser.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Udkastet sendes bredt i intern høring blandt de i indstillingspunktet opridsede parter. Endvidere inddrages borgerne gennem telefoninterviews og via en holdningsundersøgelse på kommunens webside: www.kk.dk.

 

BILAG

1.      Høringsskrivelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt høringslisten.

2.      Udkast til høringssvar.

3.      Liste over høringsspørgsmål, som Økonomiudvalget ønsker besvaret i forbindelse med høringsrunden.

 

 

Erik Jacobsen

 

/ Paul Sax Møller

 


Til top