Mødedato: 02.05.2006, kl. 15:15

Medlemsforslag om indførsel af nyt kriterium i forbindelse med udbud af opgaver og indgåelse af købsaftaler (BR 385/05)

Medlemsforslag om indførsel af nyt kriterium i forbindelse med udbud af opgaver og indgåelse af købsaftaler (BR 385/05)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 2. maj 2006

 

 


J.nr. ØU 136/2006

 

1. Medlemsforslag om indførsel af nyt kriterium i forbindelse med udbud af opgaver og indgåelse af købsaftaler (BR 385/05)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen tager til efterretning,

at    forslaget: At Økonomiforvaltningen pålægges at udarbejde et forslag til, hvordan det kan indføres som kriterium/krav i forbindelse med udbud af opgaver og indgåelse af indkøbsaftaler, at virksomheder, som udnytter sin placering i skattelylande, ikke vælges.

 At forvaltningerne i forbindelse med udbud af opgaver og indgåelse af indkøbsaftaler pålægges at oplyse om de bydende firmaers ejerskabsstruktur som en del af indstillingen til de politiske udvalg og Borgerrepræsentationen.

ikke kan vedtages, idet det er i modstrid med gældende EU-regler

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at    Økonomiforvaltningens redegørelse af den 4. august 2005 tages til efterretning

at    nærværende redegørelse tages til efterretning. 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2006

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Dette medlemsforslag, stillet af Enhedslisten, blev behandlet på mødet i Borgerrepræsentationen den 15. juni 2005. Det blev foreslået, at Økonomiforvaltningen indfører et krav om, at virksomheder, som udnytter sin placering i såkaldte skattelylande, ikke vælges som leverandører til Københavns Kommune, samt at forvaltningerne skal oplyse om bydende firmaers ejerskabsstruktur.

Under behandlingen på mødet blev forslaget henvist til Økonomiudvalget efter Økonomiforvaltningens fremlæggelse af notat fra forvaltningens advokat på EU-området.

Økonomiforvaltningen udarbejdede sin indstilling af den 4. august 2005 til brug for behandling i Økonomiudvalgets møde den 16. august 2005.

Baggrunden for forslaget er affødt af Accenture-sagen og dette firmas tilknytning til et lavbeskatningsland. Man har derfor ønsket, at der skal være mulighed for at fravælge leverandører, som udnytter sin placering i såkaldte skattelylande.

Imidlertid er dette ikke lovligt, idet det ville stride mod EU's udbudsregler, samt de grundlæggende principper om ligebehandling, den frie udveksling af tjenesteydelser og etableringsretten.  

Det er derfor ikke muligt for en offentlig virksomhed at stille krav om, at en leverandør ikke må have etableret sig med hovedsæde i et lavbeskatningsland, ligesom ejerskabsstruktur og evt. udnyttelse af lovlige skattefordele og -konstruk-tioner er forhold, som ikke angår det produkt eller den ydelse, som leveres. Disse forhold kan derfor ikke inddrages ved et EU-udbud.

Sagen blev på ØU-mødet den 16. august 2005 udsat, idet Enhedslisten i henhold til Folketingets forretningsorden bad Indenrigsministeren om at redegøre for, hvilke etiske krav kommunerne kan stille i forbindelse med offentlige udbud. Det blev aftalt, at sagen afventer ministeriets svar.

Ifølge besvarelsen fra Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen fremgår det, at der er mulighed for at udelukke virksomheder fra et udbud, såfremt nærmere angivne forhold er til stede. Hvad angår skattely vedrører en af de nævnte udelukkelsesgrunde specifikt manglende betaling af skatter og afgifter. Bestemmelsen indebærer, at en udbyder kan vælge at udelukke virksomheder, der ikke har opfyldt deres forpligtelser efter skattelovgivningen i det land, hvor virksomhederne er etablerede, eller i Danmark, hvis dette er relevant. En udbyder har dog ikke mulighed for at stille krav, der forhindrer en virksomhed i at etablere sig i et andet land, som eventuelt har en for virksomheden gunstigere skattelovgivning

Da dette svar er i overensstemmelse med Økonomiforvaltningens oprindelige sagsfremstilling af den 4. august 2005, må Økonomiforvaltningen fortsat fastholde, at forslaget ikke kan vedtages, idet det er i strid med gældende EU-regler.


 

Til top