Ændret anvendelse af TV-overvågningsmidler
Indstilling og beslutning
1. at anvendelsen af de resterende midler på Sikker Bys TV-overvågningspulje ændres, så puljen i stedet for at kunne ansøges af almennyttige boligselskaber kan søges af boligselskaber, foreninger, institutioner mv., hvor der vurderes at være et akut behov for at nedbringe kriminaliteten og øge trygheden ved hjælp af etablering af TV-overvågning,
2. at der uddeles kr. 70.660 (2014 p/l) til Sydhavnscompagniet, med forbehold for at Københavns Politi anbefaler ansøgningen,
3. at der uddeles kr. 89.900 (2014 p/l) til VIBOs afdeling Thorshave i Thorsgade på Nørrebro, med forbehold for at Københavns Politi anbefaler ansøgningen,
4. at der uddeles kr. 100.000 (2014 p/l) til Nørrebrohallen,
5. at der uddeles kr. 222.337 (2014 p/l) til FSB afd. Tingbjerg til renovering af allerede etableret TV-overvågning på Ruten i Tingbjerg,
6. at det tages til efterretning, at de resterende midler på den oprindelige bevilling på kr. 671.000 - ialt kr. 188.100 anvendes på ansøgninger til TV-overvågning af offentlige arealer, der indkommer i 2. halvår af 2014. Uddeling af midlerne forelægges Økonomiudvalget til godkendelse.
Problemstilling
Den 1. juli 2011 blev lov om TV-overvågning (bekendtgørelse af lov om tv-overvågning, nr. 1190 af den 10. oktober 2007 med senere ændringer) ændret, hvorved kommunernes hjemmel til etablering af tv-overvågning blev udvidet. Kommuner må således med henblik på at fremme trygheden foretage TV-overvågning af offentlige områder, der benyttes til almindelig færdsel, og som ligger i nær tilknytning til et område, der allerede TV-overvåges i medfør af lovens § 2, stk. 2, hvilket ofte er almene boligorganisationer i særligt udsatte boligområder.
Borgerrepræsentationen (BR) besluttede på sit møde den 12. januar 2012 at udmønte en pulje på 0,7 mio. kr. årligt i anlæg i 2012 og 2013, afsat i forbindelse med budget 2012, med henblik på at øge trygheden og sikkerheden i byen ved øget brug af TV-overvågning af offentlige arealer, der ligger i nær tilknytning til arealer, der allerede TV-overvåges. Puljen kunne søges af almennyttige boligorganisationer. Puljen administreres af Økonomiforvaltningen (ØKF, Center for Byudvikling) og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF). Desuden besluttede BR på sit møde den 15. november 2012 at overføre en tilsvarende pulje på kr. 700.000,00 til nærværende projekt.
De almennyttige boligselskabers interesse for at søge midlerne har været begrænset. Tilbagemeldingerne fra boligselskaberne peger dels på, at det er forholdsvis tidskrævende at ansøge, dels på at Københavns Kommune efter lov om TV-overvågning kun må give støtte til TV-overvågning af offentlige arealer. Private arealer, herunder private fællesveje er ikke omfattet af loven. Københavns Kommune er i dialog med Justitsministeriet om muligheden for at få ændret lov om TV-overvågning, således at kommunernes adgang til at foretage TV-overvågning udvides til tillige at omfatte private fællesveje. Sikker By har i maj måned afholdt møde med Justitsministeriet, hvor det blev aftalt, at ministeriet arbejder videre med muligheden for at få ændret lov om TV-overvågning i den kommende folketingssamling, således at kommuner tillige kan TV-overvåge private fællesveje.
ØKF har siden sidste uddeling af TV-overvågningsmidler modtaget tre uopfordrede ansøgninger om tilskud til etablering af TV-overvågning og en ansøgning om udskiftning af allerede eksisterende TV-overvågning til nye, hærværkssikrede kameraer. Kun en af ansøgningerne kommer fra et almennyttigt boligselskab. ØKF vurderer, at alle fire ansøgninger vil være egnede til at nedbringe kriminaliteten og øge trygheden blandt borgerne i de berørte områder. ØKF indstiller derfor, at formålet med anvendelsen af TV-overvågningspuljen ændres, så det bliver muligt at imødekomme de eksisterende ansøgninger. Der lægges ikke op til, at puljen kan anvendes til at støtte private ejerforeninger og andelsboligforeninger.
Løsning
ØKF vurderer, at ansøgningen fra SydhavnsCompagniet (bilag 1) opfylder kravene i lov om TV-overvågning. Det er dog en forudsætning for at ansøgningen imødekommes, at Københavns Politi vurderer, at iværksættelse af TV-overvågning vil virke kriminalitetsdæmpende og fremmende for trygheden i området. SydhavnsCompagniet har bedt Københavns Politi om en udtalelse.
SydhavnsCompagniet står bag en række forskellige sociale indsatser og initiativer i Kgs. Enghave / Københavns Sydhavn. SydhavnsCompagniet har været udsat for en stribe af chikanerier. Det spænder fra at punktere cykler og biler med knive – til overfald på en værestedsbruger og mordtrusler på organisationenschefen. Derudover er der forekommet adskillige rudeknusninger af deres store facaderuder og indgangsparti. Det er sket ved at kaste en flise, en metalskinne og adskillige sten gennem ruderne. Flere af forholdene er politianmeldt og forsøgt sammenkædet, således at det ikke behandles som enkeltstående hærværkssager, men som politisk motiveret chikane.
SydhavnsCompagniet har politianmeldt en oversigtsliste over 11 chikaner mod SydhavnsCompagniet i løbet af foråret. Københavns Politi efterforsker anmeldelserne. ØKF vurderer, at etablering af TV-overvågning af de offentlige arealer omkring SydhavnsCompagniets lokaler i Peter Sabroes Gade og på Mozarts Plads til dels vil kunne hjælpe politiet i deres opklaringsarbejde, til dels vil være med til at nedbringe den stribe af chikanerier og hærværk mv., som for øjeblikket foregår i området. ØKF indstiller derfor, at ansøgningen imødekommes med det ansøgte beløb på kr. 70.760.ØKF vurderer, at ansøgningen fra VIBOs afdeling Thorshave i Thorsgade på Nørrebro (bilag 2) tillige opfylder kravene i Lov om TV-overvågning. Det er dog ligesom med ansøgningen fra SydhavnsCompagniet en forudsætning, at Københavns Politi vurderer, at iværksættelse af TV-overvågning vil medvirke til at nedbringe kriminaliteten og øge trygheden for beboerne i området. Boligselskabet VIBO har bedt Københavns Politi om en udtalelse.
Sikker By modtog sidste efterår en henvendelse fra en beboer i Thorsgade, som pegede på, at der foregår åbenlys hashhandel i et grønt område i gaden. Henvendelsen førte til en dialog med det almennyttige boligselskab VIBO, som ejer ejendommen, der ligger umiddelbart overfor det grønne areal. VIBO har påtaget sig at være ansvarlig for etableringen af TV-overvågningen, såfremt der bevilges midler hertil. Kontakten til VIBO blev etableret så sent, at ansøgningen ikke kom med ved ØUs behandling af ansøgninger fra de almennyttige boligselsskaber den 3. december 2013, men dialogen med VIBO blev dog nævnt i indstillingen. VIBO oplyser, at der fortsat er problemer med hashhandel på det grønne areal, at politiet patruljerer i området, men at dette ikke har været tilstrækkeligt til at stoppe hashandlen og den medfølgende utryghed blandt beboerne i området.
Det er ØKFs vurdering, at etablering af TV-overvågning af det offentlige areal vil hjælpe med at nedbringe kriminaliteten i området og dermed øge trygheden samt hjælpe politiet i deres opklaringsarbejde. ØKF indstiller derfor, at ansøgningen imødekommes med det ansøgte beløb på kr. 89.000.
Ansøgningen fra Nørrebrohallen (bilag 3) adskiller sig fra de to forudgående ansøgninger ved, at Nørrebrohallen er kommunalt ejet. Kommunalt ejede institutioner og anlæg er ikke omfattet af lov om TV-overvågning, men kommunens støtte til etablering af TV-overvågning skal følge reglerne i persondataloven (lov om behandling af personoplysninger, nr. 429 af 31. maj 2000 med senere ændringer) og den praksis, der er fastsat af Datatilsynet. Efter denne praksis kan kommuner iværksætte TV-overvågning af bl.a. idrætshaller i kriminalitetsforebyggende øjemed og for at øge sikkerheden og trygheden for personalet og brugerne af de kommunale faciliteter. TV-overvågning kan ske både indvendigt og af bygningens facader og indgange.
Nørrebrohallen oplyser i ansøgningen, at der fra januar 2014 er sket en voldsom eskalering af bandemedlemmers tilstedeværelse både i og omkring hallen. Der foregår salg af hash og hashrygning i og omkring hallen, og til tider oplever nogle af foreningerne også truende adfærd fra bandemedlemmerne. Dette skaber utryghed blandt personale, brugere og foreninger som benytter sig af hallens tilbud.
Nørrebrohallens ledelse har drøftet problematikken i SSP regi, og udmeldingen har været, at hashsalg, hashrygning og bandemedlemmernes tilstedeværelse i og omkring Nørrebrohallen (især indgangspartierne) absolut er uacceptabelt. Der er udarbejdet en målrettet handlingsplan. Der er allerede etableret TV-overvågning af dele af hallen, men dette udstyr er nedslidt og skal både udskiftes og udbygges for at imødegå de nuværende problemer. Direktionen i Kultur- og Fritidsforvaltningen har bevilget kr. 250.000 til formålet, men Nørrebrohallen mangler jf. det indhentede tilbud fortsat kr. 100.000, som nærværende ansøgning vedrører.
ØKF vurderer, at den planlagte udbygning af den eksisterende TV-overvågning opfylder kravene i persondataloven og Datatilsynets praksis. ØKF er enig med Nørrebrohallen i, at den nuværende situation med omfattende hashandel kan imødegås med en udbygning af den allerede etablerede TV-overvågning, og at dette vil kunne medvirke til at nedbringe bandemedlemmernes tilstedeværelse og dermed nedbringe kriminaliteten og øge trygheden for såvel personalet som brugerne af Nørrebrohallen. ØKF indstiller derfor, at ansøgningen imødekommes med det ansøgte beløb på kr. 100.000.
ØKF vurderer, at ansøgningen fra FSB, afd. Tingbjerg er omfattet af reglerne i lov om TV-overvågning. Sikker By har givet tilskud til etableringen af TV-overvågningen i 2010 i samarbejde med det almennyttige boligselskab FSB. Det indgik i aftalen, at Københavns Kommune skulle betale opsætningen af kameraerne, mens FSB skulle stå for driften. Midlerne til etableringen af TV-overvågningen blev bevilget af Økonomiudvalget den 31. august 2010. TV-overvågningen blev herefter iværksat på Ruten, der er hovedvejen og den eneste indkørselsvej til Tingbjerg. TV-kameraerne overvåger bl.a. indgangen til 18+ centret og biblioteket, der er beliggende på Ruten og en række andre vigtige faciliteter i dette område.
FSB har i ansøgningen oplyst, at der desværre ofte sker hærværk på TV-overvågningsudstyret, især efter at der også er blevet etableret TV-overvågning af Lille Torv ved starten af Ruten. Dette har medført, at mange af de unge har flyttet opholdssted fra Lille Torv og længere op på Ruten, hvor TV-udstyret hyppigt overmales. Tingbjerg-Husum Partnerskab og FSB har derfor bekostet store summer til afrensning af maling og reparation af udstyret i øvrigt. TV-overvågningsudstyret er nu nedslidt og samtidigt utidssvarende på grund af den teknologiske udvikling af TV-overvågningsudstyr. Både administration og bestyrelse i FSB Tingbjerg er enige om, at det vil være urimeligt at pålægge beboerne i området yderligere udgifter til reparation eller udskiftning af TV-overvågningen. Den manglende/dårligt fungerende TV-overvågning øger utrygheden i området, ligesom politiet ikke længere har materiale til at hjælpe dem med opklaring af kriminalitet begået i området. Den planlagte reetablering af TV-overvågningen vil blive placeret højt på facaderne af ejendommene modsat Butikstorvet på Ruten, hvilket vil gøre det væsentligt vanskeligere at udøve hærværk på udstyret.
Købehavns Politi har i en udtalelse af den 17. februar 2014 udtalt, at politiet finder TV-overvågning på Ruten meget nødvendig og anvendelig. Politiet har gennem årene mange gange kunnet identificere gerningsmænd på baggrund af overvågningen, ligesom politiet har kunnet konstatere, at TV-overvågningen giver beboerne tryghed. Der er evidens for, at overvågningen virker tryghedsfremmende. Som eksempel nævner politiet, at der inden TV-overvågningen blev opsat var mange gaderøverier på Ruten under arkaden, men at dette ophørte umiddelbart efter opsætningen af TV-overvågningen, og der har stort set ikke været nogen i flere år herefter. Politiet anbefaler derfor, at der straks reetableres TV-overvågning i området, både af præventive årsager og af efterforskningsmæssige årsager.
ØKF kan tilslutte sig Københavns Politis vurdering. ØKF er enig i, at det er af afgørende betydning at få genopsat TV-overvågningen på Ruten og samtidig få denne gjort tidssvarende. ØKF er enig med FSB i, at det ikke vil være rimeligt at pålægge beboerne i området yderligere udgift hertil. ØKF vil under forudsætning af, at ansøgningen imødekommes, indgå en ny aftale med FSB og Tingbjerg Partnerskab om, at driften af nye kameraer på Ruten fortsat vil påhvile FSB. ØKF finder det i denne forbindelse hensigtsmæssigt, at kameraerne opsættes på en måde, der gør det yderst vanskeligt at udøve hærværk mod dem. ØKF indstiller på denne baggrund, at ansøgningen imødekommes med det fulde beløb på kr. 222.337.
Det kan oplyses, at puljen for 2014 udgør kr. 671.000. ØKF vurderer, at der fortsat er interesse blandt de almennyttige boligselskaber og andre foreninger for at søge om midler fra puljen. ØKF har bl.a. modtaget en henvendelse fra KAB, der vil være interesseret i at søge om midler fra puljen i 2. kvartal af 2014, såfremt der fortsat er mulighed herfor.
Økonomi
Med indstillingen udmøntes kr. 482.897 (2014 p/l) i anlæg til etablering af TV-overvågning. Midlerne udbetales fra Økonomiudvalgets (ØU) bevilling, økonomisk forvaltning, anlæg funktion 6.45.51.3.
Af tabel 1 fremgår finansiering, forbrug og resterende midler vedrørende 2014.
Tabel 1. Midler til Tv-overvågning 2014
Projekt
|
Beløb (hele kr., 2014 p/l, anlæg)
|
TV-overvågningspulje
|
671.000
|
Udmøntes med nærværende indstilling
|
482.897
|
Resterende midler i 2014 (til uddeling til ansøgere i 2. halvår 2014)
|
188.103 |
I tilfælde af, at Københavns Politi ikke kan anbefale ansøgningen fra SydhavnsCompagniet, vil disse midler ikke blive udbetalt. Resterende midler i 2014 vil i dette tilfælde udgøre kr. 258.763
I tilfælde af, at Københavns Politi ikke kan anbefale ansøgningen fra VIBOs afdeling Thorshave, vil disse midler ikke blive udbetalt. Resterende midler i 2014 vil i dette tilfælde udgøre kr. 278.003
I tilfælde af, at Københavns Politi ikke kan godkende nogen af de to ovenstående ansøgninger, vil der ikke blive udbetalt midler til disse. Resterende midler i 2014 vil i dette tilfælde udgøre kr. 348.663
Videre proces
De almennyttige boligselskaber vil blive orienterede om det ændrede formål, hvis indstillingen godkendes.
Beslutning
Dagsordenspunkt 10: Ændret anvendelse af TV-overvågningsmidler
Økonomiudvalgets beslutning den 2. september 2014
Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens 6. at-punkt:
”Det foreslås,
at indstillingens 6. at-punkt ændres fra:
”6. at det tages til efterretning, at de resterende midler på den oprindelige bevilling på kr. 671.000 – i alt kr. 188.100 anvendes på ansøgninger til TV-overvågning af offentlige arealer, der indkommer i 2. halvår af 2014. Uddeling af midlerne forelægges Økonomiudvalget til godkendelse.”
til:
”6. at de resterende midler på 188.100 kr. uddeles til Det Jødiske Museum, med forbehold for at Københavns Politi anbefaler ansøgningen.”
Ændringsforslaget til indstillingens 6. at-punkt blev vedtaget med 9 stemmer mod 0. 3 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O og C.
Imod stemte: Ingen.
Undlod: Ø og I.
Der blev begæret delt afstemning om indstillingen.
Indstillingens 1.-3. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og O.
Imod stemte: Ø, I og C.
Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O og C.
Imod stemte: Ø og I.
Indstillingens 5. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og O.
Imod stemte: Ø, I og C.
SF og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”SF og Radikale Venstre er imod, at der etableres en generel overvågning i det offentlige rum. Såfremt kommunen i særlige tilfælde etablerer offentlig video-overvågning skal det foregå som en del af en bredere, forebyggende og tryghedsskabende indsats. Baggrunden for overvågningen skal være konkret begrundet (særlige konkrete tryghedshensyn og/eller problemer med hærværk eller andre former for kriminalitet). Når man iværksætter overvågning, er det væsentligt, at der sker efter ønske fra beboerne.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten er imod at øge overvågningen af det offentlige rum og kan derfor ikke støtte indstillingen.”
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.