Lånegodkendelse nyt anlæg og ejeraftale for I/S Amagerforbrænding
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til aftalen mellem interessentkommunerne i I/S Amagerforbrænding, ændring af vedtægterne for I/S Amagerforbrænding, indgåelse af lejeaftaler mellem Københavns Kommune og I/S Amagerforbrænding og KE Varme P/S, I/S Amagerforbrændings låneoptagelse til nyt forbrændingsanlæg samt instruktion af kommunens medlemmer i I/S Amagerforbrændings bestyrelse.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at godkende aftale af 31. august 2012 mellem interessentkommunerne i I/S Amagerforbrænding om affaldsforbrændingskapacitet og styrket genanvendelse i I/S Amagerforbrændings opland (bilag 1),
2. at godkende forslag til ændring af vedtægter for I/S Amagerforbrænding (bilag 2),
3. at godkende I/S Amagerforbrændings anmodning om at optage lån til nyt anlæg på 3,95 mia. kr. (2010 p/l) (bilag 3) på betingelse af, at Statsforvaltningen forhåndsgodkender vedtægtsændringen under punkt 2. At I/S Amagerforbrænding optager lånet med anpartsvis hæftelse (pro rata) over for Kommunekredit. Hver kommunens hæftelsesanpart beregnes efter reglerne i I/S Amagerforbrændings vedtægter § 6, stk. 2 om indbyrdes hæftelse mellem interessentkommunerne i I/S Amagerforbrænding. Det kan oplyses, at Københavns Kommunens anpart i hæftelsen forventes at blive ca. 2,53 mia. kr.
4. at godkende lejeaftale mellem Københavns Kommune og I/S Amagerforbrænding (bilag 4) om areal til det nye forbrændingsanlæg,
5. at godkende lejeaftale med KE Varme P/S vedr. arealet, hvor det nuværende forbrændingsanlæg er beliggende, indeholdende en fremlejepligt til I/S Amagerforbrænding, der kan opsiges af KE Varme P/S med virkning tidligst d. 30. juni 2018 (bilag 5),
6. at godkende et indtægtskrav på Kultur- og Fritidsudvalgets driftsbevilling, Københavns Ejendomme, IM-funktion 0.25.12.1 Erhvervsejendomme, fra 2013 varigt øges med 2,1 mio. kr. (2013 p/l) som følge af merindtægten ved lejemålet,
7. at instruere Københavns Kommunes bestyrelsesmedlemmer i I/S Amagerforbrænding om i bestyrelsen at stemme for at gennemføre de dele af aftalen mellem interessentkommunerne, der pålægger bestyrelsen forpligtelser.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget præciserer, at det øgede indtægtskrav, som følge af forskellen mellem den nuværende lejeindtægt og den fremtidige lejeindtægt, på 2,1 mio.kr. (2013 p/l) på Kultur- og Fritidsudvalgets driftsbevilling, Københavns Ejendomme, IM-funktion 0.25.12.1 Erhvervsejendomme i 2013 har modpost på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter, IM-funktion 8.22.05.5 (Kassen), og at det øgede indtægtskrav fremover indarbejdes i rammerne for Budget 14 og frem.
Økonomiudvalget forudsætter herudover, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen traf den 26. januar 2012 (2011-139853) beslutning om ikke at imødekomme I/S Amagerforbrændings anmodning om godkendelse af låneoptagelse til nyt forbrændingsanlæg (bilag 3) på det dengang foreliggende grundlag. Det blev ved beslutningen i en protokolbemærkning bl.a. tilkendegivet, at et flertal i Borgerrepræsentationen ønskede at sikre en affaldshåndtering med fokus på klima- og miljøhensyn, som er i overensstemmelse med kommunens vedtagne mål om CO2-neutralitet i 2025, samtidig med, at det skal være økonomisk rentabelt og passe ind i de overordnede rammer på nationalt niveau for affaldshåndtering. Endvidere ønskede flertallet en markant reduktion af forbrænding af affald, således at der kommer fokus på genanvendelse af ressourcerne i affaldet, herunder udskillelse af plastik og metal fra affaldet. Fokus var bl.a. at undgå import af affald til forbrænding og unødig brug af biomasse samt sikre at nye teknologier som fx REnescience bringes frem til et operationelt stade. Det fremgik af sagsfremstillingen, at et mindre forbrændingsanlæg giver behov for mere varmeproduktion på biomasse eller fx geotermi, og at der i en kortere periode (indtil et nyt flisfyret kraftvarmeværk er opført) er risiko for højere fjernvarmepriser ved et mindre forbrændingsanlæg men ikke på længere sigt.
De øvrige interessentkommuner (Dragør, Frederiksberg, Hvidovre og Tårnby kommuner) i I/S Amagerforbrænding godkendte Amagerforbrændings anmodning om låneoptagelse. I/S Amagerforbrænding har udbudt et forbrændingsanlæg med en kapacitet på 70 ton/timen og tildelt opgaven under forudsætning af, at interessentkommunerne godkender låneanmodningen.
Som følge af Borgerrepræsentationens instruktion den 26. januar 2012 stillede Københavns Kommunes repræsentanter i I/S Amagerforbrændings bestyrelse forslag om, ”at tilvejebringe business case og miljøvurdering af et eller flere alternativer i form af et betydeligt mindre forbrændingsanlæg end i dag kombineret med anvendelse af nye genanvendelsesteknologier”. Forslaget blev nedstemt af de øvrige bestyrelsesmedlemmer.
Siden Borgerrepræsentationens behandling er der kommet nye prognoser for befolkningsudviklingen i København, som viser, at der frem mod 2030 kommer ca. 41.000 flere indbyggere end tidligere forudsat (svarende til ca. 10-15.000 ton husholdningsaffald til forbrænding i 2030). Størstedelen af befolkningsvæksten forventes desuden i I/S Amagerforbrændings del af København.
Løsning
En dialog mellem interessentkommunerne har udmøntet sig i en aftale dateret den 31. august 2012 mellem interessentkommunerne i I/S Amagerforbrænding om affaldsforbrændingskapacitet og styrket genanvendelse i I/S Amagerforbrændings opland (bilag 1). Aftalen imødekommer Borgerrepræsentationens ønske om øget genanvendelse, teknologiudvikling og CO2-reduktion. Det har fra Københavns Kommunes side under forhandlingerne været forudsat, at det nye anlæg maksimalt skal kunne brænde nominelt 60 ton/time, svarende til det nuværende anlæg.
Aftalen indebærer bl.a. ændringer af vedtægterne for I/S Amagerforbrænding (bilag 2), og godkendelse af I/S Amagerforbrændings låneoptagelse til opførelse af et nyt forbrændingsanlæg. Vedtægtsændringerne sikrer, at aftalens bestemmelser vil gælde for selskabet og skabe en ny platform for øget genanvendelse og udnyttelse af ressourcerne. Aftalen indebærer, at selskabets formål og fokus redefineres, og at selskabet skifter navn til I/S Amager Ressourcecenter. Aftalen er underskrevet med forbehold for kommunalbestyrelsernes godkendelse, og interessenterne er indstillede på at genforhandle aftalen i fald, der sker væsentlige ændringer i det lovgivningsmæssige grundlag.
I forhold til aftalen skal det præciseres:
- Etablering af ny forbrændingskapacitet
Det har været en forudsætning for aftalen, at et kommende forbrændingsanlægs kapacitet udgør en erstatning for det eksisterende anlæg. Det er aftalt med I/S Amagerforbrænding, at selskabet frem til anlæggets idriftsættelse mindst hvert ½ år (1. marts og 1. september) orienterer Københavns Kommune om status for foranstaltninger til reduktion af værkets kapacitetsudnyttelse. Foranstaltningerne skal være fuldt implementerede ved værkets ibrugtagning. Forvaltningen forventer i den forbindelse, at der bliver tale om fysiske og tekniske foranstaltninger, der begrænser kapaciteten.
Med den politiske aftale alene vil der ikke være juridisk sikkerhed for, at kapaciteten begrænses til 60 ton/time. Det er op til I/S Amagerforbrænding at vurdere fx de udbudsretlige forhold.
Forvaltningen har sammen med Økonomiforvaltningen igangsat en vurdering af en løsning, hvor forbrænding integreres med et flisfyret anlæg. KE har foretaget en screening (bilag 9) som bygger på én ovn med en forbrændingskapacitet på 40 ton/time svarende til 320.000 ton affald/år. Hertil kommer en forventning om, at ca. 80.000 ton erhvervsaffald bl.a. nedrivningstræ behandles på et flisfyret anlæg. Anlæg med kun én ovnlinie forudsætter samarbejdsaftaler med nærliggende anlæg. Der er ikke lavet en business case, og der er heller ikke taget stilling til de selskabsmæssige aspekter. Screeningen skal læses med det forbehold, at KE ikke har erfaring med etablering og drift at forbrændingsanlæg.
Det er og har hele tiden været Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at der må være en betydelig synergi ved etablering af forbrændingsanlægget integreret med et kommende flisfyret kraftvarmeværk. KEs screening eller den redegørelse, der er vedlagt fra Økonomiforvaltningen (bilag 9) ændrer ikke på denne opfattelse.
Udfordringer og perspektiver i forbindelse med en mindre kapacitet blev beskrevet i indstilling af 26. januar 2012 (2011-139853), hvor låneanmodningen ikke blev imødekommet på det daværende grundlag. Det vil forsinke I/S Amagerforbrændings projekt, hvis et samlet anlæg skal projekteres.
- Ambitiøse målsætninger for mindre forbrænding
Interessentkommunerne har sat som målsætning at nedbringe husholdningsaffaldet til forbrænding med i alt 27 pct. fordelt på 30 pct. fra Københavns Kommune og 20 pct. fra de øvrige ejerkommuner inden 2030. I høringsudkast til Ressource- og Affaldsplan 2018, som blev sendt i høring den 23. august 2012, er der lagt op til en nedgang på 25 pct. pr. indbygger i planperioden.
- Bindende miljømål i forbrændingen
Med aftalen sættes et miljømål for, hvor meget affald der må brændes, samt hvor meget fossilt CO2 anlægget må udlede. Desuden fastlægges det, at der kun må brændes affald fra interessentkommunerne, bortset fra nabohjælp til andre affaldsselskaber, og at der kun frem til 2022 må brændes lavkvalitetsbiomasse, hvis det ikke kan gøres mere effektivt på andre anlæg i Hovedstadsområdet. Fra 2022 forventes et kommende flisfyret anlæg, som KE planlægger at kunne udnytte biomassen mere effektivt.
Miljømålene er bekræftet af I/S Amagerforbrændings bestyrelse den 1. september 2012 og sikres fremover via vedtægtsændringer, som fremgår af bilag 2. Vedtægtsændringerne skal godkendes af kommunalbestyrelserne og efterfølgende i Statsforvaltningen.
- Etablering af genanvendelsesteknologier
Med aftalen sættes min. 60 mio. kr. af med henblik på at tilvejebringe et beslutningsgrundlag, så der inden 2018 kan etableres et genanvendelsesanlæg i form af et sorteringsanlæg og biogasanlæg eller REnescience-anlæg. Et sorteringsanlæg vil kunne koste op mod 500 mio. kr. og vil kunne etableres med flere kommuner end de fem i I/S Amagerforbrænding. For at opnå de fastsatte målsætninger (pkt. 2) vil alle kommuner have fokus på, at der etableres alternative teknologier til forbrænding.
Forvaltningen har undersøgt teknologier for bioforgasning og har bl.a. modtaget materiale fra Solum Gruppen, der opfører biogasanlæg. Dette viser at behandlingsprisen på biogasanlæg kan konkurrere med forbrændingstaksten. Foreløbige beregninger på REnescience viser, at taksten ligeledes kan blive på niveau med forbrænding.
- Stop for eksport af røggasaffald og restprodukter
Med aftalen lægges op til, at det fra 2020 ikke længere skal være nødvendigt at eksportere farligt røggasaffald og restprodukter fra affaldsforbrænding. Der skal afsætte min. 10 mio. kr. til denne opgave.
- Lejeaftale
Som led i aftalen indgår Københavns Kommune en lejeaftale med I/S Amagerforbrænding om et areal på Kraftværksvej til opførelse af et forbrændingsanlæg (bilag 4). Herudover indgår Københavns Kommune en lejeaftale (bilag 5) med KE Varme P/S vedr. arealet, hvor det nuværende forbrændingsanlæg er beliggende, indeholdende en fremlejepligt til I/S Amagerforbrænding, der kan opsiges af KE Varme P/S med virkning tidligst d. 30. juni 2018, hvor I/S Amagerforbrændings nye anlæg er etableret. Københavns Ejendommes administrative høringssvar vedrørende lejeaftalerne vedlægges (bilag 6).
7. Godkendelsen af I/S Amagerforbrændings låneoptagelse
I/S Amagerforbrænding optager lån til nyt anlæg på 3,95 mia. kr. (2010 p/l), hvoraf Københavns Kommune hæfter for ca. 2,5 mia. kr. Det er således den tidligere fremsendte låneoptagelse på 3,95 mia. kr., der indstilles til godkendelse, men på betingelse af nye vedtægter for I/S Amagerforbrænding. I/S Amagerforbrænding har udarbejdet supplerende business case-beregninger (bilag 8), der viser, at der stadig er en positiv business case ved forudsætningerne i aftalen af 31. august 2012. Et af elementerne i den supplerende business case er sæsonforskydning, så mindre affald brændes om sommeren og mere om vinteren.
Det indstilles, at Københavns Kommunes godkendelse af låneoptagelsen og den dertil knyttede hæftelse betinges af, at Statsforvaltningen godkender de vedtægtsændringer, der fremgår af aftalen af 31. august 2012 mellem interessenterne. For at opnå Statsforvaltningens godkendelse, skal vedtægtsændringerne tillige godkendes i de øvrige interessentkommuners kommunalbestyrelser.
Københavns Kommunes bestyrelsesmedlemmer i I/S Amagerforbrænding instrueres om i bestyrelsen at stemme for at gennemføre de dele af aftalen af 31. august 2012 mellem interessentkommunerne, der pålægger I/S Amagerforbrændings bestyrelse forpligtelser.
Økonomi
I/S Amagerforbrændings projekt indebærer en låneramme på 3,95 mia. kr. I/S Amagerforbrændings bestyrelse har over for interessentkommunerne redegjort for, at beløbets niveau skyldes ekstra miljøtiltag, arkitektur mv. jf. bilag 8. Teknik- og Miljøforvaltningen har lagt denne redegørelse til grund ved indstillingen.
En skibakke er en del af det vindende arkitektforslag for projektet. I/S Amagerforbrænding kan dog ikke inden for lovgivningens rammer afholde udgifter til etablering og drift af en skibakke, da affaldsforbrænding er en brugerfinansieret hvile-i-sig-selv aktivitet. Etablering af en skibakke er derfor ikke en del af beslutningen om etablering af ny kapacitet, og finansiering og antallet af brugere af en evt. skibakke er uafklaret.
Borgerrepræsentationens godkendelse af, at I/S Amagerforbrænding optager lån, har ikke indflydelse på kommunens låneramme. Københavns Kommune hæfter dog solidarisk og ubegrænset for låntagningen sammen med de øvrige ejerkommuner, dog således at ejerkommunerne internt fordeler hæftelsen ’pro rata’ svarende til ejerandelene. Københavns Kommunes ejerandel er på 64 pct., hvilket vil sige, at kommunens pro rata andel af lånet på 3,95 mia. kr. er 2,5 mia. kr. (2010 p/l).Videre proces
Vedtægtsændringerne (bilag 2) er blevet forhåndsgodkendt af Statsforvaltningen og skal efter godkendelse i interessentkommunernes kommunalbestyrelser efterfølgende godkendes af Statsforvaltningen, før de træder i kraft.
Frem til anlæggets idriftsættelse skal I/S Amagerforbrænding hvert ½ år afrapportere om status for at gennemføre de fysiske, tekniske tilpasninger, der skal sikre overholdelsen af kravet om begrænsning i kapacitetsudnyttelsen
Danmarks Naturfredningsforening har påklaget opførelsen af det nye forbrændingsanlæg. Der er endnu ikke kommet en afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet. Klagen har ikke opsættende virkning, hvorfor det overlades til I/S Amagerforbrændings bestyrelse at vurdere, om anlægsprojektet skal fortsætte eller sættes i bero.
Hvis I/S Amagerforbrændings bestyrelse beslutter at fortsætte det nuværende anlægsprojekt under iagttagelse af de af Københavns Kommune fastsatte betingelser for så vidt angår kapacitet, kan et nyt forbrændingsanlæg stå klar i 2017.
Hjalte Aaberg
/Merete KristoffersenOversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at godkende aftale af 31. august 2012 mellem interessentkommunerne i I/S Amagerforbrænding om affaldsforbrændingskapacitet og styrket genanvendelse i I/S Amagerforbrændings opland (bilag 1),
2. at godkende forslag til ændring af vedtægter for I/S Amagerforbrænding (bilag 2),
- at godkende I/S Amagerforbrændings anmodning om at optage lån til nyt anlæg på 3,95 mia. kr. (2010 p/l) (bilag 3) på betingelse af, at Statsforvaltningen godkender vedtægtsændringen under punkt 2. Københavns Kommune hæfter solidarisk og ubegrænset for låntagningen sammen med de øvrige ejerkommuner, dog således at ejerkommunerne internt fordeler hæftelsen ’pro rata’ svarende til ejerandelene. Københavns Kommune andel af hæftelsen er således ca. 2,5 mia. kr.,
- at godkende lejeaftale mellem Københavns Kommune og I/S Amagerforbrænding (bilag 4) om areal til det nye forbrændingsanlæg,
- at godkende lejeaftale med KE Varme P/S vedr. arealet, hvor det nuværende forbrændingsanlæg er beliggende, indeholdende en fremlejepligt til I/S Amagerforbrænding, der kan opsiges af KE Varme P/S med virkning tidligst d. 30. juni 2018 (bilag 5),
- at godkende et indtægtskrav på Kultur- og Fritidsudvalgets driftsbevilling, Københavns Ejendomme, IM-funktion 0.25.12.1 Erhvervsejendomme, fra 2013 varigt øges med 2,1 mio. kr. (2013 p/l) som følge af merindtægten ved lejemålet,
- at instruere Københavns Kommunes bestyrelsesmedlemmer i I/S Amagerforbrænding om i bestyrelsen at stemme for at gennemføre de dele af aftalen mellem interessentkommunerne, der pålægger bestyrelsen forpligtelser.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2012
Sagen var ikke på dagsordenen.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. september 2012
Signe Goldmann (U1) ønskede sagens behandling i Teknik- og Miljøudvalget udsat, med henvisning til, at der var behov for yderligere oplysninger i sagen. Ingen andre medlemmer af udvalget ønskede sagen udsat, hvorfor sagen blev behandlet.
Signe Goldmann (U1) stillede 3 ændringsforslag til indstillingen i prioriteret rækkefølge:
Ændringsforslag 1 (primært) stillet af Signe Goldmann (U1):
”At I/S Amagerforbrændingens låneanmodning ikke imødekommes, og at forvaltningen anmoder I/S Amagerforbrændingen i samarbejde med ejerkommunerne om at tilvejebringe business case og miljøvurdering af et eller flere alternativer i form af et betydeligt mindre traditionelt forbrændingsanlæg end i dag med lavest mulige enhedsomkostninger. Anlægget skal dække de fremtidige forbrændingsbehov i Amagerforbrændingens opland og udgangspunktet er en ambitiøs ressource- og klimaindsats i de kommende år med øget vægt på forebyggelse og genanvendelse af affald, herunder udsortering af plast fra forbrændingen og deraf følgende reduktion af forbrændingsbehovet. Et mindre forbrændingsanlæg skal således kombineres med anvendelsen af nye genanvendelsesteknologier, fx REnescience.”
Ændringsforslag 2 (sekundært) stillet af Signe Goldmann (U1):
”At max 60 ton/timen skrives ind i vedtægterne”.
Ændringsforslag 3 (tertiært) stillet af Signe Goldmann (U1):
”At det tilføjes i indstillingen: at lånet betinges af forbrændingskapaciteten maximalt udnyttes svarende til 60 ton/timen, at der installeres en teknisk løsning, der sikrer, at der ikke på noget tidspunkt kan brændes mere en 60 ton/timen på anlægget”.
Teknik- og Miljøforvaltningen stillede ændringsforslag til indstillingens 3. at-punkt, om at ændre at-punktet fra:
”3. at godkende I/S Amagerforbrændings anmodning om at optage lån til nyt anlæg på 3,95 mia. kr. (2010 p/l) (bilag 3) på betingelse af, at Statsforvaltningen godkender vedtægtsændringen under punkt 2. Københavns Kommune hæfter solidarisk og ubegrænset for låntagningen sammen med de øvrige ejerkommuner, dog således at ejerkommunerne internt fordeler hæftelsen ’pro rata’ svarende til ejerandelene. Københavns Kommunes andel af hæftelsen er således ca. 2,5 mia. kr.,”
til:
”3. at godkende I/S Amagerforbrændings anmodning om at optage lån til nyt anlæg på 3,95 mia. kr. (2010 p/l) (bilag 3) på betingelse af, at Statsforvaltningen forhåndsgodkender vedtægtsændringen under punkt 2. At I/S Amagerforbrænding optager lånet med anpartsvis hæftelse (pro rata) over for Kommunekredit. Hver kommunes hæftelsesanpart beregnes efter reglerne i I/S Amagerforbrændings vedtægter § 6, stk. 2 om indbyrdes hæftelse mellem interessentkommunerne i I/S Amagerforbrænding. Det kan oplyses, at Københavns Kommunes anpart i hæftelsen forventes at blive ca. 2,53 mia. kr.”
Der blev stemt om det af Signe Goldmann (U1) stillede ændringsforslag (ændringsforslag 1):
For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlem: Signe Goldmann (U1).
Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, C, I, O, Ø og F (Ayfer Baykal).
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B og Iben Wiene Rathje (F).
Ændringsforslag 1 blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om det af Signe Goldmann (U1) stillede ændringsforslag (ændringsforslag 2):
For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlem: Signe Goldmann (U1).
Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, C, I, O, Ø og F (Ayfer Baykal).
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B og Iben Wiene Rathje (F).
Ændringsforslag 2 blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om det af Signe Goldmann (U1) stillede ændringsforslag (ændringsforslag 3):
For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: B, Iben Wiene Rathje (F) og Signe Goldmann (U1).
Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, C, I, O, Ø og F (Ayfer Baykal).
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslag 3 blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om det af Teknik- og Miljøforvaltningen stillede ændringsforslag:
For Teknik- og Miljøforvaltningens ændringsforslag stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, C, I, O, Ø og F (Ayfer Baykal).
Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B, Iben Wiene Rathje (F) og Signe Goldmann (U1).
Det af Teknik- og Miljøforvaltningen stillede ændringsforsalg blev vedtaget.
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, C, I, O, Ø og F (Ayfer Baykal).
Imod ændringsforslaget stemte et udvalgsmedlem: Signe Goldmann (U1).
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B og Iben Wiene Rathje (F).
Indstillingen blev anbefalet.
Bo Normander (B) afgav protokolbemærkning:
”Jeg ønsker, at der bliver en balance mellem det nye anlægs kapacitet og det fremtidige behov for afbrænding af affald, således at københavnerne ikke kommer til at betale for meget for at komme af med affaldet og at Københavns Kommune efterlever målene i Klimaplan 2025 og Ressource- og Affaldsplan 2018. Derfor ønsker jeg et anlæg med en ovnkapacitet, der er mindre end angivet i indstillingen, hvorfor jeg ikke kan stemme for denne.”
De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning:
”Partierne forudsætter, at de begrænsninger, der lægges på anlægget, ikke kommer til at medføre en højere pris for forbrugere og virksomheder.”
Signe Goldmann (U1) afgav protokolbemærkning:
”Da spørgsmålet om lånegaranti sidst blev behandlet, var et flertal enige om (se evt. tidligere protokolbemærkning fra A, B, F og Ø), at man ikke ønskede se en ny låneanmodning før der var tilvejebragt business case og miljøvurdering af et eller flere alternativer i form af et betydeligt mindre traditionelt forbrændingsanlæg end i dag med lavest mulige enhedsomkostninger, bedst mulige klima- og miljøhensyn, kombineret med anvendelse af nye genanvendelsesteknologier som fx REnescience o.a. Begrundelsen var bl.a. at partierne ønskede en markant reduktion af forbrænding af affald, således at der kom fokus på genanvendelse af ressourcerne i affaldet. Det er jeg fortsat fuldstændig enig i, og da der fortsat ikke et tilvejebragt den business case, som Københavns Kommune har efterlyst, så kan jeg selvfølgelig heller ikke godkende lånegarantien på de foreliggende grundlag.
Jeg må desuden konstatere, at denne indstilling fra Teknik- og Miljøforvaltningen, er i fuldstændig modstrid med den indstilling, der blev forelagt udvalget første gang sagen blev behandlet, hvor man hverken kunne anbefale et anlæg på 2x35 ton/timen eller for den sags skyld på 2x30 ton/timen. Man kan derfor få den mistanke, at denne indstilling er udtryk for politisk bestillingsarbejde snarere end en saglig faglig vurdering.
Jeg kan som sagt ikke på det foreliggende grundlag bakke op om en 2x30 ton/timen løsning (der reelt vil betyde, at man kan brænde en del mere affald af, end vi gør i dag). Men selv hvis jeg kunne, så mener jeg ikke, at den aftale mellem ejerkommunerne i Amagerforbrændingen på nogen måde garanterer, at man ikke på et senere tidspunkt vil kunne skrue op for blusset og brænde 2x35 ton/timen.
Tilbage står, at der stadig ikke er regnet på omkostningerne ved at etablere forskellige genanvendelsesløsninger, som der er lagt op til (men ingen garanti for) i aftalen mellem ejerkommunerne. Der er derfor helt uklart, hvad den samlede regning til københavnerne for at få behandlet deres affald vil løbe op i. Jeg kan dog ikke forestille mig andet, end at det bliver dyrere end, hvis man havde samtænkt et nyt forbrændingsanlæg med forskellige genanvendelsesløsninger samt det planlagte flisfyrede anlæg, som KE skal bygge lige ved siden af.”
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 2. oktober 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Carl Christian Ebbesen (O) og Mogens Lønborg (C) videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 28. september 2012.
Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.