Status for partikelfiltre i Københavns Kommune (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Status for partikelfiltre i Københavns Kommune (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 3. februar 2004
J.nr. ØU 354/2003
14. Status for partikelfiltre i Københavns Kommune (Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at den i indstillingen beskrevne status for partikelfiltre i Københavns Kommune tages til efterretning,
at de forvaltninger, der ikke har medtaget alle forhold i deres handlingsplaner, får det gjort inden 1. januar 2004,
at alle forvaltninger foretager en løbende opfølgning på handlingsplanerne, og
at Borgerrepræsentationen i december 2004 får forelagt en ny redegørelse over forvaltningernes arbejde med partikelfiltre.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 20. oktober 2003
Miljø- og Forsyningsforvaltningen oplyste under mødet, at Økonomiforvaltningen efterfølgende havde meddelt, at de vil medtage krav om partikelfiltre i udbud og lignende aftaler. Indstillingen blev herefter tiltrådt med bemærkning om, at en ny statusredegørelse skal forelægges udvalget inden maj 2004, således at den kan behandles i Borgerrepræsentationen inden sommerferien.
Abderrahman Ben Haddou (D) tog forbehold.
Økonomiforvaltningen indstiller,
at
Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"at Borgerrepræsentationen beslutter at nærværende sag
gennemføres idet det forudsættes at Borgerrepræsentationens tidligere
beslutning (448/99) opretholdes således at udgifterne til implementering af
partikelfiltre afholdes inden for de økonomiske rammer som
Borgerrepræsentationen beslutter for de enkelte udvalg samt
at Bygge- og Teknikudvalget – under hensyntagen til opgavens
størrelse – kan beslutte en revideret tids - og aktivitetsplan for
implementering af handlingsplanen for partikelfiltre på køretøjer, som
indebærer at opgaven afsluttes i 2005. I den udstrækning der skal gives
kompensation til Bygge- og Teknikudvalget vil det blive afklaret i forbindelse
med vedtagelsen af budgettet for 2005."
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede den 20. mart s 2003, at alle forvaltninger skal udarbejde en handlingsplan for implementering af kommunens beslutninger om partikelfiltre. Hovedpunkterne i beslutningerne for det kommende år er, at alle nyindkøb af dieselkøretøjer over 3½ tons skal være med partikelfiltre, at der skal eftermonteres partikelfiltre på alle øvrige køretøjer over 3½ tons, og at der skal stilles krav ved udbud og andre aftaler.
Alt i alt viser handlingsplanerne, at forvaltningerne er i fuld gang med at implementere Borgerrepræsentationens beslutninger om partikelfiltre, og at der er fremdrift på alle områder. Handlingsplanerne viser dog også, at det for nogle forvaltninger kan blive svært at få klaret finansieringen inden for egne rammer.
De fire forvaltninger, der ejer dieselkøretøjer over 3½ tons har alle gennemgået eller vil gennemgå deres vognpark og vil eftermontere filtre på de køretøjer, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt. Hvor der ikke kan monteres effektive filtre, vil køretøjerne hurtigst muligt blive udskiftet med nye. Ikke alle vil dog nå dette inden den 1. april 2004, men højst sandsynligt i løbet af 2004.
Fire forvaltninger har ikke medtaget filterkrav i forbindelse med nyindkøb af dieselkøretøjer – de tre fordi de p.t. ikke ejer køretøjer over 3½ tons. Tre forvaltninger har ikke medtaget filterkrav i forbindelse med udbud og aftaler mv.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at de forvaltninger, der ikke har medtaget filterkrav ved nyindkøb og udbud og andre aftaler, efterfølgende indarbejder det i handlingsplanerne inden 1. januar 2004.
En forvaltning har indarbejdet en løbende opfølgning på implementeringen i deres handlingsplan. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at alle forvaltninger foretager en sådan opfølgning. Det foreslås endvidere, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen efter den 1. juli 2004 indsamler oplysningerne om alle forvaltningers opfølgning og forelægger Borgerrepræsentationen en ny statusredegørelse i december 2004.
Implementering af forvaltningernes handlingsplaner vil medvirke til at reducere partikeludslippet fra de berørte køretøjer med omkring 80 %.
Borgerrepræsentationen har tidligere besluttet, at udgifterne til implementering af partikelfilterbeslutningerne skal afholdes af de enkelte forvaltninger. To forvaltninger har i nærværende forbindelse udtrykt ønske om, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen på ny drøfter, hvordan finansieringen af handlingsplanerne tilvejebringes.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 20. marts 2003 en plan for det videre arbejde med partikelfiltre i kommunen med følgende hovedpunkter:
· Forvaltningerne skal inden den 1. april 2004 eftermontere filtre på de lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, der er indkøbt efter den 1. januar 2000.
· Forvaltningerne skal inden den 1. april 2004 eftermontere filtre på øvrige lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan monteres effektive filtre.
· Forvaltningerne skal i nye udbud og aftaler mv., der omfatter transport, kræve, at der fra den 1. juli 2004 er partikelfiltre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan monteres effektive filtre.
Endvidere besluttede Borgerrepræsentationen følgende:
· Hver forvaltning skal inden den 1. juni 2003 komme med en handlingsplan inklusive økonomiske konsekvenser for implementering af partikelfiltre på kommunens egen vognpark.
· Borgerrepræsentationen skal i tredje kvartal 2003 have forelagt en ny redegørelse for forvaltningernes arbejde med partikelfiltre.
Borgerrepræsentationens beslutning fra 28. oktober 1999 om, at der skal filtre på alle typer dieselkøretøjer er fortsat gældende. Men i beslutningen fra marts 2003 blev de oprindelige tidsfrister udskudt, og det blev præciseret, at indsatsen i det næste års tid koncentreres om store køretøjer og materiel.
Som opfølgning på Borgerrepræsentationens beslutninger har Miljøkontrollen afholdt to møder (i marts og maj 2003), hvortil alle forvaltninger var indbudt. På møderne blev Borgerrepræsentationens beslutning samt indhold i handlingsplanerne drøftet, og der blev udvekslet erfaringer omkring partikelfiltre.
Sideløbende med dette arbejde har Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget behandlet en fælles indstilling om en miljøzoneordning i København. På grundlag heraf har forvaltningerne den 10. juli 2003 fremsendt en ansøgning til Justitsministeriet om etablering af en miljøzoneordning dækkende halvdelen af kommunen, hvor det foreslås, at der kan stilles krav om, at dieselkøretøjer over 3½ tons skal være forsynet med partikelfiltre, og at motoren i køretøjet maksimalt må være syv år gammel. Konsekvenserne af eventuel etablering af en miljøzone i kommunen er ikke medtaget i nærværende status.
Status for
forvaltningernes arbejde med partikelfiltre
Sundhedsforvaltningen (Notat af 6. juni
2003 fra Økonomistaben)
Forvaltningen ejer ikke dieselkøretøjer over 3½ tons. Forvaltningen vil ved udbud mv. kræve partikelfiltre i henhold til Borgerrepræsentationens beslutninger.
Nyindkøb
Ved nyindkøb af
dieselkøretøjer over 3½ tons vælges køretøjer med fabriksmonterede partikelfiltre.
Ved nyindkøb af køretøjer under 3½ tons vælges dieselkøretøjer med partikelfiltre eller benzin- eller eldrevne køretøjer.
Udbud, aftaler mv.
Forvaltningen vil i alle nye aftaler stille krav om, at der fra den 1. juli 2004 skal være partikelfiltre på de dieselkøretøjer, der anvendes for kommunen.
Ved transportopgaver inden den 1. juli 2004 vil forvaltningen favorisere transportører, som har filtre på deres køretøjer.
Eftermontering
Forvaltningen har 57 dieselkøretøjer over 3½ tons og 60 arbejdsmaskiner. Alle disse køretøjer vil få filtre monteret på nær to køretøjer, hvor det på grund af kørselsmønster og køretid ikke vurderes som hensigtsmæssigt. På grund af EU udbud kan fristen pr 1. april 2004 muligvis ikke overholdes, men arbejdet vurderes at være tilendebragt i løbet af 2004.
Økonomi
De samlede udgifter, der bliver på omkring 6½ mio. kr., bliver afholdt inden for eksisterende budgetter i 2003 og 2004.
Kultur- og Fritidsforvaltningen (Notat af 17. juni 2003 fra Ejendomsdrift)
Forvaltningen ejer ikke dieselkøretøjer over 3½ tons eller store arbejdsmaskiner.
Når der findes dokumenteret viden om effektive partikelfiltre til varebiler, vil der blive monteret filtre på forvaltningens to dieseldrevne varebiler. Udgifterne vil kunne dækkes af driftsbudgettet.
Bygge- og Teknikforvaltningen
(Handlingsplan,
der blev godkendt på udvalgsmøde den 18. juni 2003 samt indstilling om
finansiering, der blev godkendt på udvalgsmøde den 13. august 2003)
Nyindkøb
Der indkøbes ikke længere dieselkøretøjer, hvor partikelfilter skal eftermonteres.
Ved nyindkøb af dieselkøretøjer med fabriksmonteret partikelfilter skal det nøje vurderes, om man i stedet med fordel kan købe benzindrevne køretøjer.
Udbud, aftaler mv.
Forvaltningen vil i alle nye aftaler stille krav om, at der fra den 1. juli 2004 skal være partikelfiltre på de dieselkøretøjer, der anvendes for kommunen.
Ved transportopgaver inden den 1. juli 2004 vil forvaltningen se positivt på, at transportørerne har filtre på deres køretøjer.
Eftermontering
Det forventes, at forvaltningens dieselkøretøjer over 3½ tons inden den 1. april 2004 vil få eftermonteret partikelfiltre i henhold til Færdselsstyrelsens anbefalinger, men kun hvis man samtidig kan få en erklæring fra filterfabrikanten om, at filteret passer til køretøj og kørselsmønster, at motoren er i god stand mv.
Hvor det ikke kan anbefales at montere partikelfiltre, skal disse køretøjer udskiftes hurtigst muligt.
Teknologisk Institut er i gang med at foretage en vurdering af forvaltningens dieselkøretøjer over 3½ tons.
Brand- og redningskøretøjer bliver ikke omfattet af filterkravet, da disse køretøjer ifølge forvaltningen ikke er egnede til partikelfiltre.
Økonomi
En endelig prissætning på handlingsplanen samt finansiering heraf beror på resultatet af Teknologisk Instituts vurdering.
Opfølgning
Forvaltningens enheder skal to gange om året gøre status med hensyn til implementering af handlingsplanen. Oplysningerne forelægges Bygge- og Teknikudvalget to gange årligt.
Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningen (Handlingsplan, der blev godkendt på udvalgsmøde
den 17. september 2003)
Eftermontering, dieselkøretøjer over 3½ tons
Forvaltningens lastbil har fået filter på i 2003. Af de otte rumlepotter (ombyggede HT-busser) er to blevet udskiftet til busser med filtre i 2003 og de resterende seks vil blive det i 2004. Forvaltningen har endvidere tre reservebusser, hvor det ikke vurderes at være miljømæssigt forsvarligt at eftermontere partikelfiltre.
Eftermontering, dieselkøretøjer under 3½ tons
I løbet af november 2003 vil der blive foretaget en analyse af forvaltningens 45 mindre dieselkøretøjer med henblik på eftermontering af filtre.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (Handlingsplan,
der blev godkendt på udvalgsmøde den 24. september 2003)
Nyindkøb
Ved nyindkøb af dieselkøretøjer over 3½ tons vælges køretøjer med fabriksmonterede partikelfiltre.
Ved nyindkøb af køretøjer under 3½ tons vælges dieselkøretøjer med partikelfiltre eller benzin- eller eldrevne køretøjer.
Udbud, aftaler mv.
Ved udbud, leasing og andre aftaler gælder samme krav som ved nyindkøb. Forvaltningen vil ultimo 2003 udsende en vejledning herom til skoler og institutioner mv.
Eftermontering
Ultimo 2003 foretages en ajourføring af antal køretøjer i forvaltningen. Teknologisk Institut skal undersøge alle køretøjer over 3½ tons med henblik på at vurdere, om det er muligt at montere partikelfiltre, hvilke filtre, der er mest hensigtsmæssige, samt overslag over omkostninger.
Inden 1. april 2004 monteres partikelfiltre på dieselkøretøjer over 3½ tons, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt.
Økonomi
De samlede udgifter til handlingsplanen anslås til 1,6 mio. kr., hvoraf 0,4 mio. kr. skal afholdes inden 1. april 2004.
Udvalget anbefaler, at Økonomiudvalget drøfter, hvordan finansieringen skal tilvejebringes.
Økonomiforvaltningen
Har meddelt, at de ikke har køretøjer over 3½ tons.
Miljø- og Forsyningsforvaltningens bemærkninger
Handlingsplanernes indhold set i
forhold til Borgerrepræsentationens beslutninger
Fire forvaltninger har udarbejdet handlingsplaner og haft dem til godkendelse i de respektive udvalg. To forvaltninger har udarbejdet administrative retningslinier om sagen. En forvaltning har ikke udarbejdet retningslinier.
Handlingsplanerne viser, at forvaltningerne er i fuld gang med at implementere Borgerrepræsentationens beslutninger om partikelfiltre. Der er fremdrift på alle områder. Handlingsplanerne viser dog også, at det for nogle forvaltninger kan blive svært at få klaret finansieringen inden for egne rammer.
I det følgende er forvaltningernes handlingsplaner grupperet i forhold til Borgerrepræsentationens enkelte beslutninger.
De fire forvaltninger, der ejer dieselkøretøjer over 3½ tons, har alle gennemgået eller vil gennemgå deres vognpark og eftermontere filtre på de køretøjer, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt. Hvor der ikke kan monteres effektive filtre, vil køretøjerne hurtigst muligt blive udskiftet med nye. Ikke alle vil dog nå dette inden den 1. april 2004, men højst sandsynligt i løbet af 2004.
Tre forvaltninger har i handlingsplanerne medtaget filterkrav ved nyindkøb af dieselkøretøjer over 3½ tons. Fire forvaltninger har ikke medtaget krav herom - de tre fordi de p.t. ikke ejer køretøjer over 3½ tons.
Fire forvaltninger har medtaget krav i forbindelse med udbud og aftaler mv. Tre forvaltninger har ikke medtaget krav.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal foreslå, at de forvaltninger, der ikke har medtaget filterkrav ved nyindkøb og udbud og andre aftaler, der indebærer transport, efterfølgende indarbejder det i handlingsplanerne.
Dieselkøretøjer under 3½ tons
Selvom Borgerrepræsentationen den 20. marts 2003 besluttede, at indsatsen i det næste års tid koncentreres om store køretøjer og materiel (på grund af den teknologiske udvikling), er Borgerrepræsentationens beslutning fra 28. oktober 1999 om, at der skal filter på alle typer dieselkøretøjer, fortsat gældende.
Fire forvaltninger har allerede medtaget krav til køretøjer
under 3½ tons, selvom det ikke var et krav i beslutningen fra marts 2003. Set i lyset af den seneste teknologiske udvikling finder
Miljø- og Forsyningsforvaltningen det hensigtsmæssigt, at også de øvrige forvaltninger
inddrager køretøjer under 3½ tons i deres handlingsplaner. På denne måde vil
forvaltningerne være klar til at handle, når teknologien er til stede.
Miljøkontrollen vil derfor inddrage dette forhold i de løbende møder med alle
forvaltninger om opfølgning på Borgerrepræsentationens beslutninger,
erfaringsudveksling mv.
Opfølgning
En forvaltning har indarbejdet en løbende opfølgning på implementering af handlingsplanen. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at alle forvaltninger foretager en sådan opfølgning, så Borgerrepræsentationen kan få forelagt en ny samlet status efter den 1. juli 2004, hvor beslutningerne om partikelfiltre skal være fuldt implementeret. Af hensyn til indsamling af oplysninger fra alle forvaltninger og behandling i udvalg kan den nye status først forelægges Borgerrepræsentationen i december 2004.
MILJØVURDERING
Indstillingen har i sig selv ikke miljøpåvirkninger. Men implementering af forvaltningernes handlingsplaner vil medvirke til at forbedre befolkningens sundhed, idet der opnås en reduktion af partikeludslippet fra de enkelte køretøjer på op til 80 %, når der monteres partikelfiltre. En negativ effekt er, at nogle filtersystemer medfører en øget udledning af NO2.
ØKONOMI
Indstillingen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser, men implementering af forvaltningernes handlingsplaner vil få det. Borgerrepræsentationen har tidligere besluttet, at forvaltningerne selv skal afholde udgifter til montering af partikelfiltre mv.
To udvalg har dog ved behandlingen af deres handlingsplaner udtrykt ønske om, at Økonomiudvalget/Borgerrepræsentationen på ny drøfter, hvordan finansieringen af handlingsplanerne tilvejebringes.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger.
HØRING
Ingen bemærkninger.
BILAG VEDLAGT
Notat fra Miljøkontrollen om udviklingen på partikelfilterområdet.
Peter Elsman Hjalte Aaberg