Mødedato: 02.03.2004, kl. 15:00

Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere"

Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere"

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 2. marts 2004

 

 


J.nr. ØU 45/2004

 

2. Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere"

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

At Økonomiudvalget tiltræder bilag A med de forslag til ændringer af kommuneplanstrategien, som er affødt af fagudvalgenes forslag eller forvaltningsmæssigt i sidste redigeringsrunde

 

At Økonomiudvalget beslutter at fremsende den reviderede kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere", som fremgår af bilag B, til Borgerrepræsentationen med anbefaling af vedtagelse og udsendelse til offentlig debat

 

At Økonomiudvalget tiltræder bilag C om tilrettelæggelsen af en 10 ugers offentlig høring af kommuneplanstrategien, samt bilag D, der er en kort borgerrettet udgave af strategien som en del af grundlaget for den offentlige debat

 

At Økonomiudvalget tager bilag E om resultaterne af livsformsanalysen, bilag F om resultaterne af analysen af integrationen på erhvervs-, uddannelses- og boligområdet, samt bilag G med eksempler fra registreringen af offentlige lokaler og faciliteter i Københavns Kommune til orientering

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. marts 2004

Økonomiudvalget besluttede at sende sagen i høring i Det Rådgivende Integrationsudvalg, idet man har forudsat, at evt. bemærkninger fra Integrationsudvalget foreligger inden Borgerrepræsentationens behandling af sagen den 25. marts 2004.

1. at blev godkendt, 2. at og 3. at blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen og 4. at blev taget til efterretning med forbehold for bemærkninger fra Det Rådgivende Integrationsudvalg.

 

O og Ø tog forbehold.

O afgav følgende bemærkning: "Dansk Folkeparti kan støtte den valgte procedure, men tager forbehold i forhold til visse af konklusionerne, eksempelvis bilag F om integration."

Ø afgav følgende bemærkning: "Enhedslisten kan ikke støtte det foreliggende forslag til kommuneplanstrategi. Selvom der er spændende takter i forslaget – ikke mindst med inddragelse af livsformsanalyser, så er den konkrete kommuneplanstrategi visionsløs og selvsmagende.

På trafikområdet betyder kommuneplansstrategien, at der vil komme mange flere biler i byen. Strategien giver ingen klare svar på fremtidens udfordringer. Alle ved, at det eneste der kan fjerne biler fra gaden er indførelse af kørselsafgifter efter Londonsk model, kombineret med en massiv investering i kollektiv trafik. En investering der handler om andet og mere end en metroring, der tidligst kan være klar om 13-15 år.

På boligområdet fortsættes den asociale boligpolitik, flertallet har ført det seneste 10-år, hvor fattigrøve, arbejdsløse og andre uden penge systematisk skal ud af byen, til fordel for gode skattebetalere. Der er et skrigende behov for at bygge tusinder af nye lejeboliger – hvilket kommuneplanstrategien ikke lægger op til.

Kommuneplanstrategien er selvsmagende og uden nogen form for selvkritik. Når man læser strategien får man indtryk af, der ingen fejl er begået når det f.eks. angår arkitektur, integration, bolig og trafikpolitik.

Når man ikke kan erkende eklatante fejltagelser, som eks. kontorrædslerne på Kalvebod Brygge, er det svært at undgå dem i fremtiden. Kommuneplanstrategien betyder derfor – trods de mange fine ord – at byen fortsat udvikles efter bygherrernes pengepunge, frem for københavnernes behov."

 

 

Behandling: Det Rådgivende Integrationsudvalg

 

 

RESUME

Fagudvalgene har i deres høringssvar til kommuneplanstrategien generelt udtrykt tilfredshed med processen og den tværsektorielle tilgang til strategier og temaer. Høringssvarene indeholder kun få forslag til justeringer og suppleringer. Fagudvalgenes høringssvar med Økonomiforvaltningens bemærkninger, samt forslag til supplering af teksten i kommuneplanstrategien er gennemgået i bilag A.

Bygge- og Teknikudvalget behandler først strategien på sit møde den 25. februar. Økonomiudvalget vil modtage en mundtlig orientering om udvalgets beslutning i forbindelse med behandling af dagsordenspunktet på Økonomiudvalgets møde den 2. marts.

Kultur- og Fritidsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefaler, at kommuneplanstrategien forelægges Borgerrepræsentationen i sin nuværende form.

Miljø- og Forsyningsudvalget har ønsker om tilføjelse af yderligere fokuspunkter til temaerne i strategien. Det gælder "Byens liv og boliger", "Fritid og mødesteder", samt "Trafik og byens rum". De foreslåede suppleringer finder Økonomiforvaltningen tilgodeset i komm uneplanstrategien, der skal ses i sammenhæng med Agenda 21-strategien, hvor de miljømæssige indsatsområder skal konkretiseres.

Bygge- og Teknikforvaltningens bemærkninger og forslag til suppleringer er i det væsentligste imødekommet, idet enkelte af bemærkningerne i lige så grad er rettet mod udarbejdelsen af forslag til Kommuneplan 2005.

Strukturkommissionens betænkning om den fremtidige politisk/administrative struktur i Danmark og et fælles projekt om udvikling af Øresundsperspektivet med Malmø giver anledning til supplering af teksten. Et forslag til initiativer på kolonihaveområdet, samt udviklingen af en handlingsplan området omkring Møljnerparken er ligeledes indarbejdet i teksten.

Økonomiforvaltningen anbefaler, at kommuneplanstrategien udsendes til offentlig debat i en 10 ugers periode fra begyndelsen af april til midten af juni, umiddelbart før skoleferien starter. Som grundlag for debatten udsendes en kort udgave af strategien. Debatten bygger på om en mere offensiv hjemmeside med debatforum og to temamøder for borgerne om fremtidens København. Temamøderne foreslås lagt i eksternt regi for at skabe så bred en debat som muligt. Der sættes fokus på børn og unge, dels i byens rum og dels i beslutningsprocesserne om hverdagens København.

I forbindelse med udarbejdelsen af forslag til Kommuneplan 2005 besluttede Økonomiudvalget at der skulle udarbejdes et nyt analysegrundlag, bl.a. en livsformsanalyse, en undersøgelse af integrationen på beskæftigelses-, erhvervs, uddannelses- og boligområdet i Københavns Kommune, samt en registrering af offentlige lokaler og faciliteter til fritidsbrug. Bilag E, F og G rummer en afrapportering af de tre analyser og registreringer til Økonomiudvalgets orientering.


 


Til top