Indbringelse af Tvistighedsnævnets kendelse om kommunens forpligtelse overfor erhvervsuddannelseselever på barsel for domstolene
Orientering om Tvistighedsnævnets kendelse af den 11. juli 2014 om arbejdsgiveres forpligtelse overfor erhvervsuddannelseselever på barsel. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er ikke enig i kendelsen, der underkender en stor del af kommunens praksis frem til ultimo november 2013, og forvaltningen har derfor valgt at indbringe kendelsen for domstolene.
Tidligere beslutninger
Indstilling og beslutning
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme.
Problemstilling
Sagen mod Københavns Kommune blev sambehandlet med to lignende sager anlagt mod henholdsvis Sønderborg Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune, hvorefter Tvistighedsnævnet generelt har fastsat en praksis på 9 måneders løngodtgørelse ved manglende forlængelse af uddannelsesaftale i forbindelse med graviditet og barsel.
Løsning
Endelig lægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vægt på, at Københavns Byret pt. realitetsbehandler et søgsmål vedrørende samme lovgivning anlagt af FOA mod Fagligt udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen (PASS). Spørgsmålet om arbejdsgivers forpligtelse efter erhvervsuddannelsesloven er således fortsat genstand for retlig behandling og kan ikke anses for endeligt afklaret med Tvistighedsnævnets afgørelser.
Økonomi
Der henvises til vedlagte bilag 2 for en beskrivelse af de estimerede økonomiske omkostninger.
Videre proces
Efter behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Katja Kayser / Kim Maskel
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningens beslutning om at indbringe Tvistighedsnævnets kendelse for domstolene tages til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2014
Indstillingen blev godkendt.
Protokolbemærkning fra Enhedslisten, Ø:
”Enhedslisten mener, at barsel er en grundlæggende rettighed. Hvad enten man er i job eller under uddannelse. Og derfor er det glædeligt at reglerne på området omsider er blevet ændret.
Eftersom København ofte danner præcedens for de øvrige kommuner har vi et særligt ansvar for at tingene går efter bogen. Derfor finder vi det rimeligt at få det testet af juridisk”.
Beslutning
Dagsordenspunkt 27: Indbringelse af Tvistighedsnævnets kendelse om kommunens forpligtelse overfor erhvervsuddannelseselever på barsel for domstolene
Økonomiudvalgets beslutning den 2. september 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 14. august 2014:
”Enhedslisten mener, at barsel er en grundlæggende rettighed. Hvad enten man er i job eller under uddannelse. Og derfor er det glædeligt at reglerne på området omsider er blevet ændret. Eftersom København ofte danner præcedens for de øvrige kommuner har vi et særligt ansvar for at tingene går efter bogen. Derfor finder vi det rimeligt at få det testet af juridisk”.