Kapitalbevilling til renovering af indvindingsanlæg på værkerne ved Regnemark og Søndersø m.m. (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Kapitalbevilling til renovering af indvindingsanlæg på værkerne ved Regnemark og Søndersø m.m. (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 2. maj 2000
J.nr. ØU 119/2000
19. Kapitalbevilling til renovering af indvindingsanlæg på værkerne ved Regnemark og Søndersø m.m. (Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der til renovering af indvindingsanlæg på værkerne ved Regnemark og Søndersø m.m. samt sikring af vandværkerne mod indbrud med deraf følgende risiko for vandkvaliteten gives en kapitalbevilling på 12,3 mio. kr., samt
at sagen videresendes til høring i Økonomiudvalget og til godkendelse i Borgerrepræsentationen.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 3. april 2000
Tiltrådt.
ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."
RESUME
I Københavns Vands værksområde ved Regnemark foreslås der lagt et nyt tag over søvandsanlægget, samt udskiftet aksler i flocculatoranlægget, der udskiller urenheder i vandet.
I værksområde Søndersø foreslås der lagt et nyt tag over en del af søvandsanlægget, etableret automatisk styring af de nye forfiltre i grundvandanlægget, tilsluttet en række boringer til hævertledningen på Tibberup kildeplads, samt etableret et dige langs Havelse å på Havelse kildeplads.
Endvidere foreslås der etableret tyverialarm med videoovervågning af lokaliteter med åbne vandoverflader på alle Københavns Vands vandværker.
SAGSBESKRIVELSE
Taget over søvandsanlægget på Regnemark er udført i 1964 som et fladt tagpaptag.
De sidste 7-8 år er der fundet utætheder i taget, som er forsøgt repareret med vekslende held. Omfanget af utæthederne er nu så store, at drikkevandskvaliteten er truet, hvorfor tagpapdækningen foreslås renoveret samtidigt med, at der etableres fald på tagfladen. Arbejdet vil blive udbudt i totalentreprise.
De 18 flocculatoraksler i flocculatorkamrene er nu så tærede, at de skal udskiftes over de næste 3 år, med 6 hvert år. Flocculatorakslerne bærer de omrørere, der som et led i behandlingsprocessen rører rundt i søvandet for at få dette til at flocculere, således urenheder kan udskilles og filtreres fra. Arbejdet vil blive sendt i udbud.
På søvandsanlægget på værket ved Søndersø blev ca. halvdelen af det flade tagpaptag over kemikaliebygningen ødelagt under orkanen i december. Under den efterfølgende inspektion blev det konstateret, at en udskiftning af tagdækningen ville være mere lønsom end en reparation, idet zinkinddækningen viste sig at være stærkt tæret.
På værket ved Søndersø er forfiltrene renoveret i løbet af de 3 sidste år, og forberedt for automatisk filterskylning, der blandt andet medfører at filtre kan skylles om natten. Den automatiske filterskylning ønskes etableret i indeværende år på baggrund af erfaringerne med automatisk filterskylning fra værkerne Regnemark og Lejre.
På Tibberup kildeplads, der hører under værksområde Søndersø, er der udført 8 nye boringer til afløsning for op til 50 år gamle boringer. Disse boringer skal tilsluttes den dybt beliggende hævertledning (ca. 2,5 – 4 m), hvilket forslås udført i indeværende år.
Havelse kildeplads, der ligeledes hører under værksområde Søndersø, henstår ofte under vand, hvilket medfører risiko for indtrængen af overfladevand i boringerne, udover at man afskæres fra at servicere en del boringer. Der foreslås derfor etableret et dige langs Havelse å på visse strækninger, samt udført en vej i lighed med hvad der er udført på en del øvrige kildepladser. Arbejdet, der vil blive sendt i udbud, foreslås påbegyndt i indeværende år.
For at sikre vandværkerne mod indbrud og indtrængen fra uvedkommende med deraf følgende risiko for vandkvaliteten, foreslås der etableret tyverialarmsystemer med videoovervågning af alle lokaliteter med åbne vandflader i værksområderne. Overvågning og tyverialarm foreslås etableret på værkerne Søndersø, Regnemark, Lejre, Slangerup, Islevbro, Thorsbro og Marbjerg i indeværende år. Arbejdet vil blive sendt i udbud.
Den samlede udgift baseret på prisniveau marts 2000 er anslået til:
Nyt tag over søvandsanlæg Regnemark 4,0 mill. kr.
Nye flocculator-aksler søvandsanlæg Regnemark 3,0 mill. kr.
Nyt tag over søvandsanlæg Søndersø 0,3 mill. kr.
PLC-styring filtre Søndersø 0,3 mill. kr.
Tilslutninger Tibberup 0,6 mill. kr.
Diger på Havelse kildeplads 2,5 mill. kr.
Sikring af værkerne 1,6 mill. kr.
I alt 12,3 mill. kr.
Udgiften påregnes afholdt i år 2000 på nær 2,0 mio. kr. som forventes afholdt i 2001 og 2002 med 1,0 mio. kr. hvert af årene. Kassemæssig dækning for år 2000 kan anvises på Københavns Vands investeringsplan for år 2000 under det på konto 01.22.04.3 afsatte rådighedsbeløb, og for de øvrige år vil beløbene blive søgt optaget på investeringsplanen.
Ingen
BILAG VEDLAGT
Ingen
Niels Juul Jensen
/ Jens Balslev