Mødedato: 02.12.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udtalelse til Statsforvaltningen vedrørende henvendelse om grundlag for beslutninger vedr. ESC 2014

Se alle bilag

Overborgmesteren og Borgerrepræsentationen skal til Statsforvaltningen afgive en udtalelse på baggrund af en henvendelse fra tre medlemmer af Borgerrepræsentationen om, at overborgmesteren ikke i tilstrækkeligt omfang har givet Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget oplysninger om de økonomiske forhold vedrørende Eurovision Song Contest 2014. Statsforvaltningen afgør herefter, om der er grundlag for at rejse tilsynssag.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.   at det godkendes, at overborgmesteren og Borgerrepræsentationen til Statsforvaltningen afgiver nedenstående udtalelse vedrørende overborgmesterens orientering af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om de økonomiske forhold vedrørende Eurovision Song Contest 2014 og grundlaget for beslutninger om tilskud hertil.

Problemstilling

Medlemmer af Borgerrepræsentationen Jens-Kristian Lütken (Venstre), Rasmus Jarlov (Konservatione) og Lilian Parker Kaule (Liberal Alliance) har den 29. september 2014 anmodet Statsforvaltningen om at undersøge ”forholdene omkring Eurovision” ud fra ”en formodning om, at der er sket uregelmæssigheder i form af manglende informering af Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget om arrangementets økonomiske udfordringer”.

I henvendelsen til Statsforvaltningen – bilag 1 – begrundes anmodningen om undersøgelse med,

at overborgmesteren som kommunens repræsentant i Eurovisions præsidium har haft pligt til at levere fyldestgørende information til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

at kommunen derudover har været repræsenteret i bestyrelsen for Projektselskabet, og

at overborgmesteren efter klagernes opfattelse ikke har givet fyldestgørende information til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om, dels at DRs økonomidirektør på møde i Præsidiet den 15. januar 2014 orienterede om risiko for et betydeligt underskud og aflysning af showet, dels at der på bestyrelsesmøde i Projektselskabet den 21. maj 2014 blev orienteret om mulig konkurs for selskabet.

Statsforvaltningen har ved brev af 15. oktober 2014 anmodet overborgmesteren og Borgerrepræsentationen om at afgive en udtalelse til sagen og fremsende denne sammen med sagens akter senest den 15. december 2014.

Løsning

Baggrund for Statsforvaltningens anmodning

Statsforvaltningens anmodning om en udtalelse fra såvel overborgmesteren som Borgerrepræsentationen beror på, at førstnævnte er tillagt særlige forpligtelser.

Overborgmesteren leder som formand for Borgerrepræsentationen og for Økonomiudvalget møderne i begge fora, jfr. hhv. §§ 30 og 22 i lov om kommunernes styrelse. Som led heri har overborgmesteren formelt ansvaret for forberedelse af møderne. Overborgmesteren har i den forbindelse en forpligtelse til at gøre Borgerrepræsentationens medlemmer opmærksom herpå, såfremt der efter hans mening i en sag mangler oplysninger, eller de foreliggende oplysninger er utilstrækkelige. I relation til Økonomiudvalget påhviler det endvidere overborgmesteren at holde Økonomiudvalget underrettet om forhold vedrørende udvalgets ansvarsområde (økonomi og personale mv.), således at Økonomiudvalget sikres indseende med de områder, der henhører under udvalget. 

Uanset disse særlige forpligtelser for overborgmesteren vurderer Økonomiforvaltningen ikke, at der er noget til hinder for, at Borgerrepræsentationen og overborgmesteren afgiver en fælles udtalelse til Statsforvaltningen.  

Udtalelse til Statsforvaltningen
1. Kommunens deltagelse i Eurovision Song Contest (ESC) 2014

Overborgmesterens informering af Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget om de økonomiske forhold vedr. ESC 2014 skal ses i lyset af og vurderes på baggrund af kommunens deltagelse heri, jfr. nedenstående:


Borgerrepræsentationen godkendte den 10. oktober 2013, dagsordenspunkt 2, indstilling om en bevilling på 14,5 mio. kr. i kommunalt tilskud til projektselskabet ESC 2014 ApS, som i Venue- og Værtsbyaftalen med DR påtog sig de i aftalen anførte forpligtelser som værtsby i relation til venue mv. Projektselskabet blev stiftet af Fonden Wonderful Copenhagen, som udpegede selskabets bestyrelse og direktion. Københavns Kommune fik sammen med Region Hovedstaden observatørstatus i bestyrelsen. I øvrigt er om organisering bl.a. oplyst, at der nedsættes et præsidium til at overse implementeringen af ESC 2014 med deltagelse af Økonomiforvaltningen, Region Hovedstaden, DR’s mediedirektør og Projektselskabets bestyrelsesformand samt med Wonderful Copenhagen som sekretariat.

I indstillingen er anført, at ”Københavns Kommunes økonomiske ansvar er inden for rammen af […] den økonomiske støtte på 14,5 mio. kr. Udover det økonomiske bidrag afgiver Københavns Kommune […] en støtteerklæring over for DR, der ikke er juridisk bindende. En tilsvarende støtteerklæring afgives over for REDA”. Støtteerklæringerne forpligtede ikke Københavns Kommune til at give yderligere tilskud til Projektselskabet (eller tilskud til REDA).

Forud for Borgerrepræsentationens godkendelse af bevilling den 10. oktober 2013 var Økonomiudvalget ved fortrolige notater den 13. august 2013 og den 3. september 2013 blevet orienteret vedrørende status på ESC 2014, som alle partier i Borgerrepræsentationen i juni 2013 indgik politisk aftale om at støtte op om.

Borgerrepræsentationen godkendte den 13. marts 2014, dagsordenspunkt 5, en indstilling om ekstra finansiering til Projektselskabet på 8,74 mio. kr. Kommunens ekstra tilskud blev givet til delvis dækning af Projektselskabets budgetoverskridelse som følge af merudgifter vedrørende fjernelse af bærende søjler mv. samt projektselskabets øgede udgifter til myndighedsbehandling. 

I bilag 1 til indstillingen indgik Projektselskabets redegørelse af 23. januar 2014 og tillæg hertil. Af redegørelsen fremgik, at ”På nuværende tidspunkt er der således opstået uforudsete problemstillinger vedr. venue, som har alvorlig betydning for budgettet. Disse udfordringer skal adresseres i løbet af den allernærmeste fremtid.” Løsningsforslaget var, at Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Wonderful Copenhagen skulle finansiere Projektselskabets opgjorte ekstraudgifter.

I indstillingen er det anført, at Københavns Kommune ikke har forpligtet sig økonomisk ud over de midler, som tidligere er tilført Projektselskabet. Desuden er anført, at Københavns Kommune har afgivet støtteerklæringer overfor DR og REDA, der ikke er juridisk bindende.

På baggrund af ovenstående, herunder de anførte indstillinger, må det lægges til grund, at Københavns Kommune alene har givet tilskud til Projektselskabet, som havde værtsbyforpligtelserne over for DR i henhold til venue- og værtsbyaftalen, og at kommunen ikke har påtaget sig økonomisk ansvar for disse forpligtelser. Kommunen har derfor heller ikke efterfølgende givet støtte eller på anden måde medvirket til dækning af det underskud, som fremkom i forbindelse med ESC 2014. Der henvises i øvrigt i denne forbindelse til, at Projektselskabet er stiftet af Wonderful Copenhagen, hvis virke fastlægges i flerårige reultatkontrakter med Region Hovedstaden.

2. Overborgmesterens opfyldelse af sin informationsforpligtelse
I forhold til overborgmesterens forpligtelser som formand for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efter lov om kommunernes styrelse, over for Borgerrepræsentationens og Økonomiudvalgets krav på fyldestgørende oplysninger, må det anses for afgørende, at Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget i forbindelse med godkendelse af bevillinger af tilskud vedr. ESC 2014 har haft et fuldt oplyst beslutningsgrundlag, samt at Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget ikke er blevet forholdt oplysninger vedrørende ESC 2014, som har betydning for kommunens tilskud eller økonomiske forpligtelser.

Borgerrepræsentationens beslutning den 13. marts 2014, dagsordenspunkt 5, beroede således på Projektselskabets redegørelse af 23. januar 2014, som var bilagt indstillingen. Redegørelsen indeholdt en status, herunder om en række udfordringer/problemstillinger og en konstatering af et akut behov for at få tilført yderligere finansiering for at kunne gennemføre ESC 2014. Evt. udtalelser på møde i præsidiet 8 dage tidligere om problemstillinger, finansieringsbehov og mulige konsekvenser må dermed anses uden selvstændig betydning og dækket ved redegørelsen af 23. januar 2014. Af samme grund er det uden egentlig betydning, at der alene foreligger et af Projektselskabet udarbejdet udkast, men ikke et af deltagerne godkendt referat fra mødet i præsidiet den 15. januar 2015, hvor i øvrigt Økonomiforvaltningen - og ikke overborgmesteren - repræsenterede Københavns Kommune.

I øvrigt bemærkes, at Økonomiudvalget modtog nævnte redegørelse af 23. januar 2014 på udvalgets aflæggerbord til mødet den 04. februar 2014, og det fremgår af overborgmesterens mødeforberedelse, at Økonomiudvalget på mødet den 25. februar 2014, dagsordenspunkt 5, ved behandling af indstillingen om ekstra finansiering til ESC 2014 af overborgmesteren fik oplyst, at Projektselskabets budget for ESC 2014 var modtaget i fortrolighed og lå til gennemsyn i Borgerrepræsentationens Sekretariat.

I relation til bestyrelsesmøder i Projektselskabet, herunder bestyrelsesmødet den 21. maj 2014, skal det bemærkes, at Københavns Kommune ligesom Region Hovedstaden var tildelt en observatørstatus i bestyrelsen af hensyn til koordinering mv. i forhold til afvikling af ESC 2014, men at observatørerne - ligesom bestyrelsesmedlemmerne selv - har været underlagt tavshedspligt i forhold til de oplysninger, der fremkom på bestyrelsesmøderne i selskabet. Dertil kommer, at en evt. orientering om selskabets mulige konkurs på bestyrelsesmøde i Projektselskabet den 21. maj 2014 - det vil sige efter afholdelsen af ESC 2014 - ikke var af betydning for kommunens tilskud eller økonomiske forpligtelser. En evt. konkurs ville, således som ansvar og forpligtelser var fordelt mellem parterne bag ESC 2014, ikke involvere eller påvirke Københavns Kommune som tilskudsgiver.

På ovenstående baggrund er det overborgmesterens og Borgerrepræsentationens opfattelse, at overborgmesteren har opfyldt sine forpligtelser efter  lov om kommunernes styrelse, og der ikke er grundlag for at rejse en tilsynssag på baggrund af henvendelsen af 29. september 2014.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen vedtages, vil den i indstillingen indeholdte udtalelse blive fremsendt til Statsforvaltningen sammen med sagens akter. Statsforvaltningen vil herefter træffe beslutning om, hvorvidt der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse en tilsynssag.

 


                                Bjarne Winge

                                                                                                                    /Karoline Amalie Steen

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Udtalelse til Statsforvaltningen vedrørende henvendelse om grundlag for beslutninger vedr. ESC 2014

Økonomiudvalgets beslutning den 2. december 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen 10 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: I.

Undlod at stemme: V.

Til top