Mødedato: 02.12.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Håndtering af Byggekartelsagen

Se alle bilag

På baggrund af ”Byggekartelsagen”, som involverer 33 entreprenørvirksomheder, har Københavns Ejendomme fastlagt hovedprincipper for udelukkelse af de virksomheder, som enten erkender deres deltagelse i karteller eller dømmes for deltagelse i karteller, fra at byde på opgaver i Københavns Ejendomme. Forvaltningens fremgangsmåde skal tages til efterretning.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.    
at det tages til efterretning, at Københavns Ejendomme fortsætter den nuværende praksis med at udelukke virksomheder fra at byde på Københavns Ejendommes opgaver, hvis virksomhederne accepterer bødeforelæg fra SØIK (Bagmandspolitiet), eller bliver dømt for karteldannelse,

2.    
at det tages til efterretning, at Københavns Ejendomme fortsat – i erkendelse af de potentielle konsekvenser for byggeeksekveringen af udelukkelse af op til 33 entreprenørvirksomheder i Storkøbenhavn – rådgiver de omfattede virksomheder om mulighederne for at rense sig efter en udelukkelse (såkaldt self cleaning). 

Problemstilling

Byggekartelsagen involverer op til 33 entreprenørvirksomheder i Storkøbenhavn. Sagen føres af SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Bagmandspolitiet). Københavns Ejendomme (KEjd) har fastlagt en linje, hvor entreprenører udelukkes fra at byde på udbud hos KEjd, hvis entreprenøren enten erkender eller dømmes for karteldeltagelse.

Omfanget af udelukkede virksomheder kan påvirke konkurrencekraften i KEjds udbud. Derfor har KEjd rådgivet udelukkede virksomheder om, hvorledes disse har mulighed for at rense sig for udelukkelsen, såkaldt self cleaning.

KEjd har udelukket fem virksomheder, idet disse har accepteret bødeforelæg fra SØIK (uden dom). Heraf er fire af virksomhederne i gang med processen med self cleaning overfor KEjd. Den sidste af de fem virksomheder har endnu ikke igangsat self cleaning (udelukkelsen skete den 19. november 2014). I de øvrige sager, som SØIK har rejst, har virksomhederne endnu ikke taget stilling til de fremsendte bødeforelæg.

Løsning

For at sikre, at KEjd sender et kraftigt signal til markedet om, at karteller ikke accepteres, er det hensigtsmæssigt at fortsætte den nuværende praksis med at udelukke virksomheder i indtil 3 år med mulighed for self cleaning.

KEjd har – samtidig med at udelukkelser er meddelt entreprenørerne – rådgivet dem om, hvordan de kunne tilvejebringe en nødvendig og tilstrækkelig dokumentation for, at virksomheden ikke siden den erkendte karteldeltagelse eller fremover har deltaget i eller vil kunne deltage i karteller, samt hvilke konkrete tiltag virksomheden har gjort for at vise sin pålidelighed.

Der er hovedsagelig fokuseret på følgende tre faktorer for self cleaning:

  1. Redegørelse for historikken vedrørende karteldeltagelsen samt karakteren af samarbejde med SØIK.
  2. Konkrete tekniske og organisatoriske tiltag, der kan understøtte tiltroen til, at virksomheden ikke atter vil deltage i karteller.
  3. Personalemæssige foranstaltninger som følge af karteldeltagelsen.

Rådgivningen af entreprenørvirksomheder er hidtil gennemført ved både møder og skriftlig vejledning, og er overvejende blevet positivt modtaget hos de omfattede entreprenører.

Desuden forhandles der løbende med entreprenører om erstatning til KEjd som følge af overtrædelserne, dog kun i de sager, hvor KEjd har været direkte kontraktpart. Forhandlingerne er indtil videre uden resultat, men KEjd forsøger at opgøre det potentielle tab for kommunen.  

Self cleaning er et nyt tiltag. I hver enkelt sag er det nødvendigt at vurdere, om den pågældende entreprenør har igangsat/gennemført tilstrækkelige tiltag, førend virksomheden er renset.

Der er i de hidtil gennemgåede sager – hvoraf ingen dog endnu er endeligt afsluttet – blevet reageret af entreprenørerne. Herunder er der (i) sket afskedigelser af det personale, der måtte have begået overtrædelsen, (ii) afholdt interne kurser i konkurrencelovgivning, (iii) indført tiltag for at sikre, at der altid er en flerhed af personer inde over de enkelte tilbud og lignende tiltag.

Disse tiltag vil alle indgå i vurderingen af de enkelte virksomheders self cleaning. KEjd har samtidig henstillet til, at virksomhedernes tiltag attesteres af tredjemand (advokat, revisor eller tilsvarende).

Såfremt der er et tidsmæssigt sammenfald imellem en entreprenørs accept af bødeforelæg og en entreprenørs aflevering af self cleaning-redegørelse og dokumentation, vil en udelukkelse kunne holdes nede på enkelte dage, forudsat at materialet anses for tilstrækkeligt.

KEjd har haft uformelle samtaler med Kommunernes Landsforening (KL), flere kommuner, Bygningsstyrelsen og Bygherreforeningen om hensigtsmæssige reaktioner på de erkendte kartelsager. KL har ikke i skrivende stund taget stilling til sagerne. Der er ikke på nuværende tidspunkt etableret et formaliseret samarbejde, men Bygherreforeningen har stillet forslag om erfaringsudveksling. KEjd deltager gerne i et formaliseret samarbejde på bygherresiden.

Det skal endelig noteres, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen tirsdag den 18. november 2014 offentliggjorde et svar, der - uden at forholde sig til KEjd konkret - er i overensstemmelse med den af KEjd anvendte fremgangsmåde vedrørende udelukkelse og hjemmelen herfor.

Økonomi

Nærværende indstilling har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Den lagte linje vedrørende udelukkelse og self cleaning fortsættes.

De bøder, som entreprenører erkender eller bliver dømt til at betale, betales til Staten som straf for at have begået kriminalitet. Bøderne vedrører ikke erstatning for eventuelle tab, bygherrerne har lidt som følge af karteldannelsen (differencen mellem den konkurrenceudsatte markedspris og karteldeltageres overpris). Det betyder, at KEjd som bygherre skal føre erstatningssager overfor de pågældende entreprenører. KEjd vurderer i hvert konkret tilfælde, hvorvidt og hvordan et tab kan opgøres. Det er hensigten at forfølge muligheden for erstatning til dørs i samtlige sager, hvor KEjd har været kontraktpart. Det er endnu for tidligt at vurdere, hvad en samlet erstatning kan blive, ligesom det ikke kan vurderes, om erstatning vil kunne inddrives i alle tilfælde.

Beslutning

Dagsordenspunkt 18: Håndtering af Byggekartelsagen

Økonomiudvalgets beslutning den 2. december 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top