Mødedato: 02.09.2003, kl. 15:00

Kommuneplanprocessen 2005 - Temaer og kommunikationsstrategi

Kommuneplanprocessen 2005 - Temaer og kommunikationsstrategi

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 2. september 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 286/2003

 

 

5.                   Kommuneplanprocessen 2005 - Temaer og kommunikationsstrategi

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tiltræder,

 

 

  • at de nedenfor beskrevne temaer danner grundlag for udarbejdelse af forslag til Kommuneplanstrategi 2003- 05 for København,
  • at det beskrevne indhold i livsformsanalysen for København i bilag A indgår som grundlag for den tematiserede kommuneplanrevision,
  • den nedenfor og i bilag B beskrevne kommunikationsstrategi for dialog og borgerinddragelse i i den første fase af Kommuneplan processen 2005 

 

 

RESUME

Økonomiudvalget drøftede på sit møde 7. april 2003 processen frem mod Kommuneplan 2005. Udvalget besluttede, at der skal foretages en tematisk revision af kommuneplanen. Økonomiforvaltningen blev herefter pålagt at fremlægger et endeligt forslag til temaer, samt et oplæg til dialog og borgerinddragelse i kommuneplanprocessen.

 

Kommuneplanrevision 2005 falder i 3 faser:

1.      En analyse- og strategifase med sideløbende politiker- og borgerinddragelse, som falder i 2003, samt de første måneder i 2004

2.      Udarbejdelse af et forslag til Kommuneplan 2005, som løber den resterende del af 2004

3.      Offentlighedsfase med efterfølgende endelig vedtagelse af Kommuneplan 2005 i sommeren 2005.

 

Kommuneplanrevisionen tager udgangspunkt i den ny viden, som bredt er skabt i forvaltningerne siden færdiggørelsen af den sidste kommuneplanrevision i 2001. Dertil kommer en livsformsanalyse for København, som skal tilvejebringe en mere nuanceret viden om de mennesker, der gennem sig bag statistikken om Københavnerne og deres ønsker til byens udvikling.

 

Livsformsanalysen er sat i gang og gennemføres af konsulentfirmaet "Advice Analyse og Strategi A/S. Valg af konsulent er drøftet med repræsentanter fra samtlige forvaltninger, på baggrund af en række projekttilbud.

 

Analysen forventes tilendebragt i november 2003 og er baseret på gruppeinterviews i 20 fokusgrupper, fordelt på byens forskellige kvarterer, livsformer, på erhvervsliv, kulturliv og brugere af København. Resultaterne fra analysen vil blive inddraget i den tematiske revision af kommuneplanen. Bil ag A uddyber form og indhold i analysen.

 

Analysen suppleres med en undersøgelse af boligpræferencer og integration på bolig- og erhvervsområdet, som er igangsat.

 

Sideløbende med gennemførelsen af analysearbejdet er der igangsat et samarbejde på tværs af forvaltningerne om udarbejdelse af en strategi for Københavns udvikling, der baseres på en tværgående, tematisk tilgang til planlægningen.

 

Samarbejdet om strategiens indhold har resulteret i 9 tværgående temaer, som Økonomiforvaltningen indstiller, at der sættes fokus på i kommuneplanrevisionen. Temaerne tager udgangspunkt i en overordnet vision for København, som bygger på kommunens værdigrundlag og tager afsæt i to overordnede temaer: En by for "Mennesker i vækst" og en "Metropol med lederskab og ansvar". Økonomiforvaltningen foreslår flg. temaer under den fælles ramme:

 

·        Byens liv og boliger

·        Den levende by: Kultur, idræt og fritid

·        Børn og unge i byen

·        Mødesteder, kvarterløft og byens rum og pladser

·        Byens transitrum: Områderne ved bl.a. metrostationer

·        Bybevaring og arkitekturpolitik

·        Den tolerante by

·        Viden, kompetencer og kreativitet

·        International profil og bysamarbejde

 

Samtidig anbefaler Økonomiforvaltningen, at områderne: Østamager, Ørestad Syd, arealerne ved Ringbanestationerne, havnearealerne og aktiviteterne i tilknytning til disse, samt Valby er væsentlige i den række af fysiske temaer, der skal indgå i forslag til Kommuneplan 2005.

 

Hertil kommer et tema om bevaringsværdige bygninger og – områder i København, som er en del af den statslige udmelding til kommuneplanrevisionen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at dialog og kommunikationsstrategien for Kommuneplanrevision 2005 har som hovedsigte at indkredse et bredt, engageret udsnit af Københavnerne i en tematiseret debat om byens fremtidige udvikling. Erfaringerne fra de seneste års diskussioner af nærdemokrati og trafik i København bør inddrages i den endelige udformning af strategien.

 

Livsformsanalysen vil fungere som en slags forudgående offentlighedsfase, hvor Københavnernes behov og ønsker systematisk kortlægges som grundlag for det videre arbejde.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen forventes at indlede et samarbejde med byens aftenskoler om et projekt med titlen "København – hvor skal vi hen" i september med afslutning i november 2003. Projektets formål er at udfærdige "Folkets vision" for den fremtidige udvikling af København og Øresundsregionen. Økonomiforvaltningen vil deltage i samarbejdet som led i kommuneplanrevisionen.

 

Der etableres en hjemmeside om Kommuneplanrevision 2005 under Planportalen på KK-net. Hjemmesiden vil være i funktion i september 2003

 

Offentlighedsfasen om den fremtidige strategi og temaer i kommuneplanlægningen vil ligge i de første måneder af 2004. Økonomiforvaltningen indstiller, at der inddrages konsulentbistand til at gennemføre en tematisk drøftelse af byens udvikling med københavnerne.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalgets beslutning om tilrettelæggelsen af den offentlige dialog i den videre proces frem mod den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2005 udskydes til en senere fase, idet Økonomiforvaltningen vurderer, at erfaringerne og resultaterne fra de indledende faser af processen vil have stor betydning for den måde, som de senere faser af borgerinddragelsen skal tilrettelægges på.

 

Dialog- og kommunikationsstrategien er uddybet i bilag B.

 

Der vil blive forelagt et specificeret forslag til tilrettelæggelse af borgerinddragelsen under offentlighedsfasen for Kommuneplanstrategi 2003 -05 i løbet af efteråret 2003.

 

SAGSBESKRIVELSE

Indhold i Kommuneplanstrategi 2003 - 05

De formelle krav til planstrategien betyder at processen frem mod Kommuneplan 2005 skal indledes med udarbejdelsen af en kommuneplanstrategi. Planloven fastslår, at kommuneplanstrategien skal indeholde 3 hovedelementer:

 

·        En redegørelse for målsætninger og hvordan målene nås.

·        En redegørelse der giver en status over hvor København er nu.

·        En oversigt over hvilken planlægning, der er gennemført og igangsat siden Kommuneplan 2001.

 

Vision

Økonomiforvaltningen lægger op til, at Kommuneplanstrategi 2003- 05 for København tager udgangspunkt i en vision for Københavns udvikling, der bl.a. bygger på kommunens værdigrundlag: København som en by for "Mennesker i vækst", og København som en "Metropol med lederskab og ansvar". 

Visionen sammenkæder byudviklingen med bløde værdier, kreativitet og livskvalitet - menneskelig, kulturel og økonomisk vækst, for at udvikle København til en god by at leve i og bruge. København skal udvikle sig på et bæredygtigt grundlag. Samtidig skal visionen forholde sig til de økonomiske udfordringer byen står overfor i den globale vidensøkonomi. Visionen forholder sig dermed til to vigtige sider af byens udvikling: Kvaliteten i byens udvikling indadtil via fokus på de 3 B'er: Bykvalitet, byliv og borgerinddragelse.  Og på den anden side byens profil og regionale rolle udadtil via fokus på de 3 T'er: Talent, Teknologi og Tolerance. Udvikling af byens kvaliteter og byens mangfoldighed er ikke kun til gavn for byens borgere, men er i stigende grad vigtige rammebetingelser for byens erhvervsmæssige udvikling. Vi skal sikre, at alle f år del i byens udvikling.

 

Med udgangspunkt i et samarbejde på tværs af forvaltningerne forslås følgende tværgående temaer som grundlag for Kommuneplanprocessen 2005:

 

Temaer under "Mennesker i vækst":

·        Byens liv og boliger. Under temaet beskrives hvilke udfordringer står København overfor på boligområdet. Mulige initiativer i KP 2005: Revision af Boligpolitik. Copenhagen X, boligeksperimentarium.

·        Den levende by: Kultur, idræt og fritid. Hvilke faciliteter har man? Kan de bruges på nye måder? Hvilke krav stiller københavnerne nu og i fremtiden til kulturlivet? Mulige initiativer: Temaplan udarbejdet i dialog med borgere og aktører i KP 2005.

·        Børn og unge i byen: Hvad skal der til for at skabe bedre vilkår for børn og unge i byen? Fokus på trygge bymiljøer og faciliteter. Mulige initiativer: Temaplan for børn og unge i KP 2005.

·        Mødesteder, Kvarterløft, byens pladser: Hvilken type mødesteder har københavnerne brug for? Hvordan hænger dette sammen med de netværk forskellige grupper har i en storby som København. Muligt initiativ: Temaplan for mødesteder og rekreation og videreudvikle Kvarterløft.

·        Slow-City og Byens transitrum. Hvordan kan omdannelsen af byens transitrum og transitknudepunkter som ved Metroens 4. etape, anvendes til at skabe nye bykvaliteter. Mulige initiativer: Vision og principper for pladsdannelser omkring de nye stationer på Metroens 4. etape, bydelspladser og strøg og trygge bomiljøer.

·        Bybevaring og arkitekturpolitik. Hvordan sikres byens identitet,  arkitektur og bæredygtigt byggeri? Hvad betyder byens identitet og kvalitet for København som metropol og for københavnerne? Mulige initiativer: Opstille generelle byarkitektoniske mål og fremme dialog om bykvalitet.

·        Den tolerante by. Hvordan har udviklingen været indenfor integration på bolig og erhvervsområdet de sidste 10 år? Hvordan understøtter byudviklingen en tolerant by? Mulige initiativer: Handlingsplan for integration og tolerance på bolig- og erhvervsområdet i KP 2005.

 

Temaer under "Metropol med lederskab og ansvar"

·        Viden, kompetencer og kreativitet, vækstmiljøer. Hvilke krav stiller videnserhverv til de bymæssige rammer? Mulige initiativer: Nye initiativer til at omdanne erhvervslejemål til blandet bolig- og erhverv, initiativer til at understøtte iværksætterområderne og kreative miljøer i KP 2005.

·        International profil og bysamarbejde: Hvilken international profil har København? Hvilken rolle spiller København i Øresundsregionen? Hvilke udfordringer står København overfor, hvis byen skal fastholde sin position? Mulige initiativer: Regionplan 2005 og samarbejde med såvel  Malmø , Berlin som det der er benævnt i Baltic Metropoles.

 

For hvert tema beskrives udviklingstendenser, hovedudfordringer, muligheder og målsætninger. Dette danner grundlaget for det videre arbejde med temaerne under Kommuneplan 2005, hvor der vil blive opstillet løsninger og handlingsplaner for de enkelte temaer. Livsformsanalysen bruges som vidensgrundlag til hvert tema for at sikre, at københavnernes interesser inddrages i planlægningen.

 

I den videre proces kan der meget vel vise sig behov for at samle temaer eller omformulere snitfladerne mellem temaerne. Ligesom at de mulige initiativer vil blive udviklet som led i kvalificeringen af planlægningen.

 

Ud over de tværgående temaer peger Økonomiforvaltningen på en række brede fysiske temaer i kommuneplanrevisionen:

·        Udviklingen af Østamager og Ørestad Syd.

·        Ringbanestationernes muligheder for byudvikling, knudepunkter, omdannelsesområder.

·        Opfølgning på havneplanlægning med nye muligheder, sammenhæng mellem havn og by, evt. infrastruktur.

·        Valby Bydelsplanlægning

·        Bevaringsværdige bygninger og - områder

 

For de fysiske temaer beskrives kort, hvilke målsætninger man forestiller sig for udviklingen af områderne. Sideløbende vil der finde en generel justering af kommuneplanens rammedel sted i samarbejde med alle forvaltninger.

 

Livsformsanalysen

Til brug for kommuneplanprocessen er iværksat en livsformsanalyse. Analysen skal bidrage til at tilvejebringe et nyt grundlag for planlægningen, således at planlægningen kan målrettes mod de udfordringer København står overfor i det 21. århundrede. Byens udvikling skal harmonere med fremtidens ønsker, både til byboliger, men også til byens liv bredere set, til kulturlivet, byens rum, image, erhvervsprofil, etc.

 

Både nu- og fremtidens ønsker til byens udvikling kræver en langt bedre indsigt i livsformerne i København og deres udvikling, de værdier der ligger til grund for hvordan man bruger byen, hvor man arbejder og bor og hvordan man lever i byen.

 

Fo rståelse af de forskellige livsformer, deres forventninger og brug af byen er en forudsætning for at kunne skabe gode bykvarterer og forbedre byens identitet og vækstgrundlag. Det betyder at man vil kunne planlægge for en større forskellighed uden at sætte fælles værdier over styr.

 

Det forventes, at resultaterne af livsformsanalysen vil give:

·        Københavns Kommune en kvalitativ analyse af forskellige livsformer i byen.

·        Indsigt i de forskellige livsformers oplevelser og forventninger til byens boliger, kvarterer, arbejdspladser, kulturliv, handelsliv m.m.

·        Et grundlag for at etablere en byudviklingsstrategi, der bygger på et kendskab til befolkningens oplevelse af det gode bylivs kvaliteter.

·        Et fundament for en byudvikling, der kan skabe vækst ved at støtte områder og livsformer med særlige vækstpotentialer.

 

Det skal bl.a. bruges til at forankre mål for byens udvikling i københavnernes forventninger, nuancere, målrette boligpolitikken og sætte fokus på vigtige indsatsområder.

 

Der vil blive nedsat 20 fokusgrupper, der dækker byens forskellige typer af kvarterer og et spekter af livsformer. 5 af grupperne vil blive sammensat af "brugere" af København, dvs. både indpendlere, erhvervsfolk i specifikke områder, brugere af kulturlivet, etc.

 

Det er aftalt med konsulentfirmaet, at der skal sikres en aktiv dialog mellem kommunen og konsulenten via delrapporter og møder efter hver fase.

 

Endvidere sikres det faglige niveau i projektet via en ekspertfølgegruppe, der inddrages aktivt i projektet – med henblik på  konkretisering af metode og livsformer i København. Ekspertfølgegruppen består af medlemmer, der dækker fagfelterne livsformer, byplanlægning og boligpræferencer.

 

Projektet afrapporteres endeligt til november 2003. Der afleveres delrapporter undervejs.

 

Kommuneplanprocessens styregruppe, som består af de adm. direktører, vil løbende blive orienteret om fremdriften i projektet og resultater fra projektet.

Se endvidere projektbeskrivelse og tidsplan i bilag A.

 

Strategi for dialog og borgerinddragelse

Der er lagt op til en tematisk revision af kommuneplanen med fokus på udviklingen af en ny strategi for byudviklingen.

 

Der er lagt op til en proces og et produkt, der markant adskiller sig fra tidligere kommuneplanrevisioner. Denne gang er de bløde værdier og de overordnede, tværgående problemstillinger i den kommende udvikling af København i fokus.

 

Med de foreslåede ledestjerner: "En by med mennesker i vækst", og

"En metropol med lederskab og ansvar" er der sat en lille og en stor scene for den kommende dialog og kommunikation.

 

Erfaringerne fra den hidtidige kommuneplanlægning understøtter disse betragtninger, da erfaringerne peger på et behov for en tydeligere/mere direkte forankring af kommuneplanlægningen i bred forstand. Der foreslås derfor flg. målsætninger for den kommende dialog og kommunikation om Kommuneplan 2005:

·        Fremme en debat mellem politikere og de centrale aktører om visioner og mål for København som metropol med ansvar og lederskab

·        Skabe en bred dialog mellem Københavnerne og Kommunen om udviklingen af København som en by med mennesker i vækst

·        Sikre Københavnernes accept af en kommende byudviklingsstrategi for København gennem aktiv inddragelse og deltagelse i udarbejdelse af tværgående temaplaner for centrale emner i strategien.

·        Gennemføre en generel information om Kommuneplanprocessens indhold, samt skabe mulighed for at alle Københavnere kan komme med ideer og kommentarer til processens indhold

 

Startsfasens formål er at tilvejebringe en ny fælles platform af viden og forståelse af de mennesker, der gemmer sig bag de statistiske oplysninger om de mennesker, der bor og bruger København. Allerede i denne fase inddrages københavnerne gennem en sociologisk undersøgelse af byens livsformer og subkulturer.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen forventes at indlede et samarbejde med byens aftenskoler om et projekt med titlen "København – hvor skal vi hen" i september med afslutning i november 2003. Projektets formål er at udfærdige "Folkets vision" for den fremtidige udvikling af København og Øresundsregionen. Økonomiforvaltningen vil deltage i samarbejdet som led i kommuneplanrevisionen.

 

"Byens Debatforum", som er et fælles forum for byens aftensskoler, vil være en mulig samarbejdspartner i de kommende faser af borgerinddragelsen.

 

Der etableres en særskilt hjemmeside under Planportalen på KK-net i samarbejde med Information og Kommunikation i ØF.

 

Hjemmesiden skal løbende orientere om status for kommuneplanprocessen, samt bruges aktiv som debat og et ideforum, som led i den generelle information og debat om København. Hjemmesiden skal være i funktion fra september 2003.

 

Planlovens § 23a pålægger Borgerrepræsentationen at offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen i den første halvdel af den kommunale valgperiode. Der skal fastsættes en frist for fremsættelse af ideer, forslag m.v. og kommentarer til den offentliggjorte strategi på mindst 8 uger.

 

Offentliggørelse af Kommuneplanstrategi 2003 for København udskydes til primo 2004. Der er ikke fastlagt formkrav til debatperioden i Planloven. Borgerrepræsentationen kan dog vælge at leve op til Planlovens bestemmelser vedr. gennemførelse af en offentlig debat om et forslag til kommuneplanrevision allerede i denne fase af processen. Det vil i givet fald indebære en langt mere aktiv indsats fra Kommunens side for at skabe debat. Økonomiforvaltningen vurderer, at den offentlige debat bør koncentreres om de udvalgte temaer.

 

Det foreslås, at debatperioden struktureres, så den falder i tre dele:

1.      En generel debat rettet mod organisationer, ildsjæle, lokale politiske organiseringer og særligt interesserede borgere, der tilrettelægges via annoncer i og kontakt til den landsdækkende presse og lokale aviser, pressemeddelelser,  KK-nets hjemmeside og tilbud om lokale arrangementer i de enkelte bydele/lokalområder. Evt. samarbejde med "Byens Debatforum", om temaarrangementer. 

2.      Målrettet inddragelse af borgere i diskussionen af de tværgående temaer i kommuneplanlægning og den efterfølgende udarbejdelse af temaplaner. Der inddrages konsulentbistand til at planlægge og evt. gennemføre denne del af processen.

 

Det foreslås, at inddrage de politiske partier i denne del af processen ved at gennemføre interviews af de enkelte partier om deres synspunkter og forslag til det videre arbejde til udvikling af temaplaner for de emner, der peges på i Kommuneplanstrategien.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at tilrettelæggelsen af den offentlige debat og opfølgning på borger og politikerinddragelsen i de efterfølgende faser af Kommuneplanprocessen 2005 udskydes til et senere tidspunkt i processen, idet den bør tage udgangspunkt i de erfaringer og den konkrete udvikling af projektet, som finder sted i det kommende halve år.

 

En del af Kommuneplanprocessen vil rette sig mod et målrettet samarbejde med vigtige interessenter om udarbejdelse af fælles mål, især når det gælder udviklingen af København som metropol og kraftcenter. Det gælder f.eks. samarbejdet med Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) om Regionplan 2005 og en regional udviklingsstrategi for Hovedstadsregionen. Det samme gælder et samarbejde med WoCo om en beenchmarking af København på turistområdet.

 

Tidsplan

Oplægget til Kommuneplanstrategi 2003 - 05 skal vedtages af Borgerrepræsentationen i december 2003 med efterfølgende mindst 8 ugers offentlighedsfase. Efter en bearbejdning af offentlighedsfasen vedtages den endelige strategi for arbejdet med Kommuneplan 2005. Arbejdet med Kommuneplan 2005 igangsættes derefter primo 2004, hvor de valgte temaer uddybes og konkretiseres, f.eks. i handlingsplaner. Forslaget til Kommuneplan 2005 vedtages af Borgerrepræsentationen til offentlig debat i slutningen af 2004. Der sigtes mod en endelig vedtagelse af Kommuneplan 2005 i løbet af sommeren 2005.

 

ØKONOMI

Udarbejdelse af et konsulentoplæg for en tematiseret offentlig debat om Kommuneplanstrategi 2003-05 for København anslås at beløbe sig til ca. 200.000 kr. Udgiften afholdes indenfor Økonomiforvaltningens budget for 2003/04

 

MILJØVURDERING

Udarbejdelsen Kommuneplanstrategi 2003-05 tager udgangspunkt i allerede vedtagne sektorplaner og politiske målsætninger for byens udvikling. Det gælder også vedtagne planer og målsætninger på miljøområdet. Sidstnævnte vil blive inddraget i de foreslåede temaer i det omfang, det skønnes relevant. Som led i tilvejebringelsen af Kommuneplan 2005 vil der blive arbejdet med mulighederne for at gennemføre en strategisk miljøvurdering af planlægningen.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Tiltrædelsen af denne dagsorden vil danne udgangspunkt for det videre samarbejde med de øvrige forvaltninger, herunder høringer af relevante fagudvalg som led i behandlingen af forslag til Kommuneplanstrategi 2003-05 ultimo 2003.

 

BILAG

 

·        Bilag A: "Livsformsanalyse for København – form, indhold og forventede resultater" af 16. juni 2003, Økonomiforvaltningens 8. kontor

·        Bilag B: "Kommuneplanprocessen 2005. Dialog og Kommunikationsstrategi " af 16. august 2003, Økonomiforvaltningens 8. kontor

 

 

Erik Jacobsen    /    Paul Sax Møller

 


Til top