Mødedato: 02.12.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kommuneplanstrategi 2014 - Den sammenhængende by

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen vedtog den 18. juni 2014, dagsordenspunkt 15, forslaget til kommuneplanstrategi, Den sammenhængende by, og vedtog at sende den i offentlig høring i otte uger. Forslag til Kommuneplanstrategi 2014 - ’Den Sammenhængende By’ har nu været i offentlig høring. Økonomiforvaltningen har samlet høringssvar i en hvidbog med anbefalinger til, hvordan høringssvar indgår i den kommende kommuneplanproces.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1.  at hvidbogen godkendes,
  2.  at kommuneplanstrategien ’Den Sammenhængende By’ godkendes med de foreslåede ændringer, jf. "løsningsafsnittet".

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) skal jf. planlovens § 23 a fastlægge indholdet af kommuneplanen i første halvdel af valgperioden.

BR vedtog den 18. juni 2014 at sende kommuneplanstrategien ’Den Sammenhængende By’ i offentlig høring fra den 15. august til den 10. oktober. Kommuneplanstrategien ’Den Sammenhængende By’ bygger på en vision om København som rammen for det gode liv. Visionen foldes ud i de fem følgende temaer:

-          Plads til flere københavnere

-          Bæredygtig udvikling

-          Flere arbejdspladser

-          En sammenhængende by

-          Kvalitet i byen  

Der er indkommet i alt 41 høringssvar fra virksomheder (12), privatpersoner (10), lokaludvalg (9), foreninger (6), institutioner (3) og myndigheder (1).

Desuden er der blevet afholdt to borgermøder for at indhente en bredere respons på kommuneplanstrategien.

Det ene var et offentligt borgermøde med en gennemgang af kommuneplanstrategien og efterfølgende debat. Der var et beskedent fremmøde, men trods det en livlig diskussion om emner, som også er genstand for flere af høringssvarene. Dette er nærmere beskrevet i hvidbogen (bilag 1).

Det andet borgermøde fandt sted på Aalborg Universitet – København i en nytænkt form med oplæg og efterfølgende workshop, hvor deltagerne gav deres bud på de største udfordringer og succeser i København de seneste 12 år fra et fremtidsperspektiv i 2027. Disse er vedlagt hvidbogen som bilag.

Løsning

Økonomiforvaltningen har samlet de indkomne høringssvar og tilbagemeldinger fra borgermøder i en hvidbog (bilag 1), der vurderer om henvendelserne giver anledning til at foreslå ændringer af kommuneplanstrategien. Forslag og ideer fra høringen vil endvidere indgå i revisionen af kommuneplanen.

Generelt er der bred opbakning til visionen om ’Den Sammenhængende By’, samt de valgte temaer. Det er et gennemgående tema i høringssvarene, at København skal være for alle og flere understreger vigtigheden af sammenhængskraften.

Nedenstående emner er dog blevet taget op af flere lokaludvalg, foreninger og privatpersoner i høringssvar og til borgermøder: 

  1. Befolkningsvæksten,
  2. Arealer til rekreation og offentlige formål, og
  3. Borgerinddragelse.

Dette har foranlediget Økonomiforvaltningen til at foreslå følgende ændringer og præciseringer i kommuneplanstrategien.

Forslag til ændringer i kommuneplanstrategi 14.

Nedenfor gennemgås de emner, der har været mest fokus på. Det beskrives, hvordan kritikken bliver taget til efterretning og medfører ændringer i kommuneplanstrategien.

Befolkningsvækst

Nogle af høringssvarene udtrykker bekymring over udsigten til, at der skal være plads til 100.000 nye københavnere i 2025. Bekymringerne inkluderer blandt andet, at det vil føre til trafikale problemer, men også om de kommende kommunale følgeinvesteringer som skoler og fritidsfaciliteter prioriteres.

De store byer i Danmark tiltrækker befolkningsvækst og både interne og eksterne prognoser viser, at denne udvikling fortsætter.

Høringssvarene giver anledning til, at det foreslås i kommuneplanstrategien side 15 at præcisere, at ”sikring af plads til befolkningsvæksten understøtter en økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtig byudvikling. Økonomisk idet et større udbud af boliger modvirker de stigende boligpriser. Socialt idet det hermed gøres muligt for folk med forskellige indkomster at bosætte sig i kommunen. Og miljømæssigt idet en tættere by mindsker pendlingsbehovet og understøtter bæredygtige transportformer og kollektiv energiforsyning. En tæt by understøtter detailhandlen og café- og restaurantmiljøet samt bylivet på byens gader og pladser.”

Arealer til rekreation og offentlige formål

Udlæg til kommunale grønne områder, idrætsanlæg, parker, skoler, kultur og institutioner har været genstand for flere høringssvar. Disse efterspørger sikkerhed for, at der er tilstrækkelig plads til disse funktioner i byen, når befolkningen vokser.

Anlæg af denne type kræver midler, der afsættes på budgettet og kan ikke sikres alene i kommuneplanen. Københavns Kommune vil derfor fremover koordinere processerne omkring planlægning og budgetter på en måde, så disse bedre understøtter hinanden.

Det foreslås derfor tilføjet i Kommuneplanstrategien side 49, at ”der skal arbejdes for en bedre koordinering af budgetmidler til og planlægning for arealer til rekreation og offentlige formål”.

Borgerinddragelse

Det har på borgermøder og i høringen generelt være et tema, at borgerinddragelsen ikke fungerer optimalt. Derfor foreslås det tilføjet i Kommuneplanstrategien side 6, at ”der skal derfor arbejdes med nye måder for en bredere og bedre borgerinddragelse, som engagerer flere grupper af befolkningen.”

Øvrige

En forholdsvis stor del af høringssvarene ønsker konkrete ændringer i bestemte rammer, som gør det muligt at fortsætte den positive udvikling i Københavns byggeri. Disse ønsker behandles i revisionen af kommuneplanen.

Region Skåne udtrykker en generel opbakning til kommuneplanstrategien og ønsker at deltage i arbejdet med et større samarbejde over Øresund.

Et høringssvar gør opmærksom på, at kortet side 26 (se bilag 2) over infrastruktur viser infrastruktur, som ikke er besluttet og som efter aftalen med staten om sydhavnsmetroen ikke længere er korrekt, hvorfor kortet bliver opdateret i kommuneplanstrategien, så det alene viser igangværende og aftalt infrastruktur. 

Arbejdet frem mod Kommuneplan 2015

I kommuneplanprocessen tages boligstørrelser, erhvervsudvikling, parkering, trafikale forhold og den sammenhængende by op i individuelle analyser, og der arbejdes med udviklingen af grønne områder, så visionen fra Kommuneplanstrategien kan udfoldes. I hvidbogen er der en mere præcis angivelse af, hvordan de konkrete forslag til indholdet tages med i arbejdet med den kommende kommuneplan.

I de modtagne høringssvar er der også en række forhold, som ikke kan behandles i kommuneplanen, eksempelvis politipatruljering og afholdelse af events. Her oversendes høringssvaret i stedet til den relevante forvaltning eller de rette myndigheder.

Lokaludvalg mv. inddrages i udarbejdelsen af forslag til Kommuneplan 2015

Flere udtrykker ønske om at blive inddraget i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplanen. Det gælder bl.a. lokaludvalg, foreninger og virksomheder. Lokaludvalgene får mulighed for at drøfte kommuneplanen til formandskabsmøder i løbet af 2015 – særligt i forbindelse med den interne høring i foråret 2015, ligesom forskellige organisationer og andre relevante aktørers inviteres til en dialog om kommuneplanrevisionen.

Økonomi

Københavns Kommune udarbejder årligt handlingsplaner og en byudviklingsredegørelse med henblik på at angive behov for kommunale investeringer i daginstitutioner, skoler og anden offentlig service i øvrigt. I forbindelse med Kommuneplanrevisionen vil en investeringsredegørelse blive udarbejdet, som skal analysere de kommunaløkonomiske konsekvenser af Københavns udvikling.

Kommuneplanstrategien har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

I 2015 bliver Kommuneplanstrategi 2014 – ’Den Sammenhængende By’ omsat til en egentlig kommuneplan. Processen ser ud som følgende:

Borgerrepræsentationen afholder et temamøde den 22. januar 2015 om kommuneplanen.

Økonomiudvalget drøfter kommuneplanen på budgetseminaret den 26. januar 2015. 

Økonomiudvalget behandler udkast til kommuneplanen den 17. marts 2015 (Økonomiudvalget anmodes om at godkende, at sagen sendes i intern høring)

Intern høring foretages den 17. marts til den 8. maj 2015.

Økonomiforvaltningen sammenfatter høringssvar og fremlægger forslag til Kommuneplan 2015 i Økonomiudvalget den 9. juni og Borgerrepræsentationen den 18. juni 2015. Herefter sendes forslaget i offentlig høring i otte uger. Kommuneplan 2015 forventes forelagt til endelig vedtagelse i december 2015.

Sideløbende med den politiske behandling i foråret 2015 vil Økonomiforvaltningen tilbyde at præsentere kommuneplanforslaget for samarbejdsparter og relevante aktører.

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Kommuneplanstrategi 2014 - Den sammenhængende by

Økonomiudvalgets beslutning den 2. december 2014

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

ÆF1:

- at der på side 15 i forslag til kommuneplanstrategi 2014 under ’Retning og indsatser’ i afsnittet Plads til flere københavnere – flere boliger tilføjes ”skabe gunstigere vilkår for flere ejerlejligheder i byen for at undgå, at stigende ejendomspriser fører til en ny boligboble”

ÆF2:

- at der på side 27 i forslag til kommuneplanstrategi 2014 under ’Retning og indsatser’ i afsnittet Bæredygtig udvikling – mobilitet og tilgængelighed tilføjes ”udarbejde beslutningsgrundlag for en forlængelse af metroen til Brønshøj”

ÆF3:

- at der på side 29 i forslag til kommuneplanstrategi 2014 under ’Retning og indsatser’ i afsnittet Flere arbejdspladser i København tilføjes at ”tage nye skridt for at forhindre, at områder, der oprindeligt er udlagt til erhverv, i stigende grad omdannes til boligbyggeri”

ÆF4:

- at der på side 29 i forslag til kommuneplanstrategi 2014 under ’Retning og indsatser’ i afsnittet Flere arbejdspladser i København tilføjes ”skabe og udvikle flere levende handelsgader, der kan give liv og sammenhængskraft i bydelene”

ÆF5:

- at der på side 43 i forslag til kommuneplanstrategi 2014 under ’Retning og indsatser i afsnittet En sammenhængende by – social balance tilføjes ”forstærke fokus på at løfte de udsatte boligområder i byen”

ÆF6:

- at der på side 49 i forslag til kommuneplanstrategi 2014 under ’Retning og indsatser’ i afsnittet Kvalitet i byen – bæredygtig anvendelse af arealer og bygninger tilføjes ”muliggøre omdannelse af Strandboulevarden til en grøn parkgade”

 


Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF fremsatte følgende ændringsforslag om, at der til indstillingens 2. at-punkt tilføjes følgende:

ÆF7:

”, idet der til arbejdet med kommuneplanen yderligere skal afklares:

- hvilke trafiktiltag, der skal gennemføres, for at en situation med byfortætning og befolkningstilvækst giver en klima- og miljømæssig fordel for København.

- hvordan udviklingen i grønne og rekreative arealer kan ske, således at udviklingen kan følge med befolkningstilvæksten, og således at der ikke bare sker en kvantitativ udvikling, men også en kvalitativ udvikling af byens grønne områder og rekreative arealer.

- hvordan byen udvikler sig til gavn for alle befolkningsgrupper og ikke kun for de mest velstillede grupper, således at boligudbuddet samlet stiger.

- hvordan byens udvikling kan understøtte også iværksættere, kreative erhverv samt små og mellemstore virksomheder, og i rammebestemmelserne for byens område;

Og idet der således skal udarbejdes en beskrivelse af, hvordan en opfyldelse af Københavns vedtagne mål for CO2-neutralitet, boliger til alle befolkningsgrupper og den grønne udvikling af byen vil kræve aktive valg og dermed stiller byen og bystyret overfor udfordringer, der skal løses i planperioden."

 


Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

ÆF8:

”at punkt 2 på side 35 i forslag til kommuneplanstrategi 2014 med ordlyden ”Undersøge om der i kommuneplanen kan arbejdes med principielle udpegninger for placering af folkeskoler. I det arbejde skal der arbejdes med folkeskolereformens muligheder for at skabe et samlingspunkt i lokalsamfundet og få mere sammenhæng i byen på tværs af skoledistrikter og bydelsgrænser.” rykkes op som første punkt under overskriften ”Retning og indsatser”.”

 

 


Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 7 stemmer mod 4. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: B, V og O.

Imod stemte: A, Ø og F.

Undlod at stemme: I.

 


Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 7 stemmer mod 2. 3 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B.

Imod stemte: A, Ø og F.

Undlod at stemme: V, O og I.

 


Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 9 stemmer mod 2. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: B.

Imod stemte: A, Ø, F, V og O.

Undlod at stemme: I.


Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V og O.

Imod stemte: -

Undlod at stemme: I.

 


Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (Æ5) blev vedtaget med 10 stemmer mod 0. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: -

Undlod at stemme: V og I.

 


Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF6) blev forkastet med 7 stemmer mod 4. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: Ø og B.

Imod stemte: A, F, V og O.

Undlod at stemme: I.

 


Det af Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF (ÆF7) fremsatte ændringsforslag blev vedtaget med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: V og I.

 


Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF8) blev vedtaget med 12 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V, O og I.

Imod stemte: -

 


Det således ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 


Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre er glade for en kommuneplanstrategi, der sætter ambitiøse rammer for beslutninger med lang rækkevidde for København. Der er dog behov for styrket fokus på muligheder og udfordringer, således at byen udnytter sit potentiale fuldt ud.

Radikale Venstre mener, der bør tages nye skridt for at forhindre, at områder, der oprindeligt er udlagt til erhverv, i stigende grad omdannes til boligbyggeri. Der bør skabes og udvikles flere levende handelsgader, der kan give liv og sammenhængskraft i bydelene.

Radikale Venstre mener, der bør skabes gunstigere vilkår for flere ejerlejligheder i byen for at undgå, at stigende ejendomspriser fører til en ny boligboble. Det er uacceptabelt, at der fortsat findes udsatte boligområder i byen, når København har både overskud og muligheder for at ændre på dette. Der bør derfor være et forstærket fokus på at løfte disse områder.

Radikale Venstre ønsker, at der konkret bør udarbejdes beslutningsgrundlag for en forlængelse af metroen til Brønshøj samt forslag til at omdanne Strandboulevarden til en grøn parkgade.”


Økonomiudvalget afgav følgende udvalgsbemærkning:

”Økonomiudvalget mener, at københavnerne skal engageres i debatten om byens udvikling. Økonomiudvalget ønsker, at det sker koordineret i høringen om kommuneplan 2015, således at københavnerne oplever en samlet og reel debat om byens udvikling.”

Til top