Mødedato: 02.05.2000, kl. 15:00

Indstilling om at lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg "Kongens Nytorv" opgives og at Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejder et forslag til udformning af Kongens Nytorv. (Fællesindst. Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

Indstilling om at lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg "Kongens Nytorv" opgives og at Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejder et forslag til udformning af Kongens Nytorv. (Fællesindst. Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 2. maj 2000

 

 

J.nr. ØU 110/2000

 

9. Indstilling om at lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg "Kongens Nytorv" opgives og at Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejder et forslag til udformning af Kongens Nytorv. (Fællesindst. Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg "Kongens Nytorv" efter offentlighedsperioden, på baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. januar 2000, opgives

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller endvidere, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at Bygge- og Teknikforvaltningen med baggrund i de tidligere projekter lader udarbejde forslag til omlægning af Kongens Nytorv, herunder finansieringen

at det af Borgerrepræsentationen i mødet den 2. marts 2000 til Bygge- og Teknikudvalget oversendte beslutningsforslag vedrørende en omlægning af Kongens Nytorv hermed betragtes som imødekommet

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2000

Anbefalet

Jens Johansen (F) afgav følgende bemærkning:

"SF mener, at der skal gennemføres en arkitektkonkurrence om udformningen af Kongens Nytorv".

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 23. september 1999 lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg for Kongens Nytorv til offentliggørelse. Planforslagene skulle skabe muligheden for at etablere et underjordisk parkeringsanlæg på Kongens Nytorv og indeholdt bl.a. bestemmelser til regulering af et sådant anlæg, herunder krav til udformning og placering af parkeringsanlæggets installationer på terræn.

Med Borgerrepræsentationens konstatering i mødet den 27. januar 2000 af, at der ikke er et flertal for gennemførelse af et underjordisk parkeringsanlæg på Kongens Nytorv, er baggrunden for planforslagene bortfaldet, og forvaltningerne anbefaler derfor, at forslagene opgives.

En tiltrængt omlægning og istandsættelse af Kongens Nytorv blev påbegyndt i 1991 og skulle i forbindelse med etableringen af parkeringsanlægget færdiggøres. Med en opgivelse af parkeringsanlægget, er der nu behov for at der træffes beslutning om udformningen og renoveringen af Kongens Nytorv. Bygge- og Teknikforvaltningen vil med udgangspunkt i de tidligere godkendte projekter og beslutninger om Kongens Nytorv udarbejde forslag til en omlægning og renovering af Kongens Nytorv, med henblik på forelæggelse for Bygge- og Teknikudvalget efter sommerferien og snarlig iværksættelse af arbejdet. Det af Jens Kjær Christensen og Mikkel Warming (Ø) på Borgerrepræsentationens møde den 2. marts 2000 stillede forslag til beslutning om færdiggørelse af Kongens Nytorv, vil på den baggrund kunne betragtes som imødekommet.

SAGSBESKRIVELSE

Planforslagene

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 23. september 1999 (sag 384/99) Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets anbefalinger af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for Kongens Nytorv med henblik på offentliggørelse. Planforslagene havde til formål at muliggøre etableringen af et underjordisk parkeringsanlæg på Kongens Nytorv og indeholdte bestemmelser om anlæggets udformning, herunder krav til de dele af anlægget, der skulle placeres på terræn.

Planforslagene blev offentliggjort den 28. oktober 1999 med frist til den 31. december 1999 til at fremsætte bemærkninger og indsigelser til forslagene. I offentlighedsperioden er der i forvaltningen modtaget 2023 skrivelser med 2397 underskrifter, samt 1 underskriftindsamling med 3261 underskrifter, med bemærkninger til planforslagene. Efter offentlighedsperioden er yderligere modtaget 25 skrivelser. 71 % af skrivelserne modtaget inden for offentlighedsperioden er fra personer med postadresse i Københavns Kommune.

Bemærkningerne i skrivelserne omhandler i det væsentlige følgende 15 forhold (se bilag 1 for fordelingen på antallet af personer):

  1. Byggeperiodens længde og byggeriets omfang vil ødelægge byens fornemmeste plads og på en urimelig måde genere beboere og virksomheder omkring pladsen, samt give København et dårligt image i turisters og andre besøgendes øjne. Der peges på, at byggeriet vil komme til at foregå i forlængelse af Metrobyggeriet, således at Kgs. Nytorv i en meget lang periode har været og forsat vil være skæmmet af byggearbejder m.v. (26,8 % af indsigerne)
  2. Den foreslåede udgravning og etablering af parkeringskælderen vil på grund grundvandssænkninger, pilotering, tung trafik til og fra arbejdspladsen m.v. medføre ubodelig skade på den omliggende bebyggelse. (27,5 % af indsigerne)
  3. Et parkeringsanlæg vil forøge trafikken til, fra og inden for området, i strid med intentionerne om en nedbringelse af den individuelle trafik og en øget anvendelse af den kollektive trafik. Dette vil i særlig grad være i konflikt med etableringen af Metroen med station på Kongens Nytorv. Parkeringsanlægget vil fastlåse den nuværende trafikstruktur i Indre By. Det hævdes, at man i udlandet har fortrudt etableringen af en lang række tilsvarende anlæg. (35,8 % af indsigerne)
  4. Ramper, afskærmninger, trapper og udluftninger fra parkeringsanlægget vil skæmme pladsen, der bør fremstå som det den er; en af landets fornemmeste pladser. (32,6 % af indsigerne)
  5. Trafikkoncentrationen omkring parkeringsanlægget, herunder de forventede bilkøer ved indgangen til anlægget, vil føre til en forøget luft- og støjforurening, samt en forøgelse af de sundhedsskadelige vibrationer fra trafikken. En sådan trafikkoncentration vil være i direkte modstrid med kommunens sundhedsplan. (30,6 % af indsigerne)
  6. Ønsker om en genplantning af Krinsen i en eller anden form. (0,8 % af indsigerne)
  7. Ønsker om, at Krinsen ikke genplantes. (0,2 % af indsigerne)
  8. Bemærkninger om den foreslåede udformning af pladsen og dens udstrækning, herunder alternative forslag til omlægninger af pladsen med f.eks. opstillinger af skulpturer, udgravning af kanaler og lignende. (0,5 % af indsigerne)
  9. Projektet til parkeringsanlæg under pladsen er ikke tilstrækkeligt miljøvurderet, og der burde have været gennemført en egentlig VVM. Fremlæggelsen af forslaget vurderes at være i strid med de regler om VVM-undersøgelser, der trådte i kraft den 12. juni 1999. (22,2 % af indsigerne)
  10. Forslag om alternative placeringer af et sådant parkeringsanlæg både inden- og udenfor Indre By, samt forslag om placering af parkeringsanlæg uden for byen ved stationer, indfaldsveje og lignende med tilknyttet kollektiv transport til centrum. (24,0 % af indsigerne)
  11. Et parkeringsanlæg på Kongens Nytorv vil have en negativ indvirkning for så vidt angår gennemkørselstrafik og lignende på de omliggende kvarterer omkring pladsen, herunder i særdeleshed Gammelholm og Frederiksstaden. (0,3 % af indsigerne)
  12. Formalia i henhold til planlovgivningen er ikke overholdt, og der er afsat en for kort debatperiode vedrørende proceduren for gennemførelse af kommuneplantillæg og lokalplan. (0,7 % af indsigerne)
  13. Protester der ikke indeholder begrundelser. (62,9% af indsigerne)
  14. Diverse bemærkninger om forhold uden for lokalplanforslaget, såsom protester mod nedlæggelse af gadeparkering i Indre By til gene for beboere og virksomheder, at parkeringsanlægget er økonomisk uansvarligt, vil belaste kommunens økonomi og er et udtryk for ressourcespild, samt at Københavns renommé som grøn/økologisk by vil lide skade. Endvidere bemærkninger om pladsens nuværende tilstand og vedligeholdelse samt bemærkninger om andre bygninger i kommunen, herunder terminalbygningen på Rådhuspladsen. (25,2 % af indsigerne)
  15. Anbefalinger af et parkeringsanlæg under Kongens Nytorv samt positive bemærkninger til planforslagene. (0,2 % af indsigerne)

Borgerrepræsentationen konstaterede i mødet den 27. januar 2000 (sag 33/2000), at der ikke er flertal for at fremme en parkeringskælder under Kongens Nytorv. På den baggrund skal Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen anbefale, at det over for Borgerrepræsentationen indstilles, at lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg bortfalder uden yderligere behandling.

Indsigerne vil på sædvanlig vis blive underrettet om forslagenes bortfald.

Renovering af Kongens Nytorv

I Borgerrepræsentationens møde den 2. marts 2000 (sag 66/2000) henvistes til Bygge- og Teknikudvalget et af Jens Kjær Christensen og Mikkel Warming (Ø) stillet forslag til beslutning om, at Kongens Nytorv i de kommende år skal færdiggøres, samt et ændringsforslag stillet af Jens Johansen (F) om afholdelse af arkitektkonkurrence om omlægningen i indeværende år, og at renoveringen færdiggøres inden metroens åbning i oktober 2002. På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 22. marts 2000 (sag 134/2000) drøftedes de henviste forslag med indstilling om, at Bygge- og Teknikforvaltningen ville fremkomme med indstilling vedrørende Kongens Nytorv.

Arbejdet med renoveringen af Kongens Nytorv blev iværksat i 1991 på baggrund af et projekt udarbejdet af daværende Stadsarkitektens Direktorat og efter at Borgerrepræsentationen i mødet den 28. februar 1991(B.F. 1991, s. 311-20) havde godkendt udformningen og meddelt kapitalbevilling til 1. etape. Omlægningens 1. etape omfattede den centrale del af pladsen med en omlægning af haveanlægget omkring rytterstatuen efter Erstad-Jørgensens haveplan fra 1908 samt ny belægning og belægningsmønster mellem haveanlægget og Krinsens ydre begrænsning. I projektet blev en række parkeringspladser inddraget i fodgængerområdet, og trafikken blev omlagt til en rundkørsel på de eksisterende trafikarealer.

Som opfølgning på den i 1991 iværksatte renovering og forslag i daværende Byplan- og Trafikudvalg om ekstern finansiering, blev der i 1997 i samarbejde mellem daværende Stadsarkitektens og Stadsingeniørens direktorater, udarbejdet et nyt forslag til omlægning af Kongens Nytorv. Forslaget omfattede også en eventuel etablering af et underjordisk parkeringsanlæg under pladsen. Forslaget blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen i mødet den 27. august 1998 (sag 414/98) og dannede baggrund for udformningen af bestemmelserne i det offentliggjorte lokalplanforslag. Projektforslaget tager udgangspunkt i 1991-forslagets pladsudforming. Kongens Nytorv opretholdes som en rundkørsel med den i 1996 etablerede ensretning omkring pladsen, men de eksisterende trafikarealer indskrænkes og en større del af arealet indgår som plads- og fodgængerareal.

I 1997-forslaget opretholdes/retableres den i 1991 lagte naturstensbelægning indenfor og under Krinsen. Det øvrige fodgængerareal belægges med naturstensmaterialer dels med granitfliser dels brosten og chaussésten. Kørebaner og cykelstier foreslås eventuelt belagt med asfalt. Krinsen genplantes med klippede lindetræer, og der sikres træerne ordentlige vækstbetingelser. Det ovale haveanlæg inden for Krinsen opretholdes som etableret i 1991, og uden de nu fældede træer.

Bygge- og Teknikforvaltningen er indstillet på, at udarbejde et etapedelt forslag til renovering af Kongens Nytorv. Forslaget vil tage udgangspunkt i de ovenfor nævnte projekter, lokalplanforslagets bestemmelser om pladsens indretning og anvendelse, herunder kravene til udformning og placering af pladsudstyr og de sæsonbestemte opstillinger på pladsen, såsom skøjtebane og udeserveringer samt de senere trufne beslutninger vedrørende pladsen og dens omgivelser, herunder udformningen af Metrostationens forplads i Holmens Kanal. Der vil endvidere blive taget udgangspunkt i, at cykelstier og kørebanearealer belægges med asfalt. Forslaget vil blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget efter sommerferien med henblik på en mulig igangsættelse af renoveringen i 2001, hvorved pladsen eller de første etaper vil kunne stå færdig senest i forbindelse med åbningen af Metroen i 2002.

En omlægning og renovering af pladsen efter ovennævnte retningslinier vurderes ikke i henhold Planlovens § 13, stk. 2, at forudsætte forudgående udarbejdelse af lokalplan.

Det fremsatte beslutningsforslag, vil med baggrund i ovenstående kunne betragtes som imødekommet, under forbehold for endelig tiltrædelse af og bevilling til arbejdets gennemførelse.

Økonomi

Den i 1991 gennemførte 1. etape af renoveringen kostede ca. 6 mio. kr. 2. etape, der alene skulle omfatte den resterende del af arealet inden for daværende trafikarealer, var skønnet at koste ca. 40 mio. kr. (1991- prisniveau). En total omlægning og renovering af Kongens Nytorv, inklusive kørebaner, cykelstier og fortove omkring pladsen, var i 1997-forslaget skønnet, at koste ca. 85 mio. kr. (1997- prisniveau).

Udarbejdelsen af projektforslaget vil blive udført af Bygge- og Teknikforvaltningens medarbejdere og vil ikke forudsætte særlig bevilling. Forslaget vil blive prissat.

BILAG VEDLAGT

  1. Oversigt over bemærkningerne til lokalplanforslaget fordelt på kategorier

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BYGGE- OG TEKNIKBORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. De i offentlighedsperioden modtagne skrivelser i forbindelse med lokalplanforslaget "Kongens Nytorv"
  2. Oversigt over indsigere fordelt på postnumre
  3. Orienteringspjece vedrørende 1991-forslaget
  4. Projektmappe med 1997-forslaget

 

 

Kurt Bligaard Pedersen Jens Jacobsen

Til top