Mødedato: 02.09.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Anlægsbevilling til opførelse af en 9 gruppers daginstitution i Arenakvarteret i Ørestad Syd

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anlægsbevilling til en ny daginstitution med 9 grupper på den nyerhvervede grund på Robert Jacobsens Vej i Arenakvarteret i Ørestad Syd.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
 
  1. at der gives en anlægsbevilling på 45.250.000 kr. i årene 2014-16 til etablering af en 9 gruppers daginstitution på Roberts Jacobsens Vej i Ørestad Syd, del af matr. nr. 919 Sundby Overdrev.
Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 3.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at prisen pr. daginstitutionsgruppe er ca. 16 % dyrere end den gennemsnitlige gruppepris, da byggeriet er i 6 etager, hvilket medfører et højt forbrug af m2 til gangarealer, trapper, elevatorer med mere.

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.  

Problemstilling

Der er i plangrundlaget for Arenakvarteret i Ørestad Syd afsat et grundareal på 1700 m2 og et byggefelt på 20,4 x 20,4 m til opførelse af en daginstitution på en del af matr. nr. 919 Sundby Overdrev. 

Ifølge behovsprognosen for 2013 (Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) 12/6 2013) var der et yderligere behov for 29 børnegrupper på Amager frem til og med 2017, som der er afsat anlægsmidler til i overførselssagen 2012-13 og i budget 2014. For at opretholde pasning inden for fire kilometer fra bopælen på daginstitutionsområdet har Københavns Kommune indgået aftale med By og Havn om køb af byggeret pr. 5. maj 2014 til opførelse af en daginstitution på 1800 etage-m2 på det afsatte grundareal (Borgerrepræsentationen (BR) 27/3 2014). 

På grund af det store behov for pladser i Ørestad Syd er daginstitutionen, Lille Arena, allerede startet op i december 2013 i pavilloner på Asger Jorns Alle 20 (BR 19/6-13). Den netop opdaterede behovsprognose for 2014 (BUU 11/06-14) viser, at der er behov for udbygningen i Ørestad. De 9 børnegrupper er således allerede indlagt som kapacitet på Amager, hvorfor en manglende udbygning vil betyde, at der både mangler pladser til at dække behovet inden for fire kilometer – ligesom der også mangler en daginstitution til de allerede opstartede 9 grupper i den midlertidige pavillon.

Løsning

Dorte Mandrup Arkitekter har i efteråret 2013 udarbejdet et skitseforslag af bygningen, som har dannet grundlag for forhandlinger med By og Havn om køb af byggeret og forhandlinger med Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) om bygningens størrelse og udformning i forhold til plangrundlaget. Byggeopgaven har efterfølgende været i EU udbud, og 5 totalrådgivere har været udvalgt til at byde på opgaven. Karl Henning Sørensen Arkitekter (KHS) er i januar 2014 udvalgt til at gennemføre byggeopgaven og står herefter for gennemførelse af projektet.  

Plangrundlaget
Det har under købsforhandlingerne ikke været muligt at opnå tilladelse til at øge det afsatte grundareal i plangrundlaget på 1.700 m2, men der er i stedet opnået tilladelse til at øge det afsatte etageareal fra 1700 til 1800 m2 og til at øge bygningshøjden fra 4 til 5 etager med en maksimal højde på 20,8 m, så der kan indrettes udeareal på 6 etage (5. sal), og dermed indrettes en daginstitution til 9 grupper med det det fornødne udeareal.  

Projektbeskrivelse
Institutionen opføres på det 20 x 20 m afsatte byggefelt som en fritliggende kubisk formet bygning med en højde på 20 m. Bygningen er placeret centralt i den østlige del af det kommende Arenakvarter, der hvor fælleden kommer til at skære ind i området fra vest og møder Kanalpladsen. Umiddelbart mod nord kommer den nye Royal Arena til at ligge, og mod syd kommer der nye bykvarterer med boliger, erhverv og offentlige institutioner herunder den nye folkeskole Vest Amager Skole.

Institutionen opføres i 6 etager, hvor øverste etage (5. sal) udelukkende indrettes til taglegeplads, og hvor ca. en fjerdedel af arealet udgøres af et dobbelthøjt areal placeret på den underliggende etage (4. sal). Udearealet på taget suppleres af en mindre dobbelthøj indskæring i bygningen på 1. sal og inddækkede indskæringer på 1. og 2. sal, som indrettes til liggehaller til vuggestuegrupperne på de to etager.

Bygningen indrettes med indgang fra kanalpladsen til stueplanets dobbelthøje foyerrum, kontor, produktionskøkken og delvist dobbelthøje fællesrum orienteret mod institutionens legeplads. De 9 grupper er placeret parvis på 1. til 4. sal. På 2. sal er der foruden de 2 grupperum også kontor og samtalerum, og på 3. sal er der et 3. grupperum og personalefaciliteter.  

Lille Arena har i den tidlige opstart på Asger Jorns Alle indrettet sig som en profilinstitution med pædagogisk idræt som profil, hvor der i det pædagogiske arbejde lægges vægt på inddragelse af elementer fra idræt, leg og bevægelse.  

Bygning og legeplads skal derfor understøtte Lille Arenas idrætsprofil, hvilket der arbejdes videre med i den fortsatte projektering, og det vil bl.a. give sig udslag i bygningens trapperum, som indrettes som aktivitetszoner med motoriske udfordringer og med billeder på væggene, som ansporer børnene til bevægelse. Hertil kommer taglegepladsen, hvor især det dobbelthøje areal på 4. sal er specielt velegnede til motorisk leg, og hvor der ved valg af materialer og indretning vil blive lagt særlig vægt på bevægelse.     

På terrænet strækker den langstrakte legeplads sig fra bygningens bagside og ud i fælleden og tager afsæt i fælledens overordnede beplantning, som vil glide ind og omkranse legepladsen med tæt pilekrat, aspeskov og enkeltstående træer. Fra bygningen løber en sti igennem hele legepladsen og sammenbinder og definerer en række legeområde, der indrettes med forskellige lege- og opholdszoner, og hvor selve stien er tænkt som en aktivitetsbane for bevægelse. 

Brugerinddragelse
Dispositionsforslaget er udarbejdet på baggrund af kommunens gældende funktionsprogram for daginstitutioner og i tæt dialog med det nedsatte byggeudvalg, som har godkendt disponeringen af bygningen, og det positive samarbejde fortsætter i den videre bearbejdning af projektet. Byggeudvalget består af en pædagogisk konsulent fra område Amager, lederen af klynge A6, Lille Arenas pædagogiske leder og en forældrerepræsentant fra klyngens bestyrelse samt projektleder fra rådgiver, Københavns Ejendomme (KEjd) og Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF).

Tidsplan
Byggeriet forventes igangsat i december 2014 og vil være færdigt i december 2015, så Lille Arena kan flytte fra den midlertidige institution på Asger Jorns Alle og ind i den permanente institution i februar 2016.

Praktikpladser
Det forventes, at der ved udførelsen af opgaven kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikantpladser svarende til 2 årsværk.  

Udtalelse fra KEjd
Ejendomsfaglig udtalelse fra KEjd fremgår af bilag 4. Udtalelsen giver ikke anledning til bemærkninger. 

Økonomi

I overførselssagen 2012-13 blev der afsat 18,6 mio. kr. (2014 p/l) til etablering af 4 daginstitutionsgrupper i Ørestad Syd. I budget 2014 blev der afsat 313,2 mio. kr. (2014 p/l) til etablering af 72 daginstitutionsgrupper. Heri indgår finansiering af 5 af grupperne i Ørestad Syd samt finansiering af den nødvendige byggeret (BR 27/3 2014).

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 3.   

Benchmark 
Pris pr. gruppe kan opgøres til 5 mio. kr. ekskl. byggeret. Erfaringsnøgletallet for en nybygget daginstitution på mellem 5-10 grupper er 4,3 mio. kr. pr. gruppe, og gruppeprisen ligger dermed 16 % over nøgletallet.

Den forhøjede gruppepris skyldes hovedsaglig, at et byggeri i 6 etager medfører et højt forbrug af etage-m2 til gangarealer, trapper og elevator. Desuden er der i lokalplanen for området fastlagt en meget stram ramme for byggeriets grundplan, som det ikke har været muligt at fravige. Det har derfor været en stor udfordring at få institutionens funktioner indplaceret hensigtsmæssigt på hver af de kvadratiske etager og indenfor de tilladte etage-m2. Dette er kun lykkedes ved at få tilladelse til at opføre yderligere én etage og yderligere 100 m2. Herved kan institutionens funktioner indplaceres hensigtsmæssigt på de 5 etager på hver ca. 400 m2 og indenfor de tilladte 1800 etage-m2. Forbruget af areal er reduceret ved samtidig at indlægge dobbelthøje rum og indskæringer i bygningen, hvilket også er med til at fordyre projektet. Således er det f.eks. lykkedes at indplacere 4 vuggestuegrupper med tilhørende puslerum og garderobe parvis på henholdsvis 1. og 2. sal og med tilhørende liggehal i en uopvarmet indskæring på hver af etagerne. Hertil kommer, at det også er et fordyrende element, at der skal anlægges legeareal på 1., 5. og 6. etage, hvilket er en dyrere løsning end at anlægge en legeplads på terræn. 

Driftsøkonomi
Omregnet til vuggestuepladser etableres der 107 pladser på Robert Jacobsens Vej. De samlede årlige driftsudgifter, ekskl. husleje, forventes at blive 13.648.836 kr., svarende til 127.686 kr. pr. vuggestueplads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift ekskl. husleje have været 14.442.775 kr. Det svarer til 135.113 kr. pr. plads. Huslejeudgifterne er ikke medtaget i beregningerne af hensyn til sammenligneligheden mellem institutioner i kommunale ejendomme og 3. mands lejemål samt selvejende institutioner i egne ejendomme. De lavere driftsudgifter skyldes primært, at der er tale om en relativ stor institution, der kun tildeles et grundbeløb.

Videre proces

Efter behandling af sagen i BUU fremlægges sagen for Økonomiudvalget og BR.




Else Sommer                /Henriette Bjørn-Nielsen



Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget overfor Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 45.250.000 kr. i årene 2014-16 til etablering af en 9 gruppers daginstitution på Roberts Jacobsens Vej i Ørestad Syd, del af matr. nr. 919 Sundby Overdrev.

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 3.


Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2014

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 25: Anlægsbevilling til opførelse af en 9 gruppers daginstitution i Arenakvarteret i Ørestad Syd

Økonomiudvalgets beslutning den 2. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top